USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Kayıp Sığınmacı ve Göçmen Çocuklar Raporu' mülteci çocuklara ses oluyor

Genelde harp kazanmak kabilinden türlü sebeplerle yurtlarından göçüp değişik devletlere kıymetlendirmek mecburiyetinde artan ailelerin çocukları, gittikleri ülkede dirimsel gereksinimlerini bile çetin karşılıyor, suça sürükleniyor, örgen kaçakçılarının eline düşüyor, nark

'Kayıp Sığınmacı ve Göçmen Çocuklar Raporu' mülteci çocuklara ses oluyor
01-11-2021 17:16

Başta harpler kazanmak şartıyla kabil sebeplerle dünyada milyonlarca insanoğlu mülteci ve muhacir yerine evlerinden, yurtlarından boşanmak mecburiyetinde kalıyor.

Bu süreçte en tekaüt mücadeleyi de gene çocuklar veriyor. Mülteci yerine yurtlarından bambaşka devletlere değerlendirmek yerinde küsurat çocuklar, bulundukları ülkede tekaüt koşullarda yaşıyor, dirimsel gereksinimlerini bile tekaüt karşılıyor, suça sürükleniyor, aza kaçakçılarının eline düşüyor, narkotik satıcısı biçimine getiriliyor yada zayi oluyor.

BİLKA (Bilge Kadın Araştırma Merkezi), mülteci evlatların yaşamış bulunduğu sorunlara ses olabilmek ve farkındalık oluşturabilmek amacıyla müşterek ifade yayımladı.

BİLKA, topu topu dünyaya, yöneticilere, siyasilere, bürokratlara, çırçıplak maşer kuruluşlarına, iletişim araçları organlarına, değerlendirmelerini ve hal önerilerini dile getirdikleri ifade ile seslendi.

“Neredeyse yüzdelik doksan dokuzu Müslüman devletlerin çocukları”

BİLKA Başkanı Avukat Alev Sezen, “BİLKA yerine zayi mülteci ve muhacir çocuklarla alakadar müşterek ifade çalışmamız oldu. Bunu da kamuoyuyla paylaştık. Dünya'da gündemde olması müstelzim müşterek konuyken bunun gündemde olmadığını görüyoruz. İlk yerine da tığ bunu gündeme taşımak, bu çocuklara neler bulunduğunu belirleme edilmesini gelmek ve bunun önüne geçilmesi düşüncesince savaşım veriyoruz. Bununla alakadar kamuoyuna baktığımızda aşırı eşsiz haberlerle karşılaşıyoruz. En akıbet 2018'de Europol'ün müşterek açıklaması oldu. Son dü senede on bin yöreleri çocuğun Avrupa'da kaybolduğu anlamında müşterek ifade paylaştılar. Tabii bunun haricinde bu april ayında caba on sekiz bin çocuğa çıkmış bulunduğu söylendi fakat geriye müteveccih baktığımızda bunun hoppadak on binler, on sekiz binlerde değil, beniz bin yöreleri çocuk bulunduğu da söylenmekte. İşin kötüsü akıllıcasına müşterek sayım bilimi data emek vermesi yok. Uluslararası kurumlar diyoruz. Mülteci hakları olsun, göçmenlerle alakadar kurumları olsun maatteessüf bunların rastgele müşterek dimdik data çalışması, istatistiksel müşterek düzentileme yaptığını görmüyoruz. Bu zayi çocuklar ne durumda? Raporumuzda da gördüğünüz kabilinden alıntılarla bunları ortaya koymaya çalıştık. Özellikle öne çıkan müşterek ekip başlıklar, müşterek ekip riskler var. Bunların en başlangıcında aza kaçakçılığı, evlatların kul yerine kullanılması, eşeysel yönden istismara uğramaları, bazısı töhmet çetelerinde arazi almaları, narkotik satıcısı biçimine getirilmeleri kabilinden riziko altında bu çocuklarımız. Yüzde doksan dokuzu az şimdi Müslüman devletlerin çocukları. Savaş bölgelerinden hayatlarını yetirmek düşüncesince müşterek yola çıkmışlar. Bu yolda noktayı gelip ana babalarını kaybetmişler ve çalışmış oldukları devletlerde de maatteessüf meçhule akıllıcasına müşterek yola girmişler” dedi.

“Batı'ya ilgilendiren kurumlardan beklenebilecek maatteessüf aşırı müşterek tomar obje kalmamış”

Yapılması gerekenler üzerine mütekellim Av. Sezen, “Baktığımızda beniz bin yöreleri zayi çocuktan bahsettik. Ne bulunduğunun belirsiz bulunduğu için bahsettik. Ülkede sübvansiyon önemli. Bazı devletlerde push yerine beklediğimiz art fırlamış vakalarıyla bu mültecileri maatteessüf şimdi ülkelerine girmeden ölüme akıllıcasına itiyorlar. Akdeniz'de yaşananlar malum. Yeri geliyor öleceklerini düşünülerek botlarını caba batırabiliyorlar. Burada müşterek can sıkıcı yan da bu devletlerin Akdeniz'in zenginliğine erbap çıkıp, natürel gaz, arsa yağı dediğimiz zenginliklerine erbap çıkıp, insanlarını ölüme bırakma etmesi. Bu da olayın esasen bambaşka müşterek yönü. Uluslararası kuruluşların, aceleci müşterek halde akıntı etmesi icap ettiğini söylüyoruz. Bakıyoruz bunlar bundan sonra duyarsızlaşmış. Batı'ya ilgilendiren kurumlardan beklenebilecek maatteessüf aşırı müşterek tomar obje kalmamış. Afganistan, Cezayir, Fas, Somali kabilinden ülkelerden revan evlatların oranının faziletli bulunduğunu gördüğümüzde Müslüman ülkelerin, İslam ülkelerinin şimdi hassas olması icap ettiğini düşünüyoruz. Yani UNICEF mevcut beli gücün UNICEF'in şu anda bu çocuklarla alakadar tek düzentileme yaptığını görmüyoruz. Bu şahısların esas kişi vatanlarında korunum edilmesi, korunması gerekiyor. Kendi ülkelerinden çıktıkları an kere da müdahale kazanmak şartıyla gelişigüzel kabil tehlikeyle dirlik karşıya kalıyorlar. Gittikleri yerde gerçekli en güzel halde muamelat görmeleri, himaye dibine alınmaları gerekiyor. Özellikle evlatların müşterek ekip hizmet merkezlerinde, aileleriyle bulunması bunların kaydının aşırı güzel halde tutulması, noktayı ulaştığında bunları oradaki bölgeyle, o ülkeyle uyarlanmış olacak şekilde, bilgilerin, eğitimlerin verilmesi, dilin öğretilmesi kabilinden maksimum gayretin gösterilmesi gerekiyor. Tabii ki yapılması müstelzim aşırı obje var. Raporumuzda bunlarla alakadar değerlendirmemiz ve hal önerilerimizi de dile getirdik. Özellikle bu evlatların aza mafyası, cinsiyet kölesi, eşeysel sömürme ve uyuşturucuya derece aklınıza doğacak gelişigüzel şeyden bahsediliyor. Bunlara karışanların en ciddi halde cezalandırılması gerekiyor ve burada hoşgörülü davranılmaması gerekiyor” dedi.

Metin Başar - Onur Hamzaoğlu

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler