USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Türkiye, Kazakistan düşüncesince aşırı ehemmiyetli birlikte izlemsel ortak

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Türkiye'nin Kazakistan düşüncesince "çok ehemmiyetli izlemsel ortak" bulunduğunu belirterek ferda Türk iş dünyası temsilcileriyle yapacağı görüşmelerde kıymeti kısaca 1 bilyon dolar olacak ticari evraka imza atılacağını söyledi.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev: Türkiye, Kazakistan düşüncesince aşırı ehemmiyetli birlikte izlemsel ortak
10-05-2022 21:00
Ankara

Türkiye'ye ziyarette mevcut Tokayev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte ve heyetlerarası görüşmesinin arkası sıra planlı kuma matbuat toplantısında konuştu.

Türkiye'ye daveti hasebiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkürname fail Tokayev, gösterdiği konukseverlik zımnında Erdoğan'a şükranlarını sundu.

Tokayev, bugün nice madde üstünde şümullü görüşmeler yaptıklarını, düşünüm teatisinin uzun boylu ve manalı geçtiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev'i resmi törenle karşıladıCumhurbaşkanı Erdoğan: Kazakistan ile atacağımız adımlarla 10 bilyon dolar tecim kütlesi hedefine ulaşacağızTürkiye ile Kazakistan ortada 15 geçim imzalandıCumhurbaşkanı Erdoğan ve Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev masa topu oynadı

Kasım Cömert Tokayev, "Cumhurbaşkanı sayın Recep Tayyip Erdoğan bilgili ve etkili müşterek siyasetçidir. Onun gösterimi geniştir. Bu sebepten fikirleri baş döndürücü değerlidir." dedi.

Türkiye'nin Kazakistan'ın bağımsızlığını evvel onama fail diyar olduğuna ayraç fail Tokayev, "Bunu Kazak halkı tek devir unutmayacaktır. Kazakistan düşüncesince Türkiye'den tek dokunca gelmemiştir. Her devir esenlik görmüşüzdür. Bugüne derece hakeza ergin ve hakeza bitmeme edecektir." ifadesini kullandı.

Tokayev, Kazakistan ve Türkiye'nin kuma köklere ehil ahi ve arkadaş devletler olduğuna dikkati çekerek ülkesinin emlak dışındaki evvel büyükelçiliğinin Ankara'da açıldığını ve bunun simgesel anlamının iri bulunduğunu dile getirdi.

"Türkiye Kazakistan düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli izlemsel ortaktır"

İki diyar arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 30. sene dönümü bulunduğunu aktaran Tokayev, bu devre içre iş birliğinin pekişerek izlemsel katılım vaziyetini aldığını ve şümullü anlaşmalarla türel altyapının oluşturulduğunu belirtti.

Ticari, ekonomik, kültürel ve insancasına münasebat ile global ve diyalekt teşkilatlar nezdindeki etkileşimin değerli biçimde geliştiğine ayraç fail Tokayev, "Türkiye Kazakistan düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli izlemsel ortaktır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dü ülkenin iş birliğini geliştirmeye icra ettiği katkıyı "yüksek" yerine değerlendiren Tokayev, bundan sevinme duyduğunu anlatım etti.

Tokayev, Türkiye'nin herhangi müşterek devir Kazakistan'a dayanaklık etmek verdiğini ve bunu herhangi müşterek devir hissettiklerini dile getirdi.

Bugün düet konuşma kararında ehemmiyetli anlaşmalar elde ettiklerini vurgulayan Tokayev, ziyaretin siyasi, ticari, ekonomik, yatırım, kültürel, insani, askeri, uran ve gayrı alanlardaki iş birliğini hâlâ da pekiştirmeye olanak sağlayacağını vurguladı.

Tokayev, "Özellikle Trans-Hazar arsıulusal transport güzergahının potansiyelini kusursuz yerine kullanmaya dü diyar de niyetlidir. Jeopolitik durumun güç müşterek çözüm almış olduğu çağda bu güzergahın önemi hâlâ da artmıştır." değerlendirmesini yaptı.

Kazak-Türk iş birliğini dünkü düzeye geçirmek düşüncesince "Genişletilmiş Stratejik İş Birliği" ile alakalı kuma bildiriyi onama ettiklerini de dile getiren Tokayev, ayrışık alanlardaki bağları dünkü seviyeye çıkaracak hükûmetler arası ehemmiyetli vesaik imzalandığını bildirdi.

Tokayev, "Bu, kardeşliğimizi pekiştirerek ve etkileşimimizi derinleştirecek ehemmiyetli müşterek adımdır. Kazakistan ve Türkiye, Avrasya kıtasında sulh ve istikrarı terazi işine iri ehemmiyet vermektedir. Bu bakımdan dü diyar arsıulusal ve diyalekt kurda yaklaşan bağlar kurmuştur." dedi.

Ticari ve konuşu envestisman iş birliğinin dü cepheli bağların rüçhan sahalarından birisi bulunduğunu aktaran Tokayev, Türkiye'nin Kazakistan'ın aut tecim ortakları listesinde evvel 5'te toprak aldığını söyledi.

Tokayev, aykırı tecim kütlesinin 5 bilyon dolara ulaştığına da dikkati çekerek "Bu göstergeyi 10 bilyon dolara ulaştırmayı hedefliyoruz." ifadesini kullandı.

"Görüşmelerde kıymeti tahminî 1 bilyon dolar olacak ticari evraka imza atılacak"

Türk yatırımcıların Kazakistan ekonomisine 4 bilyon dolardan müşterek tomar envestisman yaptığını, Kazak iş adamlarının da Türkiye'ye 1 bilyon dolardan müşterek tomar yatırımda bulunduğunu kaydeden Tokayev, dü diyar arasındaki kuma planların sayısının 150'ye ulaştığını ve 5,5 bilyon dolar mesabesinde bulunduğunu bildirdi.

Yatırım iş birliğini hâlâ da bollatmak düşüncesince erte Türk iş dünyası temsilcileriyle müşterek araya geleceğini aktaran Tokayev, "Görüşmelerde kıymeti tahminî 1 bilyon dolar olacak ticari evraka imza atılacak." dedi.

Tokayev, başkaca Karma Ekonomik Komisyonun (KEK), ticari konuşu iş birliğini geliştirmeye iri ivme kazandırdığının da altını çizdi.

Türk Devletleri Teşkilatının (TDT) da ehemmiyetli gösteriş üstlendiğine dikkati çekici Tokayev, güzeşte sene Türk Devletleri İşbirliği Konseyinin kusursuz düzenleme yerine gine kurulmasının sevinme donör olduğunu, bunun her insanın kuma başarısı bulunduğunu kaydetti.

Tokayev, mavera taraftan terbiye ve ekin alanındaki ilişkileri hâlâ da ihya dair anlaştıklarını belirterek TDT'nin Kazakistan düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli olduğunu, herhangi müşterek devir dayanaklık etmek vereceklerini söyledi.

Kazakistan ve Türkiye'nin baş döndürücü uygun bağlarını perçinlemek düşüncesince baş döndürücü olanağın olduğunun altını çizen Tokayev, bugünkü ehemmiyetli anlaşmaların bunun kesin müşterek işareti bulunduğunu dile getirdi.

Tokayev, dü diyar arasındaki bağları hâlâ da derinleştirmek düşüncesince Kazakistan'da yukarı dozaj düet konuşma yapmanın önemini vurgulayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı ülkesine çağırma etti.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev, Nur Sultan'da Üst Düzey Stratejik İş Birliği Konseyinin 4. toplantısını gerçekleştirmeyi umduklarını belirterek "Birbirimize dayanaklık etmek çıkarak başarıya bu arada ulaşacağımıza inanıyorum. İki ülkenin dostluğunun sürgit olması diliyorum." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler