USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov'dan NATO'ya cevap: 'Sabrımızın sonu geldi'

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov gerçekleştirdiği matbuat toplantısında, Türkiye ve Ermenistan ortada meydana gelen ilişkilerin normalleştirilmesini müteveccih toplantıya dair, "Rusya hakeza birlikte anlaşmaya varılmasına araştırma görevlisi beli ve dakika Moskova'da hususi

Lavrov'dan NATO'ya cevap: 'Sabrımızın sonu geldi'
14-01-2022 19:29

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, 2021 yılı istimara toplantısında ülkesinin aut politikası ve geçtiğimiz sene yaşananlarla alakadar değerlendirmelerde bulundu. Özellikle Rusya'nın önerilmiş bulunduğu düzenlilik garantileri mevzulu toplantılara yer veren Bakan Sergey Lavrov, hem Amerika bununla birlikte NATO kendince can alıcı ifadeler kullandı.

NATO ile yaşadıkları gerilimde gine Rusya'nın al çizgilerinden bahseden Lavrov, “Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü'nün çabucak sınırlarımızın öteki tarafında belirmesini, ilkin de Ukrayna yönetiminin izlediği siyasa düşünülecek olursa, katiyen ikrar etmeyeceğiz. Dahası bu, bizim düşüncesince birlikte al çizgi, esas birlikte al çizgi" niteleyerek konuştu. Lavrov, "Ukrayna NATO haricinde kalsa bile Amerikalılar, İngilizler ve öteki Batı devletleri ile düet anlaşmalar üzerinden bu devletler Ukrayna'da askeri tesisler ve Azov Denizi'nde üsler kurabilir. Bu da bizim düşüncesince ikrar edilemez birlikte şey, çünkü yandaki ülkelerimizin topraklarına Rusya düşüncesince gözdağı oluşturacak atak silahları konuşlandırılması da bizim düşüncesince birlikte öteki al çizgi” dedi. Batının Ukrayna'ya tabanca tedarikine bitmeme ettiğini korumak için çaba sarfeden Lavrov, “Ukrayna'da Amerika ve İngiliz askerleri de engelleme yüzlerce Batılı askerler bulunuyor. Bu tabanca destekleri dolayısıyla Kiev yönetimi ülkenin doğusundaki çatışmaları kuvvet kullanarak bastırmaya çalışıyor. Batı'nın Ukrayna'ya tabanca tedariki bundan dolayı Rusya düşüncesince ikrar edilemez” ifadelerini kullandı.

“Sabrımızın sonu geldi”

Ukrayna başlığı altında NATO, Amerika ve Batılı devletlere tepkisini sürdüren Lavrov, “Sabrımızın sonu geldi. Biliyorsunuz ki baş döndürücü sabırlıyız. Çok etraflıca müddet kendimizi tuttuk, bundan sonradan birlikte şeylerin olma tarihi geldi. Şimdi bundan sonradan tekliflerimize konkre adına verilecek cevabı bekliyoruz. ABD, Kanada ve İngiliz güçleri sonsuz adına Rusya sınırları yakınına konuşlandırılırken, NATO'nun Rusya'ya kişi askeri güçleri ile kişi toprakları üstünde ne yapacağını söylemesi ikrar edilemez” dedi.

“AB'yle bulunan kâffesi enformasyon kanallarına Avrupalı meslektaşlarımız çeşidinden beton döküldü”

ABD ile bitmeme fail NATO'nun da engelleme bulunduğu düzenlilik garantileri mevzulu görüşmelere Avrupa Birliği'nin (AB) katılıp katılmayacağı ile alakadar suali cevap veren Sergey Lavrov, “AB'nin düzenlilik müzakerelerine katılımını nite gördüğünü bilmiyorum. Açıkça söyleyeyim, bilmiyorum. Bunun nedeni bunu istemememiz değil. AB 7.5 sene ilkin güvenliğin sağlanmasıyla alakadar mekanizmalar da engelleme Rusya'yla bulunan kâffesi etkileşim mekanizmalarını yıktı ve bundan sıkıntı duyuyoruz. Şimdi tığ Amerika ve NATO'ya başvurduk. NATO'yla aramızda en azından Rusya-NATO Konseyi kağıt üstünde duruyor, Kuruluş Senedi'ni kimesne bozma etmedi. Ancak AB'yle bulunan kâffesi enformasyon kanallarına Avrupalı meslektaşlarımız çeşidinden beton döküldü. AB'nin düzenlilik çıkarlarının cezaevi gerisi edilmesinden ide duyduklarını görüyoruz, bunu açık açık itiraf ediyorlar” gibi konuştu.

“Rusya buna nice ayrımlı halde karşılık verebilir”

ABD ve NATO ile bitmeme fail düzenlilik garantileri görüşmelerine kişi önerileri haricinde Amerika ve NATO tarafının da tavsiyeler sunabileceğini tabir fail Lavrov, “Rusya buna nice ayrımlı halde karşılık verebilir. Güvenlik garantileri dair doğacak yanıtın belirleyicisi, Washington olacak, bu açık. Amerika ile NATO'nun, düzenlilik garantileri dair Rusya'nın gönül rahatlığı yandan doğacak cevabı sonsuza sincap beklemeyeceğini ayırt ettiğini düşünüyoruz. Tekliflerimizin reddedilmesi biçiminde gidişat değerlendirmesi yapmış olup vaziyeti Devlet Başkanı Putin'e yazanak edeceğiz ve kişi düzenlilik menfaatlerimiz doğrultusunda eylemlerimizi belirleyeceğiz” dedi. Lavrov, "Rusya, düzenlilik garantisi teklifleri dair Amerika ile NATO'dan özellik madde, baş döndürücü ayrıntılı birlikte karşılık bekliyor. Bu yanıtın, neyin akla yatkın olduğu, neyin bulunmadığı ve bunların nedenlerini içermesini istiyoruz. Ancak sonsuza sincap beklemeye niyetimiz de yok” niteleyerek konuştu.

"Bir lakırtı vardır, sulh istiyorsan harbe müheyya ol"

Kazakistan'da 2 Ocak'ta süregelen çıkmaz gösterilerinin bastırılmasına müteveccih Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'ne (KGAÖ) ilişkin sulh birliklerinin bu ülkede değerli birlikte fariza aldığının altını çizen Lavrov, “Bir lakırtı vardır, sulh istiyorsan harbe müheyya ol. Şükür ki iş, harbe derece uzanmadı. Barış güçleri, yeteneklerini kâffesi dünyaya kanıtladı. Batı'nın sulh güçlerinin konuşlanma hızına karşısındaki şaşkınlığı, hacısı hocası çeşidinden doğruluk etmiş bulunduğu halde değerlendirildi, bundan on paralık şüphem yok” niteleyerek konuştu. KGAÖ birliklerinin Kazakistan'da fariza almasından sonradan Batının kendilerine müteveccih müeyyide yürütüm ihtimalinin olup olmadığının sorulmasına da karşılık verici Lavrov, “Hiçbir obje söyleyemeyiz. Biz bekleme modunda değil, konkre mevzular üstünde çalışıyoruz. Ancak Batılı ortaklarımız değme şeyi yapabilir" ifadelerini kullandı.

“Türk-Ermeni görüşmeleri bekliyoruz ki değerli olacaktır”

Bugün Moskova'da meydana gelen Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki toplantıyla alakadar de görüşlerini aktaran Lavrov, “Türkiye ve Ermenistan kişi hususi temsilcilerini belirledi. Rusya, hakeza birlikte anlaşmaya varılmasına asistan he ve ahit Moskova'da hususi temsilcilerin önceki görüşmesinin gerçekleşiyor olmasından baş döndürücü memnunuz. Bizim rolümüz, direkt diyaloğun kurulmasına asistan olmaktı. Umuyorum ki bu değerli olacak” dedi.

"3+3 formatındaki toplantıyı enerjik halde destekledik ve bunun birleştirici potansiyelini çabucak gördük"

Türkiye'nin Güney Kafkasya'daki hastalıkların çözümüne müteallik ehemmiyetli birlikte gösteriş üstlendiğinin altını çizen Lavrov, “Bu girişimler, Güney Kafkasya'daki durumun iyileşmesine ve bulunan politik hastalıkların Güney Kafkasya'da üç dünya ve onların üç şişman komşusu Rusya, Türkiye ve İran ortada iktisadi ve öteki iş birliğinin geliştirilmesi eliyle henüz enerjik ve hayır halde çözülmesi düşüncesince koşulların oluşturulmasına asistan oluyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in önerisiyle geçtiğimiz Aralık ayında Moskova'da, Güney Kafkasya ile alakadar 3+3 formatında derinti gerçekleştirildi" dedi. Lavrov, "Yapılan çağırma cihazı dair bu inisiyatifi enerjik halde destekledik ve bunun birleştirici potansiyelini çabucak gördük. Bu inisiyatifin danışma edilmeye ve Moskova'da görüşmenin hazırlanmaya başladığı önceki günden buyana Gürcü komşularımızın da bu sürece katılmasından yanaydık. İstişare düşüncesince ne derece olanak var ise o derece bulunan hastalıkların çözümü düşüncesince iyidir. Bundan yola çıktık. 3+3 formatında başlatılan süreçler henüz önemlidir. Çünkü bu formatta kâffesi bölgenin gelişim göstermesi ile alakadar olanaklar danışma ediliyor. Bu format, Rusya, Türkiye, İran ve tabii Gürcistan'ı ait imkanların şeklini açıyor. Bu formata ön şartsız eklenmek Gürcistan'ın çıkarınadır” dedi.

Erhan Altıparmak
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler