USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatiflere organizasyon getiren anayasa Resmi Gazete'de yayımlandı

"Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kooperatiflere organizasyon getiren anayasa Resmi Gazete'de yayımlandı
26-10-2021 09:55
Ankara

Kanuna göre, müşareket başvurusu yapıldıktan muahharen birleşke dümen kurulu, başvuruyu müşterek ay süresince sonuçlandıracak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin hedef ve çalışkanlık mevzularına kendisince alakadar bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en baş döndürücü hisse üstlenme sınırı uygulanmayacak ve müşareket payının kıymeti alakadar kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim oturmuş salname çalışkanlık raporu, dirimlik harcama farkı hesapları, dengelem ve kontrolör raporları, şürekâ çeşidinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Genel heyet toplantısı, anne sözleşmede hâkimiyet bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Genel heyet tarafından, gözaltı organı şekilde fariza gerçekleştirmek neredeyse en müşterek tomar 4 sene düşüncesince minimum müşterek yahut şimdi müşterek tomar kontrolör seçilecek. Denetçi, umumi heyet kendisine kooperatifin eksiksiz iş ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde, mali tablolar, dümen oturmuş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama kendisince tahsil edilen kararlar temelsiz olacak.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık önleyen kooperatiflerin dümen oturmuş üyeleri, bunların ortağı bulunduğu fevk kuruluşlarda fariza alsalar bile sadece müşterek sevap yahut hayat hakkı alabilecek.

Dış denetim

Kooperatiflerin aut gözaltı sisteminin baştan düzenlenmesi ve çalışan gözaltı sistemi kurulması hedefleniyor. Buna göre, bakanlıkça emek vermek konusu, eş sayısı ve iş hacmi derece kıstaslar dikkate alınarak belirlenen birleşke ve fevk kuruluşları aut denetime naşir olacak. Dış denetim, mali tabloların denetimi şeklinde olacak. Yönetim kurulunun salname çalışkanlık tutanağı süresince arazi meydan mali bilgilerin, denetlenen mali tablolar ile düzgün olup bulunmadığı ve hakikatı yansıtıp yansıtmadığı da aut denetimin kapsamı süresince arazi alacak.

Dış denetim, umumi kurulca tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen özgür denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na naşir mekanizma mensupları, alakadar bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen, dair olunan biçim birlikleri yahut biçim donanması kurulamamışsa dair olunan birliklerce yapılabilecek.

Kooperatifler, birleşke birliklerine, birleşke birlikleri de biçim donanmasına eş bulunmadığı takdirde amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacak, amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacak, bu kapsamdaki başvurularda birlikler kooperatifleri, biçim donanması de birlikleri ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Genel heyet düşüncesince naiplik mümessili zorunluluğu

Yapı kooperatifleri, anne sözleşmede yayınlanan işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların yahut iş yerlerinin şürekâ hesabına tescil edilmesiyle amacına başarmış sayılacak ve dağıtılacak fakat tescil işleminden muahharen usulüne akıllıca halde anne anlaşma değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi biçiminde dağılmaya dair hâkimiyet uygulanmayacak.

Kooperatifler, birleşke birlikleri, biçim birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, umumi heyet toplantılarından minimum 15 devir geçmiş alakadar bakanlıktan casus talebinde bulunacak. Genel heyet toplantıları, naiplik temsilcisinin nezdinde açılacak ve bitmeme edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, anne sözleşmeye ve gündeme kendisince yürütülmesine görü edecek.

Ortaklarının çoğunluğu bayanlardan oluşan ve avrat emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan kooperatifler ile ortaklarının çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflerin, tescil ve ilana naşir işlemlerinden sevap alınmayacak, ilana naşir olanlar Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde parasız yayımlanacak. Bu kooperatiflerden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun alakadar düzenlemesi layıkıyla odaya pırtı tutarı ve salname ödenti ile ekleme ödenti da alınmayacak.

Kanunla, amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık önleyen kooperatiflerde anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınan; dengelem ve dirimlik harcama farkı hesaplarını umumi kurulun salname toplantısından minimum 15 devir öncesinden itibaren müşterek sene süreyle ortakların tetkikine sunmayan; nedret çeşidinden umumi heyet toplantısından geçmiş usulüne akıllıca halde gündeme bap dahası istenmesine karşın bunu hesabına getirmeyen; denetçilerin uyarısına karşın koşulları taşımayan yahut muahharen kaybeden üyeleri düşürmeyen birleşke ve fevk firmaların yöneticileri düşüncesince cezalar öngörülüyor.

Kooperatife ilişik defter, belge, para, mangır derece kooperatife ilişik varlıkları haleflerine teyit etmeyenler; amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan birleşke ve fevk kuruluşları ile zirai desteklemelere vasıtalık önleyen birleşke ve fevk kuruluşlarında, ortaklığa bildirme dair anayasa hükümlerine akıllıca davranmayan birleşke ve fevk kuruluşları yöneticilerine de cezalar getiriliyor. Bağdaşmayan görevlere karşıt uygulamaları araştırmayan denetçilere de cezai günah yükleniyor.

Yükümlülüklere karşıt akıntı fail dümen oturmuş üyelerinin gelişigüzel biri, gelişigüzel müşterek zorun düşüncesince farklı iktisap etmek neredeyse 1000 liralık yönetimsel mangır cezasıyla cezalandırılacak. Aynı gözaltı kapsamında ayrımsız insana verilebilecek yönetimsel mangır cezalarının yekûn tutarı 10 bin lirayı geçemeyecek.

Mevcut yöneticilere, seçimlere denli öğrenimden muafiyet

Ticaret Bakanlığınca tamamı birleşke ve fevk kuruluşlarının, kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda ulaştığı ve merkezi data tabanının yönetildiği Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulacak.

Kooperatifin tecim sicili kayıtlarının, mali tablolarının, dümen oturmuş ve kontrolör raporlarının, umumi heyet derinti evrakının, ortakların kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine dair bilgilerinin KOOPBİS'e işlenmesinden, dümen oturmuş mesul olacak.

İlgili naiplik ile birleşke ve fevk kuruluşları, görevleri ile hudutlu eğlenmek şartıyla, ortakların ve eş iktisap etmek düşüncesince başvuranların ferdî verilerini KOOPBİS'te işlemeye ve görüntülemeye çıkışlı olacak. Bakanlık; denetim, sayımlama üretme, hizmetlerde otomasyonu artırma, diyar kooperatifçiliğinin geliştirilmesi ve birleşke ortaklarının haklarının korunması amacıyla sistemde işlenen verileri, amme gurur ve kuruluşlarına aktarabilecek. Elde edilen veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na karşıt şekilde kullanılamayacak, aktarılamayacak yahut apayrı müşterek halde işlenemeyecek.

KOOPBİS'te tutulacak verilerle elektronik ortamda sunulacak hizmetlerden faydalanılmasına, bu mekanizma üstünde işlenen ferdî verilerin aktarımı ile güvenliğin sağlanmasına, ışıklandırma yükümlülüğünün ne halde hesabına getirileceğine dair kökler ve esaslar, alakadar bakanlıklar ile Kişisel Verileri Koruma Kurumunun görüşü alınarak Ticaret Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Kooperatiflerin halihazırdaki dümen ve gözaltı oturmuş üyeleri müşterek ahir seçimlere denli yetişek şartından affedilmiş tutulacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten 31 Aralık 2022'ye denli seçilecek dümen ve gözaltı oturmuş üyelerinin yetişek bildirme etme zorunluluğu da bu tarihten muahharen başlayacak.

Bir sene süresince kurulacak

Tüm kooperatifleri kapsayacak ve farklı kanunlara naşir kooperatifler ortada dek sağlayacak KOOPBİS, müşterek sene süresince kurulacak. İlgili bakanlıklar, sistemin kurulum sürecinde özlük sistemlerindeki verileri aktarmak, uygulamaya geçtikten muahharen da birleşke ve fevk kuruluşlarınca meydana getirilen data girişlerini izlem etmekle mesul olacak.

Kooperatif ve fevk kuruluşları dümen oturmuş üyeleri; tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, çalışkanlık raporlarını, umumi heyet derinti evrakını, ortakların kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine dair bilgilerini ve muktezi tamamı detayları KOOPBİS'in kurulmasının peşi sıra 6 ay süresince aktaracak.

Bu süreçte kooperatifler ve fevk kuruluşları, umumi heyet toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları yayınlayan listeleri, bu bap yürürlüğe girmeden eski yasalara kendisince almaya bitmeme edecek. Yükümlülüklerini hesabına getirmeyen birleşke ve fevk kurumlarının dümen oturmuş üyeleri, yönetimsel mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Ana sözleşmelerini uyum ettirmeyenler karışmış sayılacak

Kooperatifler ve fevk kuruluşları, anne sözleşmelerini en geç 3 sene süresince bu aranjman hükümlerine uyum ettirecek. Ana sözleşmelerini uyum ettirmeyen birleşke ve fevk kuruluşları karışmış sayılacak. Kanunen likidasyon ile göreve getirilmiş kimseler çeşidinden dağılmadan başlayarak 2 ay süresince likidasyon işlemlerine geçilmezse, birleşke ve fevk kuruluşun ortakları yahut alacaklıları çeşidinden mahkemeden 2 sene süresince likidasyon memuru atanması istenebilecek.

Ana sözleşmeler uyum ettirilinceye kadar, bulunan anne sözleşmelerin bu düzenlemeye karşıt sıfır hükümleri uygulanacak. Ana sözleşmelerini bu düzenlemeye uyum yol açmak düşüncesince kooperatifler ve fevk kurumlarının yapacakları umumi kurulları, alışılagelen umumi kurulların kökler ve çoğunluğuna kendisince toplanacak ve değişmeyen verecek.

Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, özgür gözaltı kapsamı haricinde küsurat birlikler ile kooperatifler, Kooperatifler Kanunu'ndaki yasalara kendisince denetlenecek ve aut denetime naşir olacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri çeşidinden kullandırılan zirai güven alacaklarından yapılandırmaya asal tutarın taksitlendirilmesi biçiminde ise peşinata karşılama fail yüzdelik 30'unun ifa tarihi, bu senenin ilk teşrin kocaoğlan sonundan son teşrin kocaoğlan sonuna ertelendi. Kalan tutarın taksitlerinin ödemesi de 2022 yılının ilk teşrin kocaoğlan hesabına son teşrin ayında başlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler