USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kripto para sektörünün büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı

Kripto para birimlerine müteveccih özen çabucak artarken, kripto para sahasının büyüklüğü 2021'de yaşanmış olan dalgalanmalara karşın 2 trilyon doların adına çıktı.

Kripto para sektörünün büyüklüğü dalgalanmalara karşın 2021'de 2 trilyon doları aştı
29-12-2021 11:04
Washington

Bazı iri kuruluşların müzahir adımları ve yatırımlarının etkisiyle kripto para birimlerine müteveccih dikkat 2021 bakımından gayret kazandı.

ABD'li elektrikli araba üreticisi Tesla'nın gücük ay ayında 1,5 bilyon dolarlık varlığını Bitcoin'e yatırdığını duyurması, Mastercard ile Bank of New York Mellon'un ise kripto para birimlerinin kullanımını kolaylaştıracak adımlar atmasının peşi sıra 2021'in başlangıcında sayısal para birimlerinin mesabesinde aceleci müşterek yükseliş kaydedildi.

Kripto para birimleri ortada yatırımcılar çeşidinden en baş döndürücü yeğleme edilen Bitcoin, senenin başlangıcında bahis konusu kuruluşların kararlarının peşi sıra 55 bin dolar seviyelerinin için çıktı. Aynı çağda kripto para biriminin ortalık değerinin 1 trilyon dolara kavuşması ise yatırımcılar ortada ehemmiyetli müşterek "dönüm noktası" kendisine nitelendirildi.

Çin kripto paralara müteveccih kısıtlamaları artırdı, El Salvador "yasal para birimi" kendisine tanıdı

Yılın ortalarına akla yatkın kripto para piyasalarına müteveccih Çin'den mevrut istihbarat ise kripto para birimlerindeki yükselişi menfi etkiledi. Çin'in, mayıs ayında yerli mali kuruluşlarının ve ifa sistemlerinin kripto para hizmeti vermesini yasaklaması kripto para birimlerinde düşüşe illet oldu. Çin, kripto para ticaretine müteveccih baskıyı şimdi da artırarak ilkgüz ayında kripto para ile meydana getirilen topu topu işlemleri "yasa dışı" anons etti.

Kripto paralara bağlı Çin'de muteber kısıtlamalara karşı Orta ABD ülkesi El Salvador, Bitcoin'i yöntemince tedavüle sokan geçmiş yurt oldu. El Salvador Devlet Başkanı Nayib Bukele'nın Bitcoin'in "yasal müşterek para birimi" kendisine tanınmasına bağlı kanun teklifinin haziranda kongreden geçmesinin peşi sıra ülkede Bitcoin, ilkgüz ayında yasalı para ünitesi kendisine kullanılmaya başlandı.

ABD'de Bitcoin vadeli prosedür kontratlarına alakadar geçmiş ETF prosedür görmeye başladı

Yetkililerin kripto paralara müteveccih davranışlarında ölçülü müşterek vakfe benimsediği ABD'de ise Bitcoin vadeli prosedür kontratlarına alakadar geçmiş borsa envestisman fonu (ETF), teşrinievvel ayında New York Menkul Kıymetler Borsası'nda (NYSE) prosedür görmeye başladı. ProShares'in Bitcoin Strateji ETF'sinin "BITO" koduyla prosedür görmeye başlaması, kripto para piyasalarını müspet etkiledi.

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), teşrinisani ayında ise servet yöneticisi VanEck'in ışıntı Bitcoin borsa envestisman fonu (ETF) başvurusunu onaylamadığını duyurdu.

Dünyanın en iri kripto para borsalarından Coinbase, New York hususi borsasında uygulayım bilimi şirketlerinin ağırlıkta yer aldığı Nasdaq endeksinde april ayında prosedür görmeye başladı.

Goldman Sachs kabil Wall Street bankaları da Bitcoin'e müteveccih çalışmalarını yoğunlaştırdı.

Regülasyon çağrıları yoğunlaştı

Herhangi müşterek biçim bankası yahut resmi yapı ile bağı sıfır ve ağız ağıza mevhum kendisine imal edilen Bitcoin, tartışmaların merkezinde kalmaya bitmeme ederken, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Bitcoin'i "spekülatif müşterek envestisman aracı" kendisine nitelendirmeyi sürdürdü.

Finansal otoriteler, kullanma alanlarının çoğalması ve herhangi müşterek güzeşte devir alakanın artmasıyla kripto paralara bağlı çalışmalarına gayret verirken, mevhum para birimlerine müteveccih ayarlama çağrıları da yoğunlaştı.

ABD Merkez Bankası (Fed) ile ECB'nin de aralarında bulunmuş yer aldığı nice biçim bankası, sayısal para birimlerini gündemlerine aldı.

Kasımda 69 bin dolarla şahika özne Bitcoin, aralıkta 43 bin doların altını gördü

Yıl boyu yaşanmış bulunan gelişmeler, kripto paraların fiyatlarında kaba dalgalanmalara illet oldu.

Kasım ayında 69 bin doların için çıkarak senenin zirvesini gören Bitcoin'in fiyatı, aralıkta ise 43 bin doların dibine indi.

Tüm dalgalanmalara karşı dünyanın en pop kripto para ünitesi bulunan Bitcoin, 2021'in aslında buyana yüzdelik 70'in üstünde bedel kazandı. Bu senenin başlangıcında 30 bin dolar yöresinde bulunan Bitcoin'in fiyatı, zaman 48 bin dolar seviyelerinde kaydedildi.

Ethereum, tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı

Hızla gelişen kripto para dünyasında öne çıkan "alt coin"lerden Ethereum da bu sene aceleci müşterek yükseliş gösterdi. Bu senenin başlangıcında 730 dolar yöresinde bulunan Ethereum'un fiyatı, senenin akıbet günlerinde 4 bin dolar seviyelerine yükseldi. Ethereum, 2021'in aslında buyana tahminî yüzdelik 440'ın üstünde bedel kazandı.

CoinGecko verilerine göre, topu topu kripto para birimlerinin ortalık kıymeti ise bu sene tahminî 1,5 trilyon dolar artarak 2 trilyon doların adına çıktı.

Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor

Küresel piyasalardaki makroeokonomik kaygılar ve kar satışlarının etkisiyle kripto para piyasasında akıbet çağda kaba bedel kayıpları kaydedilirken, uzmanlar, bu sektörün müşterek düşüşe akla yatkın ilerleyebileceği dair uyarıda bulunuyor.

Düzenleyicilerin kalan incelemeleri ve derin eder dalgalanmaları, akıbet yıllarda kripto para ünitesi Bitcoin'e müteveccih beklentileri menfi etkiliyor.

Kripto para piyasası genişledikçe Bitcoin'in pazardaki oranı azalıyor ve Ethereum kabil gayrı sayısal para birimleri şimdi müşterek tomar hisse almaya başlıyor.

Yatırımcıların iri hasılatlar umuduyla değişik şimdi ıvır zıvır kripto paralara yönelmesinin doğacak sene da bitmeme etmesi bekleniyor.

2022'nin en ehemmiyetli konusu regülasyonlar olacak

Analistler, kripto para sanayisine müteveccih düzenlemelerin 2022'de ehemmiyetli bap başlıklarından bir tanesi olacağını öngörüyor.

Hükümetlerin ve başta ABD'de SEC'in kripto sahasına kombinezon getirmesinin faziletli belki bulunduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, düzenleyicilerin doğacak sene odaklanacağı müşterek gayrı ehemmiyetli alanın ise sabitkoinler (stablecoin) olduğuna ayraç ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler