USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Rusya-Ukrayna savaşıyla menfi seyrediyor

Hafta süresince bölgeden mevrut sav akışı hisse piyasalarının yönü üstünde can alıcı olurken, cemaziyelevvel Avrupa’nın en iri santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar hisse piyasalarındaki satışları derinleştirdi.

Küresel piyasalar Rusya-Ukrayna savaşıyla menfi seyrediyor
05-03-2022 11:33
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Amerika Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell'ın delice açıklamalarıyla kaba satıcılı seyrederken, küsurat belirsizlikler hassaten erke mal fiyatlarını üstün dereceli seviyelere çıkardı.

Bu hafta oynaklığın hat safhaya çıkmış olduğu elgün malı fiyatlarında Rusya-Ukrayna savaşıyla küsurat jeopolitik riskler ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları başlangıç görevi oynadı.

Buna göre, Avrupa borsalarında zayiat yüzdelik 10'ları aşarken, Brent petrol, saf kavara yağı lambası yağı ve buğday hassaten edinmek hemen hemen nice mal üstün dereceli seviyelere çıktı.

Hafta süresince bölgeden mevrut salık akışı hisse piyasalarının yönü üstünde sansasyonel olurken, evvel Avrupa’nın en şişman santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar hisse piyasalarındaki satışları derinleştirdi.

Rus ve Ukraynalı yetkililer hafta süresince dü kere görüşse de bu görüşmelerden semere alınamazken, dü yan arasındaki harp sertliğini artırarak bitmeme ediyor.

Batılı devletler Rusya Merkez Bankası ve ülkenin ehemmiyetli bankalarının SWIFT sisteminden çıkarılması dair anlaşırken, evren genelinde Rusya'ya ve Rus şirketlerine rağmen nice müeyyide sonucu alındı.

Rusya'nın 9 Mart'ta MSCI büyümekte bulunan devletler endeksinden çıkarılacağı duyurulurken, Avrupa Merkez Bankası da Sberbank Europe’nın kapatılması emri verdi.

Bu kararlar sonucunda emlak dışı piyasalarda muamele gören Rus şirketleri yüzdelik 99'a yaklaşan bedel kaybederken, S&P, ABD'de muamele gören etraflı Rus şirketlerinin endeksten çıkarılacağını duyurdu.

Rusya Merkez Bankası bahis konusu yaptırımlara cevap yöntem faizini yüzdelik 9,5'ten yüzdelik 20'ye yükseltirken, Moskova borsasını da hafta süresince el işi kapattı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in imzaladığı kararnameyle, Rusya vatandaşlarının döviz cinsinden aut namus borcu vermeleri ve iklim dışındaki veznedar hesaplarına döviz yatırmaları ise yasaklandı.

Uluslararası mangır derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Rusya'nın mangır notunu "BBB"den "B"ye, Moody's,"Baa3"ten "B3"e ve Standard & Poor’s (S&P) Rusya'nın derinliğine vadeli döviz cinsinden "BB+" ve yerli dünyalık cinsinden "BBB-" bulunan mangır notlarını "CCC-"ye indirdi.

Dolar/Ruble paritesi bu gelişmelerle haftayı 48,24 bedel hasılatıyla üstün dereceli kırat bulunan 124'ten tamamlarken, Rusya'nın 5 salname CDS riziko primi de 1.131 temel nokta artarak 1.672 ile kâffesi zamanların en faziletli seviyesine çıktı.

Öte yandan, hafta içre nısıf salname Para Politikası Raporu'na bağlı sunumun karşıcı Fed Başkanı Powell, bankanın mart kocaoğlan toplantısında 25 temel puanlık repo artışını tutma eğiliminde olduğunu, enflasyonun beklendiği kabilinden düşmemesi biçiminde henüz saldırgan cereyan etmeye apiko olduklarını söyledi.

Şimdiye derece mal ve erke fiyatlarının ehemmiyetli seviyede arttığını kaydeden Powell, bu durumun enflasyonu fevk cepheli baskılayacağına ayraç ederek riziko iştahının da azalabileceğini ve bunun yatırımlar ile harcamaların düşmesine bozukluk olabileceğini anlattı.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşındaki seyrin elgün malı tutarları üstünde sansasyonel olmayı sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, mevzuyla ilişik salık akışının doğacak hafta da yatırımcıların odağında söyledi.

Emtia tutarları zirvelere tarz aldı

Söz konusu gelişmeler mal fiyatlarında dehşet oynaklığın yaşanmasına etmen oldu.

ABD'nin Rusya petrolü, sıvılaştırılmış doğalgazı ve petro kimya ürünlerini de yasaklayacağına müteveccih yasa tasarısının oluşturulması ve tedbir endişeleriyle Şubat 2013'ten buyana en faziletli kırat bulunan 118,4 dolara seviyesine derece çıkan Brent petrolün varil fiyatı, haftayı yüzdelik 23,8 bedel hasılatıyla 116,7 dolardan tamamladı.

Avrupa'da april vadeli saf kavara yağı lambası yağı kontratları 25 Şubat haftasında yüzdelik 27,8 bedel kazanmasının ardından, bu hafta da yükselişini sürdürerek yüzdelik 106,8 artışla 192,55 avroya çıktı.

Dünya buğdayının tahminî yüzdelik 14'ünü üreten ve küresel buğday ihracatının az henüz 3'te 1'ini oluşturan Rusya ve Ukrayna'nın savaşmasıyla başlangıç başa mayıs vadeli buğday kontratları hafta süresince çatı fiyattan kapanış gerçekleştirerek sabık hafta yüzdelik 40,6 artışla 1.209 dolara yükseldi.

Altının ons fiyatı da bu hafta yüzdelik 4,26 bedel hasılatıyla 1968,8 dolara çıkarken, 24 Ağustos 2020'den buyana en faziletli haftalık kapanışını yaptı.

ABD'de küsurat mal şişkinliği endişeleri Fed'in şahinleşen tutumuna rağmen küsurat jeopolitik riskler tağyir piyasasında alış ağırlıklı seyri desteklerken, ABD'nin 10 salname tağyir faizi haftayı tahminî 20 temel nokta düşüşle yüzdelik 1,75'ten tamamladı.

Dolar endeksi de haftalık yüzdelik 2 terfian 98,5'le 25 Mayıs 2020 haftasından buyana en faziletli haftalık kapanışını yaptı.

ABD'de fiyatlamalar zorlaşıyor

ABD'de hisse piyasaları bu hafta Rusya-Ukrayna mücadelesi ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarıyla bedel kaybederken, doğacak hafta gözler mal şişkinliği verilerine çevrilerine çevrildi.

ABD'de açıklayan verilerde istihdam dalının güçlenmeye bitmeme etmiş olduğu görülürken, küsurat jeopolitik risklere rağmen bitmeme fail mal şişkinliği baskısı fiyatlamaları zorlaştırıyor.

Tahvil piyasalarında bu yıl yapılacak repo artışı beklentisi 7'den 6'ya gerilerken, Rusya-Ukrayna arasındaki gerginlik dünyalık politikası üstünde ipham meydana getirmeye bitmeme ediyor.

Fed'in hafta arası açıklayan "Bej Kitap" raporunda ise fiyatların iklim genelinde çelimli ortak çabucak arttığını, kuruluşların doğacak beş altı ay içre ek eder artışları beklediği bildirildi.

ABD'nin Rusya'ya üzerine almış olduğu önlemler de yatırımcıların odağında olmayı sürdürürken, akıbet yerine Amerika Ticaret Bakanlığı, Rusya'nın saha yağı rafinasyon sektörünü maksat düzlük dışarı satım kontrollerini sıkılaştırdığını duyurdu. Beyaz Saray'dan meydana getirilen ortak bambaşka açıklamada da Rus petrolüne dışarı alım yasağı getirilebileceği tabir edildi.

ABD'de bu hafta açıklayan makroekonomik verilere uyarınca ise başıboşluk yüzdelik 3,8' gerilerken ekincilik dışı istihdam beklentileri aşarak 678 bin seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 1,27, Nasdaq endeksi yüzdelik 2,78 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,30 bedel kaybetti.

7 Mart ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, salı küresel stoklar ve aut tecim dengesi, perşembe Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), haftalık başıboşluk aylığı başvuruları ve hazne bütçe dengesi ile cuma namazı Michigan Üniversitesi mahveden inanma endeksi verileri strateji edilecek.

Avrupa'da 2020 Mart'ın buyana en çirkin hafta geride kaldı

Rusya-Ukrayna savaşının en kaba Avrupa borsalarında fiyatlanırken, doğacak hafta da mevzuya bağlı gelişmeler ile çarşamba günkü Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) repo sonucu ve ECB Başkanı Christine Lagarde'ın hitabı yatırımcıların odağında olacak.

Doğu Avrupa'da başlamış bulunan harp erke tedarikinden, insanca krize nice sıkıntıya tarz açarken, Avrupa ülkeleri hafta süresince Rusya'ya acemi yaptırımlar açıkladı.

Avrupa ülkelerinin Rus gazına bağımlılığı alınana birtakımı kararları etkileyerek tartışmaları yanında getirse de Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck hafta içinde, Almanya'nın Rus saf gazına tabi bulunduğunu belirterek, Rusya'dan petrol, kavara yağı lambası yağı ve kara elmas ithalatının yasaklanması düşüncesine üzerine bulunduğunu söyledi.

Gelecek hafta ise jeopolitik gelişmelerle bu arada ECB'nin dünyalık politikası kararları yatırımcıların odağına yerleşirken, ECB'nin yöntem faizini değiştirmesi beklenmiyor.

Bununla başlangıç başa ECB'nin bu yıl dü repo artışı yapacağına müteveccih beklentiler ise 1 repo artışına gerilerken, Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Joachim Nagel, küsurat erke fiyatlarının enflasyonu besleyeceğini belirterek, ECB'nin dünyalık politikasını normalleştirmeye odaklanması icap ettiğini tabir etti.

Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin elgün malı fiyatlarını etkilemeyi sürdürmesinin beklendiğini kaydederek, hassaten mal fiyatlarındaki oynaklığın riskli mevcudat üstündeki adanmış baskısını güçlendirebileceğini tabir etti.

Bölgede açıklayan makroekonomik verilere uyarınca Almanya'da ve Avro Bölgesi'nde TÜFE maaş yüzdelik 0,9 artarak beklentileri geride bıraktı.

Bu gelişmelerle bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 6,71, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 10,11, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 10,23 ve İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 12,84 bedel kaybetti.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da üretimevi siparişleri, Avro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve cuma namazı İngiltere'de uran üretimi verileri strateji edilecek.

Asya'da düşüşler sınırlanmış kalmayı başardı

Asya hisse piyasaları da küsurat jeopolitik risklerle adanmış ağırlıklı ortak tempo izlese de, bölgedeki düşüşler Avrupa'ya uyarınca sınırlanmış kaldı.

Japonya, Rusya'ya geçerli yaptırımlarda Amerika ve AB ülkelerine katılırken, Çin davranışlarında ölçülü duruşunu koruyor. Buna rağmen Çinli dü veznedar Rusya'ya mangır yayınlarını kapattıklarını duyururken, Çin yönetimi Rusya ve Ukrayna'ya problemi diyalog eliyle çözmeleri önerisini sürdürdü.

Artan mal fiyatlarının Çin'in iktisadi toparlanmasını menfi etkileyebileceği endişesi güçlenirken, Çin'in akışkanlık enjeksiyonları ve ekonomiyi tutma adımları hisse piyasalarındaki aşağılık cepheli baskıyı hafifletti.

Japonya'da hafta içre açıklayan verilere göre, başıboşluk yüzdelik 2,8'e çıkarken, imalat uran Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) Çin'de 50,4, Japonya'da ise 52,7 seviyesinde gerçekleşti.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Çin'de Şangay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,11, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 1,85, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 3,79 bedel kaybederken, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,38 bedel kazandı.

Rusya'da RTS endeksinde cuma namazı haset yüzdelik 26,1 bedel kazansa da, haftayı yüzdelik 32,7 azalışla tamamladı.

28 Şubat ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da perişan satışlar ve uran üretimi, salı Çin'de imalat uran PMI ve perşembe Çin'de misyon endüstrisi PMI ile cuma namazı Japonya'da başıboşluk payı verileri strateji edilecek.

Yurt içre gözler Borsa İstanbul zait ayrışmayı başardı

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel hisse piyasalarında düşüşe rağmen zait ayrışmayı başarırken, doğacak hafta Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerle başlangıç başa cuma namazı haset açıklanacak ödemeler dengesi ve uran üretimi verileri strateji edilecek.

Rusya ile Ukrayna arasındaki harp emlak içre de gündemin odağında toprak alırken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hafta içre mevzuya bağlı açıklamalarında, "Rusya'nın Ukrayna topraklarına müteveccih saldırısını benimseme edilemez görüyor, Ukrayna yönetiminin ve halkının verdiği mücadeleyi ölçüm ediyoruz. Montrö Sözleşmesi'nin boğazlardaki sefine trafiği dair ülkemize verdiği yetkiyi, krizin tırmanmasının önüne geçecek biçimde istimal kararındayız." değerlendirmesinde bulundu.

Yurt içre bu hafta açıklayan verilere uyarınca TÜFE, maaş yüzdelik 4,81, salname yüzdelik 54,44 arttı.

Öte yandan, Cumhurbaşkanı Kararı ile görevden af talebi benimseme edilen Bekir Pakdemirli'den boşalan Tarım ve Orman Bakanlığına Vahit Kirişçi atandı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi uran hisselerindeki alıcılı seyirle haftayı yüzdelik 1,96 artışla 1.990,75'ten puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 3,03 terfian 14,2141'e çıktı.

Analistler, BIST 100 endeksinde uran manada 2.040 puanın direnç, 1.870 puanın dayanak noktası konumunda bulunduğunu kaydeden analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki gelişmelerin hisse piyasaları üstünde sansasyonel olmayı sürdürdüğünü, küsurat oynaklık hasebiyle davranışlarında ölçülü cereyan etmelerinin yarayışlı olacağını söyledi.

Gelecek hafta emlak içre ayrıca, pazartesi hazne akçe dengesi, perşembe başıboşluk payı ve cuma namazı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler