USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den BM Güvenlik Konseyinin Barış Gücü sonucuna tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı, "KKTC, Ada'daki taraflardan birine 'devlet' diğerine ise 'toplum' muamelesi hazırlamaya bitmeme etmiş olduğu ve kararlarını gözden geçirmediği sürece Güvenlik Konseyinin kararlarına itiraz etmeye bitmeme edecektir." açıklamasında bulundu.

KKTC'den BM Güvenlik Konseyinin Barış Gücü sonucuna tepki
30-01-2023 21:07
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) Ada'da görev karşılayıcı Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün görev süresini 1 sene uzatan sonucuna aksülamel göstererek Ada'daki taraflardan birine talih diğerine maşer muamelesi yapılmasının onama edilemez bulunduğunu bildirdi.

Türkiye'den BM Güvenlik Konseyi'nin Barış Gücü sonucuna tepki

Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen mukayyet açıklamada, BMGK'nin görev süresinin müşterek sene süreyle 31 Ocak 2024'e derece uzatılmasına bağlı 2674 (2023) önemli BMGK kararının ahit onama edilmiş yer aldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Ada'daki taraflardan birine 'devlet' diğerine ise 'toplum' muamelesi hazırlamaya bitmeme etmiş yer aldığı ve kararlarını gözden geçirmediği sürece Güvenlik Konseyinin kararlarına itiraz etmeye bitmeme edecektir." ifadesine arsa verildi.

BM'nin, Ada'da görev karşılayıcı Barış Gücü'nün görev süresini uzatırken; KKTC'nin varlığı ve halkın iradesini namevcut saydığı ve operasyonların esas dayanağı bulunan kâffesi tarafların rızasına başvurulması ilkesini delik gerisi etmiş yer aldığı vurgulanan açıklamada, BMGK sonucunda çabucak Rum tarafının rızasının arsa almasının BM'nin itibarını ve inandırıcılığını zedelediği belirtildi.

BMGK kararında, Ada'daki bulunan gerçeklerden kopmuş ifadeler kullanılarak Rum tarafının çıkarına fariza fail dünyayı kandırıcı müşterek yaklaşım benimsendiği kaydedilerek, şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Ada'daki tarafların mütalaa masasına dönmesi düşüncesince kuma mefruşat arayışına bitmeme edilmesi; 'iki kesimli, dü toplumlu federasyon' modeli temelinde resmi müzakerelerin baştan başlaması derece ifadeler ile yapılmaya çalışılmış bulunan dayatmalar, en diplomatik fehva ile Kıbrıs Türk halkının iradesine müteveccih mamul şişman müşterek saygısızlıktır. İki taç ortada 'federasyon' modeli temelinde meydana getirilen görüşmeler, 2017'de Rum tarafının mütalaa masasını ayrılma etmesi ile yöntemince çökmüştür.

Kıbrıs Türk tarafı düşüncesince geçerliliğini kaybetmiş bulunan ve BM Genel Sekreteri’nin bile raporlarında irsal yapmaktan kaçınma etmiş yer aldığı emektar modelin Güvenlik Konseyi çeşidinden dayatılmaya çalışılması onama edilemezdir. Bu tutum, Kıbrıs Türk halkının izolasyonlar altında dünyadan kopmuş ve ucu gizlemeden belgisiz müşterek proses süresince yaşamasını hedefleyen Rum tarafının çıkarına fariza etmekten bambaşka oda boncuğu gaye gütmemektedir."

Açıklamada, BMGK kararında, KKTC'ye müteveccih izolasyonlardan bahsedilmemiş olması eleştirilerek, Ada'da en realist çözümün devletin hükümran eşitliği ve denktaş arsıulusal statüsü temelinde dü topluluğun taç yana yaşayabilmesi düşüncesince müşterek anlaşmaya varmalarından geçmiş yer aldığı vurgulandı.

BM Güvenlik Konseyinin Kapalı Maraş ile ait ifadeleri kınandı

KKTC'nin statükonun simgesi durumuna mevrut Kapalı Maraş dair arsıulusal ahbaplık çerçevesinde müşterek adım yaparak, ağırbaşlı müşterek açılımda bulunmuş yer aldığı dökme açıklamada, bu durumun BMGK'nin aceleci tepkisine hastalık olabileceği anlamında kararda arsa düzlük tehditkar ifadelerin Kıbrıs Türk halkı çeşidinden esefle kınandığı bildirildi.

Kapalı Maraş'ın KKTC egemenliğinde yer aldığı BM'ye müşterek el elan hatırlatıldı.

BMGK üyelerinin aldıkları değişmeyen ve tutumla, mülklerine art değiştirmek talip Kıbrıslı Rumları engellemeye etkin Rum tarafının politikalarına gizlemeden belirgin fariza ettikleri anlatım edilen açıklamada, KKTC'nin kişi arsa parçasının kontrolünü müşterek arsıulusal örgütün kontrolüne verilmesini katiyen onama etmeyeceği vurgulandı.

Kapalı Maraş dair yegâne gır hakkının KKTC'de olduğuna ilgi çekilen açıklamada, "KKTC namına bizim bulunan bu topraklarda başkalarının gır hakkı olamayacağı gibi, bu topraklar üstünde yapacağımız icraatın da kimesne çeşidinden engellenemeyeceğini, halihazırda açıkladığımız çerçevede Maraş’a bağlı politikamızın yürütülmesinde azimli olduğumuzu ve önümüzdeki çağda bu yöndeki açılımlarımızın bitmeme edeceğini gene ve baştan vurgulamak isteriz." ifadesi kullanıldı.

BMGK'nin kararında, Rum tarafının bölgedeki muvazenesizlik ve gerginliği tırmandıran yegâne yönlü hidrokarbür faaliyetlerini tenkit etmek namına bu mevzuyu hal sonrasıyla ilişkilendirmesinin Kıbrıs Türk halkının edinilmiş hakları ve meşru menfaatlerinin namevcut sayılması anlamına geldiğine ilgi çekilen açıklamada, Kıbrıs Türk halkının Ada ve etrafındaki katıksız kaynakların kuma sahibi bulunduğunun kararda kayda geçilmemesinin KKTC çeşidinden onama edilmediği bildirildi.

"BM'nin yurdumuzdaki faaliyetlerini yasalı zeminde yürütmesi şarttır"

Açıklamada, KKTC ile BM arasındaki ilişkilerin artık emektar yöntemlerle bitmeme etmeyeceği ve bu mevzuda KKTC'nin azimli vakfe ortaya koyduğu belirtilerek şunları kaydedildi:

"Yıllardır devletimizin güzel niyeti ve misafirperverliği çerçevesinde yurdumuzdaki varlığını esirgeyici ve faaliyetlerini örümcek Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün artık faaliyetlerini yasalı müşterek zeminde yürütmesi şarttır. Bu konudaki kuma uzlaşma arayışımız güzel niyetle bitmeme ettirilecektir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler