USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kur korumalı mevduata iştirak 84 bilyon lirayı geçti

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin faziletkâr bulunduğunu belirterek, "Bankacılık sektöründe 84,05 bilyon teklik kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

Kur korumalı mevduata iştirak 84 bilyon lirayı geçti
04-01-2022 11:09
Ankara

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AA muhabirine, Türkiye Ekonomi Modeli'nin ayrıntıları ve 2022 yılı beklentilerine bağlı değerlendirmede bulundu.

Türkiye Ekonomi Modeli ile sürekli makroekonomik istikrarın sağlanması, efdal ek kıymetli üretimin motivasyon edilmesi, istihsal ve istihdamın büyütülmesi ve ihracatın artırılarak akan açığın düşürülmesinin amaçlandığını tabir fail Nebati, "Güvenli envestisman ortamının bünye edilmesi modelimizin sonuncu hedefine kavuşması düşüncesince önemlidir. Bu nedenle evvel evrede mali istikrarın devamlılığını sağlayacak adımlar atıyoruz." niteleyerek konuştu.

Nebati, meydan beklentilerini iyileştirip, envestisman ve istihsal kararlarına bariyer olabilecek belirsizlikleri ortadan dağıtmak amacıyla "Kur korumalı TL mevduat hesabı", ihracatçılara "Türk lirası uzlaşmalı vadeli döviz satımı" kabilinden araçları uygulamaya aldıklarını söyledi.

Kur korumalı mevduat hesabını motivasyon düşüncesince ortak branş film film hazırlık açıkladıklarını anımsatan Nebati, mali denge anlamında atık adımların önemine dikkati çekti.

Nebati, bu amaçla büyüklük iç istikraz senetleri (DİBS) ön kesinti oranını yüzdelik sıfıra indirdiklerine ayraç ederek, "Temettü gelirlerine muteber ön kesinti oranını yüzdelik 15'ten yüzdelik 10'a indirdik. Yastık altı altınların ekonomiye kazandırılması düşüncesince ehemmiyet bildirme fail hurda al valüasyon sisteminin işlerliğinin ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesini gerçekleştirme amacıyla hurda al değerlemesinde kullanılacak olan minimal milyem değerlerinde ayrım yaptık." ifadelerini kullandı.

Yeni tensikat yolda

Gelecek devirde yapılacak çalışmalara bağlı de bilgelik verici Nebati, şunları söyledi:

"Önümüzdeki devirde de yastık altındaki altınların mali düzene aktarılması anlamında gayrı icraat yapılacaktır. Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) büyüklük yardımı yüzdelik 25'ten yüzdelik 30'a çıkarılacaktır. Kurumlar vergisi payı kompetitif bir duruma getirilecektir. Katma bedel vergisi sadeleştirilecektir. Yatırım kaynak ve ortaklıklarından elde edilmiş kar paylarına ayrıklık uygulanacaktır. Gelire endeksli senetler ihraç edilecektir. Öncelikli Sektör Kredilendirme Programı yaşama geçirilecektir. Yatırımların teşviki düşüncesince levent boylu vadeli itibar ve kefillik olanağı Kredi Garanti Fonu paketi yerine geliştirilecektir. Proje bankacılığı yaygınlaştırılacaktır."

- "Vatandaşların kur korumalı TL sistemine hevesi yüksek"

Bakan Nebati, kur korumalı TL vadeli hesap namına geçişlere bağlı şimdiki ayrıntıları de paylaşarak, "Uygulamanın daha başlarında olmamıza karşın vatandaşların kur korumalı TL vadeli mevduat/katılım fonuna ilgisinin efdal bulunduğu görülmektedir. Bankalardan gerçekleştirme edilen eğreti sonuç verilere göre, bankacılık sektöründe 84,05 bilyon teklik kur korumalı mevduat/katılım fonu bakiyesi bulunmaktadır." dedi.

Teşvik sisteminde rüçhan olacak sektörlerin detaylarını da özetleyen Nebati, şöyleki konuştu:

"Cari açığa aracısız bulaşık edecek, doğacak teknolojiye ve efdal bütün etmen verimliliğine ehil enerji, defans sanayisi, havacılık, derman kabilinden izlemsel sektörlerle ekincilik ve hayvancılık kabilinden hayati ciddiyete ehil sektörler yerel ve ek kıymetli üretimi motivasyon eylemek neredeyse desteklenecektir."

"KDV'nin sadeleştirilmesinde kanuncu enfrastrüktür emekleri sürüyor"

Katma bedel vergisinin (KDV) sadeleştirilmesi kapsamında ilişik kanunda etkinlik, doğruluk ve basitlik ilkelerini sağlamaya müteveccih icraat yaptıklarına dikkati çekici Nebati, KDV istisnaları, oranları ve reddetme süreçlerine bağlı mevzularda kanuncu enfrastrüktür çalışmalarının sürdüğünü dile getirdi.

Nebati yapılacak düzenlemelerle eşya dışı ekonominin boyutunun azaltılması, mukayyet yükümlü sayısının artırılması, iş ve envestisman ortamının iyileştirilmesi, ihracatın özendirilmesi ve kuruluşların KDV iadesi eliyle finansmana çabucak erişiminin planlandığını bildirdi.

"Enflasyonu azaltacağız"

Bakan Nebati, beklentileri güzel yönlendirmenin döviz döşenmemiş üstündeki tesirini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 20 Aralık'ta açıklamış bulunduğu çare paketinden sonradan gördüklerini belirterek, "Döviz kurunun şişkinlik üstündeki geçişgenliği hepinizin malumudur. Bu sistemde, beklentileri güzel yöneterek ve Türk lirasının cazibesini artırıcı toy kur korumalı mevduat hesabı kabilinden enstrümanlar geliştirerek enflasyonu azaltacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Para politikasının tesirinin hudutlu kalmış bulunduğu bildirme şokları yerinde devreye girmesini öngördükleri ortak binanın şimdi bahis konusu bulunduğunu bildiren Nebati, 28 Aralık 2021'de evvel toplantısını gerçekleştirdikleri Fiyat İstikrarı Komitesi'nde bu çerçevede yaşama geçirebilecekleri adımları ele aldıklarını söyledi.

Nebati, "Önümüzdeki devirde de enflasyonla savaş dair kurumlarımız kusursuz uzlaşma süresince koordineli akıntı edecektir. Nihai gayemiz enflasyonda sürekli bağan seviyelerin yakalanmasıdır." ifadelerini kullandı.

"Kurda devir süresince kararlı ortak ilerleyiş oluşmasını bekliyoruz"

Türkiye ekonomisinin devim bilimi yapısıyla, karşılaşmış bulunduğu aşırı ağırbaşlı şokları geçmişe uyarınca bile minimal hasarla atlattığını vurgulayan Nebati, "Son devirde mali piyasalarda tanıdık oynaklıkların iktisadi etkinlik ve inanma üstündeki tesirinin eğreti ve hudutlu olmasını bekliyoruz." dedi.

Bakan Nebati, 2022'ye bağlı enflasyon, kur, yöntem faizi ve çoğalma beklentilerine değinirken şunları kaydetti:

"Döviz kurları başıboş piyasada belirlenmektedir. Bu nedenle rastgele ortak döviz döşenmemiş hedefimiz bulunmuyor fakat mali piyasalarda ekonominin temelleri ile mevzun sıfır hareketlere izleyici kalmadık. Finansal piyasalardaki hareketlere müteveccih tahsil edilen tedbirlerin tesirini 2022 senesinde şimdi kesin göreceğiz. 2022 yılı düşüncesince şimdi muvazeneli ortak çoğalma performansı ve kalan istihdama ek yerine çelimli dış satım ve turizmin müspet katkısıyla akan dengedeki müspet görünümün sürmesini öngörüyoruz."

Döviz kurlarında sonuç devirde yaşanmış olan artışa da yer veren Nebati, "Açıkladığımız gelişim adımlarının etkisiyle bu intikal sürecinde gerçekleşen dalgalanmaların devir süresince azalmasını ve düzeyde kararlı ortak ilerleyiş oluşmasını bekliyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler