USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Lavrov, 'gayrimeşru yaptırım' şartlarında İran ile iş birliğini geliştireceklerini söyledi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD’nin Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının Rusya-İran ilişkilerini etkilemeyeceğine müteallik güvence verdiğini belirterek, "Rusya evlilik dışı müeyyide şartlarında üstelik İran ile iş birliğini geliştirecek." dedi.

Lavrov, 'gayrimeşru yaptırım' şartlarında İran ile iş birliğini geliştireceklerini söyledi
15-03-2022 17:20
Moskova

Lavrov, İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile başşehir Moskova'da görüşmesinin peşi sıra düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında şimdiki mevzulara bağlı açıklamalarda bulundu.

Abdullahiyan ile toplantıda Ukrayna'daki vaziyeti da ele aldıklarını dile getiren Lavrov, İran'a bu mevzuda sergilediği "objektif" ve "dengeli" pozisyondan çevre teşekkürname etti.

Rusya ile Ukrayna ortada müzakerelerin sürdüğüne dikkati çekici Lavrov, "Müzakereler, Ukrayna'nın yansız askeri statüsü ve silahlardan arındırılması, bu sürece eklenen tarafların güvenliğinin sağlanması çerçevesinde bitmeme ediyor." halinde konuştu.

"ABD'nin dirim bilimsel laboratuvarları tehlikeli"

ABD'nin emektar Sovyetler Birliği devletlerinde dirim bilimsel laboratuvarlar oluşturduğuna dikkati çekici Lavrov, "Bu cins laboratuvarın sayısı 100 civarındadır. Sadece Ukrayna'da 30 laboratuvar bulunuyor." dedi.

Bu yöndeki eylemlerin ikrar edilemez bulunduğunu vurgulayan Lavrov, "Bunlar, aşırı sayıda vatandaşın hayatında zarar yaratıyor." ifadesini kullandı.

"Yaptırımlar, İran ile ilişkileri etkilemeyecek"

Rusya ile İran arasındaki ilişkilere yer veren Lavrov, "Rusya evlilik dışı müeyyide şartlarında fark İran ile iş birliğini geliştirecek." dedi.

ABD’nin Rusya'ya müteveccih yaptırımlarının Rusya-İran ilişkilerini etkilemeyeceğine müteallik güvence verdiğini tamlayan Lavrov, şunları kaydetti:

"Yazılı garantileri aldık. İran nükleer anlaşmasının baştan canlandırılmasına bağlı belgeye engelleme edildi. Bu metinlerde, şirketlerimiz ile uzmanlarımızın Buşehr Nükleer Santrali projesi mevzusundaki teşrikimesai engelleme anlaşmanın öngördüğü topu topu planlar ve çalışkanlık alanları korunuyor."

"İran nükleer anlaşmasının uygulanmasından yanayız"

İran nükleer anlaşmasının uygulanması icap ettiğini dile getiren Lavrov, "Birleşmiş Milletler'in (BM) kararlarıyla desteklenen bu anlaşmanın bütün bütün çabucak uygulanmasından yanayız. ABD'nin bahis konusu nükleer anlaşmanın kanuncu sahasına dönmesini umuyoruz ve uyguladığı gayrikanuni yaptırımlardan vazgeçmesini bekliyoruz." niteleyerek konuştu.

Lavrov, ABD'nin bu mevzuda anlaşmanın sağlanamamasından Rusya'yı suçladığına dikkati çekerek, "Bu suçlamalar yalandı. Bu anlaşma, birtakım başkentlerde şimdi onaylanmadı. Moskova bunların ortada yok." ifadelerini kullandı.

İran nükleer anlaşmasının, İran'ın alan yağı ihracatı yönündeki engelleri kaldıracağını özetleyen Lavrov, "İran petrolünün arsıulusal tüketicilere çıkması, petrolü ihraç ve ithal fail topu topu devletleri etkileyecek. Bu vaziyette şok değişikliklere müteveccih mekanizmalar var. Bunların ortada İran'ın da arazi almış olduğu OPEC+ bulunuyor. İran petrolünün tüketicilere çıkması yerinde oluşacak mesail çözülecek." dedi.

Türkiye tıkanıklığın aşılmasını istiyor

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu’nda icra ettiği açıklamada, Türkiye’nin müzakerelerle ilgilendiren beklentisini şu laflarla anlatım etmişti:

"Bundan birlikte ay geçmiş nükleer anlaşma ait bizlere mevrut bilgilere mucibince yüzdelik 95 anlaşmışlardı. Forum önceden yüzdelik 99,9'a çıktı. Yani ağız ağıza anlaştıklarını söyleyebiliriz. Tabii Rusya'nın burada aksi birlikte davranış takındığını da söylüyorlar. Umarım hakeza birlikte davranış olmaz. Çünkü burada yapılacak birlikte anlaşmanın müspet tesiri elden dü yan düşüncesince değil, hacısı hocası kabilinden hissedilecek. Yani Rusya da buna dahil. Ama sıkkın birlikte mevzunun bu derece başağrısı yaşarken aşılması, zait birlikte gaz yuvarı de doğuracak. Dolayısıyla bu mevzuda inşallah en çelimsiz sürede birlik mutabakat, her insanın desteklediği birlikte anlaşma sağlanır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler