USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlara dü acemi teşrikimesai önerisi henüz sundu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletlere, dü devletli hal temelinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile "Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi" ve "düzensiz göçle mücadele" başlığında dü acemi teşrikimesai önerisi sundu.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Rumlara dü acemi teşrikimesai önerisi henüz sundu
08-07-2022 18:03
Lefkoşa

Cumhurbaşkanı Tatar, icra ettiği yazılmış açıklamada, BM vasıtasıyla 1 Temmuz'da GKRY'ye almak az daha hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir erke ve su dair sunmuş olduğu teşrikimesai önerileri içeren indinde paketin yanı esna Rumlara dü dünkü teşrikimesai önerisi hâlâ sunduğunu açıkladı.

Tatar, "Kıbrıs Türk Tarafı namına BM Genel Sekreteri Sayın Antonio Guterres vasıtasıyla Rum şef (Nikos) Anatasiadis'e almak az daha hazırlamış olduğumuz ikinci şümullü teşrikimesai önerilerimizi çağ BM yetkililerine sunduk. 1 Temmuz 2022 tarihinde yapmış olduğum dört ehemmiyetli bölgede teşrikimesai önerimize ek olarak, çağ dayalı kurumlarımızın altın katkılarıyla hazırlanmakta olan "Kıbrıs Adası'nın mayınlardan temizlenmesi" ve "Düzensiz Göçle mücadele" mevzularındaki şümullü önerilerimizi de BM vasıtasıyla sunmuş bulunuyorum." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların yaşamını zılgıt ika potansiyeli bulunan, dü tarafın da yağız mayınlarından temizlenmesi mevzusundaki kararlılığı indinde kere hâlâ ortaya koyduğunu vurgulayan Tatar, BM raporlarına da geçen; Kıbrıs'ın halihazırda 29 zanlı mayınlı sahasının bulunduğunu kaydetti.

Kıbrıs Türk tarafı namına 2014, 2015 ve 2018'de bu hedefe müteveccih önerilerini yaptıklarını hatırlatan Tatar, Rum kabilinden aksi cevap alındığını kaydetti.

Tatar, "Bugün yaptığımız ve dayalı kurumlarımızın dip uğraşlarıyla hazırlanmakta olan indinde numara teşrikimesai önerimizde, açıklık bölgeden başlayarak açıklık bölgede Rum tarafının kontrolünde üç, bizim kontrolümüzde de indinde mayınlı meydan bulunmaktadır, hepsi talibi mayınlardan temizlemeye amade olduğumuzu ilettik. Bu gaye doğrultusunda, Rum lidere BM Barış Gücü nezaretinde dü tarafın akreditasyon zemininde ve denktaş sayıda mezun personelin katılımıyla oluşturulacak mekanizmayla dü tarafta eş anlı ve orantılılık esasında çalışılacak halde yetkilendirdiğimiz personelimizin amade bulunduğunu kesin halde tabir ettim." ifadelerini kullandı.

Tatar, BM Genel Sekreteri'nden de hem Kıbrıs Türk hem de Kıbrıs Rum halkına zılgıt içeren böylesine ehemmiyetli indinde konuda, Rum tarafının iş donanmasına yaklaşmama direncinin kırılması dair desteğini arzu etti.

Düzensiz hicret mevzusuyla beraberce savaş dair da teşrikimesai önerisine bulunduğunu da kaydeden Tatar, "BM gözetiminde, dü yandan ilkin manşet muhaceret, İçişleri Bakanlığı, Başsavcılık ve gayrı dayalı kurumların mezun temsilcilerinin katılımıyla oluşturulacak teşrikimesai mekanizmasıyla hem Kıbrıs Adası'nı hem de dü tarafı aksi etkileyen kesintili göçle savaş dair iş donanmasına amade olduğumuzu ortaya koyan şümullü önerimizi sundum." değerlendirmesinde bulundu.

Ersin Tatar, bahse madde önerinin, kesintili göçün nedenlerinin ele alınmasıyla birlikte, bu bağlamda insanoğlu kaçakçılığıyla savaş ve bire indinde sürede hem denizde hem de karada son güvenliği hikayelerinde teşrikimesai yapılmasını içerdiğini vurguladı.

"Kıbrıs Türk tarafının iş donanmasına içtenlikli halde amade bulunduğunu indinde kere hâlâ gösterdim"

Bu öneride hassaten sığınmacıların arsıulusal sözleşmelerle mahfazalı haklarına bozma gelmeyecek halde çalışmanın altını çizdiklerine ayraç fail Tatar, burada dü tarafa da mürşit kaptan olacak doküman namına sığınmacıların statülerini düzenleyen, 28 Temmuz 1951 izlemsel BM Sözleşmesi'ni gösterdiğini kaydetti.

Tatar, "Bir eski önerilerimizde de açık açık tabir ettiğimiz kabilinden bahse madde teşrikimesai alanları dü tarafı da yakından dayalı ve kazan-kazan ilkesiyle dü halkın konkre kâr sağlayacağı önerilerdir. Bugün sunmuş olduğum ikinci teras önerilerimle de Kıbrıs Türk tarafının, Kıbrıs Rum tarafıyla iş donanmasına içtenlikli halde amade bulunduğunu indinde kere hâlâ gösterdim. Rum liderliğinin bu önerilerimize müspet yaklaşması ve iş donanmasına başlamamızın siyasal sürece de müspet döşeme hazırlanması açısından ulama yapacağını vurguladım." ifadelerini kullandı.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'ye, dü devletli hal temelinde GKRY ile hidrokarbon, elektrik, yenilenebilir erke ve su dair teşrikimesai önerileri içeren indinde paketi 1 Temmuz'da sunmuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler