USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Kolaylı: 'İnternet kanunu acilen çıkarılmalı'

TBMM Dijital Mecralar Komisyonunda konusan TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, sorunları ve beklentileri dile getirdi.

Kolaylı: 'İnternet kanunu acilen çıkarılmalı'
13-01-2022 17:29
Dijital Mecralar Komisyonu'nun bugün TBMM'de meydana getirilen toplantısına eklenen TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, "Dijital mecralar, mesail ve beklentiler" mevzulu müşterek mülakat yaptı. Komisyon başkanlığını Hatay Milletvekili Doç. Dr. Hüseyin Yayman'ın meydana getirmiş yer aldığı toplantıya muhtelif partilerden 17 saylav katıldı. Türkiye genelinde çalışkanlık yayınlayan 9 gazeteciler federasyonu, 86 gazeteciler derneği ve matbuat düzenek kuruluşu hesabına mütekellim TGK Genel Başkanı Nuri Kolaylı, konuşmasında şu görüşlere arazi verdi:

"Teknolojide yaşanmış bulunan aceleci ilerlemenin paralelinde, eksiksiz dünyanın değişmiş yer aldığı ve dönüştüğü müşterek proses yaşıyoruz. İnanılmaz müşterek çabucak gerçekleşen bu proses ekonomik, politikacı ve teknolojik gelişimleri yanı esna getiriyor.
Bu gelişmelerden yakından etkilenen iletişim araçları alanı de, ilkin akıbet çeyrek asırda ehemmiyetli müşterek değiş ve tahavvül sürecine girmiş, fakat devir süresince değişimlere koşut şekilde yaşanmış bulunan problemlerin çözümlenmesi müşterek yana, yekdiğeri üstünde eklenmesiyle bu günlerde adeta kaderine ayrılma edilmiştir.
Sektörümüzde yaşanmış bulunan mesail ehemmiyet sırasına alınamayacak derece büyük, komplike ve birbirini etkileyen niteliktedir.

Medya Sektörü, kazançlı problemlerin yanı esna yasalı kombinezon eksiklikleri, matbuat özgürlüğü, yetik öge sıkıntısı, uran altyapı, istihdam ve töre bilimi değerlerin bilincinde yoksa yada düşünülerek ötelenmesi kabil sorunlarla gönül rahatlığı karşıyadır.

Bu görüşmede iletişim araçları sektöründe yaşadığımız eksiksiz sorunlara ve detaylarına ilişmek yerine, bu sorunlardan sayısal mecralara bağlı olanları sizler düşüncesince icmal etmek istiyorum.

Bu kapsamda önceki şekilde genel ağ yasasının eksikliğini dikkatlerinize sunuyorum.

Teknolojinin çabucak gelişimi ve genel ağ ağının elden yalnızca rastgele noktaya kavuşması ile birlikte, genel ağ haberciliği hem eksiksiz dünyada, aynı zamanda vatanımızda şişman müşterek aksiyon gösterdi.

Sektörde istihdam veren sütun ve televizyonlarla eşdeğer habercilik karşıcı kurumsal genel ağ sav sitelerinin yanında, genel ağ deyimiyle “kopyala yapıştır” kolaycılığından öteye gitmeyen sav siteleri de maatteessüf arazi almaktadır.

Yasal boşluktan meydana gelen sorunlar, rastgele sabık çağ şimdi da artmaktadır. İnternet medyasının yayıncılık, dair acil düzenlemeye gereksinimi vardır.

Bu kurumlarda habercilik karşıcı meslektaşlarımız da yapılacak düzenlemeyle gazeteci sayılmalıdır.

İstihdam sağlayan, esas açıdan habercilik karşıcı ve kurumsallaşan genel ağ sav siteleri, Basın duyuru Kurumu'na dünkü ek pınar bulunarak desteklenmelidir.

Bu gerçekleştiği takdirde; Genel Kurul Üyesi olduğum düşüncesince yakından strateji ettiğim Basın duyuru Kurumu'nun uran altyapısı, genel ağ sitelerine anons ve reklam sevkini şimdiden gerçekleştirebilecek donanıma sahiptir.

Basın duyuru Kurumu vasıtasıyla gösterilen eksiksiz ilanlar, ıssız el altında Türkiye genelinde bine benzeyen münteşir ve evcil gazetenin genel ağ sitesine bütünleşmiş edilmiş “dijital anons panosunda” yayımlanmaktadır. Türkiye'nin resmi anons portalı bulunan “ilan.gov.tr” ile bütünleşmiş etkin düzenek yardımıyla resmi ilanlar, gazetelerin basma nüshalarının yanı sıra, gazetelerin genel ağ sitelerinde de milyonlarca insana erişmektedir.

Bu sayısal bütünleşme yardımıyla resmi ilanlar şimdi aşırı görünür bir duruma gelmiştir. Bu sayede Resmi ilanın yayınlanmasından beklenilen amme menfaati de en yukarı seviyeye çıkmıştır.

Tıpkı gazetelerde yer aldığı kabil radyo ve televizyonlar ile genel ağ sav siteleri düşüncesince de matbuat özgürlüğü kapsamında “Düzenleme, Destekleme ve Denetlemeyi” havi “3D” Kuralı bilgili kılınmalıdır. Sektörde yapılacak bulunan bu icraat kararı topluluğun gereksinim duyan yansız haberciliğin gerçekleşmesi sağlanırken, hususi yaşamın gizliliğinin ihlali, şantaj habercilik, yanıt ve tashih haklarının korunması kabil budaklı alanlara hal bulunacaktır.

Öte taraftan akan açığa menfi yardım veren ve arsıulusal sayısal platformlara ve sitelere akan ulusal kaynaklar da böylecene vergilendirilebilecek, arama dibine alınabilecektir. Bu mevzuda şümullü müşterek “İnternet Yasası” yahut “Sosyal Medya Yasası” hazırlıkları yapıldığı konusu gündemde bulunmasına karşın, matbuat düzenek örgütleri ve matbuat kuruluşları gelişmelerden bihaber kalmaktadır. Yasa taslağı TBMM'ye getirilmeden evvela ortalık yasanın bilgileri dair bilgilendirilmeli, kuruntu ve önerileri behemehâl dikkate alınmalıdır.

Yıllardır muhtemel İnternet Yasası, akıbet devirde gündeme mevrut “sosyal medya” düzenlemesinin gölgesinde kalmamalı, genel ağ süresince çalışkanlık yayınlayan matbuat kurumlarının ve bu kurumlarda fariza karşıcı meslektaşlarımızın sorunları devir geçirilmeden çözümlenmelidir. Bu kapsamda İnternet Gazeteciliği karşıcı muhabir, kılık muhabiri, yapımcı ve yayımcı arkadaşlarımızın “Basın kartı” alması sağlanmalıdır.

Sosyal medyaya müteveccih kanun da aşırı tetik hazırlanmalı, tabir ve matbuat özgürlüğünü engelleyici değil, ad adalet ve özgürlüklerini korumak için çaba sarfeden özellikte maddeler içermelidir.

Yukarıda özetlemeye çalıştığım sayısal mecralardaki haberciliğe ve töre bilimi anlayışına bağlı sorunlar, esasen mesleğimizin öteki mecralarını da kapsamaktadır. Bu sebeple Türk basını 2022 yılına girdiğimiz bu günlerde, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası'na acilen gerekseme duymaktadır.

Bilindiği kabil bu yasanın önceki adımı 5311 Sayılı Basın Birliği Yasası'dır. Basın Birliği Yasası 28 Haziran 1938 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Türk basınına “meslek odası” düzenini bildirmek kıl payı çıkarılan Basın Birliği Yasası, ne eyvah ki yalnızca 8 sene yürürlükte kalmıştır.

Gerek büro kongrelerinin müşterek zamanlar yapılamaması, gerekse sağlam aşırı alanda sütun sahiplerinin toplantılara katılıp, kurulan komisyonlarda fariza almaması zımnında kanun yalnızca Anadolu Ajansı'nda uygulanabilmiştir. Ardından ortaya çıkan vazıh oturum çekişmeler zımnında “mesleği hesabına bildirmek düşüncesince Birliğe mecburi uzuv olmayı” mucip yasa, ne eyvah ki 18 Haziran 1946'da yürürlükten kaldırılmıştır.

Günümüzde hakeza müşterek kanun olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilim birikimine bakılmaksızın ilkin sayısal iletişim araçları müesseselerinde “gazeteciyim” sanarak mesleğe başlayabilmektedir. Oysa gazetecilik/habercilik, hususi yetişek mucip müşterek meslektir. Buna rağmen mesleğe girişte gazetecilik dalında yetişek görmüş olma şartı bulunmamaktadır. Gazetecilik gerçekleştirmek talip müşterek kimse, yetişek seviyesi ne olursa olsun işe girebilmekte, meslekte ferah ferah yükselebilmektedir.

Basın kuruluşları, üste uğur boncuğu kaydı sıfır genel ağ sav siteleri, yoldan sabık rastgele birini, eline müşterek kılık makinesi - el telefonu vererek istihdam edebilmektedir. Bunun müşterek sebebi de ehven işgücü kullanımıdır.

Bu durum, matbuat mesleğini rastgele muhtelif istismara bariz bir duruma getirmektedir. Daha da üzücüsü habercilik, ilkin sayısal medyada zılgıt ve şantaj uzlaştırıcı şekilde kullanılmaktadır. İşin acısı; bu cins kullanıcılarını matbuat mesleğinden uzaklaştıracak rastgele müşterek yasalı kombinezon bulunmamaktadır.

‘Gazetecilik Meslek Yasası' olmamasının kararı olarak; ismi “gazeteci” bulunan güçlükle mesleğimizi çıkarları düşüncesince kullanmaktan ayrıksı niyeti sıfır insanların kötü ilişkilerine kanıt olmaktayız.

Sektörde “adına gazeteci” diyen güçlükle gazetecilik değil, murdar çıkar ilişkilerinin odağı bulunan bu insanoğlu matbuat mesleğini kirletmekte, toplumda mesleğimizin güvenilirliğini düşürmektedir. Bu neymiş gazeteciler, siyasetçilerle, sanayici ve iş insanlarıyla, üste kanundışı kişilerle duygulandıran dışlı ilişkilere girmekte, yemlik almakta, zatî çıkarları yoluna matbuat mesleğinin onurunu ayaklar dibine almaktan çekinmemektedir.

Gazetecilik işinde bu ayrık vaziyeti ortadan feshetmek için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “‘Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de menfez önüne alınıp, sayısal medyayı da kapsayacak biçimde baştan çıkarılmalıdır.

Böyle müşterek kombinezon düşünüm özgürlüğünü baskıcı değil, mükemmel aksine sav benimseme etme özgürlüğünü esas açıdan yaşama geçirmeyi veren özellikte olmalıdır.

Siyasetçilerin, bürokratların, hukukçuların, akademisyenlerin ve matbuat düzenek kuruluşu temsilcilerinin katılımıyla düzentileme grupları oluşturularak Gazetecilik Meslek Yasası ülkemize behemehâl kazandırılmalıdır.
Hem ülkemizde, aynı zamanda kâffesi dünyada sayısal mecraları da havi Medya Sektöründeki problemlerin temelinde, kazançlı esbap arazi alıyor.

Ekonomik şekilde gerisinde rastgele müşterek dayanaklık etmek yoksa ayakta kalamayan iletişim araçları kuruluşları, eksiksiz dünyada, maatteessüf politikacı ve kazançlı çelim odaklarının, kanun dışı yapılanmaların, değerleri sömürme fail çevrelerin ve buna benzeri gücü elinde bulundurmak talip çıkar gruplarının kontrolüne mesuliyet bükmek mecburiyetinde kalıyor.

Siyaset ve tecim ile yakından münasebetli müşterek düzenek bulunan gazeteciliğin icrasında, yöntem ve ticaretin yayınları yönlendirmesine müsaade verilmemelidir.

Gelişmiş demokrasilerin eğer olmazsa olmazı konumunda arazi meydan ve kuvvetler ayrılığı prensibiyle gerçekleşen iklim yönetimlerinin 4. gücü şekilde benimseme edilen medya, esas açıdan işlevini hesabına getirebilmek düşüncesince kazançlı bağımsızlığını temin etmek zorundadır. Dijital mecralarda tabilik karşıcı iletişim araçları kuruluşları da bu kapsamda değerlendirilmelidir.

Dijital Medyanın, vazıh oturum kudret ve talih kurumları da derun kazanmak kıl payı uğur boncuğu çelim odağının kontrolünde yoksa hayatını sürdürmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması, demokrasinin gelişme göstermesi ve yerleşmesi düşüncesince zorunluluktur.

Bu nedenle, sayısal medyanın kazançlı bağımsızlığını sağlayacak tensikat yapılmalı, hem iletişim araçları kuruluşları, aynı zamanda bu kuruluşlarda etkin matbuat emekçileri kazançlı baskıdan kurtarılmalıdır.

Böyle müşterek düzenlemeyle kazançlı bağımsızlığını kazanacak bulunan iletişim araçları kuruluşları, rastgele müşterek ad yahut çelim odağının kontrolünde olmadan, özgürcesine tabilik yapacak, topluma ve ülkeye esas açıdan bakım ayar bir duruma gelecektir.

Kısa ve etraflıca vadeli hal tekliflerimiz:

Kısa ve etraflıca vadede katılması ve anlaşılan müşterek hisse senedi planı çerçevesinde geçinme geçirilmesi müstelzim önlemler:

1) Medya sektöründe çalışkanlık yayınlayan gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ sav siteleri düşüncesince amme bankalarınca “kredi” sağlanmalıdır. Medya kuruluşlarına veznedar sicil özelliğine bakılmaksızın faizsiz emniyet verilmelidir.

2) Medya kurumlarının katılmış SGK ile öteki vergilerinde iskonto yapılmalı, iskonto sonrası hesaplanacak namus borcu taksitlendirilmelidir.

3) Gazete, televizyon, radyo ve kurumsal genel ağ sav sitelerinde fariza karşıcı matbuat çalışanlarına ve öteki matbuat kartı sahibi gazetecilere faizsiz emniyet verilmelidir.

4) Televizyon kuruluşlarından tahsil edilen peyk bedellerinde iskonto yapılarak TL'ye çevrilmeli, taksitlendirilmeli, RTÜK payları düşürülerek, müşterek müddet alınmamalıdır. Tüm RTÜK ödemeleri minimum müşterek sene ötelenmeli, bulunan borçların faizleri sıfırlanarak 72 taban vasıl önel ile yapılandırılmalıdır. Zorunlu gösterilen amme spotları ücretlendirilmelidir.

5) Dijital iletişim araçları müdahale kâffesi evcil matbuat kuruluşları, belediyeler ve amme kurumları çeşidinden anons ve reklamlarla desteklenmeli; THY, Vakıfbank, Ziraat Bankası ve amme ilanları evcil medyaya yönlendirilmeli, başkaca bakanlıklar ücretli Kamu Spotu ve mecburi neşriyat desteği vermelidir.

6) Gazete, radyo-televizyonlar yada sayısal yatak ayırımı olmaksızın kâffesi iletişim araçları sahasının harcama malzemelerinde KDV sıfırlanmalıdır.

7) Gazete, radyo-televizyonlar yada sayısal yatak ayırımı olmaksızın kâffesi iletişim araçları sektörüne iskontolu erke desteği sağlanmalıdır.

8) Kalkınma Ajansları destekleri açısından kurumsal sayısal iletişim araçları kuruluşları çıplak maşer örgütü statüsünde değerlendirilmelidir. Böylece ajansların vereceği dayanaklık etmek dilimi artırılmalıdır.

9) Medya Sektörü'nün süresince bulunmuş yer aldığı problemlerin kısa, ılımlı ve etraflıca vadede çözümüne çevrik Acil tedbir Paketi açıklanmalıdır. Paket içeriğine bağlı bu sektörün ve üniversitelerin de süresince bulunmuş yer aldığı müşterek Şura toplanmalıdır.

10) Gazeteler, radyo-televizyonlar ile genel ağ sitelerinin matbuat özgürlükleri de menfez önüne alınarak düzenleme, destekleme, denetim esasına mucibince ele alındığı müşterek düzenek oluşturulmalı, duyuru Kurumu bünye edilmeli, Hazine, KOSGEB, İŞKR ve Kalkınma Ajansı Destekleri sağlanmalı bağış verilmelidir.

11) Dijital iletişim araçları müesseselerinde çalışanların gazeteci sayılmasını sağlayacak düzenlemenin de süresince yer aldığı İnternet Yasası ve Basın Meslek Yasası devir geçirilmeden çıkarılmalıdır.

Son çeyrek asırda ekonomik, politikacı ve teknolojik gelişmelerden yakından etkilenen iletişim araçları alanı ehemmiyetli müşterek değiş ve tahavvül sürecine girmiş, sayımsız sayısal iletişim araçları kurumu müesses ve iklim geneline yayılmış, fakat bu sürecin getirmiş yer aldığı komplike ve birbirini etkileyen mesail çözümsüz kalmıştır.

Günümüzde sayısal platformları da havi Medya Sektörü, kazançlı problemlerin yanı esna yasalı kombinezon eksiklikleri, matbuat özgürlüğü, yetik öge sıkıntısı, uran altyapı, istihdam ve töre bilimi kabil sorunlarla gönül rahatlığı karşıyadır.

Bu mesail yegâne müşterek ad yahut kurumun yegâne başına hal üreteceği basitlikte olmayıp, toplumumuzu meydana getiren kâffesi tarafların desteği ve çabasıyla ele alınacak kapsamdadır.

Önerimiz; siyasetçilerden, hukukçulardan, bürokratlardan, akademisyenlerden, iletişim araçları kuruluşlarından ve matbuat düzenek örgütlerinden temsilcilerin müşterek araya gelmesi, kuma beyin oluşturulmasını amaçlayan toplantılarda sayısal platformlar da müdahale iletişim araçları sektörüyle ilgilendiren mevzuları eksiksiz detaylarıyla ele alması, hal önerileri üretilmesi ve bu önerilerin muktezi yasalı düzenlemelerle Türkiye'ye kazandırılmasıdır."

TGK Genel Başkan Yardımcısı Sefa Özdemir ile TGK Genel Koordinatörü Sinan Tunç'un da katılmış yer aldığı komite toplantısında, Anadolu Yayıncılar Birliği Başkanı Sinan Burhan da sayısal yatak ile ilgilendiren mülakat yaptı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler