USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler ve pahalılık kaygılarıyla efdal oynaklık sürüyor

Küresel piyasalarda pahalılık kaygıları ve jeopolitik riskler oynaklığın erdemli seyretmesine hastalık olmaya devem ederken, Amerika Dışişleri Bakanı Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un gerçekleştirmeleri muhtemel müzakere gündemin odağına yerleşti.

Küresel piyasalarda jeopolitik riskler ve pahalılık kaygılarıyla efdal oynaklık sürüyor
21-01-2022 09:02
İstanbul

Rusya'nın Ukrayna sınırına yaklaşan yerlere askeri tahaşşüt yapmasının arkası sıra Rus ordusunun Ukrayna'ya gireceği kaygıları artarken, Amerika yönetiminden dünkü birlikte aşama geldi. Amerika basınında yetkililere dayandırılan haberlerde, Amerika yönetiminin, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya, ellerindeki Amerika asıllı silahları Ukrayna'ya dayanaklık etmek gibi göndermelerine izni verdiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırından rastgele birlikte biçimde geçmesinin engelleme anlamına geleceğini ve bu halde Rusya'nın ciddi eder karşılayacağını söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Ukrayna'ya saldırması şeklinde Rusya'ya baş döndürücü ciddi kazançlı ve finansal yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi.

Jeopolitik tarafta riziko algısını çoğaltan bu gelişmeler, halihazırda pahalılık ve mülk politikalarında aceleci sıkılaşma kaygılarıyla satı baskısı altında artan hisse piyasalarındaki oynaklığı artırdı. Buna rağmen değiştirme piyasasındaki satışların durulmasıyla çarşamba haset yüzdelik 1,90'ı sınav fail ABD'nin 10 salname değiştirme faizi düşüşünü 3'üncü güne taşıdı ve yüzdelik 1,77'ye geriledi.

Makroekonomik data tarafında ise cemaziyelevvel ABD'de haftalık aylakçılık aylığı başvuruları, sabık hafta 286 bin ile 3 ayın en erdemli seviyesine ulaştı. Verideki artış, Omicron varyantının iş gücü sanayisine tesirinin öngörülenden elan birlikte tomar olduğuna ayraç etti. Ülkede, Philadelphia Fed İmalat Endeksi ocakta beklentileri üstünde artarak 23,2'ye yükseldi. İkinci el hane satışları ise aralıkta maaş yüzdelik 4,6 gerileyerek beklentilerin altında kaldı.

Bu gelişmelerle cemaziyelevvel güne yükselişle başlamış olan New York borsasında endeksler, kapanışa yaklaşan düşüşe geçti. Kapanışta Dow Jones endeksi yüzdelik 0,89, S&P 500 endeksi yüzdelik 1,10 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,30 eder kaybetti. Dolar endeksi cemaziyelevvel yüzdelik 0,2 artışla 95,7'den kapanmasının arkası sıra dakika ufki birlikte tempo izliyor.

Avrupa tarafında cemaziyelevvel açıklayan verilere göre, Avro Bölgesi'nde aralıkta salname pahalılık erke fiyatlarındaki yükseliş öncülüğünde yüzdelik 5 ile sonuç 25 senenin en erdemli seviyesine ulaştı. Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) de maaş yüzdelik 5 ve yılık yüzdelik 24,2 artışla beklentilerin ince hakkında gerçekleşti. Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklık kocaoğlan toplantısına bağlı tutanaklar, üyelerin derinlemesine sürekli erdemli pahalılık riskinin senaryo dışı bırakılamayacağı görüşünde bulunduğunu ortaya koyarken, cemaziyelevvel birlikte radyo programına dahil olan ECB Başkanı Christine Lagarde, Avro Bölgesi'nde enflasyonun hazırlık darboğazlarının hafiflemesiyle bu sene aşamalı yerine düşeceğini öngördüklerini söyledi.

Bu gelişmelerle cemaziyelevvel Avrupa hisse piyasalarında alengir birlikte tempo izlenirken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,65 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,3 eder kazandı, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,06 azalma kaydetti. Dün yüzdelik 0,4'lük düşüşle 1,13 sınırına denli gerileyici avro/dolar paritesi, dakika 1,1325 seviyelerinde akım ediyor.

Asya tarafında, Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) sonuç toplantısına ilgilendiren tutanaklara göre, birtakım üyeler üst taraflı hediye baskılarının arttığını söylese de çoğunluğun enflasyonun hala yüzdelik 2 amacından ırak olduğunu, ultra iradesiz mülk politikasının sürdürmesi icap ettiğini savunması dikkati çekti. Öte taraftan Japonya'da dakika açıklayan verilere göre, pahalılık aralıkta yüzdelik 0,8 ile beklentilerin üstünde artma kaydederken, atom çekirdeği pahalılık yüzdelik 0,5 ile tahminlerin altında kaldı. Çin'de gayrimenkul alanı ve saygınlık sanayisine bağlı bilgi akışı da yakından izleme edilirken, bu gelişmelerle kapanışa yaklaşan Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,7 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,1 eder kaybetti.

Yurt içinde, cemaziyelevvel Borsa İstanbul'da kapanışa yaklaşan tesirini çoğaltan satışlarla düşüşe sabık BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 1,36 eder kaybıyla 2.014,21 puandan tamamladı. Dolar/TL ise cemaziyelevvel yüzdelik 0,4'lük azalışla 13,3807'den kapanmasının arkası sıra dakika bankalararası bu sahanın açılışında 13,44 seviyesinde muamelat görüyor.

Bu arada cemaziyelevvel Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ortalık beklentileri dahilinde siyasa faizini yüzdelik 14 seviyesinde çakılı tutarken, değişmeyen metninde ehemmiyetli değişikliklere gitti. Karar metninde, enflasyonda temel etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağının öngörüldüğü belirtilirken, bankanın tamamı siyasa araçlarında Türk lirasını öncelikleyen açık şümullü birlikte siyasa çerçevesi gözden nakil döneminin yürütülmüş olduğu bildirildi.

Analistler, pahalılık kaygıları ve jeopolitik risklerin hisse piyasalarında oynaklığın erdemli seyretmesine illet olduğunu, dakika Amerika Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'de yapacağı görüşmeye bağlı bilgi akışının piyasaların yönü zerinde belirleyici olacağını söyledi.

Bugün iklim içre ve Avro Bölgesi'nde mahveden emniyet endeksinin izleme edileceğini aktaran analistler, beceri anlamda BIST 100 endeksinde 2.070 düzeyinin direnç, 1.970 ve 1.950 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda dakika izleme edilecek veriler şöyle:

09.00 İngiltere, açıklık kocaoğlan dağınık satışlar

10.00 Türkiye, hanuman kocaoğlan mahveden emniyet endeksi

18.00 Avro Bölgesi, hanuman kocaoğlan mahveden emniyet endeksi

18.00 ABD, açıklık kocaoğlan kılavuz kaptan göstergeler endeksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler