USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kremlin Sarayı'ndan 'Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ açıklaması

Kremlin Sarayı: “Rusya ve Brezilya, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın en çelimsiz müddette yürürlüğe girmesinden yana”

Kremlin Sarayı'ndan 'Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması’ açıklaması
16-02-2022 21:54

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya'nın başkenti Moskova'da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yanında araya geldi. Liderlerin görüşmesinin arkası sıra Kremlin Sarayı kabilinden gösterilen kuma açıklamada, "Rusya ve Brezilya, Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Anlaşması'nın en endamsız müddette yürürlüğe girmesinden yana” ifadelerine arazi verildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Rusya'nın başkenti Moskova'da Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ile yanında araya geldi. Kremlin Sarayı'nda tahminî 3 zaman devam eden görüşmenin arkası sıra kuma açıklama yayınlandı. Kremlin Saray kabilinden gösterilen açıklamada, hayattaki muvazene ve 2 ülkenin Birleşmiş Milletler (BM) kapsamında kuma tavrına ilgi çekilerek, “Devlet başkanları, dünyanın muhtelif yerlerinde istikrarsızlığın artmasıyla ait endişelerini dile getirdi, çatışmaları Birleşmiş Milletler (BM) Tüzüğü da müdahale iktisap etmek neredeyse arsıulusal ahbaplık normlarına akla yatkın adına barışçıl, diplomatik yollarla kırma gereksinimi dair görüşlerini paylaştı. BM Tüzüğü'nün maksat ve ilkelerine akla yatkın adına arsıulusal sulh ve güvenliğe müteveccih tehditlere erinç mücadeleye katkıda mevcut iktisap etmek amacıyla BM Güvenlik Konseyi'nin gündeminde Rusya-Brezilya koordinasyonunu tamik dair anlaşarak ve barışçıl çözüme bulunan bağlılıklarını baştan konfirmasyon eder” denildi.

Rusya ve Brezilya'dan uzayda silahlanmaya erinç kuma adım

Her 2 ülkenin askeri ilişkilerin geliştirilmesi ve gök dalında kuma çalışılması hikayelerinde uzlaştığı vurgulanan açıklamada, “Devlet başkanları, askeri bölgede işbirliğinin ve düet takasların güçlendirilmesine bağlı beklentileri ele aldı. Devlet Başkanı Bolsonaro'nun Moskova'ya gerçekleştirdiği resmi görüşme çerçevesinde düzenlenen, Dışişleri ve Savunma Bakanları düzeyindeki 2+2 formatında önce istişarelerin yapıldığı kaydedildi. Başkanlar, gök dalında işbirliğine, peyk navigasyonu ve gök çöplerini takip alanındaki kuma planların yaşama geçirilmesine ilgi çekti. Ayrıca barışçıl amaçlara müteveccih gök faaliyetleriyle ait başka bölgelerde da işbirliğinin artırılması mevzusundaki çapraz ilgilerini, uzayın barışçıl amaçlarla kullanılması ve sürdürülebilir gök faaliyetlerinin sağlanması gerekliliğini ve uzayda silahlanma yarışını önlemeye müteveccih kuma hareket gerekliliğini de baştan konfirmasyon etti” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, liderlerin Kapsamlı Nükleer Deneme Yasası Anlaşması'nın en endamsız müddette yürürlüğe girmesinden yana bulunduğu aktarılarak, “Devlet Başkanları, çekirdeksel silahların yayılmasının önlenmesinin temeli bulunan Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki yükümlülüklere bulunan bağlılıklarını yineledi ve çekirdeksel silahların yayılmasının önlenmesi ve tabanca arama düzeninin anahtar unsurlarından birisi adına Kapsamlı Nükleer Deneme Yasağı Antlaşması'nın en endamsız vakitte yürürlüğe girmesinin önemini vurguladı” denildi.

Ortak matbuat toplantısı düzenlendi

Putin görüşmenin arkası sıra Bolsonaro ile düzenlemiş bulunduğu kuma matbuat toplantısında ise, Bolsonaro ile görüşmesinin velut geçtiğini tabir ederek, “Bugün aşırı şümullü ve olumlu görüşmeler yaptık ve bu Rusya-Brezilya işbirliğini hâlâ da derinleştirmeye müteveccih yönergeleri belirleyen kuma yanında açıklamanın ikrar edilmesiyle sonuçlandı. Rusya ve Brezilya anadan görme adına ülfet ve çapraz önsezi ilişkileriyle birleşiyor. Ülkelerimiz arasındaki mühim paydaşlık muhtelif alanları kapsıyor. Ülkeler kolektif siyasi, iktisadi ve insanca bağlar yetiştirmek düşüncesince çabalıyor, BRICS (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin) ve G20 çerçevesinde de müdahale iktisap etmek neredeyse arsıulusal arenada yakından etkileşim kuruyor” dedi.

Putin, Brezilya'ya taziyelerini sundu

Brezilya'da evvel yaşanmış bulunan aşırı sayıda ferdin hayatını kaybettiğini hatırlatarak Brezilya'ya taziyelerini sunan Putin, “Dün Brezilya'da yanında facia yaşandığını biliyorum. Şiddetli yağışların arkası sıra yıkımlar ve aşırı sayıda ölümler var. Bu facia ile ait adına size ve hepsi Brezilya halkına taziyelerimi sunuyor ve hepsi yaralılara iflah diliyorum” dedi.

Rusya, Brezilya ile çekirdeksel santraller dair işbirliğine hazır
Brezilya'nın önemsiz ölçekli çekirdeksel santraller ihdas talepleriyle ait ülkesinin işbirliğine anık bulunduğunu hatırlatan Putin, “Rosatom, Brezilya çekirdeksel santralleri düşüncesince mahrukat ve tıbbi gayeli radyoizotopla sağlıyor. Aynı vakitte şirketimiz kişmiri ve yüzer versiyonlardaki bağan çelimli çekirdeksel santraller de müdahale iktisap etmek neredeyse Brezilya'da acemi çelim ünitelerinin düz yazı sürecine katılmaya hazır” dedi.

“Hepimizin hedefi evren barışıdır”

Bolsonaro ise icra ettiği açıklamada, BRICS ve BM'deki bağlaşık ülkeler ile ortaklaşa iş içinde olduklarını belirtirken, hem Brezilya'nın aynı vakitte Rusya'nın barıştan yana olduklarını savundu. Rusya ile halklarının dirilik güvenliğini arkalamak kadar kuma değerlere erbap olduklarını tamlayan Bolsonaro, “Dünya bizim evimizdir. Barış istediğimizi açık açık belirtiyoruz ve barışı korumak için çaba sarfeden hepsi devletlerin yanındayız. Sonuç adına her insanın hedefi evren barışıdır” dedi.

İki diyar arasındaki ilişkileri ve kuma emekleri yetiştirmek istediklerini söylerken tarım, uygulayım bilimi ve erke sahalarında baş başa çalıştıklarını tabir fail Bolsonaro, Rusya ile gübre, alan yağı ve doğal doğal kavara yağı lambası alış verişi ile ilgilendiklerini ve dü diyar arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesini istediklerini belirtti.

Rusya ile defans dalında da ortaklaşa iş içinde olduklarına yer veren Bolsonaro, bu ziyaretinde herhangi yanında dü ülkenin Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları ortada açılan Savunma ve Dışişleri Konseyinin önce toplantısının da yapıldığını açıkladı.

Öte taraftan Putin ve Bolsanora görüşmesi evveliyat Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Brezilyalı mevkidaşı Carlos Alberto Franco França'yı, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'da Brezilyalı mevkidaşı Walter Souza Braga Netto'yu misafir etmiş, 2+2 formatında görüşmeler gerçekleştirilmişti.

Erhan Altıparmak - Saim Sevinç

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler