USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle fazlalık seyretti

Küresel hisse piyasaları, acemi kimse koronavirüs salgınında Omicron varyantına bağlı müspet çav akışıyla alış ağırlıklı ortak ilerleyiş izlerken, doğacak hafta Avrupa ve ABD'de piyasalarında Noel tatili nedeniyle rahat ortak ilerleyiş izlenmesi bekleniyor.

Küresel piyasalar Omicron iyimserliğiyle fazlalık seyretti
25-12-2021 11:19
İstanbul

Omicron varyantının küresel bazda hadise sayılarını artırmasına karşın, varyantın korkulmuş bulunduğu derece ağırbaşlı etkilerinin olmadığına müteallik çav akışı küresel bazda riziko algısının azalmasında ehemmiyetli gösteriş oynadı.

Analistler, bu hafta batıda nice bu sektörün Noel yardımıyla cuma namazı haset prosedür görmediğini hatırlatarak, doğacak hafta da benzeşim müşterek takvimin bulunduğunu ve tatiller yardımıyla hisse piyasalarının rahat müşterek tempo izleyebileceğini anlatım etti.

Bu hafta ABD'nin 10 salname tahrif faizi kestirmece 9 temel benek artışla yüzdelik 1,50'ye çıkarken, altının ons fiyatı haftayı yüzdelik 0,6 artışla 1.808 dolardan tamamladı.

Brent petrolün varil fiyatı ise Omicron varyantına müteallik endişelerin azalmasıyla yüzdelik 5,1 artarak 76,7 dolara çıktı.

ABD'de piyasalara Omicron morali

ABD'de Omicron varyantının 50 eyalete yayılmış bulunduğu bildirilmesine karşın, Omicron varyantına yakalananların hastaneye yatma olasılığının öbür varyantlara oldukça elan az olduğuna müteallik icraat riziko iştahını artırdı.

ABD Başkanı Joe Biden, Kovid-19 olaylarına müteallik dünkü politikalarını açıklarken, Omicron ile savaş düşüncesince önce adına aşıya teşviki artıracaklarını belirtti.

Yaşanan sınav sıkıntısını bertaraf etmek düşüncesince doğacak aydan itibaren bozmak az daha 500 milyon "evde aceleci sınav kiti" satın aldıklarını kail Biden, Omicron varyantının herkesi endişelendirmesi icap ettiğini fakat bunun ürkü sebebi olmadığını vurgulayarak, "Omicron ile savaş düşüncesince hazırlıklıyız. Varyant dolayısıyla Güney Afrika ve çevresindeki 7 ülkeye getirilen yolculuk kısıtlamasını da kaldırmayı düşünüyoruz." dedi.

Öte taraftan Beyaz Saray Basın Sözcüsü Jen Psaki, Senatör Joe Manchin'in dayanaklık etmek vermeyi reddetmesine rağmen Biden'ın 1,75 trilyon dolarlık içtimai masraf dayanaklık etmek paketi planından vazgeçmediğini bildirdi. Açıklama sonrası kazançlı plana müteallik belirsizlikler sürerken, bahis konusu paketin hanuman ayında oylanmasının beklendiği basına yansıdı.

Makroekonomik data tarafında ise ABD'nin akan işlemler açığı bu senenin üçüncü çeyreğinde 214,8 bilyon dolar ile 2006'dan beri en efdal ölçüde gerçekleşti.

Ülkenin üçüncü çeyreğine müteallik nema verisi ise yüzdelik 2,1'den yüzdelik 2,3'e düzeltilmiş edildi. 3. çeyrek verisinin peşi sıra sabık sene yüzdelik 3,4 daralan Amerika ekonomisinin 2021 yılı nema beklentisi yüzdelik 5,6'ya çıkarken, bu miktar 1984'ten beri en efdal seviyeye ayraç etti.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 2,28, Nasdaq endeksi yüzdelik 3,19 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 1,65 bedel kazandı.

27 Aralık ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Dallas Fed imalat endeksi, salı Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba global stoklar ve gözleyen mesken satışları ve perşembe haftalık avarelik başvuruları strateji edilecek.

Avrupa'da Noel tatili dolayısıyla rahat müşterek hafta bekleniyor

Avrupa'da Omicron varyantı müstevli tedbirlerini artırmaya illet olsa da, hisse piyasalarındaki müspet görünümü etkilemezken, doğacak hafta Noel tatili dolayısıyla nice bu sektörün el işi düşkün olmasıyla rahat müşterek haftanın geçmesi bekleniyor.

Hafta içre Rusya'dan Avrupa'ya Yamal borazan hattı ile gaz akışının kesilmesi, Fransa'da kimi çekirdeksel santrallerinin aksaklık vermesi ve sıcaklıkların düşmesinin tüketimi yükseltmesiyle gaz fiyatlarındaki yükseliş bitmeme etti ve hanuman vadeli kontratlarda megavat sayaç başına 187,7 avrodan prosedür gördü.

ABD'nin Avrupa'ya sağlamış bulunduğu LNG miktarını artırmasıyla hanuman vadeli gaz sözleşme tutarları 110,5 avroya derece gerilerken, doğacak günlerde 20'ye andıran LNG tankerinin elan Avrupa limanlarına gireceği bildirildi.

Makro kazançlı verilere göre, İngiltere'nin 3. çeyrek büyümesi dun taraflı düzeltilmiş edilerek yüzdelik 1,1'e çekilirken, ülkenin müstevli evveliyat seviyelere dönmesinin 2022 sonunu bulabileceği belirtiliyor.

Çekya Merkez Bankası beklentilerin üstünde 100 temel benek elan nema artırımına derece derece siyaset faizini yüzdelik 3,75'e çıkardı.

Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,65 artışla 1,1311'den tamamladı.

Almanya'da DAX endeksi haftalık yüzdelik 1,45, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,41, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 2,31 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,53 arttı.

Gelecek hafta Avrupa'da açıklanacak data bulunmazken, İngiltere borsalarında pazartesi salı ve cuma, Almanya'da da cuma namazı haset piyasalar Noel tatili dolayısıyla düşkün olacak.

Asya'da ABD-Çin gerilimi riziko iştahını düşürdü

Asya borsalarında Omicron varyantına müteallik iyimserlikle alış ağırlıklı müşterek tempo bilge olurken, Çin, Amerika ile küsurat potansiyel farkı sonrası küresel hisse piyasalarından menfi ayrıştı. Gelecek hafta Asya'da gözler Amerika ile Çin arasındaki gelişmelerle data takvimine çevrildi.

Haftanın önce gününde Çin Merkez Bankası (PBoC) da Nisan 2020'den beri önce kat nema indirimine giderek, siyaset faizi adına temel tahsil edilen saygınlık nema oranını 5 temel benek azalttı ve yüzdelik 3,80'e çekti.

ABD ile Çin ortada Sincan Uygur Özerk Bölgesi dair gerilimin tırmanması jeopolitik riziko algısını artırdı.

Çin, ABD'nin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki insanoğlu hakları ihlallerinde görevi bulunduğu sebebi öne sürülerek semt yönetiminin dü yetkilisini müeyyide listesine almasına karşılık, Beyza Saray'a müteallik Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonunun 4 üyesine müeyyide yürütüm sonucu aldı.

Japonya'da ise diyar biçim bankası başkanı Haruhiko Kuroda, enflasyonun hedeflerin altında kalması dolayısıyla çelimli akçasal destekleri sabırla sürdüreceklerini söyledi.

Japonya'da açıklayan geniş kazançlı verilere layıkıyla Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) salname yüzdelik 0,6 artarak beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,83 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,13 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,39 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,13 bedel kaybetti.

27 Aralık ile başlamış bulunan haftanın data takviminde, pazartesi Japonya'da dağınık satışlar, salı Japonya'da avarelik payı ve endüstri üretimi verileri strateji edilecek. Japonya'da piyasalar cuma namazı haset dinlence dolayısıyla düşkün olacak.


- Dolar/TL'de zamanı düşüş


Yurt içinde, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, 10 haftalık yükseliş eğiliminin peşi sıra kar satışlarıyla dirlik karşıya kalırken, Dolar/TL'de haftalık bazda yüzdelik 33,4'lük zamanı müşterek arka incizap görüldü.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın pazartesi günkü kabin toplantısının peşi sıra ekonomiye müteallik icra ettiği izahat Dolar/TL'de kaba azalış yaşanmasını sağladı.

Erdoğan, tasarruflarını değerlendirirken kurdaki yükselişten meydana gelen kaygılarını bertaraf etmek talip vatandaşlara dünkü müşterek mali seçenek sunacaklarını belirterek, "Bundan sonradan tek vatandaşımızın 'kur elan efdal olacak' niteleyerek mevduatını Türk lirasından dövize geçirmesine gerekseme kalmayacak." dedi.

Şirketler kabilinden yapılacak kazanç ödemeleri üstündeki stopajı yüzdelik 10'a indireceklerini aktaran Erdoğan, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması düşüncesince piyasa paydaşlarıyla dünkü vesait geliştirileceğini bildirdi. Erdoğan ayrıca, Türkiye'nin başıboş piyasa ekonomisinden ve kambiyo diyetinden en önemsiz arka aşama atmaya müşterek niyeti olmadığını da vurguladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı dünkü ürünün isminin "Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat" bulunduğunu açıklarken, üründe esas şahısların TL vadeli hesapları üstünde işleyecek nema ile matematik açım ve mehil tarihlerindeki seviye değiş oranının kıyaslanacağı, efdal bulunan kemiyet üstünden hesabın nemalandırılacağı bildirildi. Söz konusu üründe ön kesinti uygulanmayacağı, talip rastgele bankanın katılabileceği, hesapların 3, 6, 9 ve 12 ay vadelerle açılabileceği de detaylar ortada arazi aldı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) da müstesna satımcı ve müstesna alımcı firmalara seviye riskini yönetebilmeleri amacıyla, kasacı gözetiminde münakasa eliyle ve Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında (VİOP) TL uzlaşmalı vadeli döviz satışı gerçekleştirileceğini bildirdi. Banka ayrıca, döviz plasman hesaplarının ve döviz cinsinden katılma fonlarının matematik sahibinin talebi üstünde TL vadeli hesaplara dönüşmesi biçiminde yatırım ve katılma fonu sahiplerine dayanaklık etmek sağlanacağını duyurdu.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi on haftalık yükselişin peşi sıra haftalık bazda yüzdelik 9,27 azalışla 1.891,28 puana indi.

Analistler, BIST 100 endeksinde haftanın önce üç gününde can alıcı bulunan satı baskısının perşembe ve cuma namazı haset azaldığını belirterek, fen manada 1.930 ve 2.040 puanın direnç, 1.850 ve 1.770 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Dolar/TL de 18,3674 ile zamanı zirvesini görmesinin peşi sıra Erdoğan'ın açıklamalarıyla düşüşe geçti ve haftayı yüzdelik 33,4 azalışla haftayı 10,9914'ten kapattı.

Gelecek hafta emlak içinde, pazartesi yetenek kullanımı, sahici eğin itimat endeksi ve sektörel itimat endeksleri, perşembe kazançlı itimat endeksi ve cuma namazı aut tecim dengesi verileri strateji edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler