USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Libya'da başbakanlık krizinde yaşanan gelişmeler ve beklenen senaryolar

Libya'da reislik ve yasama kurulu seçimlerinin planlandığı kabilinden 24 Aralık 2021'de yapılamamasının arkası sıra süregelen "Ulusal Birlik Hükümeti'nin meşruiyeti" tartışmaları, ülkenin batısında da düşün ayrılıklarına hastalık oldu.

Libya'da başbakanlık krizinde yaşanan gelişmeler ve beklenen senaryolar
14-02-2022 16:57
Trablus

Libya'nın doğusunda toprak düzlük Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin 10 Şubat Perşembe haset emektar İçişleri Bakanı Fethi Başağa'yı başbakan şekilde seçmesi ve Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe'nin ise bire ortak çağ şeb geç saatlerde icra ettiği açıklamada "görevinin başında" bulunduğunu duyurması krizi şimdi da derinleştirdi.

Aynı günün akşamı uçakla Trablus'a mevrut Başağa, Mitiga Havalimanı'nda ortak kadro destekçisi çeşidinden karşılandı ve namına rastgele ortak türel müeyyide uygulanmadığı kadar bariyer de çıkarılmadı.

Ancak Dibeybe 11 Şubat Cuma haset Trablus'un doğusunda toprak düzlük kendisinin ve Başağa'nın da memleketi bulunan Misrata kentine giderek, burada yerli yönetimlerle ve birtakımı askeri yetkililerle görüşmeler gerçekleştirdi.

Ardından Misrata'dan askeri ortak gücün, "devletin meşruiyetini beslemek ve tarafları reislik ve yasama kurulu seçimlerini hazırlamaya mahkûm etmek için” 12 Şubat Cumartesi haset Trablus'a akıllıca yola çıkacağı duyuruldu.

Gece geç zamanlarda ise Misrata'daki 21 tugaydan bağlanmış ortak izah geldi. Ortak açıklamada Tobruk'taki Temsilciler Meclisinin Fethi Başağa'yı başbakan seçmesine reaksiyon gösterilerek, "Temsilciler Meclisinin, siyasal ve anayasal sürece bağlı ortak tane başına akıntı etmesinin onama edilmediği" duyuruldu.

12 Şubat Cumartesi haset akşam ezanı saatlerinde ise içlerinde 2 Türk mülkü Kirpi'nin de bulunmuş yer aldığı ağırbaşlı silahlı 200 yöresinde askeri anahtar Misrata'dan Trablus'a geldi. Şehitler Meydanı'nda çıkarlarını "Libya ordusu dayanak gücü" şekilde tanıtıcı ortak grup, Temsilciler Meclisinin Başağa'yı acemi başbakan seçilmiş kararını kınadı. Açıklamada, "Siyasi Diyalog Forumunun sonuçlarıyla çelişen ve ülkenin acemi intikal aşamalarına girmesini talip bu absürt vaziyeti kınıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Temsilciler Meclisinin akıbet toplantısında tahsil edilen kararların "adil ve transparan olmadığına" ayraç edilen açıklamada, "Anayasa referandumu, yasama kurulu ve reislik seçimlerinin yapılmasının desteklendiği" belirtildi.

Mişri, elini taşın dibine koymadı

Öte taraftan Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Halid el-Mişri, acemi başbakan seçilmesi sonra yapılması müstelzim istimara toplantısının ertelendiğini ve mevzuya bağlı sonuncu ortak davranış belirlemediklerini kaydetti. Mişri, Konseyin ortak ahir oturumunda itirazları onama edeceğini açıkladı.

Libya sokağında "Mişri de Başağa'yı başbakan şekilde onama ettiklerini açıklamış olsaydı Dibeybe hükümeti düşerdi" halinde değerlendirmeler yapıldı.

Seçimlerin DOĞRU ortak devirde yapılması mevzusuna hamam bakmayan Dibeybe, Mişri'nin bahis konusu açıklamayı icra ettiği gün, tutumunu değiştirerek ertelenen seçimlerin ne devir gerçekleştirileceği hesabına ortak izah yapacağını ve bunu devrimin sene dönümü bulunan 17 Şubat’ta duyuracağını söyledi.

Başağa'nın Temsilciler Meclisindeki rakibi yarıştan çekilmediğini açıkladı

Tobruk'taki Temsilciler Meclisinde planlı başbakanlık seçiminde Fethi Başağa'nın ortak tane rakibi bulunan Halid el-Bibas'ın adaylıktan çekilmiş yer aldığı açıklanmıştı.

Ancak bunun akıllıca bulunmadığı ve hakikatı tabir etmediği anlaşıldı. Bibas, icra ettiği bağlanmış açıklamada, oylama sırasında adaylıktan çekilmiş yer aldığı anlamında Meclis Başkanı Akile Salih çeşidinden meydana getirilen açıklamayı yalanladı.

Akile Salih, 10 Şubat'ta başbakanlık tarzı düşüncesince planlı oturumda, Libya Devlet Yüksek Konseyinden Halid el-Bibas'ın adaylıktan çekildiğine ilişikli bilim aldıklarını söylemişti.

Muhtemel senaryolar

Ülkenin batısının içerisine düşmüş yer aldığı gestalt ile ilgilendiren ayrımlı senaryolar dile getiriliyor.

Bunlardan ilki Dibeybe hükümetinin görevine bitmeme etmesi fakat Başağa'nın da koşut ortak hükümet kurması. Bu halde silahlı arbede ihtimalini kaldırılmış buyurmak düşüncesince Başağa'nın hükümeti yatık şef Muammer Kaddafi'nin memleketi Sirte'de ihdas ihtimali konuşuluyor. Çünkü şimdi ilk başta ülkenin maşrık kısmını destekleyen birtakımı isimler, başkentin Sirte'ye taşınması anlamında düşün bildirme etmişti.

Dibeybe'nin çekme ihtimali de gündemde fakat bunun aşırı güçsüz yer aldığı değerlendiriliyor. Dibeybe ortak sene içinde 2011'de süregelen eylemlerden buyana ülkeye en ortak tomar fariza fail ve envestisman karşıcı başbakan şekilde görülüyor. Ülkenin batısında, ahali desteği enine boyuna yüksek.

Üçüncü belki Başkanlık Konseyi Başkanı Muhammed el-Menfi'nin Temsilciler Meclisi, Libya Devlet Yüksek Konseyi ve hükümeti feshedip yılgı çözüm anons etmesi.

Eski sefirikebir Menfi ve yardımcılarının hakeza ortak değişmeyen takanak arzu göstermelerinin tekaüt olduğu, alsalar bile bu halde ülkenin batısındaki abra ortamının baştan bozulabileceği değerlendiriliyor.

Dibeybe ve Başağa haricinde üçüncü ortak şahsın hükümeti kurması ihtimali de var. Ancak ufukta eksiksiz tarafların onama edebileceği öne çıkan siyasal ortak ad en azından şimdilik gözükmüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler