USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar özek bankaları güruh kararları öncesinde aksi seyrediyor

Küresel piyasalarda, bugünden itibaren yoğunlaşacak tarz bankaları kararları öncesinde Omicron varyantına müteveccih endişeler ve erke fiyatlarındaki artışın etkisiyle olumsuz birlikte ilerleyiş izleniyor.

Küresel piyasalar özek bankaları güruh kararları öncesinde aksi seyrediyor
14-12-2021 08:38
İstanbul

Enflasyonun beklenenden henüz derinliğine müddet erdemli seyredeceği ve Omicron varyantına bağlı endişeler piyasaları menfi etkilerken, bugünden itibaren özek bankalarının 2021'in sonuç güruh kararları yatırımcıların gündeminin odağında toprak alıyor.

Bu kapsamda dakika Pakistan, Macaristan ve Şili özek bankalarıyla başlamış olacak güruh serisi, erte Amerika Merkez Bankası (Fed) ile bitmeme edecek. Haftanın ikinci yarısında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB), İngiltere Merkez Bankası (BoE), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Japonya Merkez Bankasının (BoJ) birlikte Filipinler, İsviçre, Endonezya, Tayvan, Mısır, Norveç, Meksika, Kolombiya ve Rusya'nın özek bankaları kararlarını açıklayacak.

Analistler, şişkinlik beklentilerindeki yükselişin mal politikalarında sıkılaşma baskılarını artırdığı bulunan ortamda, acemi insan koronavirüs (Kovid-19) salgınında ortaya çıkan varyantların özek bankalarını atacağı adımlar üzerine zorda bıraktığını belirterek, bu durumun yatırımcılar açısından fiyatlama belirsizliği yarattığını söyledi.

Merkez bankalarının değişmeyen metninde toprak takanak detaylar ile siyaset yapıcıların lafla yönlendirmelerinin doğacak yıla müteallik mal politikası beklentilerinin şekillenmesi açısından nazik ehemmiyet taşıdığını vurgulayan analistler, başta erte Fed'in sonuç dönemdeki delice tutumunu bitmeme ettirip ettirmeyeceğinin piyasaların yönü üstünde belirleyici olacağını kaydetti.

Bu evolüsyon öncesinde cemaziyelevvel Fed New York Şubesi çeşidinden açıklayan Tüketici Beklentileri Anketi, Amerikalı nihai tüketicilerin 1 salname süreçte şişkinlik beklentisinin kasımda yüzdelik 6 ile acemi birlikte rekora ulaştığını ortaya koydu.

Yarınki Fed kararları öncesinde mütenakıs riziko iştahı ile New York borsasında düşme yaşanırken, Dow Jones endeksi yüzdelik 0,89, S&P 500 endeksi yüzdelik 0,91 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,39 bedel kaybetti. ABD'nin değiştirme faizi cemaziyelevvel yüzdelik 1,51 seviyelerinden düşüşe geçerek yüzdelik 1,4150'ye denli gerilerken, dakika ufki seyrediyor. Dün yüzdelik 0,3'lük artışla 96,3 seviyelerinden kapanan dolar endeksi de dakika 96,3-96,5 elverişsiz bandında ufki akıntı ediyor. ABD'nin dizin vadeli kontratlarının da acemi güne menfi başladığı görülüyor.

Avrupa tarafında, fevk cepheli hareketi baştan ivme ele geçiren tabii kavara tutarları derinliğine devamlı erdemli şişkinlik endişelerini beslemeye bitmeme ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Rusya'dan Avrupa'ya uzanan Kuzey Akım 2 Doğal Gaz Boru Hattı'nın şu anda pres ruhsatı alamayabileceğini belirtmesinin peşi esna Avrupa'da vadeli tabii kavara kontratları cemaziyelevvel yüzdelik 12,5 artışla 118,7 avroyu gördü. Öte taraftan cemaziyelevvel BoE çeşidinden piyasaya çıkan Finansal İstikrar Raporunda, bildirme ve şişkinlik üstünde yaklaşan vadeli baskılar bulunmuş olduğu belirtilerek, "Özellikle virüsün acemi varyantlarının aşının etkinliğini azaltıp azaltmayacağına müteallik belirsizlikler delik önüne alındığında, Kovid-19'un iktisadi etkinlik üstünde henüz şişman birlikte tesiri olabilir." ifadeleri kullanıldı.

Bu gelişmelerin birlikte İngiltere Başbakanı Boris Johnson'un Omicron varyantının Londra'da çabucak arttığı ve acemi birlikte dalavere üzerine mücehhez olunması icap ettiğini belirtmesinin peşi esna gezi hisseleri öncülüğünde Avrupa hisse piyasalarında düşme yaşandı. İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,83 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,70 gerilerken, Almanya'da DAX endeksi ufki kapandı. Avro/dolar paritesi, cemaziyelevvel yüzdelik 0,3'lük azalışla 1,13'ün dibine inmesinin peşi esna dakika 1,1280 seviyelerinde ufki akıntı ediyor. Avrupa'da dizin vadeli kontratları ise dakika satıcılı birlikte tempo izliyor.

Asya borsalarının da global çapta mütenakıs riziko iştahı ile acemi güne düşüşle başlaması dikkati çekerken, kapanışa yaklaşan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,8, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,3 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 1,3 düşüşle seyrediyor.

Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi cemaziyelevvel yüzdelik 3,24 artarak 2.101,51 benek ile hepsi zamanların en erdemli kapanışını gerçekleştirdi. Dolar/TL ise cemaziyelevvel zamanı zirvesini 14,6412'ye taşımasının peşi esna TCMB'nin aracısız döviz satım müdahalesi ile 13,6598'e denli gerilerken, dakika bankalararası bu sahanın açılışında 13,85 seviyelerinde bulunuyor.

Analistler, enflasyonist baskılar ve Omicron varyantına bağlı endişelerin gündemde kalmaya bitmeme ettiğini belirterek, özek bankaları kararları öncesinde mütenakıs riziko iştahının global hisse piyasalarında düşüşlere bozukluk bulunduğunu söyledi.

Bugün iklim ortamında hane adanmış istatistikleri, iklim haricinde ise ABD'de ÜFE, Avro Bölgesi'nde uran üretimi ve İngiltere'de başıboşluk payı verilerinin izleme edileceğini aktaran analistler, uygulayım manada BIST 100 endeksinde 2.200 puanın direnç, 2.030 düzeyinin dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda dakika izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 İngiltere, teşrinievvel kocaoğlan başıboşluk oranı

10.00 Türkiye, münteha teşrin kocaoğlan hane satışları

13.00 Avro Bölgesi, teşrinievvel kocaoğlan uran üretimi

16.30 ABD, münteha teşrin kocaoğlan ÜFE


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler