USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Konutta dayanaklık etmek paketlerinin alanı canlandırması ve arzı çoğaltması bekleniyor

Konutta dayanaklık etmek paketlerinin geçmiş kat ev sahibi iktisap etmek isteyenlere ehemmiyetli birlikte punt sunduğunu tamlayan dal temsilcileri, kampanyalar yardımıyla bu piyasanın canlanacağını ve ev arzının artacağını kaydetti.

Konutta dayanaklık etmek paketlerinin alanı canlandırması ve arzı çoğaltması bekleniyor
10-05-2022 12:59
İstanbul

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kabin toplantısı sonrası müjdesini verdiği mesken sektörüne bağlı 3 dayanaklık etmek paketiyle civar konutunu takanak vatandaşların akıllıca değerli para imkanıyla konuta erişimlerinin artırılması, Liralaşma Stratejisi'nin desteklenmesi, güdük inşaatların bitirilerek mesken arzının artırılması ve dayanaklık etmek düzlük kuruluşların mesken fiyatlarını çakılı tutması amaçlanıyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, mesken alım-satımını kolaylaştıracak üç toy paket açıkladıCumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu mesken dayanaklık etmek paketlerinin bilgileri anlaşılan oldu

Bu çerçevede civar ve biricik konutunu takanak vatandaşlar, fiyatı 2 milyon liraya derece bulunan müşterek numara el konutlar için, 10 yıla derece vadeli, maaş yüzdelik 0,99 faizli mesken kredisi kullanabilecek.

İkinci paket kapsamında mesken değerinin minimum yüzdelik 50'si 1 Nisan'dan evvela açık döviz yatırım hesaplarının (DTH) veya hurda altının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'na (TCMB) satımıyla karşılanması şartıyla maaş yüzdelik 0,89 faizli mesken kredisi sağlanacak. Uygulama el değmemiş ve ikinci el konutlarda meri olacak.

İnşaat sektörüne müteveccih dayanaklık etmek çerçevesinde ise minimum yüzdelik 40'ı tamam ve yüzdelik 50'si yığımlık planların tamamlanması düşüncesince 20 bilyon vahdet eşme aktarılacak. 1 sene süresince mesken satı fiyatlarını çakılı tutmayı üstlenme fail firmalar bu destekten yararlanabilecek.

"Konutta sunma problemininin çözümü düşüncesince civar kıvılcım"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine dayanaklık etmek paketlerine bağlı meydana getirdiği değerlendirmede, "Sektörümüzün sorunlarının çözümü düşüncesince Cumhurbaşkanımızın açıklamış bulunduğu paketin kapsamı, mesken kabul etmek isteyenlere vesile sunarken, mesken arzının artmasında da civar çakın olacak." dedi.

Açıklanan seçenekli dayanaklık etmek paketleri sebebiyle mesken gereksinimi olanların repo yükünün azaltılacağını, maliyetlerden ötürü bedel artışı canlı mesken fiyatlarına erişiminin kolaylaşacağını dile getiren Durbakayım, bire müşterek sürede döviz ve kalburüstü kabilinden kesin yatırımların gerçek ekonomiye kazandırılması noktasında ehemmiyetli müşterek hücum olacağını vurguladı.

Durbakayım, nice oyuncunun şartlardan ötürü çekilmiş bulunduğu bu sürede tahsil edilen kökten kararlarla piyasanın gene canlanacağını kaydederek, "Küçük ve ölçülü ölçekli mesken üreticilerinin, idmansız husus tutarları çakılı bulunduğu sürece, gerekseme mahsus mesken arzına yardım sağlayabilmek düşüncesince metrekare ünite fiyatlarını sabitlemeye değme devir amade bulunduğunun altını resmetmek isteriz." diyerek konuştu.

Bürokratik kanalların devreye girmesi ve finansman yardımıyla ateşlenen kıvılcımın meşaleye dönüşeceğini aktaran Durbakayım, desteklerden pazara levent boylu yıllarını vermiş fakat akıbet dönemdeki gelişmeler dolayısıyla finansal yapısı yoz kuruluşların da faydalanabilmesi hesabına müstelzim düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu.

"Piyasa hareketlenecek, bunun örneğini hâlâ evvela gördük"

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş da maliyet artışlarından ve fiyatlardaki yükselişlerden bahsederek, bu nedenlerle nice projede satışların matlup seviyeye gelemediğini söyledi.

Akkuş, "Açıklanan bu paketi, iç piyasayı hareketlendirmek düşüncesince tahsil edilen durumunda müşterek tılsım şekilde değerlendiriyoruz. Konut para repo oranlarının ruhsal bitim bulunan yüzdelik 1'in dibine düşürülmesi pazara cereyan getirecektir. İpotekli satışlarda üst taraflı cereyan başlayacaktır. Konut para repo oranlarının yüzdelik 1’in dibine indirilmiş bulunduğu zamanlarda bunun yararını gördük." diyerek konuştu.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır ise civar kat mesken takanak yurttaşlar düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ve avantajlı müşterek kampanya açıklandığını kaydederek, bu desteğin müşterek numara el mesken satışlarına tesirinin müspet olacağını, levent boylu zamandır hakeza müşterek kampanyanın çıkmasını beklediklerini bildirdi.

Özellikle kalburüstü ve dövizini bozduranların yüzdelik 0,89 kabilinden az maliyetle para kullanabileceğini dile getiren Bahadır, kentsel dönüşüme müteveccih desteklerin depremin beklendiği İstanbul düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

"Piyasayı hareketlendirecektir"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise konutun enflasyona gönül rahatlığı en sakıncasız liman bulunduğunu belirterek, repo oranları yüzdelik 1,5 seviyelerinde izlerken bile satı rakamlarında azalma görülmediğini anımsattı.

Son 10 yılda ev sahipliği oranındaki düşüşlerden bahseden Taş, "Dolayısıyla hâlâ evvela de vurguladığımız kıl payı civar evini bölgeye motivasyon verilmeliydi. Bu bölgede atılmış etap ve toplumsal mesken projeleri düşüncesince TOKİ'ye 30 bilyon vahdet para sağlanması piyasayı hareketlendirecek." ifadelerini kullandı.

"Konut fiyatlarının kontrolsüz artışına fren tesiri yapacak"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt da açıklayan toy paketlerin koşulları akıllıca bulunan ve mesken kabul etmek talip kesimi harekete geçireceğini kaydederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Konut para faizlerinin yüzdelik 1'in dibine düşmesi icap ettiğini devir kurnaz vurguladık, demincek bu talebimiz yaşama önceki oldu. Ayrıca minimum yüzdelik 50'si yığımlık yapım projeleri düşüncesince 20 bilyon vahdet müşterek eşme ayrıldı. Bu da satışı çıtırbom planlara şişman dayanaklık etmek sağlayacak. Kentsel inkılap düşüncesince sağlanacak akıllıca para ve destek sunar de mesken arzını artıracaktır. Bu da mesken fiyatlarının kontrolsüz artışına fren tesiri yapacaktır."

"Yarım kalık planların tamamlanması hesabına baş döndürücü önemli"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de desteklerin kesim düşüncesince müspet bulunduğunu belirterek, başta akça yetersizliği dolayısıyla yarıda kalık planların tamamlanması noktasında ehemmiyetli yardım sunacağını söyledi.

Özgün, "Konut sahibi olabilmek düşüncesince az biçimli kredilerin ne derece ehemmiyetli bulunduğunu biz biliyoruz. Verilecek destekle sunma artacak ve az biçimli kredilerle civar kat mesken kabul etmek isteyenlere dayanaklık etmek sunulacak. Böylece 250 civarındaki ast kesim de canlanacak." diyerek konuştu.

"Fırsatçılık yapılmamalı"

Gamador İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karaarslan ise civar mesken alanlara hususi repo indirimi kampanyasına tamamı projeleriyle katılacaklarını belirterek, "Satışları harlatmak ve vatandaşın konuta erişimini iletmek hesabına 2 milyon tikel rakamlarla aşan fiyatlarda tenzilat yapılmalı." ifadesini kullandı.

Benzer kampanyaların bitmeme etmesi, pazara bulunan inancın pekiştirilmesi ve yurt alanının tamamı paydaşlarında inanma ortamı oluşturulması düşüncesince el birliğiyle çalışılması icap ettiğini özetleyen Karaarslan, "Öte taraftan bu paketler kötüye kullanma edilmemeli. Bu çeşit kampanyaların peşi sıra firmalarımız hediye artışı yapmamalı." çağrısında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler