USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Korkutan yeni varyant açıklaması: 'Çok daha yüksek vaka sayısına ulaşılabilir'

İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, salgında gelinen akıbet vaziyeti ve dünyada endişeye sebep bulunan yeni AY 4.2. varyantına bağlı konuştu.

Korkutan yeni varyant açıklaması: 'Çok daha yüksek vaka sayısına ulaşılabilir'
22-10-2021 10:53
Koronavirüs pandemisi kâffesi dünyada tesirini sürdürürken Türkiye'de vaka rakamları 30 binlerde seyrediyor. Uzmanlar rastgele fırsatta aşının önemine ilgi çekerken milyonlarca insanoğlu şimdi aşı olmadı. İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek salgında sonuç hali değerlendirirken gailesiz gruba da aşı çağrısında bulundu. Tükek, yeni varyantın Türkiye'de yüksek olaylara münasebet olabileceğini belirtirken , derin bakımlarda doluluk gözlemlemediğini belirtti.

“Söylenildiği kabil derin bakımların baş döndürücü dolduğunu gözlemlemiyoruz”

Salgında gelinen sonuç hali değerlendiren İstanbul Üniversitesi-İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, “Pandemiyle dayalı kesin müşterek dönemdeyiz şu anda 30 binli rakamların çevresinde dönen müşterek şey. Ekim ayının da ilerleme göstermesiyle bu rakamın artacağını öngörüyorduk fakat şu anda nispetle daha görünürde gidiyor. Vaka sayısında baş döndürücü şişman artım görmüyoruz. Dolayısıyla hastanelere yansıyan da müşterek artım yok. Söylenildiği kabil derin bakımların baş döndürücü dolduğu filan tığ gözlemlemiyoruz. İstanbul editör böyle, Anadolu'da ayrımlı olabilir. Çünkü Anadolu'da birtakımı bölgeler beniz binde 500'ü aşmış halde illerimiz var. Tabi vaka sayısı ne derece baş döndürücü olursa derin bakıma revan parasız da o derece oluyor. İzlediğimiz kadarıyla derinlemesine müşterek vakitten bu yana İstanbul beniz binde 200'ler yöresinde seyrediyor.

Batı illerinde daha da az rakamlar var, topluluğun garp kesiminde kurallara daha güzel uyulduğu düşüncesince olsa lüzum vaka sayısında müşterek artım görmüyoruz, kesin gidiyor. Doğu illerine baktığımız devir hakkıyla beniz binde 500'ü sabık illerin bulunduğu ayrıca kızaran illerin de bulunduğunu görüyoruz maalesef. Gerçekten şita aylarında gizli ortama girildiğinde ve öteki virüslerin de etkisiyle çor artıyor. Ekimin ayının bundan sonra ortasını da eski durumdayız, şu anne uyarınca baktığımız devir esasen beklediğimiz o yağız tablonun olmadığını da görüyoruz bu bizlere maneviyat veriyor. Tabi bu aşılamadan olabilir. İnsanların müşterek bölümü rahatsızlığı geçirdi, saf bağışıklığı bulunan var, yada bundan sonra hastalıkla yaşam sürmeyi öğrendik diyebilirim” dedi.

“Bulaşıcılığı baş döndürücü daha yüksek, ülkemize gelmesiyle fenomen değişebilir"

Ortaya çıkan yeni varyantın Türkiye'ye gelmesiyle vaka sayılarının menfi etkilenebileceğini tabir fail Prof. Dr. Tükek, “Ekim ayı esasen vakaların baş döndürücü artacağını beklediğimiz müşterek aydı. Doğu illerini garp illeri kabil yaparsak bu nicelik baş döndürücü daha dun çekilebilir. Burada batının doğuyu yakalaması az buçuk daha şişman başağrısı oluşturur. Özellikle İstanbul'un işin içerisine girmesiyle vaka sayısı baş döndürücü artabilir. Şu anne derece okullar açıldı, kalabalıklar rastgele yerde, metrobüsler baş döndürücü mahmul tek hacir bulunmayan ona karşın bu vaka sayısı baş döndürücü biçimsiz değil. Daha kötüye harcama mi gidebilir, gitme ihtimali var. Ama bu davranış neymiş hakeza seyredecek kabil gözüküyor. Ama açıklayan müşterek varyant bulaşıcılığı baş döndürücü daha yüksek onun ülkemize gelmesiyle fenomen değişebilir.

Hele gizli ortamlarda himayesiz alandayız tek hacir bulunmayan baş döndürücü daha yüksek müşterek vaka sayısına onunla ulaşılabilir. Aslında şu anda apayrı virüs salgınları var, antipatik algınlığı virüsleri var, gribal enfeksiyon karşılayıcı virüsler var. Şu anne derece bunların şişman müşterek müstevli yaptığını söyleyemem. Bu mevsimlerde başlıyor en baş döndürücü ekim, kasım, açıklık aylarında maça yapıyor.

Bu zamanlarda aşılanmalarını öneriyoruz zira bu devre o salgını yaşayacağız. Geçen sene yaşamadık ama bu sene enflüanza salgını yaşayacağız. Şu anne derece korkulacak kurda değil, rastgele devir bulunduğu için caba altında gidiyor ama bu artabilir. Bu sene ilk teşrin ayında ayrıca ilkgüz sonlarından itibaren ayrımlı müşterek virüs salgını kâffesi Türkiye'yi tesiri dibine aldı. Bakanlık da devir zamane açıklama yapıyor. Bu bizim işlerimizi şu halde zorlaştırıyor. Her mevrut hastayı tığ güneş tacı kabil buyurmak zorundayız. Ama bunların bir aşırı menfi çıkıyor ve apayrı virüs enfeksiyonu bulunduğu ortaya çıkıyor. Ama bunlar baş döndürücü ağırbaşlı seyretmiyor. Açıklanan rakamlar da belli, derin bakımların dolduğunu sert doğrulamıyor fakat vilayetler bazında olabilir” ifadelerini kullandı.

“15 ile 30 gözyaşı arası olaylara baktığınız devir yarısını oluşturuyor”

Salgında şu anki sürecin okulların bitmeme etmesine bariyer olmadığına ilgi çekici Prof. Dr. Tükek, vaka sayılarının yarısını 15-30 gözyaşı arasının oluşturduğunu tabir ederek laflarını şu halde sürdürdü: “MEB ve Sağlık Bakanlığı baş döndürücü yaklaşan strateji ediyor. Okulları kapatmanın tek manası yok. Zaten bu halde ihtimal de müşterek iki sene daha bitmeme edecek proses o nedenden dolayı bence şu an baş döndürücü güzel gidiyor. Herhangi müşterek halde okulların kapatılmasını müstelzim müşterek boyut yok. Bizde de çın açıdan şu an müşterek vaka görülmüş değil.

Şu anda hastaların şişman çoğunluğu 30 gözyaşı altı. 15 ile 30 gözyaşı arası olaylara baktığınız devir yarısını oluşturuyor. Özellikle 50 gözyaşı üstündeki olaylarda parasız bile olsalar baş döndürücü şen atlattıklarını görüyoruz. Özellikle kusursuz aşı olanlar tek dava yaşamadan atlatıyorlar. 15 gözyaşı ile 30 gözyaşı görünürde müşterek duraksama var. Aşılama oranları baş döndürücü düştü o nedenden dolayı aşılamayı istediğimiz seviyeye getirseydik ihtimal 30 binli rakamlar da 20 binin dibine inecekti. Aslında 12-18 ayrıca 12-30 gözyaşı arasının aşılanması dair şu anda tek dava kalmadı. Çok ferah ferah aşı yaptırabilirler.”

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı

 



 

İLGİLİ HABER
Pfizer: Pfizer/BioNTech aşısının 3. düze aktiflik payı yüzdelik 95.6 Pfizer: 'Pfizer/BioNTech aşısının 3. düze aktiflik payı yüzdelik 95.6'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler