USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda 'rekor' haftası

Fed'in beklentilere koşut kararları ve tahminlerden dobra mevrut 3. çeyrek şeriklik karlılıklarıyla ABD'de S&P 500, Nasdaq, Dow Jones, Almanya'da Dax, Fransa'da CAC 40, İtalya'da MIB 30 ve Türkiye'de BIST 100 endeksi haftalık kapanış rekoru kırdı.

Küresel piyasalarda 'rekor' haftası
06-11-2021 11:17
İstanbul

Küresel hisse piyasalarında faziletkâr seyreden riziko iştahı küresel bazda nice endeksi üstün dereceli seviyelere çıkarırken, doğacak hafta ilkin küresel bazda pahalılık verileri ve Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları yatırımcıların odağında olacak.

Fed hafta süresince piyasa beklentilerine koşut siyasa faizinde değişikliğe gitmezken, servet alımlarının hızını maaş 15 bilyon dolar kısıntı sonucu aldı. Powell'ın akıl edilmiş bulunduğu denli delice olmaması ve yarar artışına bağlı endişeleri rahatlatan lafla yönlendirmeleri de riziko iştahını artırarak küresel hisse piyasalarında rekorları yanı esna getirdi.

Enflasyonun eğreti bulunduğunu yenileyen Powell, iş gücü piyasasında birlik istihdam düzeyinin yakalanana denli mal politikasının sponsor duruşunu sürdüreceğini anlatım etti.

Bu hafta açıklayan ekincilik dışı istihdam verilerine mucibince ise ekimde 531 bin artarak beklentileri geride bırakırken, ABD'de başıboşluk yüzdelik 4,6'yla hala toy insan koronavirüs (Kovid-19) salgını evveliyat düzeyinin ince üstünde bulunuyor.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tahrif faizi, tahminî 10 temel benek gerileyerek haftayı yüzdelik 1,4620'den kapattı.

Altının ons fiyatı ise ABD'de mal politikasının borda bordaya müddet henüz sponsor duruşunu koruyacağına bağlı beklentilerle haftalık yüzdelik 1,9 artışla 1.818 dolara çıktı. Brent petrolün varil fiyatı ise düşme eğilimini fevk fazladan ikinci haftaya taşıyarak haftalık bazda yüzdelik 1,2 azalarak 82,5 dolara geriledi.

ABD'de gözler pahalılık verisine çevrildi

ABD'de New York borsasında ralli bitmeme ederken, endeksler fevk fazladan beşinci haftada da terfian üstün dereceli kırmayı sürdürdü. Gelecek hafta ise ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile Powell'ın pazartesi ve salı günleri yapacağı konuşmalar yatırımcıların odağına yerleşti.

Bu hafta, Fed beklentilere koşut akıntı ederken, değişmeyen metnindeki ipuçları ve Powell'ın akıl edilmiş bulunduğu denli "şahin" olmaması dikkati çekti. Analistler, değişmeyen metninde, enflasyonun "geçici bulunduğu düşünülen" nedenlerle faziletkâr seyrettiği ibaresinin, Fed'in enflasyonun faziletkâr seyretmeye bitmeme etmesi gibi namına borda bordaya tatbikat sahası ayırmak düşüncesince ilhak olabileceğini dile getirdi.

Bununla baş başa Powell, derinti sonrasındaki açıklamalarında enflasyondaki faziletkâr seyrin hazırlık zincirindeki teessürat yardımıyla bulunduğunu yenileyerek, mal politikasının bunu halletmek düşüncesince elinden borda bordaya obje gelmediğini hatırlattı.

Analistler, ekincilik dışı istihdam verisinin beklentilerden yukarıda gelmesine rağmen piyasadaki riziko iştahının çelimli kalmaya bitmeme ettiğini kaydederek, doğacak haftanın evvel dü günündeki Powell'ın konuşmaları ve çarşamba haset açıklanacak TÜFE verilerinin oynaklığı artırabileceğini anlatım etti.

ABD'de açıklayan makroekonomik verilere göre, ISM imalat endüstri Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) 60,8'e çıkarken, üretimevi siparişleri beklentilere koşut yüzdelik 0,2 arttı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,05 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,42 bedel kazandı. 3 indeks haftalık kapanış rekoru kırarken, görmüş bulunduğu en faziletkâr seviyeyi de yukarıya taşıdı.

8 Kasım ile süregelen haftanın data takviminde, salı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), çarşamba küresel stoklar ve kaynak bütçe dengesi ve cuma namazı Michigan mahveden bedel endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da rallide ABD'ye zevcelik etti

Avrupa borsaları küresel rallide New York borsasına zevcelik ederek üstün dereceli seviyelerden kapanırken, doğacak hafta gözler ilkin Almanya'da TÜFE kazanmak neredeyse data gündemine olacak.

Bu hafta İngiltere Merkez Bankası (BoE) siyasa faizinde ve servet alımlarında değişikliğe gitmezken, piyasa beklentilerinin sonuç güne denli başkalık göstermesi dikkati çekti.

Enflasyon düşüncesince çoğunlukla "geçici" kavramını kullanan BoE Başkanı Andrew Bailey yarar sonucu sonrası meydana getirdiği açıklamada, "Geçici olanı tanımlayan çakılı borda bordaya devir ünitesi yoktur. Benim düşüncesince bu davranışsal borda bordaya şey. Hedef enflasyonun üstündeki devre ne denli derinliğine olursa beklentilere benzeşme şansı o denli artar." gibi konuştu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın hafta içerisindeki açıklamaları doğacak sene süresince yarar artırımı beklentilerine kapıyı kupkuru borda bordaya biçimde kapattı. Faiz oranlarının artırılması düşüncesince gizlemeden bariz 3 yiyecek ortaya koyduklarını tamlayan Lagarde, "Mevcut pahalılık artışına rağmen, meyan vadeli pahalılık görünümü mutedil olmaya bitmeme ediyor ve bu nedenle, önümüzdeki sene 3 ön koşulun da karşılanması baş döndürücü beklenen değil." dedi.

Bölgede açıklayan büyük iktisadi verilere mucibince ise Almanya'da endüstri üretimi maaş yüzdelik 1,1, salname ise yüzdelik 1 gerileyerek beklentilerin ince altında kaldı.

Avro, dolar karşısında ufki borda bordaya tempo seyrederek 1,1568 düzeyinden haftayı tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 2,33, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,08 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 3,42 bedel kazanarak üstün dereceli kapanış gerçekleştirirken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,92 yükseldi.

Gelecek hafta, salı Lagarde'ın konuşması, Almanya'da aut tecim dengesi ve Zew ümit endeksi, çarşamba Almanya'da TÜFE, perşembe İngiltere'de çoğalma ve endüstri üretimi ve cuma namazı Avrupa'da endüstri üretimi verileri izleme edilecek.

Asya borsaları alengir seyretti

Asya'da, Kovid-19 salgınına müteveccih önlemler ve Çin'de gayrimenkul sektöründe çalışkanlık yayınlayan Evergrande'nin yanı esna bambaşka önde mevrut şirketlerde de namus borcu yöneltme dair sıkıntıların yaşanması, hisse piyasalarında bası unsuru olmaya bitmeme etti.

Çinli gayrimenkul ihya firması Kaisa Grup'un, akışkanlık problemi zımnında ödemelerini gerçekleştirememesinin arkası esna Hong Kong borsası, firmanın ve iştiraklerinin hisselerinde işlemleri durdurdu.

Avustralya Merkez Bankası siyasa faizini değiştirmeyerek yüzdelik 0,10 düzeyinde bırakırken, 3 sene vadeli büyüklük tahvillerinde yüzdelik 0,1 yarar hedeflemesinden vazgeçti.

Açıklanan verilere göre, Japonya'da imalat endüstri PMI 53,2'ye Çin'de ise 50,6'ya yükseldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,17 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 1,18, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,09 bedel kaybetti. Güney Kore'de Kospi endeksi ise ufki seyretti.

8 Kasım ile süregelen haftanın data takviminde, salı Japonya'da aut tecim dengesi, çarşamba Çin'de ÜFE ve TÜFE ile perşembe Japonya'da ÜFE verileri izleme edilecek.

Yurt süresince BIST 100 endeksi kapanış rekoru kırdı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, bu haftayla baş başa 4 hafta fevk fazladan yükselirken, haftalık kapanış rekorunu da kırdı. Gelecek hafta gözler, ödemeler dengesi ve endüstri üretimi verileriyle baş başa salıya denli açıklanmaya bitmeme edecek şeriklik bilançolarında olacak.

Bu hafta açıklayan şeriklik bilançolarına mucibince Borsa İstanbul'da iş gören firmaların borda bordaya bir çok aşırı karlılıklarını ehemmiyetli ölçüde artırarak beklentileri geride bırakmaya bitmeme etti. Ulaştırma endeksi yüzdelik 15,94, enformasyon endeksi yüzdelik 10,13 artarken onları, BIST 100 endeksinde ağırlığı faziletkâr bulunan vezneci hisselerinin bulunduğu bankacılık endeksi yüzdelik 8,69 artım gösterdi.

AA Finans'ın ümit anketine dahil bulunan ekonomistler, akan işlemler hesabının eylülde 1 bilyon 420 milyon dolar borda bordaya tomar vermesini beklerken, 2021 sene böylelikle akan işlemler hesabının 17 bilyon 950 milyon dolar gizlemeden vermesini kestirim ediyor.

Yurt süresince açıklayan verilere mucibince TÜFE ekimde maaş yüzdelik 2,39, salname yüzdelik 19,89 artarak, beklentilerin elden altında gerçekleşti.

BIST 100 endeksi bu hafta yüzdelik 4,04 artışla haftayı topu topu zamanların en faziletkâr kapanış seviyesi bulunan 1.583,59 puandan tamamladı. Analistler, uran manada 1.590 ve 1.640 puanın direnç, 1.560 puanın ise dayanak noktası şekilde öne çıktığını kaydetti.

Dolar/TL da haftayı 0,90 yükselişle haftalık kapanış rekoru bulunan 9,6935'ten tamamladı.

Gelecek hafta ülke içinde, çarşamba işsizlik, perşembe ödemeler dengesi ve cuma namazı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ve endüstri üretimi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler