USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turist başına masraf 2021'in önceki 9 ayında 830 dolar oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, 2018'de 630 dolar bulunan gezgin başına harcamanın 2021'in önce 9 kocaoğlan bakımından 830 dolar adına gerçekleştiğini bildirdi.

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy: Turist başına masraf 2021'in önceki 9 ayında 830 dolar oldu
19-11-2021 14:10
Ankara

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı ekonomik durumuna dair sunumuna, AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili İmran Kılıç'ın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirerek başladı. Kılıç'a Allah’tan rahmet, yakınlarına ve millete başsağlığı isteyen Ersoy, "Ülkemiz ve Kahramanmaraş düşüncesince harcamış yer aldığı derin iş ve hizmetleri milletimizin hafızasında baştan sona hatırlanacak, hürmet ve kardeş kardeş anılacaktır. Ruhu şad, mekanı belirmek olsun." sanarak konuştu.

Ersoy, firez ve gezim değerlerinin, hesaplı ancak ehemmiyetli parçalarından birisi olmasının birlikte ülkenin arsıulusal alandaki ehemmiyetli imge ve bellik değerleri ortada arazi aldığına ayraç ederek bu değerlerin korunması, yaşatılması, tanıtılması ve ulusal müşterek bilincin oluşturulması düşüncesince Bakanlığının çalışmalarına geceli gündüzlü bitmeme ettiğini vurguladı.

Kovid-19 salgınının rastgele sahası yer aldığı kabilinden turizmi de aksi etkilediğini tamlayan Ersoy, "Bu devirde biz, dünyaya sağlam bulunan Güvenli Turizm Sertifikasyon Programı'nı başlattık. Hem arsıulusal şirketler bununla beraber öbür devletler kabilinden yakından izlenmiş, programa dair etraflıca ilim talepleri Bakanlığımıza nail ve nice gezim ülkesinde sağlam alınarak uygulanmaya başlanmıştır." dedi.

Ersoy, izlence kapsamında ilkgüz bakımından denetlenmiş ve şehadetname almaya doğruluk nail mecmu kuruluş ve taşıt sayısının 11 bin 595'e ulaştığını bildirdi.

Bakanlık ile Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansının 22 Mayıs 2021'de 89 ülkenin büyükelçilerini ve misyon şeflerini Antalya’da ağırlandığını, bu aktiflik ve tahsil edilen tedbirlere müteveccih müspet haberlerin arsıulusal matbuat müesseselerinde ağırbaşlı miktarda arazi bulduğunu bildirdi.

Almanya, Rusya, Hollanda, Ukrayna kabilinden anne pazarlarda, başkaca Balkan ve Doğu Avrupa devletleri ile Türk Cumhuriyetleri'nde lansman faaliyetleri düzenlendiğini dile getiren Ersoy, laflarını şöyleki sürdürdü:

"2020’de 14 bulunan TV reklamlarımızın yayınlandığı abuhava sayısını bu sene 22’ye çıkardık. Dijital reklamlarımızı ise hedeflediğimiz 82 ülkede yayınladık. Tanıtımda sayısal platformları, geçtiğimiz zamanlarda yer aldığı kabilinden canlı şekilde kullanmaya bitmeme ettik. 2021'de sayısal reklamlarımız, amaç kitlenin ilgisine gereğince seçilen değişik versiyonlarıyla yayınlanmış; münteha teşrin kocaoğlan bakımından 1,6 bilyon izlenme ve tıklanma sayısına ulaşmıştır."

Ersoy, planlı 134 etkinlikle mecmu 55 ülkeden 2 bin 305 orgazm önderi, gazeteci, matbuat neşriyat kuruluşu ve bölüm temsilcisinin 37 değişik şehirde ağırlandığını, bu araçla münteha teşrin kocaoğlan bakımından 934 milyon erişime ulaşıldığını bildirerek "2020'de kabilinden 2021'de de Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı sebebiyle bariz açıklık en derin ve en çarpıcı lansman karşıcı abuhava olduk." dedi.

"Choose your Memories", "TurkAegean" ve “Istanbul is the new Cool” lansman filmlerini yayınladıklarını, "TürkEge"sini mühim müşterek markaya dönüştürdüklerini vurgulayarak "Aynı fikirden yola çıkarak hazırlamakta olduğumuz Türk Rivierası–Doğu Akdeniz filmimiz ile de Akdeniz'i Türkiye markasıyla birleştiriyoruz." bilgisini verdi.

Ersoy, toptan lansman kanalının "goturkiye" adıyla deli dolu kullanılmaya başlandığını belirterek ülkenin bellik kıymetini perçinlemek ve piyasa payını bırakmak amacıyla ast lansman stratejilerinin geliştirilmeye bitmeme edildiğini söyledi. Ersoy, şöyleki konuştu:

"Bu amaçla Bakanlığımız ile TGA bünyesinde, millî ve arsıulusal bölgede illerimizin ve ast destinasyonlarımızın şimdi canlı tanıtımını getirmek amacıyla İl Tanıtım ve Geliştirme Programı yaşama geçirilmiştir. Program kapsamında, 81 ilimizde gezim potansiyelini bırakmak düşüncesince canlı paydaşların arazi almış yer aldığı sürdürülebilir müşterek teşrikimesai modeli geliştirilmesi hedeflenmektedir. Program kapsamında, 53 ilde İl Tanıtım ve Geliştirme Kurulu kurulmuştur. Kalan illerdeki teşkilatlanma emek harcamaları da en geç 2022 yılı Nisan ayında bitirilerek proses tamamlanacaktır. Bu aşırı ehemmiyetli müşterek evolüsyon evvel el Türkiye bu emek vermeyi tamamladıktan sonradan hepsi dünyada tanıtımda müşterek tane sesliliğe kavuşmuş olacak. Ülke hedefine akıllıca biçimde alanlarda menfaatlerini uyarlanmış ederek lansman hazırlamaya başlayacaklar. Türkiye'nin en şişman eksikliklerinden biriydi."

Ersoy, planlı icraat sonucu Aeneas Rotası'nın bu sene Avrupa Konseyi Kültür Rotası sertifikası almaya müstahak görüldüğüne dikkati çekerek Aeneas'ın, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları programının evvel hafriyat bilimsel rotası olması bakımından da ehemmiyet taşıdığını, böylelikle Türkiye'den güzeşte tescilli rota sayısının 7'ye ulaştığını bildirdi.

"Türkiye dünyaya umumi başmuallim ihraç fail müşterek abuhava pozisyonuna gelecek"

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ile 2018'de imzalanan protokolle gezim dizge liselerinin otellerle eşleştirdiğini hatırlatan Ersoy, bu emek harcamaları darülfünun eğitimini de kapsayacak biçimde uzun uzadıya turizmde kalifiye idareci sınıfı kurmayı amaçladıklarını bildirdi. Ersoy, "Turizm üniversitelerinin müfredatını Anadolu gezim beceri liseleriyle ahenkli bir duruma getirip, geleceğin umumi başmuallim ve umumi başmuallim yardımcılarının Türkiye'de yetişmesini sağlayacağız. Bu proses tamamlandığında Türkiye dünyaya umumi başmuallim ve umumi başmuallim yardımcısı ihraç fail müşterek abuhava pozisyonuna gelecek." dedi.

Projeyi 2018'de 11 okulla başlattıklarını anımsatan Ersoy, bugün 52 okula ulaşıldığını, 2023 yılı bakımından projeye engelleme mektep sayısını 200'e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Ersoy, MEB ile meydana getirilen müşterek ayrıksı protokolle bölüm mensuplarının niteliklerinin arttırılması ve zatî gelişimlerine ulama sağlanmasının hedeflendiğini, uçman il şekilde İstanbul'da başlatılacak projeyi hepsi Türkiye'ye yayarak insanoğlu kapasitesini güçlendirmeyi ve turizmde görev standardını yükseltmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Hedef düzeltilmiş edildi

Kovid-19 salgınında, devletlerin sınırlarını kapatmaları ve yolculuk dönüşü geçerli disiplin karantina koşulları zımnında gezim faaliyetlerinin hepsi dünyada yer aldığı kabilinden pandemi önceleri seviyelere hâlâ ulaşamadığına ayraç fail Ersoy, şu ifadeleri kullandı:

"Ancak meydana getirilen kalburüstü icraat kararında mevsim başlangıcında belirlemiş olduğumuz 25 milyon gezmen ve 20 bilyon dolar sağlık hedefimizi, 28 milyon gezmen ve 22 bilyon dolar sağlık şekilde mafevk taraflı düzeltilmiş ettik. Burada müjdeli bulunan evolüsyon 2018'de 630 dolara sakıt adam başı harcamanın, 2021 yılının evvel 9 kocaoğlan bakımından 830 dolar şekilde gerçekleşmesidir.

Pandemi koşullarının aksi tesirleri azaldıkça hedeflediğimiz ziyaretçi sayısı ve gezim gelirine çabucak ulaşacağımıza inancımız tamdır. Bu noktada tesislerimizin ikram kapasitesinin de tam olması gerekmektedir. 2002'de 9 bin 896 konaklama tesisinde mecmu 804 bin 153 nüsha döşek kapasitesi bulunurken, bakanlığımızın bu alandaki çalışmalarıyla 2021 Ekim bakımından 13 bin 140 nüsha kuruluş sayısına ve 1 milyon 619 bin 447 nüsha döşek kapasitesine ulaşılmıştır."

Mavi Bayraklı plaj sayısı bu sene 519'a yükseldi

Ersoy, ilkgüz 2021 bakımından Çevreye Duyarlı Tesis Belgesi'ne cemaat kuruluş sayısının 451’e, döşek kapasitesinin 292 bin 335'e yükseldiğini, 2020'de 486 bulunan Mavi Bayraklı plaj sayısının bu sene 519'a ulaştığını belirtti.

Altyapı planlarına de yer veren Ersoy, 2019'da 60 milyon teklik muhassasat ayrılan planlara desteğin rastgele sene artarak 2020'de 107 milyon liraya, 2021'de tahminî 125 milyon liraya yükseltildiğini anlattı.

Ersoy, Antalya'da Serik, Muğla'da Bodrum, Torba, Kızılağaç, Yalı ve İçmeler’de atılan su ayıklama tesisi ve irtibatlı enfrastrüktür tesislerinin imal emek harcamaları karşı da ilim verdi.

"AKM’yi, temeli atıldıktan 2,5 sene sonra, üstün dereceli müşterek müddette hizmete aldık"

Milli kültürün tanıtılması ve maşeri hayatımızın gerektirdiği etkileşimlere müstevi sağlaması açısından firez merkezlerinin önemine dikkati çekici Ersoy, 2021 sonuna denli Bakanlıkça faaliyete geçirilen firez merkezi sayısının 122 olacağını duyurdu.

Ersoy, 29 Ekim'de açışı meydana getirilen İstanbul Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi'ne de yer vererek "AKM’yi, temeli atıldıktan 2,5 sene sonra, üstün dereceli müşterek müddette hizmete aldık. Pandemi koşullarına karşın şişman müşterek çabucak ilerledik. Buna gibisi müşterek yapıyı Avrupa’da 7,5 yılda tamamlayıp 866 milyon avroya para ettiler. Biz ise AKM’yi bu maliyetin 4'te birine ve devir şekilde 3'te birisi denli müşterek müddette tamamladık. Mimari manada da emektar ve ibdai tasarımları koruyarak modernize ettik. Bu eseri, bu denli aceleci tamamlamamızın en şişman nedeni de Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemimizdir." ifadelerini kullandı.

Kazı ve araştırı çalışmalarına dair 2020'de 502 bulunan sayının sunulan desteklerle Ekim 2021 bakımından 602’ye çıkarıldığı bilgisini verici Ersoy, "2019'da 20, 2020'de 42, 2021'de ise 65 peyda etmek az daha mecmu 127 hafriyat bilimsel hafriyat çalışmasının, 12 ay süresince sürdürülerek ülkenin hafriyat bilimi alanındaki istihdamının artarak çoğalması sağlanmıştır." sanarak konuştu.

Ersoy, Bakanlığının Gaziantep Büyükşehir Belediyesi iş donanmasında yürüttüğü projeyle Türkiye'nin evvel ulusal hafriyat bilimi enstitüsü bulunan "Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Enstitüsü"nün kurulur bulunduğunu dile getirdi. Enstitüde arazi borç arkeometri laboratuvarıyla ülkenin evvel Dijital Arkeoloji Arşivi oluşturulacağını anlatım fail Ersoy, Temmuz 2020 bakımından 100 salname arşivlerin tarandığını, 1 milyon 650 bin belgenin düzene aktarılması çalışmalarında sona gelindiğini söyledi.

Ersoy, bu sene 19 nüsha siper gayeli bayındırlık planı çalışmasını yürütüldüğünü, 2021'in artan aylarında ve 2022'de 17 nüsha siper gayeli bayındırlık planının tamamlanması düşüncesince lüzumlu çalışmaların bitmeme ettiğini kaydetti.

2002'den itibaren 4 bin 967 im gayrimenkul dışından getirildi

Bakanlık içerisinde Mart 2020'de Kaçakçılıkla Mücadele Daire Başkanlığı kurulduğunu, Kültür varlığı kaçakçılığının önlenmesi düşüncesince İran, Romanya, Yunanistan, Bulgaristan, Çin, Peru, Türkmenistan, Özbekistan ve ABD ile peyda etmek az daha 9 arsıulusal geçim imzalandığını, acemi anlaşmalar düşüncesince İsviçre ve Sırbistan ile icraat sürdürüldüğünü özetleyen Ersoy, "Anlaşmalar önemli. Bunlar sebebiyle onlarca yılı bulan iadeli süreçleri beş altı ay ortamında sonlandırılmakta." dedi.

Ersoy, firez kaçakçılığıyla savaşım kapsamında, bu sene akıbet 10 senenin en efdal sayısına ulaşarak 525 yapıtı gayrimenkul dışından getirdiklerini, 2002'den itibaren gayrimenkul dışından getirilen mecmu im sayısının 4 bin 967’ye yükseldiğini anlatım etti.

UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki eserlerin sayısının, Malatya Arslantepe Arkeolojik Alanı'nın eklenmesiyle 19'a yükseldiğini, yavuklu listede arazi meydan varlıkların sayısının 84 bulunduğunu vurguladı.

Ersoy, Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Şanlıurfa’nın Neolitik Çağ araştırmalarıyla evren ilim çevreleri ve evren kamuoyuna sunulması hesabına Neolitik Çağ Araştırma Projesi yapıldığına dikkati çekerek şöyleki bitmeme etti:

"Bu çerçevede Taş Tepeler Projesi ile özellikle Karahantepe peyda etmek az daha Göbeklitepe gibisi minimum 12 alanda, ilk herşeyden ilk olarak arsıulusal ekipli hafriyat bilimsel hafriyat ve tetkikat yapılması planlanmış; bu çalışmaların sonuçlarıyla da bölgenin ve ülkemizin firez turizmine ivme verecek, çelimli müşterek destinasyon oluşturulmaya başlanmıştır. Şimdiye denli Türkiye'nin hazırladığı en şişman arsıulusal hafriyat bilimi projesi, dünyanın da en şişman hafriyat bilimi projesi olacak inşallah."

Ersoy, tescilli gayrimenkul firez varlıkları sayısının 118 bin 336'ya, sit alanlarının sayısının da 21 bin 869'a yükseldiğini, bu sene mecmu 295 firez varlığının ve vakıf eserinin restorasyonun tamamlandığını, 200'ü içinse çalışmaların bitmeme ettiğini bildirdi.

Ata yadigarı eserlerin onarılması, yenilenmesi ve diriltme edilmesi görevleri kapsamında, 2015'ten itibaren gayrimenkul içi ve gayrimenkul dışı peyda etmek az daha 812 vakıf firez varlığının restorasyona alındığını, 703 vakıf firez varlığının restorasyonunun tamamlandığını, bu icraat düşüncesince 1,2 bilyon teklik masraf yapıldığını kaydetti.

Ersoy, 2021'de Osmanlı coğrafyasındaki çalışmaların 23’ünün bittiğini, 15'nin bitmeme ettiğini dile getirdi.

Galata Kulesi'nde hepsi zamanların günce ziyaretçi rekoru kırıldı

Müze durumuna getirilen Galata Kulesi'ne dair ziyaretçi sayılarına da yer veren Ersoy, 5 Ekim 2020'den bugüne denli 764 bin ziyaretçinin ağırlandığını, Cumhuriyet'in ilanının 98. sene dönümü 29 Ekim 2021'de 3 bin 754 ziyaretçiyle hepsi zamanların günce ziyaretçi rekorunun kırıldığını duyurdu.

Ersoy, Kız Kulesi, İzmir Alsancak Tekel Fabrikası ve Sinop Tarihi Cezaevi’nin yenileme çalışmalarının yapıldığını bildirdi.

Performans Yönetim Sistemi Projesi'nin sürdürüldüğünü dile getiren Ersoy, "Bu kapsamda başarım dalavere sisteminin hâlâ uygulanmadığı 2018'de başvuruların yüzdelik 89'u sayı farkı 61 günde sonuçlandırılıyorken geliştirilen sistemle 2019'da başvuruların yüzdelik 92'si 33 günde, 2020'de de yüzdelik 94'ü 30 günde sonuçlandırılmıştır. 2021'in evvel 10 ayında başvuruların yüzdelik 96’sı sayı farkı 27 günde sonuçlandırılmış ve bugün bakımından astronomi gündeminde karara bağlanmayı gözleyen dosya kalmamıştır." sanarak konuştu.

Ersoy, UNESCO gözetiminde meydana getirilen çalışmalarla Türkiye'nin, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne kaydettirdiği 20 kültürel değeriyle evvel 5 abuhava ortada arazi aldığını söyledi.

Somut Olmayan Kültürel Miras Türkiye Ulusal Envanteri'ne mukayyet unsurun 297’ye çıkarıldığını tamlayan Ersoy, Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye Ulusal Envanteri’ne mukayyet canlı insanoğlu hazinesi sayısının 67'ye yükseltildiğini laflarına ekledi.

"2021'de 6 müze açıldı"

Ersoy, bakanlığa dair 208 müze ve 142 örenlik noktayı ile görev verdiklerini, 2021'de 6 müzenin açıldığını, 9 müzenin yapımının ve 2 örenlik yerinin mekân kombinezon çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Bakanlık denetiminde çalışkanlık yayınlayan hususi müze sayısının 2020'de 291 iken 2021 yılı Kasım kocaoğlan bakımından 316'ya ulaştığını bildiren Ersoy, hususi müzeler içinden arsıulusal rütbe kazananların isimlerini paylaştı.

Geçen sene 25 bin 641 acemi eserin şimdi müzelere kazandırılarak müzelerdeki mecmu im sayısının 3 milyon 278 bin 114'e yükseldiğini aktaran Ersoy, 2019 senesinde tutarı 70 liradan 60 liraya düşürülerek sabitlenen Müzekart'lardan 12 milyonunun, müze ve örenlik noktayı ziyaretçisiyle buluştuğunu dile getirdi.

"Çanakkale Savaşı batıkları plonjon turizmine kazandırılacak"

Tarihi Gelibolu Yarımadası'nda 106 sene ilkin batan harp gemilerinin, Gelibolu Tarihi Sualtı Parkı temasıyla 2 Ekim'de turizme açıldığını anımsatan Ersoy, "Derinliklerinde katı aşırı öykü koruyan Çanakkale'nin harp batıkları, 1. Dünya Savaşı temalı evvel sualtı parkı hususi durumunu taşıyacak. Parkta, 106 sene ilkin Seddülbahir Kalesi açıklarında batırılan İngiliz Kraliyet Donanması'na ilişik HMS Majestic'in de aralarında bulunmuş yer aldığı 14 batmış gemiye plonjon gerçekleştirmek beklenir bir duruma gelecek. Bölgenin, su altındaki batıklarla dünyanın en ehemmiyetli plonjon merkezlerinden birisi olacağına inanıyoruz." sanarak konuştu.

Kapadokya'daki zamanı ve kültürel alanın korunması ve evren turizmindeki sağlık payının artırılmasına dair çalışmalara gayret verildiğini aktaran Ersoy, 2021 senesinde restorasyonuna başlanan St. Nikola, St. Theogeles, St. Stefanos, St. Yuhannis Prodromos kiliseleriyle Keşlik Manastırı'nın 2023 senesinde turizme kazandırılacağını aktardı.

Bakan Ersoy, "Kapadokya’daki zamanı ve kültürel dokuya dokunca verici gümrüksüz yapıların katabolizma faaliyetleri bitmeme etmekte olup Alan Başkanlığının kurulmasından bugüne kadar, 2 sene kabilinden çelimsiz müşterek müddet içerisinde 125 nüsha gümrüksüz yapılış yıkılmıştır." dedi.

"İnsan merkezli Yaşayan Kütüphaneler kuruyoruz"

Bakan Ersoy, 6 sene içerisinde, hareket testini geçemeyen ve dirilik güvenliği riski haiz 11 kitabevi binasının yıkılarak baştan yapıldığını, 11 acemi kitabevi binasının inşaatının sürdüğünü, eksiltme süreçleri başlatılan 15 acemi kitabevi binasının da Cumhuriyetin 100'üncü yılına hususi şekilde hizmete alınacağını anlattı.

Çocuk ve Halk Kütüphanelerinin İyileştirilmesi Projesiyle de 161 bulunan kütüphanenin bakım-onarım çalışmalarının tamamlanarak hizmete sunulduğunu tamlayan Ersoy, başkaca 32 domestik yönetime kitabevi inşası düşüncesince dayanak noktası verildiğini bildirdi.

Ersoy, "Bakanlık şekilde ilk herşeyden ilk olarak büyükşehirlerimizde peyda etmek az daha koleksiyonlarındaki kaynakların zenginliği, bilirkişi personeli, hizmetlere uyarlanmış edilmiş gündeş teknolojisi ile topluluğun rastgele ayrışık ilim ve kültürel ihtiyacını gelecek gücüne cemaat hayatımızın içinde, insanoğlu merkezli 'Yaşayan Kütüphaneler' kurmaktayız. Bu perspektifle, İstanbul Rami Kışlası'nı diriltme ederek bebek-çocuk-genç, bilimsel nitelikli ve duygu bölümleri bulunan, açık-kapalı maşeri aktiflik alanlarının arazi aldığı, 38 bin metrekarelik alanıyla İstanbul'un en şişman kütüphanesini, 2022 senesinde şehrin firez yaşantısına kazandıracağız." sanarak konuştu.

Türkiye'de kanunla kurulan evvel ve müşterek tane kitabevi bulunan Milli Kütüphanenin çatı güçlendirme projesinin ihalesinin yapıldığını, 2022 yılı içerisinde de yürütüm ihalesine çıkılacağını bildiren Ersoy, "2022 senesinde ahali kütüphanelerinde maker, matematik, kimya ve kurnaz ekincilik atölyesi şekilde 45 acemi işlik açılmasını planlıyoruz." dedi.

"Son üç yılda hususi tiyatrolara mecmu 80 milyon 967 bin teklik dayanak noktası sağlandı"

Kültür ve Turizm Bakanlığı şekilde "2021 Yaz Konserleri" projesi kapsamında tahminî 130 dinleti verildiğini tamlayan Ersoy, müstevli sürecinde kıygın bulunan ve sağlık yitirilmesine uğrayan müzisyen, im sahibi ve musiki emekçilerine arkalamak amacıyla "Müzik Susmasın" dayanak noktası programı kapsamında tahminî 40 bin müzikçi ve bölüm emekçisine mecmu 280 milyon teklik dayanak noktası sağlandığını kaydetti.

Bakanlıkça hususi tiyatrolara sunulan desteklere dair detayları de paylaşan Ersoy, akıbet üç yılda hususi tiyatrolara mecmu 80 milyon 967 bin teklik dayanak noktası sağlandığını, başkaca oyunluk açamayan hususi tiyatroları beslemek amacıyla 1 Aralık 2020-31 Aralık 2021 tarihleri ortada Devlet Tiyatroları içerisinde 19 ilde 24 sahnenin 504 hususi tiyatroya parasız şekilde tahsis edildiğini bildirdi.

"Beyoğlu Kültür Yolu Festivali'ni arsıulusal boyuta taşıyacağız"

Bakan Ersoy, Beyoğlu Kültür Yolu Festivaliyle Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi, Galata Kulesi, Atlas Sineması, Galata Mevlevihanesi, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi ile Taksim Camii Kültür ve Sanat Merkezi kabilinden aşırı sayıda tarihi, kültürel ve mimarlık bedel ile Galataport, Emek Sineması, Garibaldi Sahnesi kabilinden ehemmiyetli kültür-turizm yatırımlarının vitrine çıktığını dile getirdi.

Festival kapsamında 381 etkinliğin gerçekleştirildiğini aktaran Ersoy, "Bu kapsamda 42 sergi, 87 konser, 98 film gösterimi, 27 temaşa oyunu, 91 işlik çalışması, 24 söyleşi, 12 opera ve bale temsili, 15 dokümanter ve 12 imza haset düzenlenmiştir. 1400 şenlik personeli ve 2 bin 183 artist ile yaşama geçirdiğimiz Türkiye'nin en şişman firez ve konuşma projesinde 7 milyon 853 bin 248 ziyaretçiyi ağırlamış bulunmaktayız. Bu festivali bahar ve güzün peyda etmek az daha yılda dü kat düzenleyerek arsıulusal boyuta da taşıyacağız." biçiminde konuştu.

Türk dünyasının sinemadaki varlığını "Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali" ile alkan perdeye taşıdıklarını tamlayan Ersoy, şişman özen gören festivalin ikincisini, "2022 yılı Türk Dünyası Kültür Başkenti" Bursa'da gerçekleştireceklerini söyledi.

Yerli film gösterimleri ve film projeleriyle kültürel ve sanat içerikli etkinliklere mecmu 70 milyon 200 bin teklik dayanak noktası sağladıklarını dile getiren Ersoy, alkan perde biletleri üstünden tahsil edilen yüzdelik 10 oranındaki Eğlence Vergisi'ni 31 Mayıs 2022'ye denli sıfıra indirdiklerini anımsattı.

Bakan Ersoy, şunları kaydetti:

"Bütçemiz, dair ve dayalı kuruluşlarımız engelleme peyda etmek az daha 7 bilyon 109 milyon 129 bin Türk Lirası şekilde öngörülmektedir. Bu bütçemizin 5 bilyon 268 milyon 110 bin Türk Lirası akan bütçe, 1 bilyon 841 milyon 19 bin Türk Lirası ise envestisman bütçesi şekilde öngörülmüştür. Bakanlık şekilde kültürü, devamlılığı ve tanıtılması açısından turizmin ayrılmaz müşterek parçası şekilde görüyoruz. Güçlü ve kredili kimliğiyle biricik firez mirasımızın sürdürülebilir korunmasını sağlayan, gezim dalında da ülkemizi kararlıkla fevk sıralara haiz Bakanlığımız, 2022 yılı bütçesini aritmetik verebilirlik ve saydamlık ilkelerine akıllıca şekilde en canlı ve doğurgan biçimde kullanacak, memleketimiz ve milletimiz düşüncesince en fevk kâr ve hasılata tahvil etmek düşüncesince rastgele zamanki kabilinden maksimum gayreti kullanım ederek hedeflerine ulaşacaktır."

RTÜK

Bakan Ersoy'un peşi sıra lokma karşıcı Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Ebubekir Şahin de 33 millî ve arsıulusal seç-izle neşriyat platformunun lisanslama çalışmalarının tamamlandığını söyledi.

1 Ocak-31 Ekim ortada Üst Kurul'a mecmu 36 bin 420 yurttaş bildiriminin geldiğini tamlayan Şahin, "En müşterek tomar bildirime husus bulunan izlence şekli kol filmler ( yüzdelik 31,1) olmuştur. Bunu sırayla yüzdelik 16,7 oranıyla reality showlar ve yüzdelik 7,3 oranıyla istimara programları izleme etmektedir." bilgisini paylaştı.

Şahin, RTÜK düşüncesince öngörülen 2022 yılı bütçesinin 271 milyon 781 bin teklik bulunduğunu bildirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler