USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Macar Büyükelçi Matis: Önümüzdeki yıllar süresince Avrupa ekonomisinin motoru V4 devletleri olacak

Macaristan'ın Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Macaristan, Çekya, Slovakya ve Polonya'nın oluşturduğu Vişegrad Dörtlüsü'nün (V4) doğacak zamanlarda Avrupa ekonomisinin motoru olacağını söyledi.

Macar Büyükelçi Matis: Önümüzdeki yıllar süresince Avrupa ekonomisinin motoru V4 devletleri olacak
16-02-2022 20:13
Ankara

Büyükelçi Matis, V4'ün 31. yapılış sene dönümü dolayısıyla AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

V4 ülkelerinin, kurulduğu 1991'den geçmiş kızılca sistemle yönetildiğini anımsatan Matis, "Komünizm altından büyümek aşırı havadan değil. Bu sebeple yurt yöneticileri anladılar ki iş birliğiyle bu yolda gelişmek aşırı havadan olur. Bir taraftan Avrupa Birliği'ne (AB) diğer taraftan da NATO'ya duhul hedeflerini koydular. Ülkelerimiz AB'ye 2004'te baştan sona bu arada girdiler, şimdilerde de dördümüz de NATO üyesiyiz." niteleyerek konuştu.

Matis, V4 ülkelerinin ilkin aut siyasa ve iktisat sahalarında peyda etmek neredeyse iş birliğinin bitmeme ettiğini anlattı.

Komünizm sonra dört ülkede de nice eksikliğin bulunduğunu kaydeden Matis, "O eksikleri bertaraf etmek düşüncesince bu arada çalıştık ve Batı Avrupa'nın hayat standartlarına doğmak istedik. 31 sene süresince aşırı ehemmiyetli ara katettik." dedi.

Matis, V4 ülkelerinin iktisadi bölgede faaliyetlerinin aşırı ehemmiyetli olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi:

"Görüyoruz ki Batı Avrupa'da iktisadi evolüsyon ağır biçimde yavaşladı lakin Orta Avrupa'nın kalbi bulunan V4 vatanlarında umumi adına ekonominin, ticaretin büyüme göstermesi aşırı hâlâ aceleci oluyor. Şunu da gelişigüzel analizde görüyoruz ki önümüzdeki zamanlarda bu gestalt değişik olmayacak. Yani önümüzdeki yıllar süresince Avrupa ekonomisinin motoru V4 devletleri olacak."

"V4 ülkelerinin Almanya'yla ticareti, Almanya-Fransa arasındaki ticaretin dü katı"

Matis, V4'ün aşırı müşterek tomar aut envestisman çektiğine de ayraç ederek Avrupa'daki araba üretiminin aşırı ağır miktarda V4 vatanlarında gerçekleştiğini söyledi.

Yapılan hibe, dayanaklık etmek ve heveslendirme mevzusundaki çalışmaların önemine ayraç fail Matis, V4'ün hem Uzak Doğu'dan bununla yanında Avrupa'dan envestisman çektiğini belirtti.

V4 ülkelerinin yegâne hiç önemsiz devletler olsalar da ekip biçiminde şişman müşterek nüfusa ve etkiye ehil bulunduğunun altını çizen Matis, şunları kaydetti:

"Bu 4 ülkenin nüfusunu topladığımızda Fransa denli ediyor. Ekonomik adına düşünürsek V4 ülkelerinin Almanya ile bulunan ticareti, Almanya-Fransa arasındaki ticaretin dü katı, Almanya-İtalya arasındaki ticaretin üç katı. Bu devletler hem iktisadi bununla yanında politik manada iş donanmasında bulunduğunda, ayrımsız şeyi dediğinde her insanın dinlemesi gerekiyor. Bu bizim düşüncesince önemli. Tek yegâne aşama atmaktan çok bu arada aşama çarpmak bizim aşırı hâlâ kalburüstü olabileceğimizi anlatıyor."

"V4+Türkiye formatını korumaya ve güçlendirmeye çalışıyoruz"

Matis, Ukrayna ile Rusya arasındaki gerilime bağlı değerlendirmede bulunarak müşterek harp çıkmış olduğu takdirde bundan Ukrayna ve Rusya ile en aşırı V4 ülkelerinin etkileneceğini söyledi.

Konuya diplomatik hal bulunması icap ettiğini tamlayan Matis, "Güçle savaşla uğur boncuğu biçimde hal olmaz, hâlâ müşterek tomar mesele çıkar." değerlendirmesinde bulundu.

Matis, abartmalı izahat namına semt memleketlerini de menfez uğrunda tutup, bölgenin sesinin duyulması gerektiğine ayraç ederek "Uzak mesafeden müşterek bilinçlilik söylemek, ehemmiyetli ve ağır izahat gerçekleştirmek aşırı havadan lakin V4'ün tutkusu buna müşterek diplomatik hal bulmak." dedi.

V4 ülkelerinin, AB namzet ülkelerinin AB'ye üyelik süreçlerini kesin müşterek biçimde desteklediğini kail Matis, V4 çevrim başkanı Macaristan'ın hazırladığı çevrim başkanlığı programında katılma mevzusuna ehemmiyet verdiğini anlatım etti.

Bu kapsamda "V4+" formatının yaşama geçirildiğini özetleyen Matis, "8 sene esbak çevrim başkanlığı esnasında V4+Türkiye formatı kuruldu. O günden bu yana de bunu korumaya ve güçlendirmeye çalışıyoruz. Türkiye anlamış oldu ki V4'ün önemi Avrupa'da, AB'de gelişigüzel güzeşte devir hâlâ da artıyor." niteleyerek konuştu.

V4 ülkelerinin Türkiye ile ilişkilere ehemmiyet verdiğini kail Matis, V4'ün amacının oydaş olunan mevzularda beraberce aşama çarpmak bulunduğunu kaydetti.

Matis, oydaş olunmayan mevzularda ise tarafların birbirine hürmet duyduğunu, uzlaşılan mevzularda iş donanmasında bulunmanın V4 memleketlerini güçlendireceğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler