USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar zait seyretti

Analistler, mülk politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla beraberce riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen tarz bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilge bulunduğunu belirtti.

Küresel piyasalar zait seyretti
19-03-2022 11:55
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, Amerika Merkez Bankası (Fed) bilhassa iktisap etmek neredeyse küresel tarz bankalarının repo kararlarının yatırımcıların odağında bulunduğu haftada akıbet zamanların en dobra performansını sergilerken, doğacak hafta Rusya-Ukrayna savaşından doğacak bilgi akışıyla baş başa dip data gündemi izleme edilecek.

Fed, hafta içre 3 yılı müşterek tomar sürenin arkası sıra yöntem faizini 25 temel puanlık artırımla yüzdelik 0,25-0,50 aralığına yükseltti. Banka, enflasyona gönül rahatlığı "agresif" müşterek tasar da ortaya koyarken, sene sonuna genişliğinde gerçekleştirilecek 6 derinti düşüncesince 25'er temel puanlık artırımına ayraç etti.

Analistler, Fed'in şişkinlik dair hala optimist müşterek davranış içre bulunduğunu ve birtakım üyelerin 50 temel puanlık repo artışına müspet baktığını aktararak, fiyatlamaların bankanın doğacak toplantılarda minimum müşterek defa 50 temel puanlık repo artırımına gidilebileceğini gösterdiğini kaydetti.

Bu yıla bağlı şişkinlik tahminini yüzdelik 2,6'dan yüzdelik 4,3'e yükselten banka, gerekseme duyulması şeklinde repo artırımlarının hızının ayarlanacağı mesajını da verdi.

Kararların arkası sıra değerlendirmelerde mevcut Fed Başkanı Jerome Powell, gelişen koşullara bakacaklarını ve repo artırımlarında hâlâ aceleci akım etmeleri icabında bunu yapacaklarını söyledi.

Powell, ekonominin aşırı çelimli ve hâlâ düzen bağı mangır politikasıyla başa genişlemek düşüncesince dobra müşterek konumda bulunduğunu vurgulayarak, Fed'in kısaca 9 trilyon dolarlık bilançosunun küçültülmesine mayıs ayında başlanabileceğinin sinyalini verdi.

Fed yetkilileri de toplantıyı izleme fail günlerde dengelem küçültülmesine bağlı lafla yönlendirmelerde bulunurken, Fed'in en endamsız müddette bu adımları atacağı dile getirildi.

Analistler, mangır politikasına bağlı belirsizliklerin azalmasıyla baş başa riziko iştahının arttığını kaydederek, şahinleşen tarz bankalarına rağmen hisse piyasalarında çelimli yükseliş eğiliminin bilge bulunduğunu belirtti.

Rusya-Ukrayna savaşının hala ehemmiyetli müşterek riziko unsuru kendisine fiyatlamaları etkilediğine yer veren analistler, buna rağmen bitmeme fail etüt döneminin bağıl riskli varlıklara bulunan talebi desteklediğini bildirdi.

Bu gelişmelerle ABD'de hisse piyasaları haftalık bazda Kasım 2020'den beri en dobra performansını sergilerken, ülke içre BIST 100 endeksi kâffesi zamanların en faziletkâr haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Tedarik mevzusundaki müspet bilgi akışı ve Çin'de küsurat toy kimse koronavirüs (Kovid-19) olay sayılarının talebi azaltacağına müteveccih beklentilerle hafta içre 95,4 dolara genişliğinde nazil Brent petrolün varil fiyatı, bu seviyeden mevrut aksülamel alımlarıyla kayıplarını azda olsa telafi ederek haftayı yüzdelik 3,8 azalışla 106,3 dolardan tamamladı.

Altının ons fiyatı şahinleşen Fed ve Rusya-Ukrayna savaşındaki etüt haberleriyle baş başa gerileyerek haftalık bazda yüzdelik 3,3 düşüşle 1.920 dolara indi.

ABD'de Fed'in şahinleşen tutumuyla tahrifat piyasasında satı ağırlıklı tempo güçlenirken, ABD'nin 10 salname tahrifat faizi haftayı kısaca 15 temel benek artışla Mayıs 2019'dan beri en faziletkâr kırat bulunan yüzdelik 2,14'ten tamamladı.

- ABD'de şişkinlik endişesi büyüyor

ABD'de hisse piyasaları bu hafta yüzdelik 5'ten müşterek tomar bedel kazanırken, Nasdaq endeksinde yükseliş yüzdelik 8'i aştı. Gelecek hafta ABD'de Fed Başkanı Powell'ın pazartesi ve çarşamba yapacağı izahat ile dip data gündemi yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, Fed'in şahinleşmesine cevap mangır politikasında biçim haritasının azda olsa de olsa belirginleşmesinin yatırımcıların riziko iştahını artığını kaydederken, Rusya-Ukrayna savaşındaki müzakerelerin de yükseliş eğilimini desteklediğini belirtti.

Öte yandan, ABD'nin Rusya karşıtı adımları ise bitmeme ederken, Amerika Başkanı Joe Biden, hafta içre meydana getirdiği açıklamalarda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i "savaş suçlusu" kendisine nitelendirdi.

Biden, Çinli mevkidaşı Şi Cinping'e ise Ukrayna cenginde Rusya'ya takım desteği vermenin neticeleri olabileceği dair uyarıda bulundu.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere göre, Philadelphia Fed İmalat Endeksi, martta 27,4 ile Kasım 2021'den beri en faziletkâr seviyeye ulaşırken, uran üretimi, şubatta piyasa beklentileriyle koşut müşterek tempo seyrederek maaş yüzdelik 0,5'lik çoğalma gösterdi.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 6,16, Nasdaq endeksi yüzdelik 8,18 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 5,50 bedel kazandı.

21 Mart ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi Chicago millî etkinlik endeksi, salı Richmond Fed uran endeksi, çarşamba toy ev satışları, perşembe dayanabilen dünyalık siparişleri ve haftalık aylaklık aylığı başvuruları ile cuma namazı gözleyen ev satışları ve Michigan mahveden güvenlik endeksi verileri izleme edilecek.

- Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşıdı

Rusya-Ukrayna cenginde probleminin diplomatlık eliyle çözüleceğine bağlı küsurat umutlarla Avrupa'da borsalar yükseliş eğilimini ikinci haftaya taşırken, İngiltere Merkez Bankası (BoE) yöntem faizini 25 temel benek artırarak yüzdelik 0,75'e çıkardı.

Gelecek hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın pazartesi ve salı haset yapacağı konuşmalar yatırımcıların odağına yerleşirken, Rusya-Ukrayna savaşından doğacak duyum de piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Avro Bölgesi'nde gücük ay ayında şişkinlik erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle salname bazda yüzdelik 5,9 ile tarihinin en faziletkâr seviyesine ulaştı.

Verinin arkası sıra enflasyonda bayır noktasının hâlâ görülmediği ve aceleci yükselişin doğacak çağda de süreceği beklentileri güçlenirken, ECB Başkanı Lagarde Rusya-Ukrayna savaşının sonuçlarına streç müşterek biçimde mukamele verebileceklerini ve toy vasıtalar tasarlayabileceklerini söyledi.

Artan şişkinlik baskısı tahrifat piyasalarındaki satı baskısını güçlendirirken, Almanya'nın 10 salname tahrifat faizi kısaca 11 temel benek terfian yüzdelik 0,36'yla 12 Kasım 2018 haftasından beri en faziletkâr haftalık kapanışını gerçekleştirdi.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin servet fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, bilhassa finans fiyatlarındaki oynaklığın yakından izleme edilmesi icap ettiğini anlatım etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere uyarınca Almanya'da Rusya-Ukrayna mücadelesi ve yaptırımların etkisiyle martta müşterek esbak ayak tabanı uyarınca 93,6 benek azalarak nakıs 39,3 puana gerilerken, bahis konusu azalış, Aralık 1991'den beri en aceleci azalma kendisine kayıtlara geçti.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 3,48 artarak salname bazda zait kazanç sağlayıcı borsalara katılırken, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 5,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 5,75 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 5,13 bedel kazandı.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), salı İngiltere'de TÜFE ve Avro Bölgesi'nde mahveden güvenlik endeksi, perşembe semt genelinde imalat uran ve fariza piyasası Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) ile cuma namazı Almanya'da Ifo iş ortamı güvenlik endeksleri izleme edilecek.

- Asya borsalarında "çılgın" hafta

Asya'da Çin'de küsurat Kovid-19 vakalarının ekonomiyi menfi etkileyebileceği endişesiyle uygulayım bilimi hisseleri öncülüğünde pazartesi ve salı haset kaba sakıt hisse piyasaları, haftanın arka kalanında müspet bilgi akışıyla baş başa kayıplarını telafi etti.

Söz konusu yükselişte Çin'de uygulayım bilimi hisseleri üstündeki regülasyonların tamamlanacağına müteveccih beklentiler ehemmiyetli gösteriş oynarken, bilhassa Hong Kong borsasında muamelat gören Çinli uygulayım bilimi şirketleri hisseleri zait ayrıştı.

Öte taraftan Çin'de taşınmazlar sektöründe bitmeme fail namus borcu yöneltme problemleri karşısında Şanghay'da bankaların hem mortgage kredilerine müteveccih repo oranını düşürdüğü bununla beraber müsaade periyodunu kısalttığı gelişmeleri de piyasaları destekledi.

Hafta içre Japonya Merkez Bankası (BoJ), faizlerde ve mangır politikasında değişikliğe gitmezken, Rusya-Ukrayna savaşına bağlı gelişmelerin uyanıklık gerektirdiği ve akıbet aşama faziletkâr belirsizlikler ihtiva ettiği uyarısında bulunuldu.

BoJ, doyumsuz oranda mutluluk tahvili ve salname 12 trilyon yen borsa envestisman fonları (ETF) ile salname 180 bilyon yen Japon taşınmazlar envestisman fonları (J-REIT) alımına bitmeme edeceğini duyurdu.

Hafta içre alanda açıklayan makroekonomik verilere uyarınca Çin'de gücük ay ayında salname bazda uran üretimi yüzdelik 7,5 ve perişan satışlar yüzdelik 6,7 artarak beklentilerin iyice üstünde geldi.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 1,77 gerilerken, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 6,62, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 4,18 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,72 bedel kazandı.

21 Mart ile süregelen haftanın data takviminde, perşembe BoJ derinti tutanakları ve cuma namazı Japonya'da Tokyo TÜFE verisi izleme edilecek. Japonya'da piyasalar pazartesi haset dinlence dolayısıyla gizli olacak

- BIST 100 haftalık kapanış rekorunu kırdı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi yükseliş eğilimini yukarı caba üçüncü haftaya taşırken, haftalık bazda kâffesi zamanların en faziletkâr kapanışını gerçekleştirdi.

Hafta içre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) yöntem faizini yüzdelik 14'te çakılı bıraktı.

Öte yandan, Rusya-Ukrayna cenginde arabuluculuk görevi üstüne alan Türkiye'de yetkililerin diplomatlık trafiği bitmeme ediyor. Hafta içre Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu hem Rus bununla beraber Ukraynalı mevkidaşı ile konuşma gerçekleştirdi.

Analistler, küresel bazda küsurat riziko iştahının Borsa İstanbul'da da çarpıcı bulunduğunu kaydederek, jeopolitik risklerin azalması yerinde hisse piyasalarındaki yükseliş eğiliminin hâlâ da güçlenebileceğini bildirdi.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 4,40 artışla 2.144,26 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 0,29 terfian 14,8105'e çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde beceri anlamda 2.100 puanın üstünde ölmezlik sağlanması şeklinde 2.250 puanın direnç, 2.070 puanın ise dayanak konumunda bulunduğunu kaydetti.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde çarpıcı olmayı sürdürdüğünü aktaran analistler, küsurat oynaklık yardımıyla yatırımcıların davranışlarında ölçülü akım etmelerinin yararlı olacağını söyledi.

Gelecek hafta ülke içre çarşamba mahveden güvenlik endeksi ve aylaklık oranı, perşembe TCMB'nin PPK özeti ve cuma namazı gerçek endam güvenlik endeksi, sığa tasarruf payı ile sektörel güvenlik endeksleri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler