USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Konut satışlarında ocak-mayıs rekoru kırıldı

İlk 5 ayda 576 bin adetle konut satışlarında tamamı zamanların en faziletli rakamı görülürken, sabık ay erişilen 123 bin satış tam sayı de mayıs rekoru namına kayıtlara geçti.

Konut satışlarında ocak-mayıs rekoru kırıldı
15-06-2022 16:04
İstanbul

Konut satışlarında hem mayıs kocaoğlan bununla beraber ocak-mayıs devri rekoru kırıldı.

AA muhabirinin TÜİK konut satış istatistiklerinden derlediği bilgiye göre, Türkiye genelinde konut satışları mayısta sabık senenin ayrımsız zamanına layıkıyla yüzdelik 107,5 artarak 122 bin 768 oldu. Bu veri, topu topu zamanların en faziletli mayıs kocaoğlan rakamı namına kayıtlara geçti.

Yılın geçmiş 6 ayında el muhavvil konut tam sayı ise yüzdelik 37,7 artışla 575 bin 889 namına gerçekleşti. Bu bölgede da topu topu zamanların en faziletli ocak-mayıs devri rekoru kırıldı.

Artan fiyatlara ve mütenakıs stoklara karşın konut satışlarında çelimli ivmenin sürdüğünü tamlayan dal temsilcileri, salname bazda yaşanmış bulunan artışlarda sabık seneki kapanmaların tesirinin bulunduğunu bildirdi.

"İpotekli satışlarda yüzdelik 177,8'lik artış"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine mevzuya bağlı icra ettiği açıklamada, faziletli şişkinlik döneminde, yatırımlarını en faziletli getiride kıymetlendirmek talip yatırımcıların gayrimenkule yöneldiğini söyledi.

Konut yatırımcısının tutulu alıma da yöneldiğini dile getiren Durbakayım, "Konut cesaret maliyetlerinin ehven olması tutulu satışı artırdı. Türkiye genelinde tutulu konut satışları mayısta salname yüzdelik 177,8 arttı." dedi.

Durbakayım, yer ve yapım maliyetlerindeki artışın envestisman gayeli konut alımını artırdığını kaydederek, yabancıların talebinin de artarak bitmeme ettiğini anlattı.

"Birinci el satışta ağırbaşlı azalma yaşandı"

Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur da sabık sene mayısta derinlemesine mütemadi müşterek kapanma olduğunu, bu yüzden bu sene ağırbaşlı artma yaşandığını söyledi.

Timur, "Bu sene hem kapanmanın olmaması bununla beraber konut sektörüne müteveccih teşvikler ve 'güvenli liman' gerçeğiyle satışlar yüzdelik 107 arttı." ifadesini kullandı.

Birinci el konut satışlarında tablonun dayanıklı temiz olmadığını dile getiren Timur, "2013-2018 arasındaki 6 yılda bütün satışların sayı farkı yüzdelik 47'si müşterek numara vasıtasız oluşuyordu. 2022'nin geçmiş 5 ayında bu kantite yüzdelik 28'e geriledi. Maalesef fiyatlar baş döndürücü yükselmesine karşın maliyet artışlarından ötürü acemi konut üretilemiyor. İnşaat üretimini artırıcı teşvikler alanı rahatlatacaktır." niteleyerek konuştu.

"Evi olmayanların konut alabileceği planlar geliştirilmeli"

Coldwell Banker Türkiye Ülke Başkanı Gökhan Taş ise satılan konutların şişman yönünü ikinci elin oluşturduğunu belirterek, geçmiş 5 ayda satılan kullanılmamış konut adedinin kısaca 164 bin adette kaldığını söyledi.

Taş, "Yıl toplamında 400 bin tam sayı bulmayabilir ki bu numara 2013'ten buyana şu anne kadarki en bağan satış tam sayı olacak. Konut teşviklerinin satışları ve maatteessüf tutarları canlandırdığı müşterek gerçek. Ancak asıl gerekseme sahiplerine müteveccih teşvikler ve planlar yaşama geçirilmeli. Sadece konutu olmayanların ev alabileceği planlar ve teşvikler geliştirilmeli." gibi konuştu.

"Hazine arazilerinde içtimai konut düşüncesince harekete geçilmeli"

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün de konut satışlarındaki çelimli ivmenin bitmeme ettiğini hem Türkiye geneli bununla beraber yabancıya satışların artarak sürdüğünü söyledi.

Yatırımcının birikimlerini enflasyonist ortamda konut yatırımıyla dayanaklık etmek olmak istediğini dile getiren Özgün, "Ancak Türkiye'de ılımlı ve madun kesimin ev kabul etme ihtimali rastgele sabık gün azalıyor. Bu mevzuda baş döndürücü henüz konkre planlar ortaya konulmalı. Kamuya ilgilendiren arazilerde yaşama geçirilebilecek içtimai konut projeleriyle geçmiş adımlar atılabilir." dedi.

Özgün, kentsel dönüşümde matlup ivmenin yakalanamadığını kaydederek, "Burada henüz baş döndürücü teşvikler olmalı. Hem yatırımcı bununla beraber yer yahut konut sahibi lehine teşvikler olursa yer ve konut arzı artacaktır." açıklamasında bulundu.

"İpotekli satışlardaki artma teşviklerin tesirini gösteriyor"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise maruz heveslendirme ve desteklerin gövde bulmuş olduğu müşterek tabloyla gönül rahatlığı karşıya olduklarını belirterek, ilkin tutulu satışlardaki artışların bunu kanıtladığını söyledi.

Özyurt, bu durumun teşviklerin artırılması gibi satışlardaki ivmenin artarak süreceğini gösterdiğini anlattı.

Bahaş Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadır da derinlemesine zamandır görmeyi bekledikleri konut satış paylarını mayısta gördüklerini kaydederek, "Hem Türkiye geneli satışlar, hem tutulu satışlar, bununla beraber yabancıya satış sayıları bizim düşüncesince sonuç basamak muştulu oldu. Bu faziletli artışı, geçtiğimiz ay açıklayan dayanaklık etmek paketinin etkilerine bağlıyoruz." niteleyerek konuştu.

Boss4 Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Akkuş ise amme çeşidinden hem konut üreticisi bununla beraber müşteri düşüncesince dayanaklık etmek ve teşviklerin sağlanmasının dal temsilcileri düşüncesince rüya donör bulunduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:

"Konut cesaret ürem oranlarının yüzdelik 1'in dibine inmesiyle tutulu satışlarda fevk cepheli akım bekliyorduk. Son mevrut rakamlar bunu ortaya koydu. Ayrıca maruz pakette kıymetli ve döviz bozdurarak yapılacak ev alımlarında ürem payı 0,99 namına 0,89 namına uygulanıyor. Bu da birikimi olup da beklemede bulunan kesimi harekete nâkil çelim oldu."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler