USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel piyasalar ABD'nin şişkinlik verilerine odaklandı

Küresel hisse piyasalarda doğacak hafta gözler özellikle ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) iktisap etmek kadar derin makroekonomik data takvimi ve Fed üyelerinin açıklamalarına çevrildi.

Küresel piyasalar ABD'nin şişkinlik verilerine odaklandı
11-02-2023 12:07
İstanbul

Küresel hisse piyasaları, sabık hafta Amerika Merkez Bankası'nın (Fed) beklenenden hâlâ ortak tomar nema artışına gidebileceğine müteveccih endişelerin güçlenmesiyle aksi ortak tempo izlerken, doğacak hafta gözler bilhassa ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) iktisap etmek neredeyse koyu makroekonomik data takvimi ve Fed üyelerinin açıklamalarına çevrildi.

ABD'de Fed'in servet politikasına bağlı belirsizlikler piyasaların doğrultu bulmasını zorlaştırıyor.

Ülkede iş gücü sanayisine müteveccih verilerin beklentilerin enine boyuna üstünde gerçekleşmesiyle başlamış olan süreç, Fed Başkanı Jerome Powell'ın salı günkü açıklamalarıyla fiyatlamalarda hâlâ da öne çıktı.

Powell, konuşmasının delice tonunu bayağı azaltmaya çalışsa da servet piyasalarında mart ve mayıs toplantılarında 25 temel puanlık nema artışına bağlı beklentiler ağırbaşlılık kazandı.

Bununla beraberce haziran toplantısında 25 temel puanlık nema artışına gidileceğine müteveccih beklentiler yüzdelik 40'a yaklaşırken, Fed üyelerinin lafla yönlendirmeleri ve tağyir piyasalarındaki fiyatlamalar da bunu destekledi.

Buna göre, Richmond Fed Başkanı Thomas Barkin, enflasyonun şahika yaptığını fakat faziletkâr kalmaya bitmeme ettiğini, şişkinlik arama dibine alınana denli "gidecek aşırı yolları" bulunduğunu aktardı.

Fed Yönetim Kurulu Üyesi Christopher Waller, bankanın enflasyonu düşürmesinin "uzun ortak mücadele" olabileceğini, nema oranlarının beklenenden hâlâ derinliğine müddet faziletkâr kalabileceğini belirtti.

New York Fed Başkanı John Williams, siyaset faizini yüzdelik 5-5,25 aralığına çekmenin bu sene düşüncesince uygun göründüğünü ve sunma ile arzu arasındaki dengesizliğin ortadan kalkması düşüncesince ehliyetli olabileceğini dile getirdi.

ABD'de perşembe haset meydana gelen 30 salname tağyir satılmasında muhtemel talebin olmaması tağyir piyasalarında adanmış baskısını artırırken, analistler, piyasalardaki fiyatlamalarda şişkinlik endişesinin baştan dinginlik korkusunun önüne geçtiğini bildirdi.

Analistler, doğacak hafta açıklanacak verilerde ekonomilerdeki gidişata bağlı işaretlerin yakından izlem edileceğini belirterek, bilhassa ABD'nin şişkinlik verilerinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini söyledi.

Öte yandan, mal tarafında sabık hafta alengir ortak tempo izlendi.

Altının ons fiyatı haftayı 1.865 dolar düzeyinden ufki seyirle tamamlarken, gümüşün onsu ve bakırın libresi sabık hafta geriledi.

Çin'de kazançlı aktivitenin hızlanması, ABD'de dinginlik endişelerinin yavaşlaması ve Rusya'nın yer yağı arzını 500 bin varil kısacağını duyurmasıyla Brent petrolün varil fiyatı sabık hafta yüzdelik 8,3 artarak 86,3 dolara çıktı.

- ABD'yi koyu ortak hafta bekliyor

ABD'de hisse piyasaları sabık hafta kalan belirsizliklerle adanmış ağırlıklı ortak tempo izlerken, doğacak hafta bilhassa salı günkü şişkinlik verileri ile Fed üyelerinin hafta süresince yapacakları lafla yönlendirmeler iktisap etmek neredeyse koyu takvimin piyasaların yönü üstünde sansasyonel olması bekleniyor.

Analistler, hafta süresince bitmeme edecek lafla yönlendirmelerde servet politikasına bağlı beklentilerin şekillenmesinin beklendiğini kaydederek, açıklanacak verilerde ekonomiye bağlı sinyallerin de önemine dikkati çekti.

Ülkede şişkinlik baskısının artabileceğine müteveccih işaretlerin güçlenmesinin peşi sıra dikkatlerin baştan şişkinlik hakkında çevrildiğini tamlayan analistler, bilhassa TÜFE verisinin piyasalarda oynaklığı artırabileceğini bildirdi.

Bu gelişmelerle, sabık hafta New York borsasında, S&P 500 yüzdelik 1,11, Nasdaq endeksi yüzdelik 2,41 ve Dow Jones endeksi yüzdelik 0,17 bedel kaybetti.

13 Şubat ile başlamış olan haftanın data takviminde, çarşamba dağınık satışlar, uran üretimi ve yetenek kullanımı, perşembe yapım izinleri, ikametgâh başlangıçları ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) izlem edilecek.

- Avrupa'da delice titrem sansasyonel olmayı sürdürüyor

Avrupa borsalarında sabık hafta İtalya dışarı düşme hevesi öne çıkarken, doğacak hafta bilhassa Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde'ın çarşamba günkü açıklamaları iktisap etmek neredeyse koyu data gündemi ve ECB yetkililerinin lafla yönlendirmeleri yatırımcıların odağına yerleşti.

Hafta içinde, açıklamalarda mevcut ECB yetkilileri politikaların hâlâ mergup etkiyi yaratamadığını belirtirken, delice üyeler nema artışlarında adımların hâlâ da büyütülmesi icap ettiğini söyledi.

Analistler, ECB'nin anketlerine gereğince şişkinlik beklentilerinin çelimli kalmaya bitmeme ettiğini belirterek, bölgenin ortak yandan da dinginlik riskiyle dövüşmek durumunda bulunduğunu dile getirdi.

Salı günü, hükümetlerin ECB'ye otopark yeri etmiş olduğu fonlara ödenen faizin ECB çeşidinden 20 temel benek indirildiğini hatırlatan analistler, çarşamba haset de bankaların muhtemel çirkin senaryolar düşüncesince 24 bankayı akışkanlık dair uyardığını dile getirdi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE) Başkanı Andrew Bailey ise İngiltere'de enflasyonun düşüşünün hızlanacağını söyledi.

Bailey, iş gücü alanının kilo verme işaretleri gösterdiğini aktararak, bu durumun siyaset sahası bölgeyi dair ilerleyici çağda ellerini rahatlatacağını anlatım etti.

Geçen hafta İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzdelik 0,24, Almanya'da DAX endeksi yüzdelik 1,09 ve Fransa'da CAC 40 endeksi yüzdelik 1,44 gerilerken, İtalya'da MIB 30 endeksi yüzdelik 1,18 yükseldi.

Gelecek hafta pazartesi Almanya'da ödemeler dengesi, salı İngiltere'de avarelik ve Avro Bölgesi'nde Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), çarşamba İngiltere'de TÜFE ve ÜFE, Avro Bölgesi'nde uran üretimi ve aut tecim dengesi ile cuma namazı İngiltere'de dağınık satışlar, Avro Bölgesi'nde ödemeler dengesi ve Almanya'da ÜFE izlem edilecek.

- Asya piyasaları alengir seyretti

Asya borsalarında sabık hafta alengir ortak tempo öne çıkarken, alanda açıklayan veriler de bahis konusu seyirde sansasyonel oldu.

Buna gereğince Japonya'da Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) ocakta salname artışı yüzdelik 9,5'e yavaşlarken, analistler, bu durumun Japonya Merkez Bankası'nın (BoJ) ultra güvercin politikaları düşüncesince bankaya meydan açabileceğini söyledi.

Çin'de TÜFE'deki artım ocakta maaş yüzdelik 0,8 salname ise yüzdelik 2,1'le beklentiler seviyesinde gerçekleşti.

Analistler, Çin'de ekonominin baştan açılmasıyla beraberce kazançlı aktivitenin hızlandığını belirterek, Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Fitch ve ehemmiyetli bankalardan Barclays kabil kurumların Çin'in kazançlı gelişmesine müteveccih tahminlerini fevk taraflı rötuşlu ettiklerini kaydetti.

Öte yandan, Çin ile Amerika arasındaki "balon krizi" hafta süresince manşetlerdeki yerini korurken, mevzunun dü iklim arasındaki kırılgan ilişkileri hâlâ da kötüye götürmesinden fikir ediliyor.

Bölge tarz bankaları da enflasyonla savaşım kapsamında delice adımlarını sürdürürken, beklentiler dahilinde Hindistan Merkez Bankası siyaset faizini 25 temel benek artırarak yüzdelik 6,50'ye, Avustralya Merkez Bankası (RBA) da 25 temel benek yükselterek yüzdelik 3,35'e çıkardı.

Söz konusu gelişmelerle haftalık bazda Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzdelik 0,59 bedel kazanırken, Çin'de Şanghay birleşmiş endeksi yüzdelik 0,08, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzdelik 2,17 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzdelik 0,43 geriledi.

13 Şubat ile başlamış olan haftanın data takviminde pazartesi Japonya'da 4. çeyrek GSYH, yetenek kullanması ve uran üretimi ile çarşamba Japonya'da aut tecim dengesi ve aut tecim dengesi verileri izlem edilecek.

- Yurt içi "Asrın felaketiyle" sarsıldı

Yurt zarfında sabık hafta Kahramanmaraş merkezli depremler zımnında piyasalar çarşamba haset 15 Şubat'a denli dinlence edilirken, çarşamba günkü işlemler de silme edildi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi haftanın evveli dü günündeki işlemlerde yüzdelik 9,85 bedel kaybıyla 4.505,34 puana indi.

Gelecek hafta makroekonomik data takviminde pazartesi günkü ödemeler dengesi öne çıkarken, AA Finans'ın ümit anketine eklenmiş olan ekonomistler, akan işlemler hesabının Aralık 2022'de 5 bilyon dolar açıkça vermesini bekliyor.

Dolar/TL haftayı ortak eski haftalık kapanışın yüzdelik 0,1 üstünde 18,8342'den tamamladı.

Analistler, BIST 100 endeksinde beceri manada 4.500 ve 4.400 seviyelerinin destek, 4.750 ve 4.900 puanın ise dayanım namına öne çıkabileceğini söyledi.

Gelecek hafta emlak zarfında perşembe hususi bu sektörün emlak dışından sağlamış olduğu emniyet borcu ve ikametgâh bedel endeksi, cuma namazı ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Piyasa Katılımcıları Anketi ile çelimsiz vadeli aut namus borcu istatistikleri izlem edilecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler