USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirtti

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirterek, "Bizden kimesne devletimizden vazgeçmemizi, KKTC'yi feda etmemizi beklemesin." dedi.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, Kıbrıs'ta dayatmayla müşterek çözüme yanaşmayacaklarını belirtti
25-12-2021 22:59
İstanbul

Ersin Tatar, Emekli Subaylar Derneğince (TESUD) Kozyatağı Kültür Merkezi'nde planlı "58. Yıl Dönümünde Kanlı Noel'i Anma" etkinliğinde icra ettiği konuşmada, Kıbrıs davasına dayanak sağlayan her insana teşekkürname etti.

Kıbrıs davasının 1571'den buyana bitmeme ettiğini özetleyen Tatar, gün süresince Kıbrıs'a müteveccih kurnaz projelerin Türkiye’nin desteği ve Kıbrıs Türk halkının direnişiyle giderilmiş edildiğini söyledi.

Türkiye ve dünyanın herhangi müşterek tarafında punt buldukça gençlere Kıbrıs Türk davasını söylemeye çalıştığını tamlayan Tatar, Kıbrıs Adası'na müteveccih obstrüksiyon ve hicret politikalarıyla ait tarihî detayları paylaştı.

Bağımız ve hâkim müşterek büyüklük kendisine varlıklarını sürdürmeye çalışmalarına karşın hala birtakımı kesimler kabilinden baltalama edildiklerini dile getiren Tatar, “Biz Kıbrıs’ta herhangi müşterek ne evrede olursa olsun Türkiye’nin garantörlüğü ve Türk askerinin varlığından katiyen vazgeçmeyeceğimizi tabir geçirmek istiyoruz. Bundan sonraları da tabir etmeye bitmeme edeceğiz. Bunu buradan etraflı dünyaya aksettirmek istiyoruz.” diyerek konuştu.

Tatar, özgürlük, eşitlik, medenilik yahut Avrupa Birliği (AB) söylemleriyle Kıbrıs problemine karışan kazanmak talip kesimler yahut devletlerin ak davranmadığını, müşterek tane dertlerinin KKTC'yi Rum kesimine bağlamaya idman bulunduğunu söyledi.

“Sonuna genişliğinde sarp ara vermek zorundayız”

Büyük Türk milletinin müşterek uzantısı kendisine bu coğrafyada doğacak kuşaklara haysiyetli müşterek müstevi hazırladıklarını vurgulayan Tatar, şöyleki bitmeme etti:

“Bu sebeple sonuna genişliğinde sarp ara vermek zorundayız. Dünyada bizlere müteveccih mezalim maatteessüf halen bitmeme ediyor. Biz bu haksızlıklara Türkiye’nin çelimli desteği ile erinç durmaya bitmeme ediyoruz. Federasyon şeklini görüşmeyeceğimizi bildirme ettik ve bu konudaki politikamızı sürdürmeye de bitmeme edeceğiz. Federasyon denilen şeyin müşterek bakıma Kıbrıs Türk halkını namevcut oluşa götüreceği gerçeğini aşırı güzel anlayabiliyoruz. Türkiye’nin AB’de olmaması nedeniyle, federasyona müteveccih atılacak müşterek imzanın devrisi haset Türkiye, askeri birlikleriyle Kıbrıs’tan istifa geçirmek mecburiyetinde kalacak. Ayrıca şu doğruyu de unutmamak lazım. Üniter müşterek çatı içerisinde Türkler düşüncesince sahn kalmaz. Bizim şu anda ısrarla üstünde durduğumuz, mevcud egemenliğimizin benimseme edilmesidir.”

Bağımsızlığını, özgürlüğünü ve özlük geleceğini atama ika hakkına erbap Kıbrıs’ın Türkiye ile cereyan etmesinin sonuç basamak tabii bulunduğunu tamlayan Tatar, Kıbrıs mücadelesinin Türkiye’nin desteği ile sağlandığını aktardı.

Tatar, tarihî süreçte yer aldığı kabil bugün de Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’deki gelişmeler içre ehemmiyetli müşterek arazi tuttuğuna ayraç etti.

Kıbrıs’ta bundan sonraları Rumlarla müşterek ortaklığın konuşulmaması düşüncesince politikacı ortamın müşterek an evvela oluşması icap ettiğini dile getiren Tatar, şu ifadeleri kullandı:

“Rum tarafıyla kurulacak müşterek ortaklığın göz boncuğu hayrı yok. Böyle müşterek paydaşlık Kıbrıs’ta müşterek medeniyetler çatışmasıyla sonuçlanır. Bütün amaçları Türkiye’yi Kıbrıs’tan çıkarmak. Yani Kıbrıslı Türklere Avrupa Birliği içre denklik sürekli kimi hakları, olanakları güzel göstererek bizi koruyan, evlatlarını martir kazanmak düşüncesince oraya gönderen, davamızda herhangi müşterek ayrışık desteği sağlayan Türkiye’den almak istiyorlar. Bunlar hemen tuzak. Biz bu genişliğinde bivefa değiliz, tığ müşterek ve beraberiz.”

“Türkiye’nin bölgedeki güvenliği düşüncesince Kıbrıs önemli”

Jeostratejik ve jeopolitik bağlamda Kıbrıs’ın Türkiye düşüncesince sonuç basamak ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Tatar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Türkiye’nin bölgedeki güvenliği düşüncesince Kıbrıs ehemmiyetli müşterek bölge. Mavi Vatan’daki çokluk izin alanları, kazançlı sınırlanmış semt meseleleri, iklim endüstrisi hakimiyetinin sağlanması kabil mevzularla Kıbrıs Türkiye düşüncesince sonuç basamak önemli, İHA ve SİHA’larımızla tabii KKTC'nin varlığı Türkiye’nin güvenliği düşüncesince görülmedik önemlidir. Kıbrıs’ın etrafındaki hidrokarbür ve başka zenginliklerin araştırılmasında istedikleri kabil araştırı yapacaklar, istedikleri kabil anlaşmalar imzalayacaklar ve istedikleri kabil o zenginlikleri paylaşacaklar, bizi de bunun haricinde tutacaklar. Böyle müşterek nesne olamaz, kimin hakkını kime veriyorlar?"

Türkiye ve KKTC'nin bulunmuş yer aldığı coğrafyada tarihten mevrut kimi hakları olduğuna dikkati çekici Tatar, Rum ve Yunan ikilisinin Doğu Akdeniz’de düşsel haritalar tasarım ettiğini belirtti.

Tatar, Kıbrıs ile ait yürüttükleri siyasetin erinç yandan benimseme görmemesine karşın bu politikacı statülerinden vazgeçmeyeceklerine ayraç ederek, "Kıbrıs davası bundan sonraları sorumluluk benimseme etmez müşterek sürece girdi." dedi.

Tatar, Kıbrıs’ta mümkün müşterek anlaşmanın banko dü ayrı hâkim denktaş devletin varlığına dayanması, Türkiye’nin de anlaşmanın müşterek parçası olması icap ettiğini dile getirdi.

Türkiye’nin dü ayrı hâkim denktaş büyüklük statüsüne dayanak vermesinin arsıulusal kamuoyunda ellerini güçlendirdiğini tamlayan Tatar, “Kıbrıs’ın statüsüne değgin 6 maddelik öneriyi Cenevre’de sunmayı, Kıbrıs’ta dünkü müşterek dönüm noktası ve dünkü müşterek baş kendisine benimseme ediyoruz. Kırmızı çizgimizden göz boncuğu devir ivaz vermedik ve vermeyeceğiz. Egemenliğimize ve devletimize erbap genişlemek zorundayız.” diyerek konuştu.

Egemen müşterek büyüklük olmanın değerini bilmeleri gerektiğine ayraç fail Tatar, şunları söyledi:

“Dayatmayla, empozeyle müşterek çözüme yanaşmayacağız. Bizden kimesne devletimizden vazgeçmemizi, KKTC’yi feda etmemizi beklemesin ve kimesne bizi anayasal müşterek değişiklikle Kıbrıs Rum cumhuriyetine kapatma etmeye kalkışmasın. Böyle müşterek şeyi benimseme etmeyeceğiz. Egemenlik ve bağımsızlığımızı benimseme etmezlerse hakeza müşterek anlaşmanın altında imzamız olmaz. Çünkü bu hemen müşterek sergüzeşt olur. Anlaşmaya erinç değiliz. Eğer egemenlik, denklik ve istiklal temelli, ayrımsız sürede Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki haklarını gözeten müşterek barışma olursa fakat masaya oturulur, huysuz hâlde göz boncuğu anlaşmaya imza atmayız.”

"Erenköy bombardımanı zaferin başlangıcı oldu"

TESUD Genel Başkanı zahmetli Korgeneral Erdoğan Karakuş ise Kanlı Noel ile ait bilgiler paylaştı.

Anamur’dan KKTC’ye revan suyun ehliyetli olmadığını tamlayan Karakuş, Ceyhan suyunun ulaşmasıyla bu arada Kıbrıs'ın dünyada birinci diyar durumuna geleceğini ve bağımsızlığını tamamlayacağını tabir etti.

Emekli Tümgeneral Cumhur Evcil, Türkiye'nin, Kıbrıs'ın Kanlı Noel'den kurtulması düşüncesince şişman uğraş verdiğini anlattı.

Erenköy'de başlatılan geçmiş silahlı mücadelenin Kıbrıs zaferinde ehemmiyetli dönüm noktası olduğuna yer veren Evcil, "Rumlar, Erenköy'de başlatılan mücadeleyi engel kazanmak düşüncesince aşırı efor gösterdi fakat başaramadı. Erenköy bombardımanı zaferin başlangıcı sayılabilir." dedi.

Yıllarca Türkiye ile Yunanistan ortada meydana getirilen sulh görüşmelerinin müspet sonuçlanmadığını hatırlatan Evcil, 1974'e gelindiğinde Türkiye'nin hâlâ güçlendiğini, Kıbrıs'a müdahaleye müheyya bulunduğunu ve galebe elde ettiğini dile getirdi.

Kıbrıs Barış Harekatı’nın remiz isimlerinden artist Yasemin Kumral ise "Girne'den Yol Bağladık Anadolu'ya" angın şarkının bestelenme öyküsünü ve yaşadıklarını anlattı. Kumral, hâlâ sonraları şarkıyı seslendirdi.

Etkinliğe, zahmetli Korgeneral Hasan Kundakçı, zahmetli Jandarma Tuğgeneral Umit Yılmaz, Türk Mukavemet Teşkilatından Işılay Arkan, Kıbrıs Barış Harekatı'nda fariza düzlük aşırı sayıda zabit ve bey katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler