USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı

Küresel hisse piyasalarında, şahinleşen biçim bankaları ve kalan jeopolitik risklerle oynaklık artarken, doğacak hafta gözler ABD Merkez Bankası'nın (Fed) servet politikası kararlarına çevrildi.

Küresel piyasalar Fed'in kararlarına odaklandı
22-01-2022 14:41
İstanbul

Tahvil piyasaları kalan mal şişkinliği sonrası şahinleşen Fed'in sene sonuna denli minimum dört yarar artışına gideceğini fiyatlarken, Rusya ile Ukrayna ortada kalan kan basıncı da riziko iştahının ehemmiyetli seviyede düşmesinde sansasyonel oldu.

Fed'in bu görüşmede yarar artışına gitmesi beklenmezken, tahvil piyasalarında 25 temel nokta çoğalma muhtemel marttaki toplantıya bağlı yönlendirmeleri ve başkaları malı alımlarının azaltımına müteveccih tutumu yatırımcıların odağına yerleşti.

Hafta içinde, Rusya'nın Ukrayna sınırına andıran yerlere askeri tahaşşüt yapmasının peşi sıra Rus ordusunun Ukrayna'ya gireceği kaygıları artarken, alanda çabukluk etkinliğini koruyor.

ABD basınında yetkililere dayandırılan haberlerde, ABD yönetiminin, Letonya, Litvanya ve Estonya'ya, ellerindeki ABD kökenli silahları Ukrayna'ya dayanaklık etmek üzere göndermelerine izni verdiği belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden da Rus askeri birliklerinin Ukrayna sınırından rastgele beraberinde biçimde geçmesinin obstrüksiyon anlamına geleceğini ve bu vaziyette Rusya'nın ağırbaşlı boy bos karşılayacağını söyledi. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise Ukrayna'ya saldırması biçiminde Rusya'ya aşırı ağırbaşlı hesaplı ve parasal yaptırımlar uygulayacaklarını bildirdi.

Söz konusu gelişmelerle ABD'nin 10 salname tağyir faizi yüzdelik 1,90 ile akıbet dü senenin en yükseğine çıkarken, kalan jeopolitik riskler sonrası kalan emin başkaları malı isteğiyle gerileyerek haftayı yüzdelik 1,77 düzeyinden tamamladı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki yüklülük sonrası emin liman varlıklardan altının ons fiyatı da yükseliş eğiliminde akıntı ederken, güzeşte hafta yüzdelik 0,82 yükselişle 1.833 dolara çıktı.

Brent petrolün varil fiyatı da yükseliş eğilimini yukarı fazladan beşinci haftaya taşıyarak 88,8 dolarla Ekim 2014'ten beri en faziletli seviyesine çıkmasına rağmen kalan jeopolitik risklerle hasılatlarını azda olsa art vererek haftayı yüzdelik 1,2 artışla 87 dolardan tamamladı.

Analistler, doğacak hafta data gündeminin de dip bulunduğunu hatırlatarak, amma velakin evren genelinde açıklanmaya süregelen 2021 4. çeyrek müşareket parasal tablolarının kayar bazlı oynaklığı artırabileceğine dikkati çekti.

ABD'de gözler Fed'e çevrildi

ABD'de kayar piyasalarındaki azalma şahinleşen Fed'le beraberce yukarı fazladan üçüncü haftaya taşınarak derinleşirken, doğacak hafta çarşamba günü Fed'in yarar sonucu ve devamında Fed Başkanı Jerome Powell'ın açıklamaları yatırımcıların odağına yerleşti.

Analistler, değişmeyen metninde ve Powell'ın açıklamalarında mülk politikasının istikbaline bağlı ipuçlarının aranacağını kaydederek, yarar sonucu sonrası piyasalarda oynaklığın artabileceğini anlatım etti.

ABD'de bu hafta data takviminin dip olduğuna dikkati çekici analistler, açıklanacak verilerdeki ümit dışı muhtemel enflasyonist göstergelerin fiyatlamaları etkileyebileceğini bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise hafta içerisindeki açıklamalarında, yönetimin yorulmadan paha baskılarını hafifleştirmek düşüncesince stratejiler aramaya bitmeme ettiğini ve enflasyonun doğacak sene ehemmiyetli seviyede yavaşlamasının beklendiğini bildirdi.

Hafta ortamında bilançosunu açıklanan ABD'li Morgan Stanley'in açık eş güzeşte senenin akıbet çeyreğinde yüzdelik 9 artarak 3,7 bilyon dolara çıktı. Aynı devirde Bank of America'nın açık eş da yüzdelik 28 terfian 7 bilyon dolara ulaştı.

Makroekonomik data tarafında ise ABD'de mesken başlangıçları maaş yüzdelik 1,4, yapım izinleri de maaş yüzdelik 9,1 artışla beklentileri geride bıraktı.

Söz konusu gelişmelerle S&P 500 endeksi haftalık bazda yüzdelik 4,92, Dow Jones endeksi yüzdelik 4,58 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 7,55 boy bos kaybetti.

24 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, pazartesi imalat endüstri ve görev alanı Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI), salı Tüketici Güven Endeksi ve Richmond Fed endüstri endeksi, çarşamba global stoklar ve dünkü mesken satışları, perşembe 2021 4. çeyrek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) ve gözleyen mesken satışları ile cuma namazı ferdî gelirler, ferdî masraflar ve Michigan Tüketici Güven Endeksi verileri izleme edilecek.

Avrupa'da gözler Rusya-Ukrayna sınırında

Avrupa borsalarında riziko iştahı Fed'in şahinleşen duruşu ve Rusya ile Ukrayna ortada kalan tansiyonla enikonu gerilerken, doğacak hafta dip data gündemi izleme edilecek.

Avrupa gündeminde Rusya ile ABD ve NATO ortada Ukrayna dolayısıyla kalan yüklülük bu hafta gündemin odağında arazi aldı.

Bununla birlikte, Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediklerini belirterek, enflasyona dirlik akilane siyasa tepkisini belirlemenin "çok kritik" olacağını anlatım etti.

Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgının peşi sıra hesaplı toparlanmanın beklenenden çelimli bulunduğunu kail Lagarde, "Ekonomideki toparlanma beklentilerimizi aştı. Bir sene ilkin bu denli çabuk ve çelimli beraberinde biçimde toparlanacağımızı bilmiyorduk." dedi.

Lagarde, enflasyonun kontrolden çıkmasını beklemediklerini belirterek, "Enflasyona dirlik akilane siyasa tepkisi tespit etmek aşırı eleştiri olacak." niteleyerek konuştu.

Artan mal şişkinliği dolayısıyla eleştirilere muhatap bulunan Lagarde, Avro Bölgesi'nin ABD ile bire beraberinde enflasyonla dirlik karşıya olmadığını savundu. Lagarde, "Avro Bölgesi’nde ABD'dekiyle bire beraberinde enflasyonla karşılaşmamız katı muhtemel değil." ifadesini kullandı.

İngiltere ve Almanya'da açıklanan açıklık kocaoğlan mal şişkinliği verileri de akıbet 30 senenin en faziletli seviyesine ayraç etti.

Bu evolüsyon sonrası İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey, faziletli saf kavara fiyatlarının ide deposu bulunduğunu ve mal şişkinliği baskısının 2023 sonuna denli sürebileceğini belirtirken, izah sonrası bankanın 3 Şubat'taki toplantısında 25 temel puanlık yarar artırımına gideceğine değgin beklentiler güçlendi.

Almanya'nın 10 salname tağyir faizi Mayıs 2019'dan beri evvel kere fazlalık yarar sahasına geçse de burada kalımlı olmazken, Avro, dolar karşısında haftayı yüzdelik 0,6 azalışla 1,1343'ten tamamladı.

Bu hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,65, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,76, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,04 ve İtalya'da MIB 30 endeksi ise yüzdelik 1,75 azaldı.

Gelecek hafta Avrupa'da, pazartesi semt genelinde imalat endüstri ve görev alanı PMI, salı Almanya'da IFO iş ortamı itimat endeksi ve cuma namazı Almanya'da 2021 4. çeyrek GSYH ile Avro Bölgesi'nde Tüketici Güven Endeksi verileri izleme edilecek.

Asya'da özek bankaları haftaya kaşe vurdu

Asya'da bu hafta Japonya Merkez Bankası (BoJ) değişmeyen metnindeki değişiklikle nispetle de olsa şahinleşirken, Çin Merkez Bankası (PBoC) 1 salname itibar başvuru yarar oranını (LPR) 10 temel nokta indirerek yüzdelik 3,70'e çekti.

BoJ, faizlerde ve mülk politikasında değişikliğe gitmedi. Ekonomiye müteveccih beklentilerini rötuşlu fail banka, Mart 2022'de sona erecek 2021 parasal yılına bağlı mal şişkinliği ölçülü noktası tahminini yüzdelik 0 düzeyinde korudu, gerçek Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSHY) öngörüsünü yüzdelik 3,4'ten yüzdelik 2,8'e düşürdü. Banka, Mart 2023'te sona erecek 2022 parasal yılına bağlı mal şişkinliği beklentisini ise yüzdelik 0,9'dan yüzdelik 1,1'e, nema öngörüsünü yüzdelik 2,9'dan yüzdelik 3,8'e yükseltti.

BoJ, elan ilkin "aşağı yönlü" kendisine belirttiği fiyatlara müteveccih riziko değerlendirmesini de 2014'ten beri evvel kere "dengeli" kendisine değiştirdi.

BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda, kararın peşi sıra icra ettiği açıklamada, gerektiğinde mülk politikasını gevşetmekten çekinmeyeceklerini fakat mevcutta mülk politikamızı değiştirmeye ister olmadığını belirterek, "Faiz artırımını tartışmıyoruz." dedi.

PBoC, hafta ortamında meydana gelen mülk politikası müesses toplantısında, 1 salname itibar başvuru yarar oranını yüzdelik 3,80'den yüzdelik 3,70'e, 5 salname itibar yarar oranını yüzdelik 4,65'ten yüzdelik 4,60'a indirdi.

Beklentiler doğrultusunda açıklanan değişmeyen ile PBoC, yukarı fazladan ikinci ayında da 1 salname LPR'de indirime gitmiş oldu. Mortgage fiyatlamasında sansasyonel bulunan 5 salname LPR'deki iskonto ise 10 temel puanlık piyasa beklentilerinin altında kalırken, analistler bu durumun halihazırda akışkanlık zorlukları yaşanmış bulunan oturma sektörüne müteveccih sınırlanmış da olsa beraberinde deşarj getireceğini belirtti.

Asya'da açıklanan makroekonomik verilere göre, Japonya'da endüstri üretimi maaş bazda yüzdelik 7, salname bazda yüzdelik 5,1 arttı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,14 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 2,97 boy bos kaybederken, Çin'de Şanghay mürekkep endeksi yüzdelik 0,04 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 2,39 boy bos kazandı.

24 Ocak ile süregelen haftanın data takviminde, perşembe Çin'de endüstri karlılıkları ve cuma namazı Tokyo Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verileri izleme edilecek.

Yurt ortamında Merkez Bankası siyasa faizini değiştirmedi

Yurt içinde, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) siyasa faizini yüzdelik 14'te çakılı bırakırken, Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi küresel kayar piyasalarıyla beraberce boy bos kaybetti.

Bu hafta, TCMB, AA Finans'ın ümit anketine dahil bulunan iktisatçıların beklentilerine koşut siyasa faizini değiştirmedi.

Öte yandan, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) özek bankaları ortada imzalanan 5 bilyon dolarlık düet mülk takası (swap) anlaşması ile TCMB'nin mecmu swap anlaşmalarının büyüklüğü 28 bilyon dolara ulaştı.

Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftayı yüzdelik 2,98 azalışla 2.011,16 puandan tamamlarken, Dolar/TL yüzdelik 1,33 gerileyerek haftayı 13,4612'den kapattı.

Analistler, BIST 100 endeksinde fen anlamda 2.150 ve 2.250 puanın direnç, 2.000 ve 1.970 puanın dayanaklık etmek konumunda bulunduğunu kaydetti.

Gelecek hafta oturma içinde, salı gerçek endam itimat endeksi, sığa kullanması ve sektörel itimat endeksleri, perşembe TCMB mal şişkinliği tutanağı ve TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) tutanakları ve cuma namazı hesaplı itimat endeksi verileri izleme edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler