USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in peşi sıra ABD'nin nema verisine odaklandı

Küresel piyasalarda, Fed Başkanı Jerome Powell'ın doğacak toplantılarda hâlâ okşayıcı adımlar atılabileceği mesajının peşi sıra artı birlikte ilerleyiş izlenirken, dakika gözler ABD'de nema ilkin peyda etmek kabil derin data gündemine çevrildi.

Küresel piyasalar Fed'in peşi sıra ABD'nin nema verisine odaklandı
28-07-2022 09:04
İstanbul

Son 41 senenin zirvesine çıkan enflasyonla beraberce delice tutumu ile dikkati çekici Fed, geçmiş de siyaset faizini 75 temel nokta artırarak yüzdelik 2,25-2,50 aralığına yükseltti.

Fed'den meydana getirilen açıklamada, akıbet gider ve istihsal göstergelerinin yumuşadığı belirtilerek, amma velakin akıbet aylarda istihdam kazanımlarının çelimli bulunduğu ve avarelik oranının bağan kalmış bulunduğu aktarıldı.

Fed Başkanı Powell, derinti sonrası meydana getirdiği açıklamalarda Amerika ekonomisinin hâlâ resesyonda bulunduğunu düşünmediğini belirterek, yarar artışlarının ortak noktada yavaşlaması icap ettiğini fakat bu hale doğacak veriler ışığında değişmeyen vereceklerini dile getirdi.

İş gücü sahasının aşkın derecede düzen bağı ve enflasyonun aşkın faziletkâr olduğuna dikkati çekici Powell, "Tüketici masraflarındaki artış, azda olsa bağan harcanabilir gerçek dirimlik ve şimdi düzen bağı mali şartlar dolayısıyla ehemmiyetli seviyede yavaşladı." niteleyerek konuştu.

Powell, birtakımı mal fiyatlarında akıbet devirde yaşanmış olan düşüşe karşın kaba yer yağı ve öbür mal fiyatlarında Ukrayna'daki savaştan meydana gelen artışın mazot ve besin fiyatlarını artırarak pahalılık üstünde fevk cepheli ek bası yarattığını kaydetti.

Para piyasalarında Powell'ın açıklamalarının peşi sıra Eylül toplantısı düşüncesince yüzdelik 66 ihtimalle 25 temel nokta yarar artışı yapılacağı öngörülmeye başlarken, senenin kesirler toplantıları düşüncesince de yarar artışlarının 25 temel nokta halinde yapılacağı tahminleri öne çıkıyor.

Tahvil piyasalarında ise ABD'nin 10 salname değiştirme faizi ile 3 maaş kaynak bonosu arasındaki ayırt geçmiş 30 temel puana derece gerilemesinin peşi sıra esasen terfian 42 temel puana çıkarken, yarar eğrisinin terse dönmüş adına fiyatlanmayı sürdürüyor.

ABD ekonomisinde resesyona bağlı işaretlerin takip edeni bitmeme ederken, zaman açıklanacak ikinci çeyreğe ilgili Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) kılavuz verileri piyasalarda oynaklığı artırabilir.

Öte yandan, ülkede bitmeme fail dengelem sezonunda müşareket ve kol bazlı ayrışmalar öne çıkmaya bitmeme ederken, Facebook, Instagram ve WhatsApp'ın sahibi Meta'nın bu senenin ikinci çeyreğinde elde etmiş bulunduğu gelir, sabık senenin ayrımsız zamanına nazaran yüzdelik 1 azalarak evvel kere düşme gösterdi.

Bugün piyasalar açılmadan evvela Pfizer, piyasalar kapandıktan sonradan Apple, Amazon ve Intel'in açıklayacakları bilançoların piyasaların yönü üstünde sansasyonel olması bekleniyor.

Dolar endeksi Fed'in kararları sonrası geçmiş yüzdelik 0,7 gerileyerek 106,4'e inerken, altının ons fiyatı yüzdelik 1 artışla 1.734 dolara, Brent petrolün varil fiyatı ise yüzdelik 2,6 yükselişle 102,4 dolara çıktı.

Söz konusu gelişmelerle geçmiş New York borsasında S&P 500 endeksi yüzdelik 2,62, Dow Jones endeksi yüzdelik 1,37 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 4,06 bedel kazandı. ABD'de dizin vadeli muamele kontratları acemi güne ise düşüşle başladı.

Avrupa'da erke bildirme sorunun bölgenin iktisadi aktivitesine dokunca verebileceği endişesi güçlenirken, Rusya'dan aksi bilgi akışı da bitmeme ediyor.

Avrupa'da katıksız kavara fiyatı megavatsaat başına 223,85 avroyla üstün dereceli seviyeye ulaşırken, Avrupa Birliği üyesi ülkeler, Rusya'dan akışın kesintiye uğraması ihtimalini dikkate alarak katıksız kavara tüketimini yüzdelik 15 azaltmakta uzlaştı.

Dün, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,53, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,57, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,75 ve İtalya'da FTSE MIB 30 endeksi yüzdelik 1,52 bedel kazandı. Avrupa'da dizin vadeli muamele kontratları acemi güne ise düşüşle başladı.

Asya'da hisse piyasaları Fed'in siyaset kararları daha sonra alış ağırlıklı ortak tempo izlerken, zaman ABD'de açıklanacak ehemmiyetli makroekonomik veriler ve uygulayım bilimi şirketlerinin bilançoları önceleri küsurat belirsizlikler yükseliş eğilimini sınırlıyor.

Bu gelişmelerle, kapanışa DOĞRU Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,2, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,7 yükselirken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzdelik 0,3 geriledi.

Yurt içinde, geçmiş alış ağırlıklı ortak tempo izleyen Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 0,28 artışla 2.544,12 puandan tamamlarken, zaman gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın açıklayacağı Enflasyon Raporu'na çevrildi.

Dolar/TL geçmiş yüzdelik 0,15 artışla 17,8868'den kapanmasının peşi sıra zaman bankalararası bu sahanın açılışında 17,8820 seviyesinde muamele görüyor.

Analistler, zaman dünya süresince başkaca iktisadi itimat endeksi ile haftalık mülk ve veznedar istatistikleri, dünya haricinde ise İngiltere'de ikametgâh paha endeksi, Almanya'da pahalılık ve ABD'de nema verilerinin strateji edileceğini belirterek, uran manada BIST 100 endeksinde 2.550 ve 2.570 seviyelerinin direnç, 2.480 puanın dayanak konumunda bulunduğunu bildirdi.

Piyasalarda zaman strateji edilecek veriler şöyle:

09.00 İngiltere, orak ayı kocaoğlan ikametgâh paha endeksi

10.00 Türkiye, haziran kocaoğlan iktisadi itimat endeksi

10.30 Türkiye, TCMB Enflasyon Raporu

12.00 Avro Bölgesi, orak ayı kocaoğlan mahveden itimat endeksi

14.30 Türkiye, haftalık mülk ve veznedar istatistikleri

15.00 Almanya, orak ayı kocaoğlan TÜFE

15.30 ABD, haftalık avarelik başvuruları

15.30 ABD, 2. çeyrek GSYH

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler