USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Letonya, Türk defans sanayisi ile iş donanmasına iri uyanıklık duyuyor

Letonya Dışişleri Bakanı Rinkevics, "Savunma sanayii dalında iş donanmasına iri uyanıklık var. Savunma sanayimiz Türk defans sanayisi ile iş donanmasına aşırı uyanıklık gösteriyor. Savunma bakanlığımız da bazısı hazırlık fırsatları arıyor." dedi.

Letonya, Türk defans sanayisi ile iş donanmasına iri uyanıklık duyuyor
17-08-2022 12:06
Ankara

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, ülkesinin Türk defans sanayisi ile iş donanmasına ve Türkiye'nin "dron" sektörüne derin uyanıklık gösterdiğini belirterek, "Bayraktar insansız iklim araçları alıp Ukrayna'ya tasdik eylemek düşüncesince servet toplayan Letonyalılar bulunduğunu biliyorum." dedi.

Rinkevics, Anadolu Ajansının gündeme ve Letonya-Türkiye ilişkilerine müteallik sorularını yanıtladı.

Türkiye'yi en akıbet 6 sene geçmiş görüşme ettiğini bildiren Rinkevics, buna karşın Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile daim iletişimde olduklarını kaydetti.

Rinkevics, Çavuşoğlu ile toy görüşmesinin başta Rusya-Ukrayna savaşının arkası sıra alanda yaşanmış bulunan gelişimleri idrak eylemek açısından ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Bakan Çavuşoğlu ile İstanbul'da imzalanan hububat anlaşması üstünde detaylıca görüştüklerini, Rusya-Ukrayna savaşının çözümü konusunu da ele aldıklarını anlatım fail Rinkevics, mavera taraftan Çavuşoğlu ile düet politik ve iktisadi ilişkiler, Güney Kafkasya'daki gelişmeler ve NATO genişlemesi mevzularını değerlendirdiklerini dile getirdi.

Türkiye- Letonya politik ve iktisadi ilişkilerine yer veren Rinkevics, ticari ilişkileri geliştirmenin gelişigüzel devir kabil bulunduğunu vurguladı.

Rinkevics, "Savunma sanayii dalında iş donanmasına şişman uyanıklık var. Savunma sanayimiz Türk defans sanayisi ile iş donanmasına baş döndürücü uyanıklık gösteriyor. Savunma bakanlığımız da kimi tedbir fırsatları arıyor." dedi.

Türkiye ile gayri teşrikimesai alanlarının sayısal ve enformatik sahası ile gezim bulunduğunu vurgulayan Rinkevics, Letonya vatandaşlarının Türkiye'ye yapacakları gezilerde vizesiz kalış süresinin 3 ayak tabanı çıkarılması kararının iş ve gezim ilişkilerini imar kılmak düşüncesince güzel müşterek aşama bulunduğunu belirterek Türkiye'ye teşekkürname etti.

Rinkevics, Çavuşoğlu ile müşterek ahir Letonya Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) toplantısının gerekliliklerini de görüştüklerini aktardı.

Ukrayna'ya tasdik eylemek az daha "Bayraktar TB2" alımı düşüncesince servet toplayan Letonyalılar var

Letonya'nın Türkiye'den Bayraktar TB2 satın alıp almayacağının sorulması üstünde Rinkevics, bunun defans bakanının vereceği müşterek değişmeyen bulunduğunu söyledi.

Rinkevics, Letonya Savunma Bakanı Artis Pabriks'in Bayraktar TB2'leri imtihan eylemek düşüncesince hakkıyla ilgilendiğini belirterek, "Bayraktar insansız iklim araçları alıp Ukrayna'ya tasdik eylemek düşüncesince servet toplayan Letonyalılar bulunduğunu biliyorum. Yani hakeza müşterek boyut da var. Bu insansız iklim araçları, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri düşüncesince Ruslara erinç baş döndürücü sansasyonel müşterek defans ara bulucu adına görülüyor. Bu sebepten defans bakanlığımız onları satın kabul etme olasılığını araştırmakla baş döndürücü ilgileniyor. Ancak satın almadan geçmiş onları imtihan eylemek istersiniz. İklim ve iklim şartları müşterek yerden apayrı müşterek yere ayrımlılık gösteriyor ve apayrı şeyler de var. Ama talebin bulunduğu açık." sanarak konuştu.

Türkiye’nin ne defans uran ürünlerinin ilgilerini çekmiş bulunduğu yönündeki soruya cevap verici Rinkevics, "Dron sektörünüze enikonu uyanıklık var." dedi.

Rinkevics, Letonya defans sanayisi ile Türk defans sanayisi ortada deste kurulmaya çalışıldığına ayraç ederek, "Yani hoppadak satın kabul etme değil, bire müşterek sürede bu çapraz iş birliğinin yollarını bulmaya çalışmaktır. Meslektaşlarımızın burada imal edilen ayrımlı cephane türlerine baktığını da biliyorum." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye ile defans sanayisi dalında gayri teşrikimesai sahalarına yer veren Rinkevics, bunların "siber savunma" ve "siber güvenlik" alanları bulunduğunu kaydetti.

Rinkevics, dü ülkenin bu mevzuda lüzumlu yazılımları geliştirmesinin önemine dikkati çekerek, bunların Türkiye ve Letonya'nın gelişigüzel çeşitli saldırıya erinç lüzumlu siber savunmayı sağlamasına asistan olacağını dile getirdi.

Türkiye'nin hububat anlaşmasındaki başarısı "dikkate değer"

Türkiye’nin hububat anlaşmasındaki rolünü değerlendiren Rinkevics, Türkiye'nin hububat krizinin aşılması mevzusundaki çabalarını ve oynadığı görevi ölçüm ederek, şunları kaydetti:

"Türk hükümetinin şimdiye derece besin güvenliği sorununu halletmek ve hububat ihracatını garanti dibine kabul eylemek düşüncesince Ukrayna ile Rusya ve Birleşmiş Milletler ile kuma emek harcaması dikkate bedel müşterek başarıdır. Bu anlaşmanın uygulanıyor olması da baş döndürücü ehemmiyetli bulunan müşterek şey. Anlaşmanın imzalanmasının devrisi günü, Rusların Odessa limanına roket atması üstünde az buçuk huzursuz olduk. Ama demin konuşurken, anlaşmanın işe yaradığını, hububat haiz gemilerin Odessa'dan ve gayri Ukrayna limanlarından ayrıldığını görüyoruz."

Rinkevics, defans ve asayiş dalında Avrupa Birliğinin Yapılandırılmış Daimi İş Birliği (PESCO) planlarına Türkiye'nin katılımına nite baktıklarının sorulması üzerine, Türkiye de müdahale iktisap eylemek üzere, kâffesi NATO üyelerinin AB defans planlarına katılımını kıvançla karşıladıklarını belirtti.

AB'de kararların oy donanması temelinde alındığını ve arada müşterek ayrıntıların tartışılmasının ve kimi devletlerin inandırma edilmesinin devir aldığını kaydeden Rinkevics, gelişigüzel devir çapraz kavrayış elde etmeye çalıştıklarını söyledi.

"Ukrayna kazanırsa henüz güvende oluruz"

Rusya'nın Ukrayna'ya erinç başlatmış bulunduğu savaşın Letonya tarihinin feci dönemlerini anımsattığını özetleyen Rinkevics, savaşın 6. ayında olunmasına karşın Ukraynalılar düşüncesince "büyük müşterek hissî destek" bulunduğunu vurguladı.

Savunma masraflarını artıracakları bilgisini verici Rinkevics, şu şekilde bitmeme etti:

"Ukrayna, Ruslarla savaşırken bire müşterek sürede Avrupa'nın ve Letonya'nın bağımsızlığı ve güvenliği düşüncesince de savaşıyor. Bu manada bakıldığında, Ukrayna'yı beslemek düşüncesince kabil bulunan gelişigüzel şeyi yapmamız gerektiğine inanıyoruz. NATO müttefiklerimize güveniyoruz, ülkemizi korumamıza asistan iktisap eylemek düşüncesince ellerinden geleni yaptıklarını biliyoruz. Daha fazlasını yapmamız icap ettiğini de biliyoruz. Bu sebepten defans masraflarımızı yüzdelik 2,5'e çıkarıyoruz. Belki gelecekte divan kararıyla bu adet henüz da artacak. Ayrıca, gelecekte müşterek çağ Kremlin'deki kimi erkeklerin müşterek ahir ülkenin Polonya, Baltık Devletleri yahut apayrı müşterek yurt olması icap ettiğini düşünmemesi düşüncesince Ukrayna'nın kazanmasına iane etmeleri gerektiğine inanıyoruz. Dolayısıyla, Ukrayna kazanırsa henüz güvende oluruz. Bu sebepten Ukrayna'yı elimizden geldiğince desteklememiz gerektiğine inanıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler