USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kooperatiflere kodifikasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi

Kooperatifler Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda onama edildi.

Kooperatiflere kodifikasyon getiren teklif TBMM Genel Kurulunda ikrar edildi
21-10-2021 23:40
TBMM

Kanuna göre, işteş çatı başvurusu yapıldıktan sonraları kooperatif yönetim kurulu, başvuruyu müşterek ay ortamında sonuçlandıracak ve müracaat malikine bildirecek. Yönetim kurulu, anne sözleşmede tamlanan koşulları taşıyanları ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Ortaklık payının değeri, kooperatiflerin maksat ve çalışkanlık mevzularına gereğince alakadar bakanlıkça artırılabilecek.

Sigortacılık Kanunu kapsamında sigortacılık faaliyetinde bulunacak kooperatifler düşüncesince en aşırı hisse üstenme sınırı uygulanmayacak ve işteş çatı payının kıymeti alakadar kurumun görüşü alınarak belirlenecek.

Yönetim yerleşmiş salname çalışkanlık raporu, dirimlik harcama farkı hesapları, dengelem ve kontrolör raporları, şürekâ kabilinden elektronik ortamda da incelenebilecek.

Seçimlerde sözlü bulunan kişilere, umumi heyet toplantısına iltihak hakkını taşıyan ortakları gösterir listeye ihraz olanağı sağlanacak.

Genel heyet toplantılarını birleştirebilme süresi, dalavere ve teftiş yerleşmiş fariza süresinin yukarı sınırıyla ahenkli bir duruma getirilerek 3 yıldan 2 yıla indirilecek.

Genel heyet toplantısı, anne sözleşmede egemenlik bulunması şartıyla elektronik ortamda da yapılabilecek.

Çalışma konusu, eş sayısı ve iş hacmi kadar kıstaslara gereğince belirlenen kooperatiflerin dalavere yerleşmiş ile kontrol organı üyeleri ve yedekleri, seçilmelerini arkasından en geç 9 ay ortamında kooperatifçilik pedagoji bilimi programını tamamlayacak.

Yönetim yerleşmiş kişi tutanakları, umumi heyet tutanakları, eş listeleri, gelir-gider hesapları ve salname bilançonun usulüne akıllıca şekilde hazırlanması ve saklanmasından, inceleme olunmak az daha denetçilere verilmesinden mesul olacak. Ayrıca rolü sona ermiş dalavere yerleşmiş üyeleri kabilinden sorumlulukları altında mevcut para, mal, defter, doküman ve başka kooperatif varlıkları seçimlerin yapıldığı umumi heyet güruh tarihinden itibaren 3 himmet haset ortamında tutanakla toy seçilenlere tasdik edecek.

Genel heyet tarafından, kontrol organı şekilde fariza gerçekleştirmek az daha en müşterek tomar 4 sene düşüncesince minimum müşterek yahut elan müşterek tomar kontrolör seçilecek.

Denetçi, umumi heyet kendisine kooperatifin etraflı iş ve hesaplarını inceleme edecek.

Denetçi tutanağı umumi kurula sunulmayan kooperatiflerde, mali tablolar, dalavere yerleşmiş salname çalışkanlık tutanağı ve aklama karşı tahsil edilen kararlar çürük olacak.

Kamu kaynaklarından desteklenen kredilere kefil bulunan kooperatifler ile amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık fail kooperatiflerin dalavere yerleşmiş üyeleri, bunların ortağı bulunduğu yukarı kuruluşlarda fariza alsalar bile sadece müşterek sevap yahut dirlik hakkı alabilecek.

Dış denetim

Kooperatiflerin aut teftiş sisteminin baştan düzenlenmesi ve çalışan teftiş sistemi kurulması hedefleniyor.

Buna göre, bakanlıkça emek vermek konusu, eş sayısı ve iş hacmi kadar kıstaslar dikkate alınarak belirlenen kooperatif ve yukarı kuruluşları aut denetime editör olacak. Dış denetim, mali tabloların denetimi şeklinde olacak. Yönetim kurulunun salname çalışkanlık tutanağı ortamında arazi meydan mali bilgilerin, denetlenen mali tablolar ile insicamlı olup bulunmadığı ve hakikatı yansıtıp yansıtmadığı da aut denetimin kapsamı ortamında arazi alacak.

Dış denetim, umumi kurulca tahsil edilen değişmeyen doğrultusunda Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen hür denetçiler, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na editör dizge mensupları, alakadar bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen, değgin olunan özek birlikleri yahut özek donanması kurulamamışsa değgin olunan birliklerce yapılabilecek.

İlgili bakanlıkça aut denetimle yetkilendirilen bütünlük ve özek birlikleri, Türk Ticaret Kanunu'nun alakadar hükümlerine gereğince hür denetime editör olacak. Dış teftiş meydana getirecek denetçiler ile teftiş yetkisi maruz bütünlük ve özek birliğinin denetimle görevlendirilen personeli, görevleri haysiyetiyle işledikleri suçlardan çevre fiillerinin durumuna gereğince Türk Ceza Kanunu'nun amme görevlilerine ilişik hükümleri gereğince cezalandırılacak.

Kooperatifler, kooperatif birliklerine, kooperatif birlikleri de özek donanmasına eş bulunmadığı takdirde amme kaynaklarından desteklenen kredilere kefillik sağlayamayacak, amme kaynaklı zirai desteklemelere vasıtalık yapamayacak, bu kapsamdaki başvurularda birlikler kooperatifleri, özek donanması de birlikleri ortaklığa kabulden kaçınamayacak.

Genel heyet düşüncesince naiplik mümessili zorunluluğu

Yapı kooperatifleri, anne sözleşmede yayınlanan işlerin tamamlanması ve ferdi mülkiyete geçilip konutların yahut iş yerlerinin şürekâ kendisine tescil edilmesiyle amacına başarmış sayılacak ve dağıtılacak fakat tescil işleminden sonraları usulüne akıllıca halde anne kavil değişikliği yapılarak kooperatifin amacının değiştirilmesi biçiminde dağılmaya değgin egemenlik uygulanmayacak.

Kooperatifler, kooperatif birlikleri, özek birlikleri ve Türkiye Milli Kooperatifler Birliği, umumi heyet toplantılarından minimum 15 çağ geçmiş alakadar bakanlıktan casus talebinde bulunacak. Genel heyet toplantıları, naiplik temsilcisinin nezdinde açılacak ve bitmeme edecek. Temsilci, toplantının kanunlara, anne sözleşmeye ve gündeme gereğince yürütülmesine görü edecek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler