USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Kocaeli'de tarıma sunulan dayanak noktası çiftçilere 'can suyu' oldu

Kocaeli'de Kovid-19 salgını nedeniyle girdi maliyetlerinde gerçekleşen artıştan etkilenen çiftçilere, Büyükşehir Belediyesince sonuç dü yılda 90 milyon lira dayanak noktası sağlandı.

Kocaeli'de tarıma sunulan dayanak noktası çiftçilere 'can suyu' oldu
21-01-2022 12:42
Kocaeli

Büyükşehir Belediyesi Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanı Numan Balaban, AA muhabirine, "sanayi kenti" kendisine tanıdık Kocaeli'nin yüzölçümünün yüzdelik 40'ının orman, yüzdelik 35'inin ekincilik ve yüzdelik 1,5'inin uran endüstrisi bulunduğunu söyledi.

Kentteki ekincilik ve hayvancılık faaliyetlerini, Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğü içerisinde geliştirdikleri projelerle desteklediklerini tamlayan Balaban, bu kapsamda hayvani üretime ulama gelmek şartıyla düzen bitkisi tohumu desteği verildiğini, bu projeden 10 bin çiftçinin faydalandığını dile getirdi.

Balaban, Kocaeli'de elverişsiz bölgede seracılığa aşırı ehemmiyet verdiklerini, desteklerle bu alanları 1,5 milyondan 32 milyon metrekareye çıkarmayı başardıklarını tabir etti.

Yumurta üretimine ulama gelmek şartıyla domestik soy bulunan "Atak-S" cinsinde aktif efsanevi desteği sağladıklarını özetleyen Balaban, çiftçilerin, senelerdir sürdürdükleri kümes ekipmanları ve düzen desteklerinden sevinme duyduklarını söyledi.

"İlk el Büyükşehir Belediyesi çiftçilere fuel oil desteğinde bulundu"

Kovid-19 salgını dolayısıyla zirai üretimin öneminin hâlâ da arttığını, kazançlı dalgalanmalar dolayısıyla girdi maliyetlerinden etkilenen çiftçilerin isteklerini hesabına getirmeye çalıştıklarını tamlayan Balaban, mevrut arzu ilişkin fuel oil desteğinde mevcut olmak şartıyla haziran ayında emek vermek başlattıklarını tabir etti.

Balaban, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın çiftçiler düşüncesince eksiksiz olanakları seferber ettiğini vurgulayarak şu biçimde bitmeme etti:

"Türkiye'de önceki el ortak Büyükşehir Belediyesi çiftçilerimize fuel oil desteğinde bulundu. 12 bin çiftçimize, tahminî kendisine 2 milyon litreye varacak biçimde fuel oil desteğinde bulunduk. Bunun maliyeti bizlere 20 milyon lira. Akaryakıt desteğimiz, zirai faaliyetlerin işleyebilmesi şartıyla iri dayanaklık geçirmek reşit oldu. Girdilerin çoğalması dolayısıyla bu sene da önceki aşamada düzen bitkisi tohumu ve kompoze kemre desteklerinde bulunduk. Gübrenin verilmesindeki anne amacımız, verimliliği artırmak. Yeter ki çiftçilerimiz üretsin, rahatlasın, istihsal bu dünya topraklarında gerçekleşsin."

"Desteklerimizle mezru düzlük 70 bin hektara ulaştı"

Belediye kendisine başta sonuç 2 senedir çiftçilere koyu biçimde dayanaklık geçirmek olduklarını kail Balaban, şunları kaydetti:

"Son dü yılda çiftçilerimize verdiğimiz desteğin mecmu maliyeti 90 milyon lira. Pandemiden çevre hoppadak kemre ve akaryakıtla ilgili tahminî 45-50 milyon teklik desteğimiz oldu. Bu aşırı ehemmiyetli ortak maliyet. Amacımız, pandemi zamanında tarıma bulunan arzu artışından meydana gelen girdi maliyetlerinin çoğalması sayesinde çiftçilerimizin art çekilmesini engellemek. Çiftçilerimize ortak soluk olması düşüncesince fuel oil ve kemre kalemlerine iri dayanaklık geçirmek sağlandı.

Kocaeli, Türkiye'de uran kenti fakat tığ denir ki Kocaeli hoppadak uran kenti değil, turizmin, sporun, tarımın da kenti. Bununla ilgili aşırı ağırbaşlı icraat yapıyoruz. Her toprakta istihsal olsun şartıyla desteklerimize bitmeme ediyoruz. Koşulsuz değme çiftçimize düzen bitkisi tohumu desteğinde bulunuyoruz. Kocaeli tarımının dünya ekonomisine hâlâ ortak tomar ulama sunmasını istiyoruz. Geçmiş senelerde tahminî 40 bin hektar bulunan mezru alan, bu desteklerimizle 70 bin hektara ulaştı. Bu yerlerin daima çoğalması düşüncesince savaş ediyoruz."

Kent, tıbbi hoş kokulu nebat yetiştiriciliğinde istihsal merkezi olacak

Başkan Büyükakın'ın vizyonuyla hazırlanmakta bulunan "Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Projesi"ne yer veren Balaban, şehrin bu bölgede da istihsal merkezi olma uğrunda ilerlediğini, birleşen mamüllerin Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ve TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi iş donanmasında hoş kokulu nebat düşman kendisine işlenerek ihraç edileceğini bildirdi.

Balaban, Kocaeli'de ekincilik ve hayvancılık çalışmalarını yakından izleme geçirmek şartıyla kurmuş oldukları sayısal altyapıya ekinci kaydetmeyi sürdürdüklerini belirterek, "Çiftçilerimiz, bu düzene karışma kendisine ağız ağıza kişi inisiyatifiyle ürünleri istedikleri fiyata satabilecek. Ana hedefimiz, Kocaeli'de imal edilen ürünün ilkin kentteki domestik tüketiciye en çelimsiz sürede ulaşmasını ve istihsal eden ferdin faziletli sağlık elde edecek biçimde satışını sağlamak. Tüketicilerin, en kazançlı ve taravetli biçimde ürünlerini alması düşüncesince icraat yapıyoruz." diye konuştu.

"Desteklerle soluk aldık"

İzmit Ziraat Odası Başkanı Yusuf Karaaslan da İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin gayretleriyle şehrin ekincilik şehri kendisine da ön plana çıkması düşüncesince ehemmiyetli planlar yaşama geçirildiğini dile getirdi.

Kocaeli'nin zirai desteklemeler dair ak yazılı bulunduğunu vurgulayan Karaaslan, "Çiftçilerin en iri problemi girdi maliyetleri. Bu desteklerle soluk aldık. Şu anda önceki teşrin meydana getirilen zirai arazilerimizin tamamını belediyemize borçluyuz. Nefes almaktan ziyade, ekincilik yapmamıza ortak nevi de motivasyon oldular. Bu destek sunar olmasaydı ekimde aşırı zorlanacaktık." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler