USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC'de vatandaşlar seçimin arkası sıra 'uzun soluklu' ortak hükümetin kurulmasını istiyor

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde vatandaşlar, 23 Ocak'ta yapılacak seçimlerin arkası sıra etraflıca soluklu hükümetin kurulmasını ve istikrarla düzenlenen icraatların yaşama geçirilmesini istek ediyor.

KKTC'de vatandaşlar seçimin arkası sıra 'uzun soluklu' ortak hükümetin kurulmasını istiyor
19-01-2022 12:25
Lefkoşa

Kurulduğu 1983'ten buyana 37 ayrımlı hükümetin iktidara geldiği KKTC'de, 7 Ocak 2018 Erken Genel Seçimi'nden itibaren 4 ayrımlı ortak yönetim hükûmeti hükümeti kuruldu.

AA muhabiri, hükûmet merkezi Lefkoşa'da KKTC'li seçmenlere ülkede hükümetlerin kesif değişmesiyle ilgilendiren görüşlerini sordu.

Seçmenler, kurulan hükümetlerin 1-2 sene arayla bozulmasının dengeli birlikte binanın önüne geçtiğini ve bu yapıların planlarını yaşama geçirememesiyle bölüt da hayır olamadığını tabir etti.

"Halk da kesif pıtrak seçim tamamlandıktan bıktı"

Esnaf Hilmi Lefkeli, etraflıca devamlı hükümetin elan hayır olacağının belirterek ülkenin biraz sene arayla er seçime gittiğini anımsattı.

Kurulan çelimsiz devamlı hükümetlerin icraatlarını yaşama geçiremediğini ve "2 yahut 3 yılda ne yapabiliriz?" halinde esbabımucibe ürettiğini kail Lefkeli, elan etraflıca vadeli birlikte hükümeti halkın da elan şen sorgulayabileceği ve hükümetin de verdiği lafı dokunabilecek tarihi olabileceği değerlendirmesinde bulundu.

Lefkeli, "Uzun devre hükümet bulunduğu devir elan dengeli birlikte bina olacaktır. Hükümetler oturmuş bulunduğu koltuğu ısıtmadan gene birlikte değiş oluyor. Halk da kesif pıtrak seçim tamamlandıktan bıktı." dedi.

Emekli Cafer Baran, 5 sene süreyle kurulacak birlikte hükümet dilek ettiklerini fakat bu ortamın etraflıca süredir sağlanamadığını söyledi.

Baran, "KKTC'de etraflıca vadeli birlikte hükümet kurulmasını hepsi kadar ego de isterim. Böyle birlikte hükümet memleketin gelişme göstermesi düşüncesince istikrarı yanında getirir. Seçmenler de böylece sandığa elan şen gider." sanarak konuştu.

İş başına mevrut hükümetlerin, belirledikleri projeleri yaşama geçiremeden bozulduğunu ve ya seçime gidildiğini kaydeden Baran, bunun da dengeli birlikte binanın önüne geçtiğini tabir etti.

"Kesinlikle Türkiye'nin de desteğinin olması lazım"

Esnaf Olgun Şila, ülkede kesif birlikte halde hükümetlerin bozulmasının ve yenisinin kurulmasının dünya düşüncesince negatif birlikte gidişat bulunduğunu belirtti.

Şila, "İnşallah bu kat sert birlikte tümen biricik başına iktidara dirimlik ve ya en aşkın dü partili birlikte ortak yönetim hükûmeti olur. Böyle birlikte hükümet dört başı mamur mesuliyeti alır, projeleri tamamlar ve doğacak seçimde halkın önüne elan alını belirgin adam olmak ister." dedi.

Pazar haset yapılacak seçimlerin dünya düşüncesince hayır olmasını da isteyen Şila, Kovid-19 salgını döneminin de atlatılmasıyla yönetenlerin işinin elan hazırlop olacağını söyledi.

Esnaf Nidai Cabacaba da ülkede rastgele devirde bulunduğunu kadar istikrar istemeyi sürdürdüklerini kaydetti.

Cabaca, "(KKTC'de) Bir hal ve istikrar olacaksa banko biricik tümen olması ve akla yatkın yolda ilerlemesi lazım. Kesinlikle Türkiye'nin de desteği olması lazım. Gelecek bulunan hükümetin, anne vatan Türkiye ile etraflıca vadeli projeler yapması lazım." değerlendirmesini yaptı.

KKTC'nin zat ayakları üstünde durarak ilerlemesi icap ettiğini vurgulayan Cabacaba, seçimin hayırlara punt olmasını diledi.

"Bir yılda ne cümle oturur ki?"

Esnaf Şaziye Kofalı Kurt ise "Kurulacak hükümetin 5 salname olması icap eder ki en azından ne yapacaklarını görelim." niteleyerek şahısların da doğacak seçimde (5 sene sonra) yapılacak icraatlara layıkıyla değişmeyen vereceklerini dile getirdi.

Kurt, yılda birlikte hükümetin değişmemesi gerektiğini, hırçın hâlde süregelen planların sıhhatsiz kaldığını tabir etti.

Çalışan Serdar Şahan, seçimin peşi sıra 5 sene süreyle kurulacak hükümetin elan dobra olacağının altını çizerek hakeza birlikte hükümetin projelerini yaşama buyurmak düşüncesince tarihi olacağını söyledi.

Şahan, "Bir yılda bozulan hükümetler birlikte obje yapamıyor, 5 yılda en azından birlikte obje yapabilirler, en azından buna vakitleri olur." sanarak konuştu.

İşletmeci Gül Akçay da "Seçim sonra kurulacak hükümette bazıları 5 sene kalırsa, faaliyetlerini ve icra ettiği emek harcamaları görebiliriz. Bir sene görevde artan hükümetler göz boncuğu obje yapamaz. Bir yılda ne cümle oturur ki? Onun düşüncesince hükümetlerin 5 sene görevde kalması gerekir." dedi.

Uzun soluklu birlikte hükümetin yapacağı hayır işlere de yer veren Akçay, hakeza birlikte hükümetin Türkiye ile de dobra ilgiler kurabileceğini, el düşüncesince de elan güzel işler yapabileceğini vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler