USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, ülkesindeki protestoları değerlendirdi

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuly "Protestolar, en önce halkın iktisadi durumunun iyileştirilmesiyle ilişik halkın asliye umudu bulunan taleplerle oluştu. Olayların Almatı'ya sıçraması sonrası talepler ayrımlı boyuta ulaştı" dedi.

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Saparbekuly, ülkesindeki protestoları değerlendirdi
06-01-2022 10:19
Ankara

Kazakistan’ın Ankara Büyükelçisi Abzal Saparbekuly, ülkesindeki vakalara bağlı AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Saparbekuly, Kazakistan'da olayların LPG zammı sebebi öne sürülerek Mangistau eyaletinde halkın protestolarıyla başladığını hatırlatarak, "Bu gıcırtı eylemleri birlikte güneş sürdü. Bir güneş sonradan tün ½ si Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev emir verdi ve halkın bu taleplerinin, iktisadi şartların anayasa çerçevesinde araştırılması emirini verdi. Bu çerçevede birlikte hükümet komisyonu oluşturuldu. Bu alt kurul üyeleri olayların yaşandığı Mangistau alanına gitti. Oradaki protestocu halkla birlikte mütalaa süreci yaptı. Cumhurbaşkanımız halkımızın zat haklarını açıkça birlikte halde anlatım etmeye hakkı olduğunu, meydana getirilen protestoların anayasa dışına çıkmaması icap ettiğini belirtti." dedi.

Komisyon üyeleri ve protestocular ortada meydana getirilen alışma sonrası LPG fiyatlarının düşürüldüğünü aktaran Saparbekuly, düzenlilik güçlerinin sivillere huzur hız kullanmadığını belirterek, "(Başlangıçta) Halka huzur birlikte çelim vizyonu veya onları dağıtmaya müteveccih birlikte gelişim yapılmadı. Halkın barışçıl halde demonstrasyon yapması sonrası çapraz kendisine rastgele birlikte arbede yaşanmadı, elbette ufak-tefek çatışmalar müdahaleler ha yalnız mahmul birlikte halde birlikte dahil olmadı." ifadesini kullandı.

"Olayların Almatı'ya sıçraması sonrası talepler değişik birlikte boyuta ulaştı"

Saparbekuly, olayların ülkenin değişik şehirlerine de yansıdığını, ülkedeki nice şehirdeki protestoların barışçıl halde bitmeme ettiğini ancak ülkenin en şişman kenti Almatı'daki kimi protestoların anayasa dışına çıkarak provokatif eylemlere dönüştüğünü söyledi.

"Protestolar geçmiş ilkin girintisiz çıkıntısız taleplerle oluştu, ilk şekilde fiyatların düşürülmesi, halkın iktisadi durumunun iyileştirilmesi, maaşların artırılmasıyla ilişik Kazakistan halkının, her insanın asliye umudu bulunan asliye taleplerle oluştu. Olayların Almatı'ya sıçraması sonrası talepler değişik birlikte boyuta ulaştı." değerlendirmesinde mevcut Saparbekuly, baş döndürücü uç sayılabilecek taleplerin protestocular çeşidinden dillendirildiğini kaydetti.

"Güvenlik güçlerimiz içinde dirilik kayıpları var"

Saparbekuly, olayların kupkuru kendisine ortaya çıkarılması düşüncesince şimdi er bulunduğunu vurgulayarak, "Cumhurbaşkanımızın da açıklamış bulunduğu kadar bu vakalarda iç ve aut unsurların yardımı var. Bunlar Cumhurbaşkanımız çeşidinden da kupkuru kendisine açıklandı." dedi.

Kazakistan'ın nice kentinde olayların bitmeme ettiğini tamlayan Saparbekuly, olayların başladığı Mangistau alanında de eylemlerin çoğunun barışçıl halde bitmeme ettiğini, kimi vilayetlerde ise vandalizme vasıl olayların yaşandığını anlatarak, "Güvenlik güçlerine saldırılıyor, düzenlilik güçlerimiz içinde dirilik kayıpları var. Almatı'da vandalizme vasıl hadisat gerçekleştiriliyor. Almatı vilayet binasının yakılması, birlikte iletişim araçları merkezinin basılması kadar kimi hadisat yaşanıyor. Güvenlik güçleri, millî muhafızlar ve askeri birlikler ile Almatı'daki neşeli ve provokatif grupların dağıtılması düşüncesince müdahaleler sürüyor. Bunlar elbette delik yaşartıcı doğal doğal taş yağı lambası kadar yöntemlerle sağlanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Saparbekuly, düzenlilik güçlerinin içinde dirilik kayıplarının bulunduğunu dile getirerek ülkede yılgı çözüm (OHAL) duyuru edildiğini söyledi.

Türkiye Dışişleri Bakanlığının meydana getirdiği izah ve Türk halkının toplumsal medyada meydana getirdiği paylaşımlardan sevinme duyduğunu tamlayan Saparbekuly, Kazakistan'ın istikrarının halkın sağduyusuyla gerçekleşebileceğini aktardı.

OHAL kararının ülkenin topu topu bölgelerinde meri bulunduğu duyuruldu

Kazakistan’ın batısında 2 Ocak’tan itibaren LPG'ye meydana getirilen zamlar ve ülkedeki sosyoekonomik durumun kötüleştiği sebebi öne sürülerek başlatılan protestolar ülkenin öteki kesimlerine yayıldı.

Sokak vakalarına dönüşen gösterilerde düzenlilik güçleri ile protestocular ortada çatışmalar yaşandı. Polis ve askeri araçları ateşe sağlayan ve mevki binalarına giren protestoculara, düzenlilik güçleri ahenk bombası ile dahil etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, başlatılan protestolardan mesul tuttuğu hükümetin istifasını ikrar etti.

Protestoların yayılması kararı ilkin başşehir Nur Sultan, Almatı şehri ve Mangistau eyaletlerinde yılgı çözüm (OHAL) duyuru edildi. Ardından OHAL kararının ülkenin topu topu bölgelerinde meri bulunduğu duyuruldu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler