USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle andıran bağının olmasının Balkanlar'da müşterek fikir ortamı oluşturduğunu söyledi.

Kosovalı Türk Bakan Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlar'a etkilerini değerlendirdi
07-03-2022 12:24
Kosova

Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı ve Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı Fikrim Damka, Rusya'nın, Sırbistan ve Bosna Hersek'in Sırp Cumhuriyeti entitesiyle DOĞRU bağının olmasının Balkanlar'da indinde düşünce ortamı oluşturduğunu söyledi.

Damka, Rusya-Ukrayna savaşının Balkanlara ve Kosova'ya etkileri, Kosova'nın defans kapasitelerini artırmaya müteveccih attığı adımlar ve Türkiye-Kosova ilişkileri hikayelerinde AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının peşi esna Balkan ülkelerindeki savaş endişelerinin arttığını tamlayan Damka, Kosova'nın 22 sene geçmiş savaş yaşadığını ve savaşın Balkanlar'da indinde hâlâ esasen edilmemesi icap ettiğini dile getirdi.

Damka, şu şekilde bitmeme etti:

"Rusya'nın, Sırbistan ile ve başta Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti ile DOĞRU bağının olması, DOĞRU ilişkilerinin olması gerek istemez Balkanlar'da indinde düşünce ortamı oluşturdu. Yani Balkanlar'a da bu sıçrar mı, bu çeşit girişimler? Bu nedenle Kosova Meclisi sabık hafta toplanarak bu bap üstünde hem kuvvet bununla beraber muhalefetin düşüncelerini belirterek eş indinde sedir kararıyla çıktı. (Kararda) Bizlerin bu çeşit indinde savaşı kınadığına, Rusya'nın hür indinde iklim sınırları ortamında canlı Ukraynalılara gönül rahatlığı yapmış bulunduğu savaşı kınadığına, Avrupa'nın, dünyanın, ABD'nin bunun karşısında durması gerektiğine ve Balkanların bu bap çerçevesinde indinde güzel dikkate alınması, Balkan ülkelerinin baştan sona baş başa akıntı yazar hem AB bununla beraber NATO içerisinde olması gerektiğine aksan yapıldı."

Ukrayna'da yaşanmış bulunan savaşın indinde an geçmiş sonlanması temennisinde mevcut Damka, barışın Ukrayna'nın egemenliğine hürmet göstererek kazanılacağını vurguladı.

Kosova'nın amacı 2028'de NATO üyesi olmak

Kosova’nın NATO üyeliği uğrunda defans kapasitesinin artırılmasına müteveccih attığı adımlara da yer veren Damka, laflarını şu şekilde sürdürdü:

"Tabii bu proses 10 salname indinde süreç. Hedefimiz 2028'de NATO üyesi iktisap etmek fakat bundan geçmiş olabilir mu bunun görüşülmesi gerekiyor. Hükümetimiz bu mevzuda hâlâ kararlı. Askerlerimizin NATO standartlarına kavuşması gerekiyor. Bunun düşüncesince adımların atılması gerekecektir. Hükümet namına indinde an geçmiş bu şartların gerçekleştirilmesi dair adımlar atacağız. Bizim düşüncesince natürel NATO üyeliği önemli. Kosova'da NATO garantördür ve bizde hala NATO askeri mevcuttur. Dolayısıyla sınırlarımızın, Kosova'nın hür iklim namına sınırlarının tanınması dair ve güvenliği açısından hala NATO sorumludur."

Balkanlar'da yaşanabilecek mümkün indinde ısıdam arbede ihtimalini de değerlendiren Damka, Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Sırp üyesi Milorad Dodik'in "tehlikeli çıkışlarının" hem Avrupa'yı bununla beraber Balkanlar'ı ağır bir hale sokabileceği uyarısında bulundu.

"Türkiye Cumhuriyeti'yle Kosova Cumhuriyeti ortada defans alanındaki münasebat yukarı düzeyde"

Kosova Cumhurbaşkanı Vyosa Osmani'nin, sabık günlerde Türkiye ziyareti esnasında defans dalında meydana getirdiği görüşmelerin önemine dikkati çekici Damka, şunları kaydetti:

"Kosova Cumhuriyeti namına tek yandaki ülkenin toprağında gözümüz yok. Biz gelişigüzel indinde yandaki ülkeyle barışçıl evren düzeni içerisinde olmayı hedefliyoruz. Bunun yanı esna natürel ki kendimizi savunacak askeri teçhizat, tabanca kazanma gerekliliği ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti ile Kosova Cumhuriyeti arasındaki defans alanındaki münasebat yukarı düzeydedir. Eğitimler ve öbür hibeler yukarı düzeydedir. Tabii maksadımız uygulayım bilimi dalında Kosova ordusunu NATO standartlarına ulaştırmak. Bu sebepten dolayı Cumhurbaşkanımız da defans gayeli Baykar şirketini görüşme etti, Savunma Bakanlığını görüşme etti. Gayemiz burada barışın bünye edilmesi ve barışın sürmesidir. Elbette tedbirimizi alarak kendimizi savunacak askeri teçhizatlar realizasyon etmektir."

Kosova'yı Antalya Diplomasi Forumu'nda, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı anabolizma edecek

Damka, 11-13 Mart'ta "Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak" temasıyla düzenlenecek bulunan Antalya Diplomasi Forumu'nda (ADF) Kosova'nın; Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Dışişleri Bakanı'nın katılımıyla en yukarı kurda anabolizma edileceğini belirtti.

Kosova'nın bu ehemmiyetli toplu tartışma kapsamında arsıulusal arenada yerinin korunması ve ilişkilerinin genişletilmesi açısından dünyanın ayrışık ülkelerinden mevrut temsilcilerle düzenlenecek düet görüşmelerin önemine aksan fail Damka, "Bizlere sakıt fariza hem (Kosova) Türk topluluğu açısından temsiliyetimizi gelmek bununla beraber Kosova hükümeti açısından yapılabilecek iş birliklerini orada görüşebilmektir. Türkiye Cumhuriyeti, baştan hayattaki barışçıl rolünü üstlenerek, ihtimal Rusya ve Ukrayna ortada bu savaşın sona erdirilmesi düşüncesince lüzumlu diplomatlık adımlarını burada atmış olacak." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler