USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'nin toy Başbakanı Sucuoğlu: Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz

KKTC'nin acemi Başbakanı Faiz Sucuoğlu, "Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz. Türkiye'deki müşterek sıkıntı bizi burada pestil eder, Türkiye'deki müşterek neşe bizi burada coşturur. Biz tek çağda kendimizi ayrı gayrı görmedik." dedi.

KKTC'nin toy Başbakanı Sucuoğlu: Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz
14-11-2021 11:36
Lefkoşa

Yeni kurulan Ulusal Birlik Partisi (UBP) ve Demokrat Parti (DP) ortak yönetim hükûmeti hükümetinin cemaziyelevvel Cumhuriyet Meclisinde güvenoyu almasının arkası esna evvel röportajını Anadolu Ajansı'na (AA) verici Sucuoğlu, ekonomi, Türkiye ile ilişkiler, Kıbrıs, Kapalı Maraş ve Doğu Akdeniz'deki gelişmelerle ilişik değerlendirmelerde bulundu.

Mevcut hükümet düşüncesince en ehemmiyetli önceliğin tutum bulunduğunu tamlayan Sucuoğlu, başta müstevli zımnında KKTC'nin dü başı çeken sahası bulunan yükseköğretim ve turizmin kâffesi dünyada bulunduğu gibi, çıkarlarını de etkilendiğini söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, "Pandemi süreci, bu dü tüketicilere değgin (yükseköğretim-turizm) kısaca 70 iç sahası doğrudan namına etkilemiştir. Bu sene başta anne yurt Türkiye ve üçüncü ülkeden öğrenciler koyu ortak halde geliyor, doğacak de. Türkiye'den mevrut öğrencilerle birlikte, KKTC yurttaşı öğrenciler de dahil, 103 bin mektepli mevcut KKTC genelinde. Bu adım adım ortak çabukluk hissettiriyor." niteleyerek konuştu.

Yükseköğretim ve turizmin yanı esna üstencilik kabil sektörlerin önünü ayırmak düşüncesince adımlar atacaklarını vurgulayan Sucuoğlu, KKTC'nin ortak halde hamam paraya ulaşması, ekonomisinin özlük ayakları üstünde durmayı başarması ve bu nedenle üç anne bu sahanın yanına öbür sektörlerin de kurgu edilmesi icap ettiğini tabir etti.

Sucuoğlu, "KKTC maliyesinin çabuk ortak halde yine gerekseme duyduğu ve ifa mükellefiyetleri bulunan kaynağa kavuşması gerekiyor. Bunun düşüncesince de anne yurt Türkiye, on senelerdir bulunduğu gibi, katkısı esirgemiyor, katkıyı yapıyor. Artık KKTC'nin iktisadi açıdan ayağa kalkıp adım atması gerekiyor, o yönde baş döndürücü ağırbaşlı yazı ve programlarımız olacak, atacağımız adımlar olacak. Bu planı ve programları istihzar dönemindeyiz şu anda." halinde konuştu.

Mevcut hükümetin ortak seçme hükümeti namına kurulduğunu hatırlatan Sucuoğlu, esasında 23 Ocak 2022'de yapılması dair Cumhuriyet Meclisi'ndeki kâffesi partilerce uzlaşılan er seçme sonrası düşüncesince ön hazırlıklar yaptıklarına değindi.

Sucuoğlu, 23 Ocak'ta yapılacak er seçiminin galibinin Ulusal Birlik Partisi (UBP) olacağını söyleyerek, icra ettikleri anketlerin de bunu gösterdiğini kaydetti.

Hükümeti ihdas vazifesini aldıkları 1 Kasım 2021'den ahir sürece nice bilinçlilik sığdırdıklarının altını çizen Sucuoğlu, toy hükümetle beraberce Cumhuriyet Meclisinin nisap sorununu aşarak toplanmaya başladığını vurguladı.

"Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz"

Sucuoğlu, 23 Ocak'taki er seçime denli 2022 yılının bütçesinin geçirilmesi yönünden de değişmeyen aldıklarını, gerilim adına beraberce cereyan ika yönünden ortak sürecin başlangıcını sağladıklarını anlattı.

Türkiye ile KKTC arasındaki ilişkilere de yer veren Sucuoğlu, "Türkiye ve Anadolu ile et ile keski gibiyiz. Türkiye'deki ortak sıkıntı bizi burada marazlı eder, Türkiye'deki ortak şenlik bizi burada coşturur. Biz tek devirde kendimizi ayrı gayri görmedik. Ana yurt bizi gelişigüzel devirde kucakladı. Hiçbir devir Kıbrıs Türkü anne vatanından kopmadı, koparılmak istendi lakin kopmadı. Daha sonradan Kıbrıs Rumlarının, Ada'daki Kıbrıs Türkü'nü bulunmayan ika planı ve programı içinde hazırlamış oldukları nice vakası Türkiye'den mevrut yardımlarla giderilmiş ettik. Kıbrıs Türkü, Türklük, Müslümanlık ve özlük dini düşüncesince baş döndürücü iri mücadeleler verdi." ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, Türkiye'nin Kıbrıs Türkü'ne desteklerinin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı ondan sonra da bitmeme ettiğini, Kıbrıs Türkü'nün soluk almasına bile dayanma edemeyen ortak cenup komşusu bulunduğunu da vurguladı.

Kıbrıs dair KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın yürüttüğü ve Türkiye'nin dayanak noktası verdiği "Kıbrıs'ta hâkim müsavat temelinde dü devletli çözüm" politikasına yüzdelik beniz dayanak noktası verdiklerini dile getiren Sucuoğlu, "(Kıbrıs konusunda) Cumhurbaşkanımız Ersin Bey ile yüzdelik beniz benzerlik gösteriyoruz, göstermeye de bitmeme edeceğiz ve Kıbrıs'ta 'iki hâkim devlet' dair gelişigüzel ayrışık desteği de ortaya koyacağız." niteleyerek konuştu.

Sucuoğlu, Kıbrıs Türkü'nün 50 yılı fazla müddet federasyon aldatmacasıyla gücünü boşa harcadığının altını çizerek, bu süreçte ortak yemlik boyu sefer alınmadığını, kaybedenin Kıbrıs Türkleri bulunduğu ve Rum kesiminin ise Kıbrıs Türkü ile hal bilmek düşüncesince gailesi olmadığını vurguladı.

- "Kıbrıs Türkü'nü ekalliyet gören ortak mantaliteyle (Rum kesimi) gönül rahatlığı karşıyayız"

Başbakan Sucuoğlu, "Hala şimdi Kıbrıs Türkü'nü ekalliyet gören ortak mantaliteyle (Rum kesimi) gönül rahatlığı karşıyayız. Dolayısıyla bizim kendileriyle güzel komşuluk dair tek sıkıntımız yok. İki ayrı hâkim denk kut akıllıcasına ortak karardır. 50 yılımızı kaybettik, bundan böyle ortak 50 sene şimdi kaybetmeye Kıbrıs Türkü'nün tahammülü yoktur. Türkiye ile beraberce düzenlenen bu politikayı ağız ağıza destekliyoruz, gelişigüzel platformda Cumhurbaşkanımız ile bu mevzuda ayrımsız fikirde adımlarımızı atmaya bitmeme edeceğiz." halinde konuştu.

Doğu Akdeniz'deki gelişmelere de ayraç fail Sucuoğlu, bölgenin toprak altı zenginlikleri itibarıyla gelecekte şimdi baş döndürücü alaka göreceğini belirtti.

Birçok kaslı ülkenin Doğu Akdeniz'de olduğuna dikkati çekici Sucuoğlu, "Burada (Doğu Akdeniz) esasi olması müstelzim Kıbrıs Türkü'nden çevre Türkiye Cumhuriyeti'dir. Önümüzdeki süreçte, şimdi ilkin bulunduğu gibi, anne yurt Türkiye ile beraberce Doğu Akdeniz'deki, Mavi Vatan'daki haklarımızı, sonuna denli mücadelesini vererek alacağız. Ne Türkiye ne de KKTC bu konudaki haklarından vazgeçer. Birlikte mücadelemiz bitmeme edecektir. Rumlar ortak sondalama yaparsa kılıç üç yaparız. Yeter ki kılıç bu kararlılığımızı bitmeme ettirelim. Türkiye, bu mevzuda ağız ağıza bizimle beraberce cereyan ika kararlılığındadır, bu bizim düşüncesince kut vericidir." ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, Ekim 2020'de başlamış bulunan Kapalı Maraş'ın aşamalı sağ açıklık döneminin bitmeme edeceğini, alanda titiz adımlar atıldığını, basamak kademe ilerlemenin sağlandığını ve müracaatların değerlendirildiğini söyledi.

Başbakan Sucuoğlu, "Maraş, KKTC'nin özlük toprağıdır. Bunun usulüne uygun, aşamalı şeklide açılımı bitmeme edecektir. Maraş'ın 50 senedir düşkün olması yanlıştı. Çok ehemmiyetli ortak gezim merkezi, bunu nötr ortak halde çoğaltmak akıllıcasına değildi. Şu anda akıllıcasına yolda gidiliyor, kılıç de bunu destekliyoruz." ifadelerini kullandı.

15 Kasım KKTC Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle Türkiye'den ortak heyetin KKTC'ye geleceğini tamlayan Sucuoğlu, bu heyetle şümullü ortak müzakere yapacaklarını dile getirdi.

Sucuoğlu, çağırma gelmesiyle birlikte, çelimsiz müddet sonradan Türkiye'ye görüşme gerçekleştireceklerini de kaydetti.

Salgın sürecine değgin değerlendirmelerde mevcut Sucuoğlu, toy surat koronavirüs (Kovid-19) ile yaşamı sürdürmenin öğrenilmesinin önemine dikkati çekti.

Sucuoğlu, "Aşı dair hassasiyetimiz bitmeme etmeli ve afiyet sunumu yönünden da olanaklarımızı da ortak güzel güçlendirmemiz gerekiyor. Yoksa bu virüs daim namına mutasyona uğruyor. Bütün evren ayrımsız yöntemi seyrediyor artık, bununla yaşayacağız. Bunu söylerken kontrolü de aracısız tutmak gerekir. Hijyene, içtimai mesafeye ve kalabalıklarda peçe takmaya alaka eylemek lazım. Ancak en önemlisi aşıdır." niteleyerek konuştu.

Başbakan Sucuoğlu, UBP-DP ortak yönetim hükûmeti hükümetinin Bakanlar Kurulu listesini 5 Kasım'da Cumhurbaşkanı Tatar'a sunmuş ve Tatar, bu listeyi onaylamıştı. Yeni hükümet, 14 Kasım 2021'de Cumhuriyet Meclisi'nde güvenoyu almıştı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler