USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalardaki menfi tempo delice Fed'le derinleşiyor

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ve Fed üyelerinin hafta süresince icra ettiği delice yönlendirmelerle satı ağırlıklı müşterek ilerleyiş izlerken, doğacak hafta ilkin ABD'de gelişme iktisap etmek kabil gözler dip data gündemine çevrildi.

Küresel piyasalardaki menfi tempo delice Fed'le derinleşiyor
23-04-2022 11:29
İstanbul

ABD'de kalan mangır şişkinliği sonrası Fed üyelerinin giderek şahinleşen yönlendirmeleri servet fiyatlarında oynaklığı artırmaya bitmeme ediyor.

Hafta süresince mangır politikasına bağlı görüşlerini dile getiren Fed üyelerinin tüm mayısta 50 temel puanlık ürem artırımına müspet yaklaştıklarını belirtirken, Fed Başkanı Powell'ın beraberinde yahut şimdi beraberinde tomar görüşmede 50 temel nokta ürem artırımına yeşil kudret yakması riziko iştahını düşürdü.

Powell, hafta içerisindeki açıklamalarında enflasyonun halihazırda aşırı faziletkâr ve mangır politikasının ise eskiye layıkıyla hala sponsor bulunduğunu kaydederek, az buçuk şimdi çabuk akıntı etmenin akıllıca bulunduğunu bildirdi.

Şahin duruşuyla bildik St. Louis Fed Başkanı James Bullard da Fed'in şimdi kaba adımlar atması icap ettiğini vurgulayarak, 75 temel puanlık ürem artışının şimdi evvela yapıldığını ve bunun dünyanın sonu olmadığını dile getirdi.

Fed yetkililerinin açıklamaları sonrası tahrif piyasalarında ilkgüz ayına derece yapılacak dört görüşmede da 50 temel puanlık ürem artışına gidileceği fiyatlanmaya başladı.

Tahvil piyasalarında güçlenen satı baskısıyla az şimdi etraflı vadelerde Amerika tahrif faizleri kestirmece sonuç üç senenin en faziletkâr seviyesine çıktı.

Emtia tutarları da şahinleşen biçim bankalarıyla baş başa satı baskısıyla erinç karşıya kalırken, Brent petrolün varil fiyatı haftalık bazda yüzdelik 4,3 azalışla 106 dolara, altının ons fiyatı yüzdelik 2,1 düşüşle 1.932 dolara indi.

ABD'de firmaların çelimli karlılığı da satı baskısını engelleyemedi

ABD'de bu hafta yoğunlaşan dengelem sezonunda firmaların karlılıkları genellikle beklentileri geride bıraksa da, şahinleşen Fed'le kayar piyasaları yukarı fazladan üçüncü haftayı da düşüşle tamamladı. Gelecek hafta ise gözler ilkin perşembe haset açıklanacak 1. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) peyda etmek amacıyla koyu data gündemine çevrildi.

Analistler, Fed'in mangır şişkinliği dair dikkate almış olduğu en ehemmiyetli göstergelerden bir tanesi bulunan 5 salname mangır şişkinliği beklentilerinin 2014'ten buyana en faziletkâr seviyeye çıktığını bildirdi.

Yatırımcıların 2027 mangır şişkinliği beklentilerinin yüzdelik 2,6'ya derece yükseldiğini aktaran analistler, bahis konusu yükselişin halihazırda iyice delice beraberinde vakfe sergileyen Fed'e rağmak gerçekleşmesinin yatırımcıları şimdi da bizar etmeye başladığını tabir etti.

Analistler, ABD'de açıklayan ortaklık bilançolarında karlılıkların beklentileri genellikle geride bırakmasına karşın, Fed üyelerinin delice açıklamalarıyla baş başa bu gelişmelerin fiyatlamalar üstündeki etkilerinin art planda kaldığını söyledi.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 59,7'ye çıkarken, misyon piyasası PMI 54,7'ye düştü.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,75, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,83 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,86 bedel kaybetti.

25 Nisan ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi ve Dallas Fed imalat endeksi, salı dayanabilen mülk siparişleri, Richmond Fed uran endeksi ve dünkü ev satışları, çarşamba küresel stoklar ve gözleyen ev satışları ile cuma namazı haset ferdî gelirler, ferdî masraflar ve Michigan mahveden güvenlik endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da ECB sene sonundan evvela ürem artırabilir

Avrupa borsaları da evren genelinde mütenakıs riziko iştahıyla satı ağırlıklı beraberinde tempo izlerken, Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) şahinleşen duruşu kayar piyasaları düşüncesince esas riziko unsuru olmayı sürdürüyor.

ECB Başkanı Christine Lagarde, hafta içre icra ettiği açıklamalarda bankanın sene sonundan evvela ürem artırımına gidebileceğini kaydederken, servet alımlarının ise üçüncü çeyrek böylecene bitirilmesinin beklenen bulunduğunu dile getirdi.

Avrupa ekonomileri ile Amerika ekonomisi ortada strüktürel farklılıkların bulunduğunu ve dü ekonominin değişik hızlarda akıntı ettiğini tamlayan Lagarde, ürem artışına bağlı değişmeyen kabul etmek düşüncesince doğacak makroekonomik verileri izleme edeceklerini söyledi.

Hafta içre alanda açıklayan mangır şişkinliği verilerine layıkıyla Avrupa'da Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname bazda yüzdelik 7,4 arttı.

Avro/dolar paritesi azalış eğilimini yukarı fazladan üçüncü haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 0,2 bedel kaybıyla 1,0800'den tamamladı.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,24, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 0,15, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,12 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 2,3 bedel kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Ifo iş ortamı güvenlik endeksi, perşembe Avro Bölgesi'nde mahveden güvenlik endeksi ve Almanya'da TÜFE ile Avro Bölgesi'nde 1. çeyrek GSYH verileri izleme edilecek.

Asya'da gözler BoJ'a çevrildi

Asya tarafında, kayar piyasalarında bu hafta alengir beraberinde tempo izlenirken, doğacak hafta perşembe haset Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) mangır politikası oturmuş toplantısından çıkma neticeler yatırımcıların odağına yerleşti.

BoJ'un yöntem faizinde değişikliğe gitmesi beklenmezken, değişmeyen metni ve derinti sonrası yapılacak lafla yönlendirmelerde sonuç 20 senenin en yükseğine çıkan dolar/yen paritesi, ülkede adım adım artmaya başlamış bulunan mangır şişkinliği ve şahinleşen küresel biçim bankalarının peşi sıra gelecekteki mangır politikasına bağlı ipuçları aranacak.

Çin'de bitmeme fail dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını esas riziko unsuru olmaya bitmeme ederken, piyasa beklentilerine rağmak Çin Merkez Bankası'nın (PBoC) namus borcu ödeme oranlarında indirime gitmemesi Çin kayar piyasalarında satı baskısının kuvvetlenmesine faktör oldu.

Çin ekonomisi senenin evvel çeyreğinde yüzdelik 4,8 büyüyerek beklentileri geride bırakmasına rağmak Kovid-19 salgınında muteber kısıtlamaların iktisat üstündeki tesirleri perişan satışlar verisi ile kendini gösterdi. Ülkede perişan satışla martta salname yüzdelik 3,5 azalarak tahminlerin iyice altında kaldı.

Haftanın ikinci yarısına akıllıcasına Çin'de beraberinde süredir Kovid-19 salgını zımnında pratikte bulunan engellemeler adım adım da olsa gevşetilmeye başlanırken, hâlâ belli başlı sayıda ve rüçhan bulunan ortaklık mensuplarının işe gitmelerine müsaade veriliyor.

PBoC'nin hafta içre icra ettiği toplantıdan namus borcu ödeme faizlerinde tenzilat sonucu gelmemesi yatırımcıları bizar ederken, Çinli yetkililerin şişman yatırımcılara kayar almaları çağrısında bulunması kayar piyasalarındaki satı baskısını azda olsa de olsa törpüledi.

Analistler, Çin'deki bu gelişmelerin yatırımcıları bizar etmeye bitmeme ettiğini ve Çin piyasalarında satı baskısının sürmesine köken bulunduğunu tabir etti.

Dolar/yen paritesi yükseliş eğilimini yukarı fazladan yedinci haftaya taşıyarak, haftayı yüzdelik 1,7 artışla sonuç 20 senenin en yükseği bulunan 128,6 düzeyinden tamamladı.

Hafta içre alanda açıklayan makroekonomik verilere layıkıyla Japonya'da TÜFE salname yüzdelik 1,2 artarak beklentiler paralelinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,04 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,3 bedel kazanırken, Çin'de Şangay birleşik endeksi yüzdelik 3,87 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,09 bedel kaybetti.

25 Nisan ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, salı Japonya'da işsizlik, çarşamba Çin'de uran karları, perşembe Japonya'da perişan satışlar ve uran üretimi verileri izleme edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence zımnında mestur olacak.

BIST 100 endeksinde üstün dereceli yenilense de yükseliş şevki sona erdi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi görmüş olduğu en faziletkâr seviyeyi 2.562,28 puana taşısa da, cuma namazı haset Amerika kayar piyasalarında güçlenen satı baskısının gayrimenkul içre de can alıcı olmasıyla haftayı bedel kaybıyla tamamladı.

Analistler, bu hafta başlamış bulunan ve doğacak hafta yoğunlaşacak bulunan dengelem çağında ortaklık karlılıklarına bağlı beklentilerin çelimli olduğuna dikkati çekerek, Borsa İstanbul'da ortaklık bazlı oynaklıkların artabileceğini söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe haset açıklanacak Enflasyon Raporu'nun da yatırımcılar kabilinden yakından izleme edileceğini aktaran analistler, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) april vadeli BIST 30 endeksine alakalı kontratta mehil sonunun yaklaşması zımnında yatırımcıların davranışlarında ölçülü olmasının hayır olacağını bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 0,88 azalışla 2.472,50 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,73 bedel kazanarak 14,7427'ye çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde fen anlamda 2.400 puanın destek, 2.500 puanın dayanım yerine izleme edileceğini kaydetti.

Gelecek hafta gayrimenkul içre pazartesi gerçek eğin güvenlik endeksi, sığa kullanması ve sektörel güvenlik endeksleri, perşembe kazançlı güvenlik endeksi ve cuma namazı imalat uran PMI ile aut tecim dengesi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler