USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'den Avrupa Konseyinin Loizidou sonucuna bağlı açıklama

KKTC Dışişleri Bakanlığı, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesinin AİHM'in Loizidou sonucuna yönelik, KKTC kabilinden tahsil edilen önlemleri çalışan ve ehliyetli bularak, incelemeyi kapattığını belirtti.

KKTC'den Avrupa Konseyinin Loizidou sonucuna bağlı açıklama
23-09-2022 21:02
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığından meydana getirilen bağlanmış açıklamada, Avrupa Konseyi Delegeler Komitesinin Loizidou sonucu değerlendirildi.

Açıklamada, "Delegeler Komitesi, 22 Eylül 2022'de AİHM'in Loizidou sonucuna yönelik, memleketimiz kabilinden tahsil edilen önlemleri çalışan ve tam bularak, incelemeyi kapatmıştır." ifadeleri kullanıldı.

Türkiye Avrupa Konseyinin Loizidou kararını müspet karşıladı

Kıbrıslı Rumların iyelik doğruluk iddialarını kullanmak için 2005'te KKTC kabilinden açılan TMK'nin, AİHM'in 2010'da açıklayan Demopoulos ve müteakip kararlarıyla çalışan birlikte iç hususiyet yolu namına onama edilmiş bulunduğu hatırlatılan açıklamada, şunları kaydedildi:

"Alınan bu kararla Komite, Loizidou kararının incelemesini kapatarak TMK’nin etkinliğini birlikte kat elan tasdik etmiştir. TMK, yurdumuzdaki iyelik düzenine akla yatkın namına doğruluk sahibi olanları koruyarak, Rum başvurma sahiplerinin tazminat, sayışma ve iadeli taleplerini kullanmak yoluyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne akla yatkın halde çareler üretmektedir."

AİHM'in Loizidou kararının incelenmesi sürecinde TMK Yasası'na göre, Loizidou'nun sorun konusu mülklerinin iadesinin beklenir bulunmadığı fakat TMK'ye başvurma ederek ödence ve sayışma istem edebileceği yönündeki tutumunun Komite gözetiminde de onama görmüş bulunduğu vurgulanan açıklamada, "Böylece, Rum yönetiminin Loizidou sonucuna atıfla senelerdir iadenin gerçekleşmesi anlamında icra ettiği propagandanın ne derece mesnetsiz bulunduğu ortaya çıkarken, ödence ve sayışma seçeneklerinin iyelik taleplerinin karşılanmasındaki etkinliği birlikte kat elan tasdik edilmiştir." ifadeleri arsa aldı.

Açıklamada, tahsil edilen bu değişmeyen ile TMK Yasası'na akla yatkın birlikte halde verilecek ödence ve sayışma kararlarının, iadeli sonucu derece meri olduğuna değinildi.

Bu kararın, birlikte kat elan KKTC'nin arsıulusal hukuka akla yatkın birlikte iyelik diyeti organizasyon ettiğini gösterdiği tamlanan açıklamada, Kıbrıslı Rumların, KKTC sınırları içinde mevcut mülklerine bağlı taleplerinin adresinin TMK bulunduğunun altı çizildi.

Açıklamada, şu halde bitmeme etti:

"Komite içinde siyasal saiklerle akıntı fail Rum tarafı ve bildik destekçileri, rastgele ne derece Loizidou kararının incelemesinin kapatılmasını senelerdir geciktirse de çağ tahsil edilen değişmeyen olumludur. Aynı görüşmede iyelik haklarına bağlı IV. Rum kararının ilişik başlığının kapatılmaması ise bildik çevrelerin uygulayım değil, siyasal gailelerle akıntı ettiğini göstermektedir. Makamlarımız, bugüne derece bulunduğu üzere bundan sonra de arsıulusal insanoğlu hakları standartlarını gözeterek adımlar atmaya bitmeme edecektir."

Loizidou davası

Kıbrıslı Rum Titina Loizidou, 22 Temmuz 1989'da, KKTC'de arsa ve mülkünün kalmış bulunduğu sebebi öne sürülerek Türkiye aleyhine AİHM'e başvurmuştu.

AİHM, Loizidou'nun başvurusunu karara bağlayarak, Türkiye'yi Loizidou'ya maddesel ödence ödemeye mahkum etmişti. Türkiye, 2 Aralık 2003'te Loizidou'ya kısaca 900 bin dolar tazminatı ödemişti.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler