USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kur korumalı TL yatırım enstrümanı bankacılık sektörünü müspet etkileyecek

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Ekonomi yönetimi kabilinden yaklaşan sürede açıklayan düzey korumalı TL yatırım enstrümanı bankacılık sektörünü müspet etkileyecek." dedi.

Kur korumalı TL yatırım enstrümanı bankacılık sektörünü müspet etkileyecek
02-01-2022 13:05
İstanbul

Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, "Tasarruf sahiplerinin birikimlerini kırat hareketliliği karşısında siper dibine düzlük ürünün, tevdiat vadelerinin uzamasına asistan olacağını ve bankacılık sektöründeki döviz ve mehil uyumsuzluğundan kaynaklı riskleri azaltacağını düşünüyoruz." dedi.

Uyan, "Bankacılık Söyleşileri" kapsamında AA muhabirine, Türkiye ekonomisi, ortaklık dünyalık sektörü, Kuveyt Türk'ün 2021 yılı değerlendirmesi ve 2022 yılına müteallik öngörülerini paylaştı.

Geride bırakılan 2 yılın, acemi tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının etkilerini en organ dökmek gayesiyle lüzum resmi makamların gerekse hususi şirketlerin odağının insanoğlu sağlığı çerçevesinde şekillendiği yan yana çevrim bulunduğunu tamlayan Uyan, nice bölüm derece finansın da salgından ehemmiyetli seviyede etkilendiğini anlatım etti.

Uyan, müstevli devrinde sayısal teknolojilerin öneminin artmasıyla beraberce yaşama geçirilen yenilikçi çözümlerin, gelecekte ortaya çıkabilecek benzeşim krizlere huzur bu sahanın bağışıklığını güçlendirdiğini vurguladı.

Salgın sürecinde bankaların, süreçlerini gine gözden geçirerek henüz enli yan yana muamelat setini dijitale çekmek az daha çalışmalarını hızlandırdığını aktaran Uyan, "Müşterilerin sayısal farkındalıklarının artması, yenilikçi çözümlerin bankacılık sektöründe henüz aceleci yan yana halde yaşama geçirilmesini sağlayıcı yan yana süreci başlattı. Temassızlık, ulaşılabilirlik, yaygı ve mücahede derece unsurlar, bu sürecin müşterilere getirmiş bulunduğu en ehemmiyetli faydaların başlangıcında geliyor. Ürün kalitesinin yanı esna bundan böyle misyon ve birikim kalitesinin de derece derece ehemmiyet kazandığını anlatım edebiliriz." sanarak konuştu.

Uyan, Kuveyt Türk'ün, sayısal dönüşümün önemini salgından aşırı ilkin ayırt fail yan yana ortaklık dünyalık kuruluşu bulunduğunu bildirdi.

2012 yılından bugüne sayısal bölgede nice projeyi yaşama geçirdiklerini anlatım fail Uyan, şu halde konuştu:

"Dijital tahavvül defa haritamızı ise 2019 senesinde netleştirerek 3 salname defa haritamız kapsamında çalışmalara hızlıca başladık. Zorlu müstevli sürecine karşın defa haritamızda bulunan projelerde ağırbaşlı mesafeler katettik. Dijital tahavvül dalında şu 3 yeri odağımıza alıyoruz; alıcı merkezli yapıların yaşama geçmesiyle kalan alıcı memnuniyeti, süreçlerde sayısal teknolojilerin çalışan kullanımıyla kalan verimlilik, verinin çalışan kullanılması yardımıyla pazarlamadan finansa data tabanlı proaktif hisse senedi alınmasını sağlayacak altyapıların oluşturulması. Bu önceliklerimiz doğrultusunda sayısal tahavvül uğrunda ‘Rotamız dijital, odağımız insan’ anlayışından ivaz vermeden ilerliyoruz. Müşterilerimizin sesine kulak vererek, onlardan aldığımız art bildirimlerle geliştirdiğimiz mahsul ve süreçlerimiz yardımıyla müşterilerimize farklılaştırılmış ve mutasavver yan yana birikim sunabilme olanağına sahibiz."

"2021'de yüzdelik 10'lar mertebesinde yan yana repo görebiliriz"

Ufuk Uyan, 2021 yılına esenlik endişelerinin yanı esna toptan piyasalardaki ipham ve risklerle başladıklarını hatırlattı.

Bu devirde önceliklerinin hem çalışanların hem de alıcıların sağlığını ön planda tutarga müşterilere en güzel hizmeti vermeyi bitmeme etmek bulunduğunu vurgulayan Uyan, 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren kalan ilkah oranları ve kapanmaların sona ermesinin kazançlı aktivitenin gine canlanmasına, hem taşınmazlar ortamında hem de taşınmazlar haricinde dünyalık ve misyon talebinin ağırbaşlı oranda artmasına illet bulunduğunu söyledi. Uyan, buna müteallik kendisine yükselen emtia, erke tutarları ve hazırlık zincirlerinde yaşanmış bulunan aksaklıkların, toptan manada faziletkâr para şişkinliği ortamının oluşmasına etken bulunduğunu belirtti.

Uyan, toptan piyasalardaki risklerin indinde Türkiye ekonomisinde mütebeddil makroekonomik dinamikler ve buna müteallik kendisine döviz kurlarında yaşanmış bulunan dalgalanmanın dolarizasyona ve veznedar bilançolarındaki aktif-pasif uyumsuzluğundan kaynaklı riziko ve maliyetlere defa açtığını kaydetti.

Uyan, tarz bankalarının salgının etkilerini en organ dökmek düşüncesince bariz yan yana dünya malı gelişme göstermesine gittiği ümranlı ülkelerde, kapanmalarla beraberce duran üretimin illet bulunduğu özenli dışı talebin, buna müteallik kendisine yükselen dünyalık ve erke fiyatlarının, hassaten mazi misyon sektörlerinde oluşan istihdam açığı ve hazırlık zincirinde yaşanmış bulunan aksaklıkların faziletkâr para şişkinliği ortamının oluşmasına etken bulunduğunu anlattı.

Ham konu ve enerjideki bildirme sıkıntılarının yanı esna hazırlık kesintilerinin 2022 senesinde da süreceğine müteveccih sinyallerin, toptan çapta kendisini yayınlayan faziletkâr para şişkinliği ortamının bu sene da bitmeme edebileceğini gösterdiğini kaydeden Uyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Makroekonomik dengelerin değişmiş bulunduğu bu dönemde, Türkiye ekonomisinin de zat iç dinamiklerinin etkisiyle enflasyonist baskılara sunulan kaldığını görmekteyiz. Ancak öbür taraftan Türkiye ekonomisi, ikinci çeyrekte kaydettiği yüzdelik 22 ve üçüncü çeyrekte sergilediği yüzdelik 7,4 düzeyindeki büyümeyle 2021 senesinde ağırbaşlı yan yana repo performansı sergilemektedir. Artan aut arzu ve ihracatçılara meydana getirilen desteklerle beraberce akan açıkça tarafında da müspet yan yana levha bizi karşılamaktadır. 2021 yılı böylece ülkemizin yüzdelik 10'lar mertebesinde yan yana repo performansı göstermesi beklenmektedir. 2022 senesinde repo üstündeki belirleyici asliye etkenin aut arzu olacağını düşünmekteyiz. Bu sebeple 2022'nin, faziletkâr dışarı satım rakamlarıyla akan dengede henüz yan yana tomar iyilik kaydedilen yan yana sene olmasını beklemekteyiz."

"Dijital kanallar ve tümleşik aşırı kanallı stratejiler, 2022'de de en ehemmiyetli trendlerden birisi olacak"

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, sayısal bankacılığın, kullanıcı sayısı ve tasarruf yoğunluğunun akıbet zamanlarda kazanılmış bulunduğu ivmenin koronavirüs sürecinde henüz da arttığını vurguladı.

Dijital bölgede yetkinliklerini geliştirerek müşterilerinin mahsul ve servislere bedava ve okunabilen erişimini sağlayıcı ve yaşamı kolaylaştırıcı inovatif analizör üreten dünyalık müesseselerinin müstevli sonrası devirde aşırı henüz kalburüstü olmasının muhtemel olacağını vurgulayan Uyan, "Dijital kanallar ve tümleşik aşırı kanallı stratejiler, 2022'de de en ehemmiyetli trendlerden birisi olacaktır." dedi.

Uyan, bu sayede, hizmetlerin şişman bölümünün sayısal kendisine sunulmasından ötürü iş yükü azalacak bulunan şubelerde, müşterilere maruz hizmetin kalitesinin ağırbaşlı derecede artacağını söyledi.

İnsan kaynağına bulunan ihtiyacın ise rastgele devir bulunduğu derece mihrak noktası olmaya bitmeme edeceğini anlatım fail Uyan, "Çünkü maruz hizmetler sayısal ortama taşınıyor olsa da hepsi bu süreçlerin peşinde insanoğlu emeğiyle ortaya çıkan teknolojiler ve analizör toprak alıyor. Bu sebeple gelecekte dünyalık sektöründe ‘rotası dijital, odağı insan’ olan, şu demek oluyor ki insanca ilişkilerindeki çelimli yanlarına ek kendisine sayısal yönü de donanımlı olan, teknolojik alışkanlıkları yakından strateji fail çalışanlara henüz yan yana tomar arzu olacağını söyleyebiliriz." sanarak konuştu.

Uyan, bu sahanın 2022 ajandasında bulunacak en ehemmiyetli maddelerin uygulayım bilimi yatırımları, alıcı deneyimi ve insanoğlu deposu yetkinliği bulunduğunu bildirdi.

Spesifik bölgelerde çalışkanlık yayınlayan FinTech'lerin yanı esna 2022'de acemi kurulacak bulunan sayısal bankaların tüketicilere antre yapacağı da düşünüldüğünde, bulunan bankaların müşterilerine sunmuş olacağı yalın, aceleci ve hal odaklı deneyimin aşırı şişman ehemmiyet bildirme edeceğinin aşikar bulunduğunu anlatım fail Uyan, "Dijital dönüşümün, bugüne denli enli mahsul yelpazesi ve faziletkâr alıcı sayısıyla ön plana çıkan bankaları ayrımlı yan yana bölgeye götürmesi, 2022 senesinde henüz devim bilimi yan yana bankacılık endüstrisi göreceğimizin sinyallerini veriyor." dedi.

"Yeni ürün, tevdiat vadelerinin uzamasına asistan olacak"

Ufuk Uyan, acemi kazançlı modelin, düşüt ürem ortamı ile yatırımların desteklenerek büyümenin ve istihdamın sürdürülebilir bir duruma getirildiği, kompetitif kırat pozitif yanları ile ihracatın artırılması ve ithalatın düşürülmesi kanalıyla akan açığın akan fazlaya dönüştüğü ve böylece aut borca bağımlılığın ortadan kaldırıldığı yan yana makroekonomik düzlem sunmayı amaçladığını kaydetti.

Ekonomik repo ile koşut cereyan fail bankaların da bu süreçte acemi kazançlı manken doğrultusunda gerçek bu sahanın kalan isteklerine müstelzim cevabı vereceğini tamlayan Uyan, şu halde bitmeme etti:

"Yeni devirde rastgele bankanın, zat kadran ve olanakları doğrultusunda gerçek tüketicilere müstelzim finansman desteğini sağlayacağını düşünüyoruz. Kuruluşundan beri gerçek ekonominin çarklarının dönmesine ulama sağlayıcı yan yana ortaklık dünyalık kuruluşu kendisine tığ de rastgele devir bulunduğu derece acemi devirde de kaynaklarımızı gerçek bu sahanın ve diyar ekonomisinin rüçhan gereksinimlerine yönlendireceğiz, aut tecim sektörleri ilkin edinmek az daha müşterilerimizin gereksinimlerini karşılayacak acemi mahsulat ihya çalışmalarımıza bitmeme edeceğiz."

Uyan, bu noktada, iktisat yönetimi kabilinden andıran sürede açıklayan kırat korumalı TL tevdiat enstrümanının bankacılık sektörünü müspet etkileyeceğini söyledi.

Tasarruf sahiplerinin döviz talebini ağırbaşlı oranda yıpratan bu ürünün, döviz mevduatlarından Türk lirası mevduatlara geçişleri sağladığını gördüklerini tamlayan Uyan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tasarruf sahiplerinin birikimlerini kırat hareketliliği karşısında siper dibine düzlük bu ürünün, tevdiat vadelerinin uzamasına asistan olacağını ve bankacılık sektöründeki döviz ve mehil uyumsuzluğundan kaynaklı riskleri azaltacağını düşünüyoruz. Döviz kurlarında istikrar oluşmasına asistan bulunan bu ürün, yan yana taraftan gerçek sektördeki kırat risklerini azaltırken, öbür taraftan müşterilerin, bankacılık sektöründen henüz birebir faiz/kar düzgün Türk lirası finansman bulmasına da asistan olacaktır.

Kur korumalı tevdiat ürünlerinin bire yan yana sürede yastık altı birikimlerin düzene girmesinde de ehemmiyetli gösteriş oynayacağını ve böylecene bankaların ecnebi pınar gereksinimini minimal seviyeye indireceğini düşünüyoruz. Yeni devirde bankacılık endüstrisi yükümlülükleri arasında döviz cinsi varlıkların oranı azalıp Türk lirası cinsinden tutulan mevduatların oranı arttığında çalışkan ve pasifteki döviz uyumsuzluğunun da azalmasıyla beraberce bankaların dengelem yönetiminin henüz da kolaylaşmasını ve taşınmazlar dışı sendikasyon kredilerine bulunan ihtiyacın akıllıca düzeylere inmesini bekliyoruz. Bununla beraberce kırat hareketliliğinin azaldığı, riziko göstergelerinin gerilediği senaryoda bankaların bulunan taşınmazlar dışı borçlarını restorasyon noktasında da zorlanmayacağını düşünüyoruz."

"Tarım, gezim ve erke derece ayrımlı sektörlerde penetrasyonumuzu artıracağız"

Kuveyt Türk Genel Müdürü Uyan, Kuveyt Türk kendisine kullandırdıkları hazine miktarını müstevli devrinde artırmaya bitmeme ederek 2021'in üçüncü çeyreğinde 95 bilyon TL'ye çıkardıklarını bildirdi.

Yine üçüncü çeyrek sonu bakımından kemiksiz eş yan yana esbak senenin bire yan yana zamanına mucibince yüzdelik 36 artırarak 1,4 bilyon TL'ye yükselttiklerini hatırlatan Uyan, toplanmış aktifleri 186,9 bilyon TL'ye, öz varlıkları 9,3 bilyon TL büyüklüğe yükselttiklerini anlatım etti.

2021 yılını hedefleri paralelinde tamamladıklarını vurgulayan Uyan, 2022 yılına müteallik beklentilerini şu halde açıkladı:

"2022 senesinde da çelimli dengelem yapımız, faziletkâr çalışkan kalitemiz ve kararlı çalışkan kompozisyonumuzla yan yana taraftan ortaklık dünyalık sektöründeki kılavuz gemisi konumumuzu sürdürürken, öbür taraftan bankacılık sektöründe evveli 10 veznedar arasındaki konumumuzu sağlamlaştırmaya bitmeme edeceğiz. 2021 senesinde bulunduğu derece 2022 senesinde da kaynaklarımızı gerçek bu sahanın gereksinimlerine yönlendireceğiz, müşterilerimizin gerekseme duyduğu hepsi mahsul ve hizmetleri müşterilerimize en andıran noktada sağlamaya bitmeme edeceğiz.

Finansman desteklerimizi çeşitlendirerek tarım, gezim ve erke derece ayrımlı sektörlerde penetrasyonumuzu artıracağız. Tüm bunları gerçekleştirirken yan yana taraftan bankacılık sektöründen aldığımız piyasa payını artırırken, öbür taraftan ortaklık finansın bankacılık sektöründen almış bulunduğu payın artmasına da ulama sağlayacağız. Aktif kalitesi ve akışkanlık açısından sakınımlı yaklaşımımızı acemi yılda da sürdüreceğiz ve bu bölgede sektörden müspet yönde ayrışmaya bitmeme edeceğiz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler