USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarına odaklandı

Küresel piyasalarda, yer yağı fiyatlarındaki azalma ve Rusya-Ukrayna cenginde küsurat diplomasiye müteveccih iyimserlikle toparlanma çabası öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) nema sonucu ve ABD'nin küçük ay kocaoğlan pahalılık verileri izleme edilecek.

Küresel piyasalar, Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarına odaklandı
10-03-2022 09:09
Istanbul

Rusya-Ukrayna savaşına bağlı bilgi akışı piyasaların yönü üstünde belirleyici olmaya bitmeme ederken, insanca iane hesabına dü dünya arasındaki diplomatlık periyodunun fazlalık ilerlemesi mütareke müzakerelerine ilişikli umutları da artırdı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin hususi Kalem Yardımcısı Ihor Zhovkva, Rusya'nın, "Ukrayna'nın etkisiz müşterek dünya olması" talebini konuşmaya amade olduklarını fakat topraklarından biricik müşterek metrekareyi üstelik konfirmasyon etmeyeceklerini belirtmesi de siyasal gerilimi yatıştırdı. Öte taraftan Amerika de Polonya uçaklarının Ukrayna'ya verilmesine müteveccih yaklaşımında, "Rusya ile gerilimi tırmandırabileceği" sebebi öne sürülerek art etap attı.

Konuya bağlı bilgi akışında gözler bugün, Türkiye'nin aralık buluculuğu ile Antalya'da gerçekleştirilecek Rusya-Ukrayna-Türkiye üçgen dışişleri bakanları toplantısına çevrildi.

Öte taraftan esbak Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Washington Büyükelçisi Yousef el Otaiba, yer yağı istihsal artışlarını desteklediklerini ve Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nü (OPEC) elan faziletkâr istihsal seviyelerini düşünmeye isteklendirme edeceklerini bildirdi.

Artan diplomatlık umutları ve yer yağı arzına bağlı endişelerin yatışması ile esbak Brent petrolün varil fiyatı 130 dolar seviyelerinden düşüşe geçerek haset yüzdelik 12,7 azalışla 111,1 dolardan tamamlarken, ahit 111,5 dolardan iş görüyor. Altının ons fiyatı da esbak yüzdelik 3'e yaklaşan düşüşle 1.991 dolardan kapanmasının peşi esna ahit 1.980 dolardan müşteri buluyor. Buğday fiyatlarında da yüzdelik 5'i aşan azalma yaşanırken, ABD'nin 10 salname tahrifat faizleri akıbet 10 günün en faziletkâr seviyesi bulunan yüzdelik 1,96'yı sınav etti.

Dün Amerika Başkanı Joe Biden'ın, biçim bankası sayısal servet ünitesi ile gayrı saklı yazı servet birimlerinin risklerinin incelenmesini öngören müşterek kararname imzalamasının ardından, Bitcoin'in fiyatı yüzdelik 9'a yaklaşan bedel kazanarak 42 bin 598 doları görürken, ahit baştan 40 bin doların dibine indi.

Bu gelişmelerle esbak New York borsasında da alımların güçlendiği görülürken, Dow Jones endeksi yüzdelik 2, S&P 500 endeksi yüzdelik 2,57 ve Nasdaq endeksi yüzdelik 3,60 bedel kazandı. Dolar endeksi esbak yüzdelik 1,1 düşüşle 98'in dibine inmesinin peşi esna ahit ufki cereyan ediyor. ABD'nin fihrist vadeli kontratlarında ise acemi günün ferah de olsa satıcılı başladığı görülüyor.

Avrupa tarafında, yer yağı fiyatlarında yaşanmış bulunan art çekilmenin peşi esna katıksız taş yağı lambası yağı vadeli iş kontratları da yüzdelik 30,3 düşüşle 150 avronun dibine indi. Enerji fiyatlarındaki düşüşün beraberinde Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin eş tahrifat çıkaracağına müteveccih beklentilerin de etkisiyle hisse piyasalarında yüzdelik 7'yi aşan yükseliş görülürken, Almanya'da DAX 30 endeksi yüzdelik 7,92, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 7,13 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 3,25 bedel kazandı. Bugün açıklanacak ECB'nin getiri sonucu öncesinde avro/dolar paritesi 1,1054 seviyelerinde bulunuyor.

ECB'nin bugünkü görüşmede faizlerde değişikliğe gitmesi beklenmezken, enflasyonist baskıların arttığı müşterek ortamda elan geçmiş sene zarfında 2 kere getiri artırımı yapacağına bağlı oluşan tahminlerin yapılacak yönlendirmelerle ne yöne evrileceği izleme edilecek. Bugün ayrıca, Avrupa Birliği (AB) devletleri liderlerinin, Fransa'da gerçekleştirilecek görüşmede yaptırımlar ve erke endüstrisi hikayelerinde alacağı kararların da piyasaların yönü üstünde sansasyonel olması beklenirken, Avrupa fihrist vadeli kontratlarında menfi müşterek tempo izleniyor.

Asya tarafında ahit global piyasalardaki fazlalık havanın devralındığı görülürken, kapanışa yaklaşan Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 3,9, Çin'de Şanghay birleşik endeksi yüzdelik 1,4, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 0,8 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 1,8 artışla seyrediyor.

Yurt zarfında ise esbak Borsa İstanbul'da alıcılı müşterek tempo izlenmesinin peşi esna BIST 100 endeksi, haset yüzdelik 1,56 bedel kazanarak 2.042,70 puandan tamamladı. Dolar/TL ise esbak yüzdelik 1,4'lük artışla 14,6551'den kapanmasının ardından, ahit bankalararası bu sektörün açılışında ufki seyrediyor.

Analistler, Rusya-Ukrayna savaşının başlamasının peşi esna global çapta riskli varlıklarda gözlenen kaba kayıpların, mal fiyatlarındaki azalma ve diplomasiye müteveccih umutlarla toparlanma çabası içerisine girdiğini söyledi.

Bugün ECB'in getiri sonucu ve sonra ECB Başkanı Christine Lagarde'ın açıklamalarının piyasaların odağında olacağını tamlayan analistler, data gündeminde ise emlak zarfında avarelik payı ile haftalık servet ve kasacı istatistikleri ile ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) öne çıktığını bildirdi.

Analistler, uygulayım manada BIST 100 endeksinde 1.950 puanın destek, 2.090 puanın dayanım konumunda olduğunu bildirdi.

Piyasalarda ahit izleme edilecek veriler şöyle:

10.00 Türkiye, hanuman kocaoğlan avarelik oranı

14.30 Türkiye, haftalık servet ve kasacı istatistikleri

15.45 Avro Bölgesi, ECB'nin getiri kararı

16.30 ABD, küçük ay kocaoğlan TÜFE

16.30 ABD, haftalık avarelik başvuruları

22.00 ABD, küçük ay kocaoğlan kaynak bütçe dengesi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler