USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi

Rusya-Ukrayna savaşıyla kalan jeopolitik riskler bu hafta da dünya malı fiyatlamalarında giriş görevi oynarken, mevzuya bağlı gelişmeler önemini sürdürüyor.

Küresel piyasalarda gözler Fed'e çevrildi
12-03-2022 11:44
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, Rusya-Ukrayna savaşının artırdığı belirsizliklerle alengir seyrederken, doğacak hafta gözler Rusya-Ukrayna savaşından doğacak haberlerle giriş başa Amerika Merkez Bankası (Fed) ilkin kazanmak neredeyse küresel özek bankalarının repo kararlarına çevrildi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla kalan jeopolitik riskler bu hafta da yabancılar malı fiyatlamalarında giriş görevi oynarken, mevzuya bağlı gelişmeler önemini sürdürüyor.

ABD'nin Rusya'dan alan yağı ve alan yağı ürünlerini yasaklamasıyla april vadeli kontratlarda Brent petrolün varil fiyatı 139,1 dolarla akıbet 14 senenin en faziletkâr seviyesine çıkarken, probleminin diplomatlık eliyle çözülmesi düşüncesince adımlarla alan yağı hasılatlarını arka verdi.

Petroldeki gerilemede Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İran ve Venezuela'nın arza ulama sağlayacağı olup bitenleri de çarpıcı oldu.

Hafta ortamında Türkiye'nin aralık buluculuğu ile Antalya'da Rusya-Ukrayna-Türkiye müselles dışişleri bakanları toplantısında nezdinde araya gelirken, toplantıdan konkre nezdinde ürün alınamadı.

Dünya genelinde firmaların Rusya karşıtı yaptırımlara iştirakı bitmeme ederken, şimdiye derece Rusya'daki ortaklıklarından çıkan ve ticari faaliyetlerini durduran ortaklık sayısının 150'yi aştığı belirtiliyor.

Ülkedeki ticari faaliyetlerini askıya aldığını duyuran firmalar ortada McDonald's, Starbucks, Coca-Cola, Pepsi, Nestle, Philip Morris, Sony ve JP Morgan Chase kabil firmalar de toprak alıyor.

Rusya borsası bu hafta da el işi açılmazken, Rusya yaptırımlara huzur kimi mamüllerin ihracatını 2022 sonuna derece yasakladığını duyurdu.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının hassaten mal fiyatlarında oynaklığı çoğaltan gerçek etmen bulunduğunu belirterek, mevzuya bağlı gelişmelerin faziletkâr pahalılık sıkıntısıyla huzur karşıya bulunan evren ekonomilerini çetince halde bıraktığını söyledi.

Rusya-Ukrayna savaşındaki seyrin yabancılar malı tutarları üstünde çarpıcı olmayı sürdürmesinin beklendiğini kaydeden analistler, doğacak hafta açıklanacak Fed'in repo kararının ise yatırımcıların odağına yerleştiğini aktardı.

Fed'in bu görüşmede Kasım 2018'den buyana geçmiş kat repo artışına gitmesi beklenirken, kararın büyüklüğünün 25 temel nokta olabileceği fiyatlanıyor.

Analistler, repo kararıyla giriş başa değişmeyen metni ve Fed Başkanı Powell'ın lafla yönlendirmelerinde doğacak çevrim dünyalık politikasına müteveccih ipuçlarının aranacağını belirtti.

Emtia tutarları üstün dereceli seviyelerden döndü

Rusya-Ukrayna savaşının mal tedarikinde sıkıntılara biçim açacağı endişesiyle mal fiyatlarında dalgalanmalar bu hafta da bitmeme etti.

ABD'nin Rus petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini yasaklamasının peşi esna vadeli işlemlerde 139,1 dolar seviyesine derece çıkan Brent petrolün mayıs vadeli varil fiyatı, diplomatlık adımları ve dünkü tedarikçilere müteveccih bilgi akışıyla haftayı yüzdelik 4,7 bedel kaybıyla 112,5 dolardan tamamladı.

Avrupa'da april vadeli natürel safi patırtı yağı lambası kontratları sabık hafta yüzdelik 106,8 artışla 192,55 avroya çıkmasının ardından, ABD'nin Rusya'ya yaptırımlarıyla hafta başlangıcında 345 avroya derece yükselse de haftanın arka kalanında geriledi ve haftayı yüzdelik 31,9 azalışla 131,2 dolardan tamamladı.

Mayıs vadeli buğday kontratları da hafta ortamında 1.294 doları görmesinin peşi esna düşüşe geçerek haftalık yüzdelik 8,44 bedel kaybıyla 1.107 dolara indi.

Altının ons fiyatı bitmeme fail jeopolitik risklerle bu hafta da yükselişini sürdürürken, yüzdelik 0,84 bedel hasılatıyla 1.986,9 dolara çıktı.

ABD'de kalan pahalılık endişeleri ve Fed'in şahinleşen tutumuyla tahrifat piyasasında adanmış ağırlıklı ilerleyiş güçlenirken, ABD'nin 10 salname tahrifat faizi haftayı kısaca 17 temel nokta artışla yüzdelik 2'den tamamladı.

Dolar endeksi de haftalık yüzdelik 0,6 terfian 99,1'le 18 Mayıs 2020 haftasından buyana en faziletkâr haftalık kapanışını yaptı.

Nikel tutarları da hazırlık sıkıntılarının yanı esna düşüntülü işlemlerin de güçlenmesiyle Londra Metal Borsası’nda (LME) yüzdelik 100’den aşkın artarak 100 bin dolar seviyelerini sınav etmesinin peşi esna LME bu varlıktaki muamele sırasını durdurdu.

ABD'de pahalılık endişesi büyüyor

ABD'de hisse piyasaları bu hafta Rusya-Ukrayna savaşının getirmiş olduğu belirsizlikler ve kalan pahalılık endişeleriyle geriledi.

Şubat ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname bazda yüzdelik 7,9 ile 1982'den buyana en faziletkâr artışı kaydetti.

Verinin peşi esna açıklamalarda mevcut Amerika Hazine Bakanı Janet Yellen, Rusya-Ukrayna mücadelesi zımnında enflasyonun bu sene "rahatsız edici" kurda faziletkâr kalmasının beklendiğini, fakat nezdinde nekahet öngörmediklerini tabir etti.

Öte yandan, Amerika Başkanı Joe Biden Rusya'ya huzur dünkü yaptırımları uygulamaya almaya bitmeme edeceklerini duyururken, akıbet adına Amerika müttefiklerini Rusya ile ticareti ağız ağıza durdurmaya çağırma etti.

ABD'de bu hafta açıklayan başka makroekonomik verilere layıkıyla ise aut tecim dengesi 89,7 bilyon dolar açıkça verirken, Michigan mahveden emniyet endeksi 59,7'ye geriledi.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,88, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,53 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,99 bedel kaybetti.

14 Mart ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, salı Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) ve New York Fed endüstri endeksi, çarşamba Fed'in repo sonucu ve Powell'ın hitabı ile perişan satışlar, çarşamba yapım izinleri, ev başlangıçları, endüstri üretimi, yetenek kullanması ve haftalık başıboşluk aylığı başvuruları ile cuma namazı ikinci el ev satışları strateji edilecek.

Avrupa'da borsalar çıban sardı

Rusya-Ukrayna savaşıyla Avrupa borsalarında oynaklık en fevk ölçüde seyretmeye bitmeme ederken, doğacak hafta da mevzuya bağlı gelişmeler ile giriş başa perşembe günkü İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) repo sonucu yatırımcıların odağında olacak.

Tahvil piyasalarında BoE'nin yöntem faizini 25 temel nokta artıracağı fiyatlanırken, değişmeyen metninde ve BoE Başkanı Andrew Bailey'nin derinti hemen sonra yapacağı açıklamalarda bankanın doğacak dönemdeki dünyalık politikasına bağlı ipuçları aranacak.

Hafta ortamında Avrupa Merkez Bankası (ECB), piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde değişikliğe gitmezken, pahalılık görünümünde nezdinde kilo verme görülmemesi şeklinde yabancılar malı alımlarının 3. çeyrekte sonlandırılacağını bildirdi. Banka ayrıca, çoğalma beklentilerini düşürdü, pahalılık beklentilerini ise fevk cepheli rötuşlu etti.

Karar sonrası açıklamalarda mevcut ECB Başkanı Christine Lagarde, bankanın, belirgin tahrifat alımı sona erdikten nezdinde müddet sonradan faizleri artıracaklarını ve bu artırımın aşamalı yapılacağını belirtirken, paha istikrarı düşüncesince ne gerekiyorsa yapılacağını vurguladı.

Ukrayna ile Rusya arasındaki harp ise Avrupa piyasalarında anne riziko unsuru olmayı sürdürüyor. Bölge ülkelerinin Rus natürel gazına bağımlılığı ve dip kazançlı bağlar iklim ve şirketleri çetince halde bırakmaya bitmeme ediyor.

Alman bankası Deutsche Bank, hafta ortamında Rusya'da 1,4 bilyon ekü (1,55 bilyon dolar) brüt yüreklilik riski bulunduğunu açıklayarak Rusya pazarından çıkmalarının tehlikeli bulunduğunu kaydetmesine rağmen mevrut tepkiler üstüne Rusya’daki faaliyetlerine akıbet vereceğini açıkladı.

Artan pahalılık baskısı tahrifat piyasalarındaki adanmış baskısını güçlendirirken, Almanya'nın 10 salname tahrifat faizi kısaca 35 temel nokta terfian yüzdelik 0,25'le 14 Ocak 2019 haftasından buyana en faziletkâr haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin yabancılar malı fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, hassaten mal fiyatlarındaki oynaklığın riskli yaratıklar üstündeki adanmış baskısını güçlendirebileceğini tabir etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere layıkıyla Avro Bölgesi Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) 4. çeyrekte salname yüzdelik 4,6 büyürken, İngiltere'de endüstri üretimi ocakta salname yüzdelik 2,3 artarak beklentileri geride bıraktı.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 2,41, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 4,07, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 3,28 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 2,57 bedel kazandı.

Gelecek hafta pazartesi İngiltere'de kılavuz göstergeler endeksi, salı İngiltere'de işsizlik, Avro Bölgesi'nde endüstri üretimi ve Almanya'da Zew ümit endeksi, perşembe ECB Başkanı Lagarde'ın hitabı ve Avro Bölgesi'nde TÜFE ve cuma namazı aut tecim dengesi verileri strateji edilecek.

Asya borsalarında satışlar derinleşti

Emtia fiyatlarındaki artışın semt ekonomilerini menfi etkileyebileceği endişesi ve kalan jeopolitik riskler Asya'da hisse piyasalarını baskılamayı sürdürürken, doğacak hafta gözler cuma namazı günkü Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) repo sonucuna çevrildi.

BoJ'un yöntem faizini değiştirmesi beklenmezken, değişmeyen metnindeki değişikler ve BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda'nın açıklamalarında doğacak devre bağlı ipuçları aranacak.

Bölge genelinde dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) salgını da tesirini sürdürürken, kalan mal tutarları ve jeopolitik riskler pahalılık endişesini beslemeye bitmeme ediyor.

Hafta ortamında alanda açıklayan makroekonomik verilere layıkıyla Çin'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), şubatta salname yüzdelik 0,9 ve maaş yüzdelik 0,6 ile beklentilerin üstünde çoğalma kaydetti.

Japonya ekonomisi ise 4. çeyrekte salname yüzdelik 4,6 ile beklentilerin iyice altında büyüdü. Bu dönemde, iklim ekonomisinde çoğalma çeyreklik bazda ise yüzdelik 1,1 düzeyinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 4, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 3,17, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 6,17 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,92 bedel kaybetti.

14 Mart ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, salı Çin'de endüstri üretimi ve perişan satışlar, çarşamba Japonya'da aut tecim dengesi, yetenek yararlanma payı ve endüstri üretimi ile cuma namazı Japonya'da pahalılık verileri strateji edilecek.

Yurt ortamında gözler TCMB'ye çevrildi

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel hisse piyasalarındaki alengir seyre rağmen bu hafta da zait ayrışmayı başarırken, doğacak hafta gözler perşembe günkü Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) repo sonucuna çevrildi.

Rusya-Ukrayna harbinde arabuluculuk görevi üstüne alan Türkiye'de diplomatlık trafiği yoğunlaştı. Hafta ortamında İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 9 Mart'taki Ankara ziyareti 2008'den bugüne İsrail'den Türkiye'ye geçmiş fevk dozaj görüşme adına kayıtlara geçti.

Hükümete yaklaşan kaynaklardan tahsil edilen bilgiye göre, Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un, 14 Mart'ta Ankara'ya gelişigüzel ziyarette bulunması beklenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta ortamında Amerika Başkanı Biden ile de nezdinde telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Gelecek hafta Rusya-Ukrayna savaşından doğacak bilgi akışıyla giriş başa TCMB'nin repo sonucu yatırımcıların odağına yerleşirken, AA Finans'ın ümit anketine dahil bulunan ekonomistler yöntem faizinin yüzdelik 14'te çakılı bırakılacağını kestirim ediyor.

Yurt ortamında bu hafta açıklayan verilere layıkıyla ödemeler dengesi ocakta 7,1 bilyon dolar açıkça verirken, endüstri üretimi salname yüzdelik 7,6 arttı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 3,17 artışla 2.053,85'ten puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 3,89 terfian 14,7676'ya çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde beceri anlamda 2.050 puanın üstünde ölmezlik sağlanması şeklinde 2.100 puanın direnç, 2.000 puanın ise dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde çarpıcı olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, kalan oynaklık sayesinde yatırımcıların davranışlarında ölçülü akıntı etmelerinin yararlı olacağını söyledi.

Gelecek hafta taşınmazlar ortamında ayrıca, salı bütçe dengesi ve ev satışları ile çarşamba ev paha endeksi verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler