USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatiflere kombinezon getiren anayasa Resmi Gazete'de yayımlandı

"Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kooperatiflere kombinezon getiren anayasa Resmi Gazete'de yayımlandı
26-10-2021 09:55
Ankara

Kanuna göre, müşareket başvurusu yapıldıktan sonraları birleşke idare kurulu, başvuruyu müşterek ay içre sonuçlandıracak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin hedef ve çalışkanlık mevzularına kendince alakadar bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en baş döndürücü hisse üstlenme sınırı uygulanmayacak ve müşareket payının kıymeti alakadar kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim oturmuş salname çalışkanlık raporu, dirimsel masraf farkı hesapları, dengelem ve murakıp raporları, şürekâ çeşidinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Genel astronomi toplantısı, anne sözleşmede buyruk bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Genel astronomi tarafından, kontrol organı şekilde fariza gerçekleştirmek kıl payı en müşterek tomar 4 sene düşüncesince minimum müşterek yahut hâlâ müşterek tomar murakıp seçilecek. Denetçi, umumi astronomi kendisine kooperatifin etraflı muamelat ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde, mali tablolar, idare oturmuş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama kendince tahsil edilen kararlar asılsız olacak.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık karşılayıcı kooperatiflerin idare oturmuş üyeleri, bunların ortağı bulunduğu fevk kuruluşlarda fariza alsalar bile sadece müşterek sevap yahut dirlik hakkı alabilecek.

Dış denetim

Kooperatiflerin aut teftiş sisteminin baştan düzenlenmesi ve çalışan teftiş sistemi kurulması hedefleniyor. Buna göre, bakanlıkça emek vermek konusu, kuma sayısı ve iş hacmi kabil kıstaslar dikkate alınarak belirlenen birleşke ve fevk kuruluşları aut denetime yayımcı olacak. Dış denetim, mali tabloların denetimi şeklinde olacak. Yönetim kurulunun salname çalışkanlık tutanağı içre toprak düzlük mali bilgilerin, denetlenen mali tablolar ile insicamlı olup bulunmadığı ve hakikatı yansıtıp yansıtmadığı da aut denetimin kapsamı içre toprak alacak.

Dış denetim, umumi kurulca tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen ari denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na yayımcı dizge mensupları, alakadar bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen, değgin olunan tarz birlikleri yahut tarz donanması kurulamamışsa değgin olunan birliklerce yapılabilecek.

Kooperatifler, birleşke birliklerine, birleşke birlikleri de tarz donanmasına kuma bulunmadığı takdirde amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacak, amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacak, bu kapsamdaki başvurularda birlikler kooperatifleri, tarz donanması de birlikleri ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Genel astronomi düşüncesince naiplik mümessili zorunluluğu

Yapı kooperatifleri, anne sözleşmede yayınlanan işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların yahut iş yerlerinin şürekâ kendisine tescil edilmesiyle amacına erişmiş sayılacak ve dağıtılacak fakat tescil işleminden sonraları usulüne makul halde anne anlaşma değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi şeklinde dağılmaya değgin buyruk uygulanmayacak.

Kooperatifler, birleşke birlikleri, tarz birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, umumi astronomi toplantılarından minimum 15 güneş evvel alakadar bakanlıktan dil avcısı talebinde bulunacak. Genel astronomi toplantıları, naiplik temsilcisinin nezdinde açılacak ve bitmeme edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, anne sözleşmeye ve gündeme kendince yürütülmesine görü edecek.

Ortaklarının çoğunluğu bayanlardan oluşan ve avrat emeğinin değerlendirilmesi amacıyla kurulan kooperatifler ile ortaklarının çoğunluğu engellilerden oluşan kooperatiflerin, tescil ve ilana yayımcı işlemlerinden sevap alınmayacak, ilana yayımcı olanlar Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nde parasız yayımlanacak. Bu kooperatiflerden, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu'nun alakadar düzenlemesi layıkıyla odaya yük tutarı ve salname ödenti ile ilave ödenti da alınmayacak.

Kanunla, amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık karşılayıcı kooperatiflerde anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınan; dengelem ve dirimsel masraf farkı hesaplarını umumi kurulun salname toplantısından minimum 15 güneş öncesinden itibaren müşterek sene süreyle ortakların tetkikine sunmayan; nedret çeşidinden umumi astronomi toplantısından evvel usulüne makul halde gündeme konu fazlası istenmesine karşın bunu hesabına getirmeyen; denetçilerin uyarısına karşın koşulları taşımayan yahut muahharen kaybeden üyeleri düşürmeyen birleşke ve fevk şirketlerin yöneticileri düşüncesince cezalar öngörülüyor.

Kooperatife alakadar defter, belge, para, servet kabil kooperatife alakadar varlıkları haleflerine doğrulama etmeyenler; amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan birleşke ve fevk kuruluşları ile zirai desteklemelere vasıtalık karşılayıcı birleşke ve fevk kuruluşlarında, ortaklığa bildirme dair anayasa hükümlerine makul davranmayan birleşke ve fevk kuruluşları yöneticilerine de cezalar getiriliyor. Bağdaşmayan görevlere karşıt uygulamaları araştırmayan denetçilere de cezai yazık yükleniyor.

Yükümlülüklere karşıt akıntı fail idare oturmuş üyelerinin gelişigüzel biri, gelişigüzel müşterek zor düşüncesince ayrımlı edinmek kıl payı 1000 teklik yönetimsel mangır cezasıyla cezalandırılacak. Aynı teftiş kapsamında bire müşterek insana verilebilecek yönetimsel mangır cezalarının mecmu tutarı 10 bin lirayı geçemeyecek.

Mevcut yöneticilere, seçimlere denli tahsilden muafiyet

Ticaret Bakanlığınca hepsi birleşke ve fevk kuruluşlarının, kooperatifçilik hizmetlerine elektronik ortamda ulaştığı ve merkezi data tabanının yönetildiği Kooperatif Bilgi Sistemi (KOOPBİS) kurulacak.

Kooperatifin tecim sicili kayıtlarının, mali tablolarının, idare oturmuş ve murakıp raporlarının, umumi astronomi derinti evrakının, ortakların kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine değgin bilgilerinin KOOPBİS'e işlenmesinden, idare oturmuş mesul olacak.

İlgili naiplik ile birleşke ve fevk kuruluşları, görevleri ile sınırlanmış durmak şartıyla, ortakların ve kuma edinmek düşüncesince başvuranların şahsi verilerini KOOPBİS'te işlemeye ve görüntülemeye izinli olacak. Bakanlık; denetim, sayım bilimi üretme, hizmetlerde otomasyonu artırma, dünya kooperatifçiliğinin geliştirilmesi ve birleşke ortaklarının haklarının korunması amacıyla sistemde işlenen verileri, amme büyüklenme ve kuruluşlarına aktarabilecek. Elde edilen veriler Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na karşıt şekilde kullanılamayacak, aktarılamayacak yahut apayrı müşterek halde işlenemeyecek.

KOOPBİS'te tutulacak verilerle elektronik ortamda sunulacak hizmetlerden faydalanılmasına, bu mekanizma üstünde işlenen şahsi verilerin aktarımı ile güvenliğin sağlanmasına, ışıklandırma yükümlülüğünün ne halde hesabına getirileceğine değgin kökler ve esaslar, alakadar bakanlıklar ile Kişisel Verileri Koruma Kurumunun görüşü alınarak Ticaret Bakanlığınca çıkarılan yönetmelikle belirlenecek.

Kooperatiflerin halihazırdaki idare ve teftiş oturmuş üyeleri müşterek ahir seçimlere denli terbiye şartından affedilmiş tutulacak. Düzenlemenin yürürlüğe girmiş bulunduğu tarihten 31 Aralık 2022'ye denli seçilecek idare ve teftiş oturmuş üyelerinin terbiye bildirme etme zorunluluğu da bu tarihten sonraları başlayacak.

Bir sene içre kurulacak

Tüm kooperatifleri kapsayacak ve ayrımlı kanunlara yayımcı kooperatifler ortada değinme sağlayacak KOOPBİS, müşterek sene içre kurulacak. İlgili bakanlıklar, sistemin kurulum sürecinde öz sistemlerindeki verileri aktarmak, uygulamaya geçtikten sonraları da birleşke ve fevk kuruluşlarınca meydana getirilen data girişlerini izleme etmekle mesul olacak.

Kooperatif ve fevk kuruluşları idare oturmuş üyeleri; tecim sicili kayıtlarını, mali tablolarını, çalışkanlık raporlarını, umumi astronomi derinti evrakını, ortakların kimlik, iletişim, hisse ve ödemelerine değgin bilgilerini ve lazım hepsi detayları KOOPBİS'in kurulmasının arkası sıra 6 ay içre aktaracak.

Bu süreçte kooperatifler ve fevk kuruluşları, umumi astronomi toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları yayınlayan listeleri, bu konu yürürlüğe girmeden geçmiş yasalara kendince almaya bitmeme edecek. Yükümlülüklerini hesabına getirmeyen birleşke ve fevk kurumlarının idare oturmuş üyeleri, yönetimsel mangır cezasıyla cezalandırılacak.

Ana sözleşmelerini uyum ettirmeyenler karışmış sayılacak

Kooperatifler ve fevk kuruluşları, anne sözleşmelerini en geç 3 sene içre bu aranjman hükümlerine uyum ettirecek. Ana sözleşmelerini uyum ettirmeyen birleşke ve fevk kuruluşları karışmış sayılacak. Kanunen likidasyon ile göreve getirilmiş kimseler çeşidinden dağılmadan başlayarak 2 ay içre likidasyon işlemlerine geçilmezse, birleşke ve fevk kuruluşun ortakları veya alacaklıları çeşidinden mahkemeden 2 sene içre likidasyon memuru atanması istenebilecek.

Ana sözleşmeler uyum ettirilinceye kadar, bulunan anne sözleşmelerin bu düzenlemeye karşıt sıfır hükümleri uygulanacak. Ana sözleşmelerini bu düzenlemeye uyum yol açmak düşüncesince kooperatifler ve fevk kurumlarının yapacakları umumi kurulları, normal umumi kurulların kökler ve çoğunluğuna kendince toplanacak ve değişmeyen verecek.

Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun'da meydana getirilen değişiklikle, ari teftiş kapsamı haricinde artan birlikler ile kooperatifler, Kooperatifler Kanunu'ndaki yasalara kendince denetlenecek ve aut denetime yayımcı olacak.

Tarım Kredi Kooperatifleri çeşidinden kullandırılan zirai cesaret alacaklarından yapılandırmaya asal tutarın taksitlendirilmesi şeklinde ise peşinata karşılama fail yüzdelik 30'unun ifa tarihi, bu senenin teşrinievvel kocaoğlan sonundan teşrinisani kocaoğlan sonuna ertelendi. Kalan tutarın taksitlerinin ödemesi de 2022 yılının teşrinievvel kocaoğlan hesabına teşrinisani ayında başlayacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler