USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kuzey Kore'nin küsurat roket denemeleri 'koz artırma' ve 'fırsatçılık' olarak

Kuzey Kore'nin yılbaşından bu yana 7 roket denemesi, "müzakeresiz devri fırsata çevirme", "füze programının ilerleyişinden güvenli olma" ve "muhtemel diplomatlık sürecinde kozlarını artırma" namına nitelendiriliyor.

Kuzey Kore'nin küsurat roket denemeleri 'koz artırma' ve 'fırsatçılık' olarak
31-01-2022 12:00
Tokyo

Yılbaşından bu yana Kuzey Kore'nin değişik insan ve menzillerde roket denemeleri, lehçe komşuları Japonya ve Güney Kore'de ide oluşturdu. Her dü yurt de denemeler hasebiyle kınadıkları Kuzey Kore'nin bu eylemlerini durdurması çağrısı yaptı.

Kuzey Kore Merkezi Haber Ajansının (KCNA) 30 Ocak'taki denemede Hwasong-12 insan "uzun menzilli balistik füze" fırlatıldığını açıklaması, akıllara 4 sene ilkin Pyongyang'in ilkin defa bu insan müşterek roket denediğini açıklamış bulunduğu devri getirdi.

Kuzey Kore, Kasım 2017'de "en güçlü" halinde nitelediği Hwasong-15 insan kıtalararası balistik roket fırlatmıştı. Denemeye bağlı o dönem, "nükleer dolambaç takılabilecek" füzenin "ABD kıtasına erişebileceği" yorumları yapılmıştı.

Kuzey Kore önderi Kim Jong-un, Ocak 2018'de meydana getirdiği toy sene konuşmasında, Güney Kore'ye zeytin dalı uzatmış ve bire müşterek sene meydana getirdiği apayrı müşterek açıklamada da "Kore yarımadasının nükleerden arındırılmasının tamamlanması" taahhüdünde bulunmuştu.

Anlaşmazlıklar müzakereleri durdurdu

Haziran 2018'de Singapur'da planlı zirvede Kim, emektar Amerika Başkanı Donald Trump ile müşterek araya gelmişti. Zirvede Washington, bahis konusu taahhüdünün karşılığında, "Kuzey Kore'ye düzenlilik garantiler verileceğini" açıklamıştı. O dönemden buyana Kuzey Kore, çekirdeksel ve kıtalararası balistik roket denemekten kaçınmıştı.

Ancak bu devir içinde ABD-Kuzey Kore arası danışmalar ise "nükleerden arındırma" ve "yaptırımların hafifletilmesi" mevzularındaki anlaşmazlıklar yardımıyla sekteye uğramıştı. Bu devir içinde Pyongyang'ın "önlenmesi zor, adi irtifada seyreden çelimsiz menzilli füze" denemeleri kayda geçti.

Ocak 2021'de ABD'de göreve mevrut Joe Biden yönetimi, müzakereleri baştan başlatmak istediğini kamuoyuna duyurmuştu. Ancak Eylül ve Ekim 2021'de sıklaşan ve Ocak 2022'de ise herhangi müşterek hafta peş peşe devam eden roket denemeleri sonrası ABD, Kuzey Kore’ye ek yaptırımlar açıklamıştı.

"Akrebin kuyruğu"

Kuzey Kore, çekirdeksel programı ve geliştirdiği füzeleri yakından strateji fail askeri ve politik uzmanlar akıbet 30 günde 7 denemenin, Pyongyang'ın "müzakeresiz devri fırsata çevirme" ve "füze programın ilerleyişinden sakıncasız olma" ve "muhtemel diplomatlık sürecinde kozlarını artırma" derk geldiğini belirtiyor.

AA muhabiri, Kuzey Kore'nin sürdürdüğü roket programı ile yoğunlaşan denemelerin hedefine müteveccih ecnebi uzmanların arsıulusal matbuat ve AA'ya değerlendirmelerini derledi.

Güney Kore Bilim ve Teknoloji Politikaları Enstitüsü Araştırma Görevlisi ve roket uzmanı Lee Choon Geu, müşterek ayda 7 defa denemeyi "füze çılgınlığı" namına niteledi.

Seul'deki Ewha Üniversitesinden Prof. Leif-Eric Easley, "çoğu askeri çağcıllaşma çabaları" halinde nitelediği denemelerle iktisadi güçlükler karşısında politik sene dönümleri kutlayan Pyongyang'ın, "ulusal gururunu" perçinlemeye çalıştığını söyledi.

Easley, "(Kuzey Kore) Washington ve Seul'e 'kendisini alaşağı etmenin masraflı olacağını' anımsatmak istiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Güney Koreli askeri bilirkişi Prof. Kim Dong Yup da BBC'ye meydana getirdiği değerlendirmede, Kuzey'in eylemlerinin "küçümsenmesine şaşırdıklarını" kaydederek, "Kuzey'in teknolojisini, kestirim edilenden hâlâ aceleci biçimde geliştirdiğini" belirtti. Pyonyang'ın hedeflediği "caydırıcılık seviyesi" düşüncesince "akrebin kuyruğu" benzetmesi karşılayıcı Yup, "düşmanlarının, roket savunmasını zaafa uğratmayı planladığını" bildirdi.

Farklı erim ve tiplerde roket denemelerine müteveccih New American Century Asya-Pasifik Kıdemli Araştırmacısı Duyeon Kim, "Saptanması müşterek yana, roket defans sistemlerinden kaçınabilecek, tatbikat yeteneği erdemli ve önlenmesi güç silahlar geliştirmeyi hedefledikleri açık" yorumunu yaptı.

"Kronik namına Kim güvende değil"

Carnegie Endowment for International Peace mümessil uzmanı Ankit Panda, Kuzey'in "kendisini savunacak tabanca yeterliliğine erbap olmayabileceği hissiyatı" taşıdığını belirterek, "(Kuzey Kore lideri) Kim Jong-un süreğen namına güvende değil. Bence, Çin ve Rusya karışma hiç kimseye güvenmiyor ve 'yeterli görebileceğimizin ötesinde müşterek sığa mensur etmesi gerektiğini' düşünüyor." dedi.

AA'ya mütekellim Tama Üniversitesi Kural Koyucu Stratejiler Merkezi Müdür Yardımcısı Brad Glosserman, Kuzey'in "istisnasız topu topu denemelerin politik nedenlerle değil uygulayım imtiyazlar doğrultusunda" yaptığını savunarak, "Çünkü roket programının gereği kadar ilerleyişinin sağlanması isteniyor." dedi.

Dongseo Üniversitesinden Prof. Brian Myers erbap bulunduğu roket programları ile Pyongyang'ın "Güney Kore ile mümkün sulh anlaşması ve ABD'nin Kore yarımadasından beklenen çekilmesine müteveccih gelecekteki araştırma süreçlerinde" elini güçlendirmeyi hedeflediğini belirtti.

Japon amme yayıncısı NHK'ya mütekellim Keio Üniversitesinden Prof. İsozaki Atsuhito, müşterek fasıl devam eden Pyongyang-Washington müzakerelerine ayraç ederek, "Kuzey Kore bitmeme edecek olsa denemeler olmaz." dedi. Atsuhito, halihazırda "müzakeresiz bu dönemi, caydırıcılık ve defans kapasitelerini çoğaltmak üzere Pyongyang'ın baş döndürücü cepheli silahlar imtihan etmek düşüncesince punt bildiğini" söyledi.

Uluslararası basında Kuzey Kore'nin, "baş müttefiki ve iktisadi cankurtaranı" namına tanıdık Çin ile DOĞRU ilişkileri hasebiyle bu hafta arası başlamış olacak Pekin 2022 Kış Olimpiyatları içinde küçük ay kocaoğlan içinde roket denemelerinden sakınacağı da öne sürülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler