USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatifleşen hanımlara BM ve bakma desteği

BM Gıda ve Tarım Örgütü ile Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen plan kapsamında desteklenen S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi, kırsalda hanımefendilerin hesaplı özgürlüklerini kazanmalarına ulama sağlıyor.

Kooperatifleşen hanımlara BM ve bakma desteği
04-07-2022 13:04
İstanbul

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Tarım ve Orman Bakanlığınca düzenlenen "Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında desteklenen S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi, kırsaldaki bayanların iktisadi özgürlüklerini kazanmalarına yardım sağlıyor.

"Sürdürülebilir Arazi Yönetimi ve İklim Dostu Tarım" projesi kapsamında Konya ve Karaman düşüncesince meydana getirilen sosyo-ekonomik sormaca neticeleri doğrultusunda Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Eylem Planı hazırlandı. Planla, bayanların zirai üretime, tahsile ve hizmetlere erişiminin artırılması ve tarımdaki eşey eşitsizliğinin azaltılması hedeflendi.

Bu amaçla dayanak noktası sağlanan kooperatiflerden bir tanesi S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi oldu.

Konya'nın Emirgazi ilçesindeki Öbektaş Mahallesi Muhtarı hasret Çelik'in öncülüğünde sabık sene kurulan kooperatif, çevredeki 4 köyden tahminî 50 hanımı müşterek araya getirdi.

Proje kapsamında hanımlara asliye kooperatif, kooperatiflerde yönetim, teşrikimesai ve değişmeyen alma, satı ve pazarlama, kooperatiflerde istihsal ve paketleme, e- tecim ve arıcılık hikayelerinde eğitimler verildi.

Kadınlardan 25'ine onar arılı kapçık ve takım dağıtılırken, şümullü arıcılık eğitimi çalışmalarına bitmeme ediliyor.

Projeyle ilişik AA muhabirinin sorularını cevap veren FAO Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık, avrat kooperatiflerinin desteklenmesi mevzusuna baş döndürücü ehemmiyet verdiklerini ve derneşik şekilde eksiksiz projelerinin içre behemehâl müşterek departman ayırdıklarını anlattı.

Selışık, avrat kooperatiflerinin önemine bağlı "Kadınlar olmaksızın kısaca zirai üretimi bitmeme yol açmak baş döndürücü da kabil değil. Onlar hem tarlada çalışıyor, hem evde. Bunu gözeterek içtimai eşey eşitliği teriminin tarımda elan müşterek tomar yaygınlaşmasını müzaheret etmek gibi bayanların tarımdaki rolünün yanı esna küresel pazarda da ürettikleri ürünle mevcut olmalarının müşterek yolu kooperatif." niteleyerek konuştu.

Kooperatifler, ürünlerini sayısal ortam üstünden satabilecek

Geçim kaynaklarının güçlendirilmesi anlamında kooperatiflerle destekledikleri bayanların akıllıca bilgilenmelerini iletmek düşüncesince de icraat yaptıklarını bildiren Selışık, şu detayları verdi:

"Şu anda yürütmüş olduğumuz gayrı projelerle baş başa 23 kooperatife ulaştık. Ne bahtiyar ki bu projede de 2 birleşke destekleniyor. Onlara hoppadak bilgelik vermiyoruz, gereksinimleri bulunan ekipmanları da sağlıyoruz. Ürettikleri ürünler ile ilişik ayrımlı yöntemlere veya temiz kurallara gereksinimleri mevcut ise o çeşit bilgiler de veriyoruz.”

Kooperatif içerisinde imal edilen ürünleri, enfrastrüktür emekleri bitmeme fail müşterek sayısal ortam üstünden satışa çıkaracaklarını tamlayan Selışık, "Bu müşterek e-market, 'hepyerinden.kop' adlı sayısal platform. İnşallah eksiksiz işlemler tamamlandığında FAO içerisinde desteklenen tamamı kooperatifler, oradan ürünlerini pazarlayabilecekler fakat neticede o ortam onlara ait, banko FAO’nun platformu değil. Biz hoppadak müşterek beceri dayanak noktası veriyoruz, uzlaştırıcı oluyoruz. Kırsaldaki bayanların çelimli bir duruma gelmesini bu biçimde desteklemeye hız ediyoruz." dedi.

"Arıcılığa FAO'nun dağıttığı kovanlarla başladık"

Öbektaş köyünde canlı ekinci Cemile Alan, FAO'nun kovanlı arı desteğinden faydalandığını ve bu sayede arıcılığa başladığını söyledi.

Kırsaldaki bayanların iktisadi özgürlüğünün olmasının geçmiş kadının namına sonradan da ailesine kâr sağlayacağını tamlayan Alan, "Ayaklarımızın üzerinde durup, eşimize dayanak noktası olmaya çalışacağız." dedi.

Cemile Alan'ın kızı Arife Gül Taban da S.S. Emirgazi Kadın Girişimi, Üretim ve İşletme Kooperatifi içerisinde FAO'nun arılı kapçık desteğinden faydalanarak arıcılık hazırlamaya başladıklarını anlatarak, "Bize kapçık verildi, elan kısaca annemlere verildi. Ben de onlara dayanak noktası oluyorum, araştırma görevlisi oluyorum. FAO’dan eğitimler aldık. Çok bilinçlilik öğrendik. Kadınların bütünlük ve el donanması içre olması gerektiğini, müşterek avrat şekilde neler başarabileceğimizi öğrendik. Sekizinci ayda Allah'ın izniyle ürünlerimizi toplayacağız. Çok mutluyuz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler