USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki

KKTC Dışişleri Bakanlığı: "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin özlük öge ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir."

KKTC Dışişlerinden Kıbrıs'taki sulh gücünün süresini uzatan BM'ye tepki
27-01-2022 21:45
Lefkoşa

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Kıbrıs konuşlu Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün (BMBG) süresinin uzatılmasına reaksiyon göstererek, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin öz mebde ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir." ifadesini kullandı.

Bakanlıktan meydana getirilen kayıtlı açıklamada, Kıbrıs'ta konuşlu (BMBG) fariza süresinin altı ay müddet ile 31 Temmuz 2022'ye derece uzatılmasına bağlı 2618 (2022) önemli BM Güvenlik Konseyi Kararının 27 Ocak 2022'de bildirme edilmiş yer aldığı belirtildi.

Açıklamada, "Birleşmiş Milletler Barış Gücü'nün fariza süresinin uzatılmasında KKTC'nin rızasının alınmaması BM'nin öz mebde ve kurallarının ihlali anlamına gelmektedir. Barış operasyonlarının esas dayanağı bulunan kâffesi tarafların rızalarına başvurulmasına bağlı delil ilkenin şahsen BM çeşidinden delik arkası edilmesi, BM’nin itibarını içten sarsmakta ve memleketimizdeki varlığını sorgulatmaktadır. BMBG, KKTC topraklarındaki faaliyetlerini, halen hüsnüniyetimiz ile sürdürebilmektedir." ifadeleri arazi aldı.

BMBG'nin KKTC'deki varlığı ve operasyonlarının devamı düşüncesince KKTC ve BM ortada üstünde uygun kalınacak kanuncu birlikte düzenlemeye gerekseme yer aldığı vurgulanan açıklamada, bu hususta kâffesi çağrıların yanıtsız bırakılması dolayısıyla KKTC'nin lüzumlu adımları atmaktan apayrı seçeneğinin kalmadığı kaydedildi.

BM'nin "çözüm manken dayatmasına" tepki

Açıklamaya, şöyleki bitmeme edildi:

"BMGK, bahis konusu kararında, geçerliliğini yitirmiş, mücerrep ve tüketilmiş 'iki kesimli, dü toplumlu federasyon' modelini dayatmaya emek harcaması bildirme edilemezdir. Bu yaklaşım, Kıbrıs Türk halkını ucu belirgin birlikte sürece alıkoymak ve yalıtım altında berhayat olmak durumunda bırakmayı amaçlayan Rum tarafının politikalarını tutma manası taşımaktadır. Güvenlik Konseyi hal modeli kendisince spot hükümranlık vererek BM Genel Sekreterinin de belirttiği patron dışı fikirlerin ele katılması ile özgürcesine mütalaa edilecek bildirme edilebilmekte birlikte anlaşmaya varılmasını engellemektedir. Bu eda ayrıca, dü tarafı yakınlaştırmaktan ziyade, aralarındaki uçurumun açılmasından apayrı birlikte gayeye bakım etmemektedir."

KKTC'nin öz toprağı bulunan mestur Maraş'a bağlı kararların arsıulusal ahbaplık çerçevesinde alındığını ve gelecekte de iyelik hakkına saygının behemehâl gözetileceğine işaret edilen açıklamada, KKTC'nin amacının, Rumların iyelik iddialarına, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararları çerçevesinde kurulan Taşınmaz Mal Komisyonu (TMK) çeşidinden iadeli engelleme çıkar yol bulunmasını getirmek yer aldığı yinelendi.

Açıklamada, "Buna rağmen, BMGK sonucunda mestur Maraş'a bağlı yersiz ifadeler kullanılmıştır. Bu ifadeler, BMGK'nin iyelik hakkına saygıyı önemsemediğini ve çabucak taraflı, politik birlikte değişmeyen bildirme etme ardında koştuğunu belirgin bariz göstermektedir." ifadelerine arazi verildi.

Ada'daki "iki ayrı mutluluk ve halkın" bulunmuş yer aldığı vurgusu

Ada ve Doğu Akdeniz'deki gerginliğin, Rum tarafının okunabilen bitmeme fail yegâne yandaş ve evlilik dışı faaliyetlerinin kararı yer aldığı tamlanan açıklamada, Rum tarafının hudut durmaksızın ve aralık alana yerleştirdiği ağırbaşlı tabanca mevzileri ile askeri materyal alımlarını artırmasının yanı sıra, Doğu Akdeniz'de gerçekleştirdiği askeri tatbikatların Rum tarafının aşina gerginliği tırmandırma politikasının çabucak birtakım örnekleri yer aldığı vurgulandı.

Rum kesiminin, Kıbrıs Türk halkının ortağı yer aldığı saf kaynaklara bağlı yürüttüğü yegâne yandaş faaliyetlerinin de asayiş ve istikrarı gözdağı ettiğinin belirgin yer aldığı tamlanan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"BMGK'nin Rum tarafının bu ajitatör faaliyetlerini kınamaması bildirme edilemezdir. Güvenlik Konseyi’nin yandaş tutumu, Rum yönünü Kıbrıs Türk halkının haklarını gasbetme ve yegâne yandaş faaliyetlerini temdit dair cesaretlendirmektedir. BMGK'nin Güney Kıbrıs Rum Yönetimine sanki 'tüm Ada'nın temsilcisi' derece davranmaktan vazgeçmesi gerekmektedir. Ada'da dü hükümran denktaş mutluluk ve dü halkın bulunmuş yer aldığı gerçeğinin BMGK engelleme kâffesi arsıulusal maşer çeşidinden bildirme edilmesi, en realist yaklaşım olacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler