USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kırgızistan Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini sağlam kabul etmek istiyor

Kırgızistan Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini sağlam kabul etmek istiyor
14-12-2021 21:50
Bişkek

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Çelik ve beraberindeki 20 iş insanı, Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te düet iş görüşmesi gerçekleştirdi.

Ülkenin hidroelektrik ve yenilenebilir erke potansiyelini yakından kıymetlendirmek düşüncesince Bişkek'e mevrut OSTİM heyeti düşüncesince düet görüşmeler çerçevesinde iş forumu düzenlendi.

İş forumda, Türk girişimciler, ülkenin yenilenebilir erke potansiyeli ve fırsatlarıyla baş başa iş etme şartları ve yenilenebilir erke alanındaki türel kolaylıkları getirecek mevzuat karşı bilgilendirildi.

"Ülkemize envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum"

Kırgızistan Cumhurbaşkanlığı Yatırım Çekme ve Destekleme Daire Başkanı Tolkunay Taalaybekova, forumun açılışında meydana getirdiği konuşmada, "Kırgızistan'a mevrut OSTİM iş heyetine teşekkürname ediyorum ve ülkemize envestisman hazırlamaya çağırma ediyorum. OSTİM ile baş başa çalışmaya hazırız." dedi.

Taalaybekova, Kırgızistan ile Türkiye'nin gelişigüzel bölgede koyu teşrikimesai olduğuna dikkati çekerek, "Kırgızistan'da 300'den aşkın Türk iş müteşebbis çalışkanlık gösteriyor. Türkiye, Kırgızistan'da 700 milyon dolarlık envestisman projeleriyle öne çıkıyor. Türkiye'yle baş başa gelecekte kalburüstü projeleri yaşama geçirmeyi beklenti ediyoruz." niteleyerek konuştu.

OSTİM heyetini, Kırgız iş adamlarıyla baş başa dört ayrı vergiden affedilmiş tutulacakları, ülkenin güneyindeki Batken sahasına envestisman hazırlamaya çağırma fail Taalaybekova, "Bu iş görüşmesinin, dü iklim arasındaki ticari ve kazançlı iş birliğinin yanı esna yenilenebilir erke sahasının büyüme göstermesine ulama sağlayacağına inanıyorum." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Ahmet Sadık Doğan, Türkiye'nin yenilenebilir erke alanındaki bilgelik ve tecrübelerinin Kırgız paydaşlarına aktarılmasının ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, bu görüşmelerin kararında dü iklim arasındaki ticari iş birliğini geliştirmeyi ve Kırgızistan'ın kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini söyledi.

Türkiye-Kırgızistan İşadamları, Kültür, Dayanışma ve Dostluk Derneği (TÜKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Şevki Sarılar da Türk iş insanlarının akıbet senelerde Kırgızistan'a envestisman mevzularındaki ilgisinin çok arttığını belirterek, "Benim akıbet 13 yılda gördüğüm kadarıyla Türkiye ile Kırgızistan arasındaki ilişkilerde en erdemli noktadayız. İş adamları olarak, Türk ve Kırgız ilişkilerini fırsata çevirmeliyiz." dedi.

İş forumda, Kırgızistan'dan ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Yolsuzlukla Mücadele İş Konseyi Uzmanı Aydarbek Mambetkadırov, Avrasya İş Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Uran Niyazaliyev, Küçük Hidroelektrik Santralleri Derneği Başkanı Elvira Borombayeva, Rüzgar ve Güneş Enerji Santralleri Derneği Başkanı Kunduz Kırbaşeva da mülakat yaptı.

"Yatırımlarımızı ve tecrübelerimizi birleştirelim istiyoruz"

OSTİM ENERJİK Yönetim Kurulu Başkanı Çelik, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Kırgızistan'a ikinci kere geldiğini hatırlatarak, "Kardeş iklim ile hemen ahi bağı olmasın, yatırımlarımızı ve tecrübelerimizi birleştirelim istiyoruz." dedi.

Ülkeye ilkin gelişinde aldığı kadar canlılık enerjisinin üretilmediğini ve erke alımlarıyla ilişik mevzuatın hâlâ düzenlemediğini gördüğünü hatırlatan Çelik, yenilenebilir enerjiyle ilişik adına Türkiye'de seneler ilkin meydana getirilen ve bitirilen teknoloji, yer, prospektüs ve mevzuat boyutlarıyla bilgelik vermeye müheyya olduklarını tabir etti.

"Ülkemizde oturmuş canlılık gücü ortamında yenilenebilir payımız yüzdelik sıfır"

Rüzgar ve Güneş Enerji Santralleri Derneği Başkanı Kunduz Kırbaşeva, ülkesinde oturmuş canlılık gücü ortamında yenilenebilir payının yüzdelik bakir bulunduğunu söyledi.

Türkiye'nin erke dönüşümünde yenilenebilir enerjide ve erke verimliliğinde şişman muvaffakiyet sergilediğini, İzmir'den İstanbul'a vasıtayla giderken buna şahsen tanık bulunduğunu özetleyen Kırbaşeva, Kırgızistan olarak, Türkiye'nin yenilenebilir erke üretimi tecrübesini kip kabul etmek istediklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler