USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kurtulmuş ile Budaqov'dan eş matbuat toplantısı

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, "Bundan ahir devirde ülkelerimiz arasındaki güzel ilişkileri çelimli dü politik partinin ve çelimli dü politik liderin iradesiyle sürdürmeye bitmeme edeceğiz.'' dedi.

Kurtulmuş ile Budaqov'dan eş matbuat toplantısı
07-12-2021 15:35
İstanbul

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş ile Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili ve Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tahir Budaqov, dü tümen ortada planlı eş çalışmalara bağlı matbuat toplantısı düzenledi.

Kurtulmuş, AK Parti İstanbul İl Başkanlığı Konferans Salonu'nda meydana gelen toplantıda, Türkiye ve Azerbaycan'ın dü değişik devlettir fakat müşterek tane budun olduğunu, bu çerçevede, herhangi müşterek devir Türkiye-Azerbaycan arasındaki dostluğun geliştiğini, derinleştiğini, kuvvetlendiğini anlattı.

Özellikle Azerbaycan'ın Karabağ'ı işgalden kurtardığı sürede, Türkiye'nin hem talih hem budun kendisine Azerbaycanlılara 44 çağ devam eden savaşta verdiği dayanaklık etmek ve sonrasındaki teşrikimesai zımnında Türkiye-Azerbaycan ilişkilerinin dünkü ve çelimli müşterek safhaya akıllıca evrildiğini özetleyen Kurtulmuş, "Savaş sonrasındaki süreçte Azerbaycan'ın azad bulunan Karabağ bölgesinin bundan böyle asude olması, Karabağ bölgesinin baştan imarı ve yapımı düşüncesince Türkiye eksiksiz kuvvetiyle hem altyapının yapılması hem orada ekincilik ve hayvancılık dalında iş birliğinin geliştirilmesi düşüncesince ağırbaşlı halde çalışmalarını sürdürmektedir." ifadelerini kullandı.

Numan Kurtulmuş, başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in imzaladığı Şuşa Beyannamesi ile baş başa dü abuhava arasındaki ilişkilerde dünkü müşterek zamanın başladığını, Kaflaslar'da dünkü müşterek sulh ve sağlık perspektifinin de ortaya konulduğunu vurguladı.

Uzun seneler devam eden işgalin sona erdirilmesinden ve arsıulusal hukuktan meydana gelen Azerbaycan'ın Karabağ'ı işgalden istirdat operasyonu zaferle bittikten sonraları dünkü müşterek zamanın başladığını dile getiren Kurtulmuş, şu halde bitmeme etti:

"Bu zamanın bundan ahir esası, Kafkaslar'da sulh ve esenliğin sağlanmasıdır. Bunun düşüncesince de Türkiye Azerbaycan, Rusya, İran, Ermenistan ve Gürcistan'ın bu bölgenin 6 ülkesi kendisine zat meselelerini baş başa çözebilme iradesini ortaya koyması, Kafkaslar'da dünkü müşterek sulh sürecinin başlaması düşüncesince ehemmiyetli müşterek adımdır. Bu adımın atılabilmesi düşüncesince çabucak Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini geliştiriyor ve bu çerçevede de herhangi müşterek bölgede bulunduğu kabil bu ülkeler arasındaki ilişkileri uluslar ortada mevcud ilişkilerde kökleştirmek düşüncesince yolumuza bitmeme ediyoruz. Her dü ülkenin nüfuz partisi olarak, Azerbaycan'daki Yeni Azerbaycan Partisi ve Türkiye'deki Adalet ve Kalkınma Partimiz ortada baş döndürücü çelimli ilgiler kurulmuştur. Bu ilişkilerde dü devletin müşterek tane budun kendisine ileriye akıllıca yürüyüşlerinde antipatik müşterek kuvvet olacaktır."

"İki tümen arasındaki sağlam ilişki, dü abuhava arasındaki sağlam birlikteliğin müşterek yansıması kendisine derece derece kuvvetlenecek"

AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, müstevli şartlarına karşın aykırı kendisine 7 ehemmiyetli mülakat gerçekleştirdiklerini, devir içi konferanslarla bölgenin istikbaline bağlı fikirlerin elan da kuvvetlenmesi, eş zeminlerde siyasetin elan da geliştirilebilmesi düşüncesince fikirlerin ortaklaştırıldığını aktardı.

Azerbaycan heyetinin 2 Haziran'da Ankara'ya geldiğini ve dü tümen ortada teşrikimesai protokolü imzalandığını, kendilerinin de 28 Temmuz'da Bakü ve Gence'ye derece derece hem ehemmiyetli müşterek konferansı yürütme ettiklerini hem de dü tümen arasındaki çalışmaların kuvvetlendirilmesi düşüncesince temaslarda bulunduklarını anımsatan Kurtulmuş, "Bundan ahir devirde ülkelerimiz arasındaki güzel ilişkileri çelimli dü siyasal partinin ve çelimli dü siyasal liderin iradesiyle sürdürmeye bitmeme edeceğiz. Ayrıca dü tümen arasındaki sağlam ilişki, dü abuhava arasındaki sağlam birlikteliğin müşterek yansıması kendisine derece derece kuvvetlenecek ve beklenti ederiz ki Türk dünyasındaki gayrı siyasal partiler ve gayrı devletlerin halklarıyla baş başa de ilişkilerimizi uzun uzadıya yolumuza bitmeme edeceğiz." niteleyerek konuştu.

Kurtulmuş, bu kararlılığın siyasetteki yansıması olarak, 12 Kasım'da İstanbul Bildirisi'nin hazırlandığını, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'nda, elan evvela Türk Konseyi kendisine tanımlanan Türk Devletleri arasındaki iş birliğinin, "Türk Devletleri Teşkilatı" kurularak güçlendirildiğini ve arsıulusal müşterek teşrikimesai teşkilatına dönüştürüldüğünü hatırlattı.

Bu uzuv ülkeler arasındaki iş birliğinin herhangi müşterek bölgede güçlendirilmesi ve böylecene Türk dünyasının siyasi, ekonomik, kültürel kabil eksiksiz alanlardaki varlıklı birikimlerinin ortaklaştırılması düşüncesince Türk Devletleri Teşkilatı'nın ehemmiyetli müşterek arsıulusal ortam olabileceği kanaatinde olduklarını tabir fail Kurtulmuş, herhangi müşterek dü siyasal partinin de Türk Devletleri Teşkilatı'nın güçlendirilmesi düşüncesince üzerinde sakıt sorumlulukları hesabına getireceğinin altını çizdi.

Ayrıca, İstanbul'daki görüşmede İlham Aliyev'e, Cumhurbaşkanı Erdoğan kabilinden Türk Dünyası Ali Nişanı'nın sunma edilerek, zaferin taçlandırıldığını kail Kurtulmuş, görüşmede Türk dünyasının 2040 ciddi gösterimi da ortaya konularak iş birliğinin ne bölgelerde elbette derinleştirileceğinin tartışıldığını ve müzakerelerle anlaşılan müşterek noktaya gelindiğini anlattı.

Tahir Budaqov ve Azerbaycan Milletvekili Ramil Hasan ile gerçekleştirdikleri matbuat toplantısının ve kendilerinin Türkiye'yi ziyaretlerinin dü abuhava arasındaki dostluğu ve kardeşliği artıracak ehemmiyetli müşterek hamle bulunduğunu tabir fail Kurtulmuş, laflarını şu halde tamamladı:

"Ayrıca Türk Devletleri Teşkilatı'nın bundan böyle oluşturduğu döşeme içerisinde baş döndürücü elan degaje müşterek coğrafyada gayrı ülkelerden kardeşlerimiz ve dostlarımızla buluşarak, onlarla da eş düzentileme zeminleri oluşturarak, hem yöntem dalında toplumlarımızın yapısını perçinlemek hem zat ülkelerimizin arasındaki iş birliklerini yükseltmek düşüncesince çalışkan güzel oruçlu müşterek emek harcamayı ortaya koyacağız. Nasıl Türkiye ve Azerbaycan dü talih kendisine fakat müşterek tane müşterek budun kendisine Türk Devletleri Teşkilatı'nın merkezini oluşturuyorsa Yeni Azerbaycan Partisi ve AK Parti, dü talih ortada fakat müşterek tane budun bulunan Türkiye ve Azerbaycan halkları arasındaki bu ilişkiyi kuvvetlendirecek müşterek çırçıplak öge kendisine buradadır. Ama bundan ahir süreçte en ehemmiyetli vazifelerimizin bir tanesi de Türk Devletleri Teşkilatındaki kardeşlerimizin, dostlarımızın da bu müşterekliğe katılmasını sağlayacak müşterek perspektifle uğraş etmektir. Onun düşüncesince bu dü tümen arasındaki hararetli düzen birlikteliğin hoppadak dü partiyi ilişik müşterek maslahat olmanın baş döndürücü ötesinde, Türk dünyasındaki gayrı siyasal partilerin oralardaki dostlarımızın, kardeşlerimizin de katılmasıyla müşterek kar hepsi kabil büyüyerek genişleyeceğini ve başta bundan ahir devirde dünyanın derece derece küsurat mücadeleleri, rekabetleri ortada Türk dünyasının da 'Biz de buradayız' niteleyerek zat varlıklarını çelimli müşterek halde ortaya koymasında ehemmiyetli müşterek taşıt olabileceği kanaatindeyim."

"Dostluk, birlik ve ciddi ortaklığa alakalı Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gelişiyor"

Yeni Azerbaycan Partisi Genel Başkanvekili ve Merkez Yürütme Kurulu Başkanı Tahir Budaqov da Azerbaycan-Türkiye'yi yakınlaştıranın hoppadak çelimli müşterek ciddi paydaşlık değil, bire müşterek sürede müşterek hukuk ve birlik bağı bulunduğunu vurguladı.

Türkiye'nin, yurt cenginde doğruluk düşüncesince uğraş fail Azerbaycan'a verdiği azimli tinsel ve siyasal desteğin, dü abuhava ilişkilerinin öne çıkan doruk noktalarından biri olduğuna ayraç fail Budaqov, şu halde konuştu:

"44 günce savaşının başlangıcından itibaren karındaş abuhava toplumu Azerbaycan'ın adaletli ve hakkaniyetli duruşunu savunmuş, hem gerçeklerin evren kamuoyuna aktarılmasında hem de Ermeni yalanlarının yayma edilmesinde baş döndürücü canlı olmuştur. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Azerbaycan davasına dayanaklık etmek beyanı ve gayrı ehemmiyetli gerçekler Azerbaycan halkı ve devleti kabilinden baş döndürücü faziletli ölçüm edilmektedir. Savaş sonrası devirde dostluk, birlik ve ciddi ortaklığa alakalı Azerbaycan-Türkiye ilişkileri gelişiyor, dü karındaş ülkenin eş girişimleri bölgenin dünkü jeostratejik tasarımında istisnai müşterek gösteriş oynuyor. Özellikle, bu sene 15 Haziran'da Azerbaycan ile Türkiye ortada ciddi bağlaşma üzerinde Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanması ortaklığı dünkü müşterek düzeye taşıdı. Şuşa Deklarasyonu'nun imzalanmasından sonraları meydana getirilen çalışmalar, dü abuhava arasındaki siyasi, ekonomik, ticari, askeri, stratejik, kültürel ve insanca bölgelerde ilişkilerin geliştirilmesine ehemmiyetli müşterek katkıdır."

Azerbaycan-Türkiye ilişkilerinin gelişmesinde dü ülkenin nüfuz partisi bulunan Yeni Azerbaycan Partisi ile AK Parti ortada derneşik temasların ve iş birliğinin genişletilmesinin ehemmiyetli role erbap bulunduğunu tamlayan Budaqov, "Partilerimiz arasındaki ilişkilerin niteliksel kendisine dünkü müşterek evreye girdiğini eminlikle söyleyebiliriz. Haziran'da, başkanlığımda Türkiye'yi görüşme fail YAP heyeti yukarı dozaj AK Parti yetkilileriyle müşterek araya geldi ve tarihte önceki kez dü tümen ortada İş Birliği Protokolü imzalandı. İş Birliği Protokolü'nün imzalanmasının peşi sıra aykırı ilişkilerin ve gelecekteki iş birliklerinin dünkü yönleri kesinleşmiş başlı olup, eş hedeflerimizin gerçekleşmesi anlamında azimli müşterek halde çalışmaya bitmeme etmekteyiz. Ziyaretimiz esnasında heyetimizin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabilinden ikrar edildiğini başta göstermek isterim. Elbette bu temaslar, gelecekteki iş birliğimiz düşüncesince çelimli müşterek kanuni ve kurumsal asliye oluşturdu." niteleyerek konuştu.

Tahir Budaqov, dü tümen arasındaki iş birlikleri, temaslar, etkinlikler, düşünüm ve birikim paylaşımlarına bağlı bilgelik vererek, "Şüphesiz, kılıç siyasal partiler olarak, talih başkanlarının birlik ilişkilerini, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sarsılmaz ciddi ittifakı asliye ve sağlam alarak, ilişkilerimizi elan da güçlendirecek, yararlı ve gayeli eş faaliyetlerimizi başarıyla sürdüreceğiz." dedi.

Kafkasya düşüncesince 6'lı ortam önerisi

Numan Kurtulmuş, konuşmaların peşi sıra müşterek gazetecinin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önerilmiş bulunduğu 6'lı Platform mevzusundaki gelişmeler, meydana getirilen görüşmelerde İran'ın tutumu ve Ermenistan'ın bu konudaki yaklaşımı ile alakalı sorusu üzerine, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Azerbaycan zaferinden sonraları ortaya konulan, Sayın Cumhurbaşkanımızın Bakü seyahatinde açık açık tabir ettiği, 6 Kafkas bölgesi ülkesinin sorunları halletmek düşüncesince içtenlikli müşterek diyalog zeminini geliştirmesi, eksiksiz devletlerin hayrına ve bölgenin geleceğine, istikrarına yardım sunacak ehemmiyetli müşterek başlangıçtır. Azerbaycan'la Ermenistan arasındaki sorunları bıraksınlar bu semt halkları çözsün. Azerbaycan ve Ermenistan halkları kendileri çözsünler. Biz bunu samimi, güzel niyetli, sulh ve esenliği isteyen, evren barışını iletmek düşüncesince yardım arz etmek talip müşterek yeti bulunduğunu müşterek defa elan burada ortaya almak isteriz. Bizim nazar boncuğu halde müşterek yayılımcı niyetimiz bulunmadığı kabil müşterek tane derdimiz DOĞRU bölgemizdeki eksiksiz bu sürtüşmelerin, çekişmelerin, kimi gerilimlerin, çatışmaların ortadan kaldırılarak süresince bulunduğumuz coğrafyanın müşterek sağlık ve sulh noktası biçimine getirilmesidir."

Toplantıya, AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş, Azerbaycan Milletvekili ve Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Türkiye Dostluk Grubu Üyesi Ramil Hasan ve AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe de katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler