USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Küresel gelişmeler savunma sanayisi ihracatının önünü açıyor

Rusya-Ukrayna Savaşı'na diplomatik hal bulma girişimleri sürerken, izlenen Türk aut politikasının yaratacağı sinerjinin, savunma sanayisi ihracatına da yansıyacağı belirtildi.

Küresel gelişmeler savunma sanayisi ihracatının önünü açıyor
10-03-2022 11:09
Ankara

STM'den meydana getirilen açıklamaya göre, ThinkTech mihrak toplantılarının 21’incisi "Türk Savunma Sanayiinin Adaptasyon ve Dönüşümünde Küresel Oyuncularla Rekabet" başlığıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Ukrayna’daki gelişmelerle ısınan aut siyaset ve savunma endüstrisine yansımaları uzmanlar çeşidinden ele alındı.

Savunma sanayisinin, arsıulusal münasebat ve aut siyaset alanlarını aracısız etkileyen ehemmiyetli müşterek sebep bulunduğu tamlanan toplantıda, gine gündeme mevrut F-35 harp uçağı özellikle edinmek üzere, sonuç gelişmeler gözden geçirildi. Gizli ve belirgin ambargolara verilen küsurat Türkiye’nin arsıulusal alandaki haklılığına aksan yapıldı. Uzmanlar, görüşmede özetle, "Özellikle sonuç süreçte aut politikadaki gelişmeler, Türk savunma sanayisinin ihracatına yansıyacaktır. Dış politikada, savunma sanayi kapasitemiz sahada tatbikat bölgemizi genişletirken; çalışan aut politikamız sebebiyle de savunma ihracatımız artacaktır. Savunma sanayisi ve aut politikada ortaya çıkan sinerji, Türkiye’nin hem masada hem sahadaki etkinliğini artıracaktır." değerlendirmesinde bulundu.

"Teknolojiyi kumanda etmek en iri odağımız"

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Mustafa Murat Şeker, Başkanlığın kuruluşunun savunma sanayisi dönüşümünde baş döndürücü iri gösteriş oynadığına dikkati çekerek, "2000’li seneler evcil üretimin hızlandığı dönemlerdir. Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 9’un (combat-proven) önemini deminden anlıyoruz, sahadan mevrut verilerle ve AGILE yaklaşımlarla üreticilerimizi besliyoruz. Teknolojik derinliğe inmek, teknolojiyi kumanda etmek en iri odağımız." dedi.

STM Genel Müdürü hür Güleryüz, STM ThinkTech’in düzenlemiş bulunduğu mihrak toplantılarının dalında bilirkişi adları müşterek araya getirdiğini ve Türk savunma sanayisi düşüncesince kere resim analizlere imza atıldığını belirtti. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının bu mihrak toplantıları desteklediğine ayraç fail Güleryüz, "Dış siyaset böylesine cıvıl cıvıl müşterek gündemden geçerken, Türk savunma endüstrisine etkilerini ele edinmeyi giranbaha ve manalı buluyoruz." ifadesini kullandı.

Toplantının moderatörlüğünü karşılayıcı STM ThinkTech Koordinatörü Emekli Korgeneral Alpaslan Erdoğan, "Güçlü ülkeler, sonuç devirde sık sık gır ediliyor bulunan savunma sanayisi diplomasisini, arsıulusal münasebat bağlamında müşterek kaldıraç kendisine kullanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma sanayisinde istenç bitmeme etmeli"

ASELSAN Savunma Sistem Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Behçet Karataş da konuşmasında, "Türk savunma sanayisinin inkılap ve adaptasyonunda evcil yardım uygulamaları Anadolu’da nice şirket kurulmasına, KOBİ’lerle emek vermek kültürünün gelişmesine, üniversitelerin madun çatı kazanımlarına yardım sağlamıştır. Gelecek 10 yılda savunma sanayisinde istenç bitmeme etmeli, yerlilik-millilik ve teknolojik derinlik odağımız olmalıdır." ifadelerine arazi verdi.

Milli Savunma Üniversitesi Alparslan Savunma Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hüsnü Özlü ise küresel manada savunma sanayisi dönüşümünde dü ehemmiyetli kırılmanın yaşandığını belirterek, "Birincisi 17. yüzyılda Batılı tarihçilerin, askeri inkılap konseptini geliştirmesi. İkincisi ise sanayi devrimidir." dedi.

"İlişkilerdeki gelişmeler, ihracatın önünü açar"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi İktisadi, İdari ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mazlum Çelik ise “Savunma sektöründe uzmanlaşma, arsıulusal rakiplik pozitif yanları sağlar. Uluslararası ilişkilerdeki müspet gelişmeler, savunma sanayisi ihracatının önünü açar.” değerlendirmesinde bulundu.

Emekli Korgeneral Nazım Altıntaş da savunma sanayisinde kurumsallaşmanın önemine değinerek, "Teşkilat, mevzuat ve edep bilimi bilimi hikayelerinde uyarlama ve elastikiyet ilk önce ele alınmalı. Sahadan mevrut art bildirimler baş döndürücü dobra çözümleme edilmeli ve çözümleme neticeleri doktrine dönüştürülmelidir. Silahlı Kuvvetlerimizin müteşebbis müşterek ruha bürünmesi ve bu bağlamda fırsatların ve değişik çözümlerin değerlendirilmesi gerekiyor." görüşünü dile getirdi.

"Yeni müşterek evren düzeni kuruluyor"

Emekli Büyükelçi Ömer Önhon, izlemsel müttefiklerle münasebat hususunda titiz olunması ve müttefiklere belli başlı müşterek resmiyet ile yaklaşılması icap ettiğini belirterek, "Türkiye'nin çelimli olması dilek edilen değil mukteza olandır. Yeni müşterek evren düzeni kuruluyor, Türkiye doğruluk etmiş bulunduğu noktayı almalıdır. Bunu sağlarken ülkelerarası ilişkilerde akıllıca konumlama, savunma sanayisinde kurumsallaşma ve türel enfrastrüktür tamamlanmalı, toy evren düzeninin ayarlama ve mekanizmalarını şekillendirici konumda edinmek kadar yetik insanoğlu kaynağının arsıulusal kuruluşlarda arazi alması sağlanmalıdır." ifadesini kullandı.

FNSS Savunma Sistemleri AŞ Genel Müdürü Kadir Nail Kurt, Türkiye’de "ortak girişim" yapısının dobra işlediğinin altını çizerek, şunları kaydetti:

"Bu iş modeli, kadran ekonomisi ve yerlileştirme açısından ağırbaşlı avantajlar sağladı. Savunma sanayimizin dönüşümü düşüncesince önemlice hususlar ise dikişçi işi çözümler, güvenli verim satışı, adanmış sonrası geçmiş hizmet dayanak ve tamamı bunların yapılabileceği iyi, ayrıca tam aut ilişkilerin bulunduğu müşterek ihracat ortamı."

Gökser Ar-Ge Savunma Havacılık Genel Müdür Yardımcısı ve SEDEC Koordinatörü Hilal Ünal da "Ana yüklenicilerimiz ve KOBİ’lerimizin emlak dışı hazırlık zincirlerine bütünleşmiş olmaları sürdürülebilirlik açısından baş döndürücü kritik. Ülke çapında baş başa emek vermek kültürünü besleyecek, Savunma Sanayii Başkanlığı nezdinde 'ortak girişim' yahut 'konsorsiyum' tipi iş modellerini yaşama geçirmeliyiz." tespitinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler