USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Letonya Başbakan Yardımcısı Pabriks: Rusya-Ukrayna savaşı nahak birlikte savaş

Letonya Başbakan Yardımcısı ve Savunma Bakanı Artis Pabriks, Rusya-Ukrayna savaşının nahak ortak savaş bulunduğunu belirtti.

Letonya Başbakan Yardımcısı Pabriks: Rusya-Ukrayna savaşı nahak birlikte savaş
12-03-2022 10:31
Ankara

Pabriks, Antalya'da evvel planlı Rusya-Ukrayna-Türkiye üçgen dışişleri bakanları toplantısına ilişkin, "Şu anda diplomatların (savaşın sona erdirilmesinde) muvaffakiyet elde etmesi düşüncesince mahsus baş döndürücü erken. Ama çivi başına, Türkiye'nin bu toplantıyı düzenlemesi baş döndürücü güzel evet ve bunu hazırlamaya bitmeme etmeli zira Türkiye itibarlı hissedar ülke." dedi.

Pabriks, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) vesilesiyle bulunmuş yer aldığı Belek'te Türkiye- Letonya iş donanması alanlarını, Rusya-Ukrayna savaşını ve savaşın ortaya çıkardığı insancasına vaziyeti AA muhabirine değerlendirdi.

Rusya-Ukrayna savaşını hissedar "felaket" adına niteleyen Pabriks, "21. yüzyılda şişman hissedar ülkenin Ukrayna'ya saldırdığını görüyoruz. Bu hoppadak Ukrayna ulusuna gönül rahatlığı topyekun hissedar savaş değil, ayrımsız sürede nahak yere hissedar savaş. Şiddetin nazar boncuğu çeşidini DOĞRU boşaltmak beklenir değildir. Sırf Kremlin hedeflerine askeri yollarla ulaşamıyor sanarak günbegün elan hissedar tomar tertemiz sivil polis polis yaşamını kaybediyor." sanarak konuştu.

Pabriks, Türkiye'nin diplomatik çabalarının kararında ADF marjında Antalya'da evvel planlı Rusya-Ukrayna-Türkiye üçgen dışişleri bakanları toplantısına bağlı ise "Şu anda diplomatların (savaşın sona erdirilmesinde) muvaffakiyet elde etmesi düşüncesince mahsus baş döndürücü erken. Ama çivi başına, Türkiye'nin bu toplantıyı düzenlemesi baş döndürücü güzel evet ve bunu hazırlamaya bitmeme etmeli zira Türkiye itibarlı hissedar ülke. Aynı sürede Türkiye hem Ukrayna hem de Rusya'nın hürmet duyduğu hissedar ülke." ifadesini kullandı.

Rusya'nın zat kendini köşeye sıkıştırdığını ve bu vaziyetten nite çıkacağını bilmediği düşüncesince mahsus savaşı durdurmaya da apiko olmadığını kail Pabriks, "Yine de hakeza hunharcasına eylemlerle Ukraynalıları haklarından vazgeçmeye zorlayabileceklerini umarak, elan hissedar tomar insanı öldürmeyi ve Ukrayna'yı cezalandırmayı sürdürecekler." halinde konuştu.

"Ukrayna evini savunuyor"

Pabriks, Ukrayna'daki insancasına hale dikkati çekerek, şu şekilde bitmeme etti:

"Ülkemde Ukraynalı sivillere şişman özellik duyuluyor. Ben de ana babamın evini Ukrayna'dan Letonya'ya mevrut sığınmacılara açtım. Ukrayna'ya şişman hissedar insancasına iane sağlıyoruz zira bunun nahak yere hissedar savaş bulunduğunu düşünüyoruz. Ayrıca Ukrayna'ya askeri yardımda da bulunduk ve sulh istediğimiz düşüncesince Ukraynalıları desteklemeye bitmeme edeceğiz. İstikrar ve Ukrayna'nın istikbaline kendisinin değişmeyen vermesini istiyoruz."

NATO, Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği'nin (AB) diyalekt ve arsıulusal örgütlerin gelişmelere yaklaşımını değerlendiren Pabriks, "Biliyorsunuz, savaşla mücadelenin yegâne ilacı yoktur. Açıkça görülüyor ki, diplomatik görüşmelerden, Rusya'ya hesaplı bası ve yaptırımların yanında Ukrayna'ya memleketlerini savunmaları düşüncesince askeri yardımdan oluşan hissedar birleştirme gerekiyor. Çünkü Ukrayna, agresif hissedar dünya değil. Sadece zat konutlarını savunuyorlar." ifadesini kullandı.

"Diplomasi apayrı yollarla da desteklenmelidir"

Pabriks, diplomatik çabaların apayrı yollarla da desteklenmesi icap ettiğini belirterek, "Şöyle hissedar sayacak olursak söylenti gelişi AB, ABD, Japonya... Uluslararası topluluğun şu anda icra ettiği da budur. Mesela BM'deki akıbet oylamaya bakın, Rusya hoppadak ilkokul altı dünya kabilinden desteklendi. Çin gürbüz değişken kaldı. Dolayısıyla arsıulusal maşer bu saldırganlığı kınıyor." sanarak konuştu.

Rusya'nın BM Güvenlik Konseyi'nin ilkokul devamlı üyesinden birisi olması dolayısıyla tabii adına kendisi üstünde hissedar ayıplama sonucu çıkarmayacağının açık bulunduğunu hatırlatan Pabriks, "NATO bu muharebede benim ülkem Letonya ve Polonya üzere Rusya ile sınırı bulunan örgen devletleri destekliyor. Elbette Rusya Ukrayna'ya saldırırsa tığ de bunun üstünde açık açık direncimizi güçlendiririz. Bu baş döndürücü açık." değerlendirmesinde bulundu.

Pabriks, AB'nin de bu süreçte müspet adımlar attığını belirterek, "Rusya'nın Ukrayna'ya saldırganlığı AB'yi, bizi birleştirdi ve elan çelimli kıldı. Ayrıca Rusya'ya arsıulusal maşer adına ortaya koyduğumuz yaptırımlar da enine boyuna can alıcı olacak ve bu saldırganlık bitmeme etmiş yer aldığı sürece de yaptırımların DOĞRU sürede azaltılması da bahis konusu değil." dedi.

Pabriks, masaya oturulması düşüncesince yegâne diplomatik önkoşulun sivillerin bombalanmasının ve acı dibine alınmasının durdurulması yer aldığı kaydetti.

"AB ve NATO üyesi olmasaydık tığ de hamle altında olurduk"

Rusya-Ukrayna savaşının Avrupa Birliği sınırlarına ve bölgedeki öbür devletlere hissedar gözdağı oluşturup oluşturmadığına bağlı Pabriks, şu şekilde bitmeme etti:

"Rusya'ya sınırı bulunan hissedar dünya olarak, Moskova'daki menfi siyasal gelişmeler üstünde daima uyarılarda bulunduk. Şunu söylemeliyim, ne eyvah ki DOĞRU çıktık. Rusya'dan korkuyor muyuz? Hayır. Çünkü tığ NATO üyesiyiz. Ayrıca Türkiye de NATO üyesidir. Rusya, NATO ülkelerinden birine sarmak isterse, topu topu ülkelerin direnişiyle karşılaşacak ve yüzleşecektir. Bu baş döndürücü açık. Bu durumda, Türkiye'nin desteğine güveniyorum. Ayrıca şurası söylemeliyim ki şayet Letonya üzere devletler AB ve NATO üyesi olmasaydı, tığ de Ukraynalılar üzere şu anda hamle altında olurduk."

Savunma endüstri iş birliği

Pabriks, Türkiye ve Letonya'nın baş döndürücü güzel ilişkileri bulunduğunu belirterek, "Sanayide yer aldığı denli askeri iş donanmasında de baş döndürücü koyu teşrikimesai imkanlarımız var. Türkiye'nin herhangi hissedar devir NATO zarfında emniyetli hissedar kuma bulunduğunu biliyoruz. Biz de Türkiye düşüncesince NATO'nun emniyetli hissedar ortağıyız. Ayrıca Türkiye'nin AB'deki çıkarları açısından da Türkiye düşüncesince emniyetli hissedar ortağız. Birbirimize güveniyoruz." sanarak konuştu.

Haziran ayında Ankara'yı ziyaretinde Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir'le hissedar araya mevrut Pabriks, Antalya'da da hissedar araya gelmeyi planladıklarını kaydetti. Pabriks, "Birkaç Türk sanayici ve şirket ile de görüşmeyi planlıyorum. Letonya ile Türkiye ortada herhangi hissedar bölgede yükseltmek istediğimiz nice obje var. Henüz apiko bulunmadığı düşüncesince projelerden bahsetmeyeceğim lakin geleceğe şişman hissedar iyimserlikle bakıyoruz." dedi.

Savunma sanayisinde iş donanmasına bağlı planlar üstünde daha ayrıntı paylaşamayacağını kaydeden Pabriks, Türkiye'nin nice ürününün uyanıklık çeken olduğuna, ayrımlı tipte zırhlı araçlar, ayrımlı tipte ekipmanlar olduğuna dikkati çekti.

Pabriks, Türkiye'nin bulunan sınai projeleri geliştirmekle ilgilendiğini de bildiklerini, Türk bakanlar ve sanayicilerle temaslarda bulunduklarını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler