USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar erdemli oynaklık içinde balans arıyor

Küresel piyasalarda, Rusya-Ukrayna gerilimi ve Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) mülk politikasında delice davranış sergileyeceği beklentileri ile erdemli oynaklık ve az riziko teması altında alengir tempo sürüyor.

Küresel piyasalar erdemli oynaklık içinde balans arıyor
28-01-2022 09:28
İstanbul

Dün, Fed'in çarşamba günkü toplantısından çıkan kararlar ve Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarının fiyatlandığı hisse piyasalarında ortak süredir gözlenen bağan riziko iştahı ve faziletkâr oynaklık teması bitmeme etti.

Fed'in nema artırımlarına mart ayında başlanacağı sinyali vermesi ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın enflasyonda üst taraflı risklerin sürdüğüne ayraç etmesi, önce artırımın 50 temel benek yapılacağı beklentilerini güçlendirdi. Öte taraftan bankanın gelişigüzel görüşmede nema artırımına gidebileceği görüşleri de gündeme gelirken, şu etapta 2022 senesinde toplamda 5 nema artırımı fiyatlanıyor.

Jeopolitik tarafta da riziko algısını güçlendiren izahat gelmeye bitmeme etti. Rusya Ukrayna'ya tasallut niyetinde olmadıklarını belirtirken, Amerika Rusya'nın Ukrayna sınırına yaklaşan yerlere ve Belarus'a meydana getirdiği askeri yığınağını hâlâ da artırdığını söyledi. Avrupa Birliği'nden Rusya'ya hakkında Kuzey Akım 2 projesinin iptali engelleme gelişigüzel seçeneğin masada bulunduğu açıklaması gelirken ABD, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyini toplantıya çağırdı.

Makroekonomi data tarafında ise geçmiş ABD'de açıklayan verilere gereğince iklim ekonomisi, 2021'in dördüncü çeyreğinde yüzdelik 6,9 ile beklentilerin üstünde büyüdü. Kovid-19 salgını zımnında 2020'de yüzdelik 3,4 küçülen Amerika ekonomisi, sabık sene yüzdelik 5,7 ile 1984'ten beri en çelimli büyümeyi gösterdi. ABD'de haftalık avarelik başvuruları da 3 haftalık artışın peşi sıra sabık hafta düşüşe geçerek 260 bine geriledi.

Geçen senenin sonuç çeyreğine bağlı mali neticeler da açıklanmaya bitmeme ederken, ABD'li uygulayım bilimi devlerinden Apple, hazırlık zinciri sıkıntılarına karşın sabık senenin sonuç çeyreğinde gelirlerini salname yüzdelik 11 artırarak 123,9 bilyon dolarla üstün dereceli seviyeye çıkardı.

Bu gelişmelerle geçmiş güne yükselişle başlamış olan ve çağ süresince yüzdelik 2'ye vasıl artım kaydeden New York borsasında endeksler, kapanışa akıllıcasına düşüşe geçti. Dow Jones endeksi ufki kapanırken, S&P 500 endeksi yüzdelik 0,56 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 1,40 bedel kaybetti. Fed toplantısı sonrası güçlenen dolar talebi ile dolar endeksi geçmiş yüzdelik 1,4'lük artım kaydederek 97,3 ile Temmuz 2020'den beri görmüş bulunduğu en faziletkâr seviyeden kapanırken, çağ ufki seyrediyor. ABD'nin 10 salname tahrifat faizi ise geçmiş yüzdelik 1,87 seviyelerinden yüzdelik 1,78 seviyelerine derece gerilerken, çağ yüzdelik 1,80'den prosedür görüyor.

Avrupa tarafında jeopolitik riskler, pahalılık kaygıları ve erke tedarikine bağlı gelişmelerle hafta başlangıcında kaba sakıt hisse piyasaları, geçmiş bankacılık endeksi öncülüğünde yükseldi. Bankacılık endeksindeki yükselişte, Deutsche Bank'ın sabık sene 2,5 bilyon ekü ile sonuç 10 senenin en faziletkâr açık karını açıklaması can alıcı olurken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 0,42, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 1,13 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 0,60 bedel kazandı. Avro/dolar paritesi, güçlenen doların etkisiyle geçmiş alçak taraflı seyrini 4'üncü güne taşıyarak 1,1132 ile Haziran 2020'den beri en bağan seviyeyi görürken, çağ ufki seyrediyor.

Asya'da çağ açıklayan verilere göre; Japonya'da Tokyo Bölgesi'ne bağlı atom çekirdeği pahalılık ocakta salname yüzdelik 0,2 ile beklentilerin altında kaldı. Hafta gene beri kaba sakıt hisse piyasalarında ise toparlanma arzusunun öne çıkmış bulunduğu görülürken, kapanışa yaklaşan Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 0,4 ve Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 2,3 yükseldi, Hong Kong'da Hang Seng endeksi ise yüzdelik 0,7 geriledi.

Yurt süresince geçmiş Borsa İstanbul'da alış ağırlıklı ortak ilerleyiş izleyen BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 2,38 bedel hasılatıyla 1.997,69 puandan tamamladı. Dolar/TL ise geçmiş yüzdelik 0,4'lük artışla 13,6483'ten kapanmasının peşi sıra çağ bankalararası bu piyasanın açılışında 13,6290'dan prosedür görüyor.

Bu arada geçmiş Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, senenin önce Enflasyon Raporu Bilgilendirme Toplantısı'nda, 2022 sonuna bağlı pahalılık tahminini 11,4 puanlık güncellemeyle yüzdelik 11,8'den yüzdelik 23,2'ye yükselttiklerini söyledi.

Kavcıoğlu, Türk lirasını öncelikleyen serbest şümullü ortak siyaset çerçevesi gözden nakil süreci yürüttüklerini belirterek, "Liralaşma Stratejisi, TCMB'nin siyaset gözden nakil periyodunun birincil unsurlarından biri. Bu strateji, dünkü mali ürünler, inanca çeşitlendirilmesi ve akışkanlık yönetimi uygulamaları aracılığıyla Türk lirasının sistemdeki kullanımını merkeze düzlük totaliter ortak yaklaşımla oluşturuldu." dedi.

Analistler, servet politikalarına bağlı beklentiler ve jeopolitik riskler zımnında hisse piyasalarında prosedür hacimlerinin düşük, oynaklığın ise faziletkâr seyretmeye bitmeme ettiğini söyledi.

Bugün taşınmazlar süresince iktisadi emniyet endeksi, taşınmazlar haricinde ise Almanya'da büyüme, Avro Bölgesi'nde mahveden emniyet endeksi, ABD'de zatî sağlık ve masraflar verilerinin izleme edileceğini tamlayan analistler, beceri anlamda BIST 100 endeksinde 1.880 düzeyinin destek, 2.050 puanın dayanım konumunda olduğunu bildirdi.

Piyasalarda çağ izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, hanuman kocaoğlan iktisadi emniyet endeksi

12.00 Almanya, 4. çeyrek büyüme

13.00 Avro Bölgesi, hanuman kocaoğlan mahveden emniyet endeksi

16.30 ABD, boşluk kocaoğlan zatî gelirler ve harcamalar

18.00 ABD, hanuman kocaoğlan Michigan mahveden emniyet endeksi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler