USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kuzey Kore: 'Nükleer silaha erişim ülkemizin savunması düşüncesince olmazsa olmaz'

Kuzey Kore'nin Uluslararası Örgütlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Son Gyong, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Güney Kore ziyaretinin peşi sıra meydana getirdiği açıklamada, “Kuzey Kore'nin çekirdeksel silahlara erişimi devletinin ve halkının güvenliği

Kuzey Kore: 'Nükleer silaha erişim ülkemizin savunması düşüncesince olmazsa olmaz'
14-08-2022 11:05

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Güney Kore'yi görüşme ederek, BM'nin Kuzey Kore'nin çekirdeksel silahlardan ağız ağıza arındırılmasına müteveccih kararlılığını yinelemesinin ardından, Pyongyang'dan mevzuya dair izah geldi. Kuzey Kore'nin Uluslararası Örgütlerinden Sorumlu Dışişleri Bakanı Yardımcısı Kim Son Gyong meydana getirdiği açıklamada, Guterres'in laflarını "BM'deki görevinin yükümlülüklerine karşıt ve yansızlık ve hakkaniyetten akıbet etap uzak" namına nitelendirdi. "BM umumi sekreterinin makul ortak ülkenin hükümetinden istek arzu yahut ikrar etmemesi ve sadece BM'ye dirlik mesul bulunan arsıulusal ortak izinli namına pozisyonuna dokunca verebilecek rastgele ortak eylemde bulunmaktan kaçınması gerekir" denilen açıklamada, "ABD ve ona dair güçler çeşidinden dayatılmış edilen güya kusursuz çekirdeksel silahsızlanma, biricik yönlü ortak silahsızlanmayı arzu etmiş olduğu düşüncesince Kuzey Kore'nin egemenliğine müteveccih ortak ihlaldir ve BM Genel Sekreteri Guterres ihtimal de Kuzey Kore'nin bunu ivazsız olarak, ağız ağıza reddettiğini dobra bilmektedir" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, "Kuzey Kore ile Amerika arasındaki çatışmanın tarihi, dünyanın en iri çekirdeksel silahlı gücü ve dünyanın biricik çekirdeksel suçlusu bulunan ABD'nin yasadışı ve hasmane politikasından vazgeçmediği sürece Kore yarımadasında temelli sulh ve istikrarın katiyen sağlanamayacağını göstermektedir" denildi. Açıklamada ayrıca, "Kuzey Kore'nin çekirdeksel silahlara erişimi, devletinin ve halkının güvenliğini müdafaa etmek ve ABD'nin hasmane politikasından ve çekirdeksel gözdağı ve şantajından özgür gelişimini getirmek düşüncesince olmazsa olmaz ortak seçimdir" ifadelerine arazi verildi.

"Ateşe körükle gitmemeyi referans ediyoruz"

BM'nin "uluslararası adaleti ve istek eşitliğini faaliyetlerinin asliye prensibi namına geçirmek mecburiyetinde olduğu" vurgulanan açıklamada, Guterres'in ise bu organın başı namına "uluslararası ilişkilerde gelişigüzel devir adaleti, tarafsızlığı ve nesnelliği koruması gerektiği" kaydedildi. Açıklama, "Genel Sekreter Guterres'e ateşe körükle kullanmak niteliğindeki sakıncalı uydurma ve davranışlarda bulunurken titiz olmasını, bunun namına Kore yarımadasındaki akıbet etap vahametli probleminin çözümüne asistan olacak adımlar atmasını referans ediyoruz" ifadeleri ile akıbet buldu.

Güney Kore'ye gitmişti

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, resmi temaslarda mevcut olmak gibi gittiği Güney Kore'de BM'nin, Kuzey Kore'nin çekirdeksel silahlardan ağız ağıza arındırılmasına müteveccih kararlılığını yinelemişti. Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol ile ortak araya mevrut Guterres, Seul'un yarımadadaki barışı himaye çabalarının desteklendiğini belirterek, Pyongyang'a "tamamen, arka döndürülemez ve kanıtlanabilir çekirdeksel silahsızlanma" çağrısı yapmıştı.

Burak Ersoy
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler