USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin dünkü Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı ikrar etti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri'nin dünkü Kıbrıs hususi Temsilcisi ve Kıbrıs'taki Birleşmiş Milletler Barış Gücü (BMBG) Şefi Colin Stewart'ı benimseme etti.

KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, BM'nin dünkü Kıbrıs hususi Temsilcisi Stewart'ı ikrar etti
10-12-2021 19:45
Lefkoşa

LEFKOŞA (AA) -

Görevine bu hafta başlamış bulunan BM yetkilisi Stewart'ı önceki kere makamında bildirme fail Tatar, kestirmece müşterek vakit devam eden musahabe sonrası açıklamalarda bulundu.

Tatar, Sterwart ve kadrosuyla önceki kere görüştüklerini belirterek, Temsilci ve kadrosuna Kıbrıs konusunu ve bu meselenin nice boyutunun bulunduğunu anlattığını söyledi.

Kıbrıs'ta dü ayrı halk, talih ve el erki olduğunun altını çizen Tatar, egemenliğin kendileri düşüncesince ehemmiyetli olduğuna ayraç etti.

Kıbrıs'ta bundan hakeza federal çerçeveden yana olmadıklarını ve derinlemesine seneler görüşülen bu modelde müşterek akıbet alınamadığını tabir fail Tatar, Kıbrıs'ta esasi probleminin Rumların Kıbrıs'ı "Helen Adası" kadar görmeleri bulunduğunu söyledi.

Tatar, güneydeki Kıbrıs Cumhuriyeti'nin müşterek Rum cumhuriyetine dönüştüğüne dikkati çekerek, Kıbrıs Türklerinin devletinin KKTC bulunduğunu vurguladı.

Cumhurbaşkanı Tatar, "BM yetkilisi Stewart'a Ada'daki dü binanın (KKTC ve Rum yönetimi) iş birliğiyle müşterek barışma olabileceğini önceki ilkin söylemiş oldum. Kendisiyle kesif pıtrak görüşmeye apiko olduğumu, 14 Aralık akşamı da daveti üstünde Nikos Anastasiadis (Rum lider) ile boşluk alanda kavuşma davetini (yıl sonu resepsiyonu) bildirme ettiğimi ilettim." dedi.

Kıbrıs Türk tarafının uğur boncuğu devir musahabe ve temastan kaçmadığını ve kaçmayacağını kaydeden Tatar, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Biz, şu anda hâkim eşitliğimiz ve denktaş arsıulusal statümüz bildirme ortada olmaksızın resmi görüşmelere başlamıyoruz. Cumhurbaşkanı seçilmemden sonraları dünkü politika gereği, bundan hakeza resmi müzakerelere geçilmesi düşüncesince egemenliğimizin bildirme edilmesi gerekir. 27-29 Nisan'da Cenevre'de evren ve BM ile önceki paylaştığımız 6 maddelik önerinin özünde mevcud egemenliğimizin bildirme edilmesi vardır. Stewart'a, Kıbrıs'ta müşterek barışma olacaksa adil, kalıcı, sürdürülebilir, gerçekçi ve ameliye olması icap ettiğini tabir ettim. Bütün bunları kapsayacak bulunan elhak bizim söylediğimiz 'iki ayrı hâkim halkın bildirme edilmesi gerektiği' yönündedir. Onlar da (BM) bunu anlamış durumdalar fakat ehemmiyetli bulunan bunu Rum kısmına anlatabilmek ve onların bildirme etmesini sağlayabilmektir."

- "Şu anda resmi müzakerelere devrolmak düşüncesince müşterek döşeme yok"

Tatar, BM Genel Sekreteri'nin emektar iare Kıbrıs hususi Danışmanı Jane Holl Lute'un hesabına atanacak ad dair evolüsyon olmadığını söyledi.

Kıbrıs konusu düşüncesince BM Güvenlik Konseyine değgin müşterek ajan ataması kadar müşterek dayatmanın bahtsız müşterek evolüsyon olacağını vurgulayan Tatar, "Biz Kıbrıs'ta ortaya koyduğumuz parametrelerden, çerçeveden (egemen muadele temelinde, dü devletli çözüm) vazgeçecek değiliz. Şu anda resmi müzakerelere devrolmak düşüncesince müşterek döşeme yok. Bir döşeme olmadığına mucibince bunu zorlamanın müşterek manası da yok. Zorlayarak müşterek yere de gidilemez, toplantıda bunları anlattım. Kıbrıs Türk halkı, şahıs adalet ve hukukunu, Türkiye'nin de yardımıyla aramaya bitmeme edecektir." diyerek konuştu.

- "Tatar ile güzel müşterek musahabe gerçekleştirdik"

Stewart, Cumhurbaşkanı Tatar ile güzel müşterek musahabe gerçekleştirdiklerini belirterek, Tatar ile benzeyen müşterek emek vermek birlikteliği yükseltmek ve pozitif müşterek eş edinmek istediğini söyledi.

Ada genelindeki insanlarla da karşılaşmak düşüncesince sabırsızlandığını kaydeden Stewart, Tatar'a 14 Aralık'ta BM adına düzenleyecekleri "Yıl Sonu Resepsiyonu"na iltihak davetini bildirme etmesinden çevre teşekkürlerini iletti.

Stewart, dünkü kimse koronavirüs (Kovid-19) önlemleri çerçevesinde ve gayriresmi adına gerçekleşecek resepsiyona Kıbrıs Rum kesimi önderi Nikos Anastasiadis'in de katılacağını söyleyerek, hakeza müşterek kodifikasyon ile dü liderin musahabe fırsatı bulacaklarını dile getirdi.

Tatar ile önceki kere gerçekleştirdiği toplantıda Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs meselesine çevrik perspektifini dinlediğini tabir fail Stewart, topu topu tarafların konumuna değme devir hürmet duyduğunu kaydetti.

Stewart, Kıbrıs Rum kesiminin Doğu Akdeniz'de yegâne cepheli yürüttüğü araştırma çalışmalarına değgin soruya ise cevap vermekten kaçındı.

BM yetkilisi Stewart, öncesinde Rum reis Anastasiadis ile de önceki kere görüştü.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler